nemzetisport.hu 2016.01.11 08:06 Frissítve: 2016.01.11 08:37

Úszás: Hosszúék mondják el, hogy mit akarnak valójában! – Sós Csaba

Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a Hosszú-üggyel kapcsolatban továbbra sem lát tisztán, az ötszörös világbajnok úszónőtől pedig elvárja, hogy végre mondja el, mi a baja valójában.
Kiss László a Hosszú-ügyről: Ma már tisztábban látok
Fordulat – Kiss László folytatja kapitányi munkáját
Hosszú Katinka – Mégis, akkor mire van a magyar szövetség?
Ezekre lenne szüksége Hosszú Katinkának 
Így reagált Gyárfás Tamás Hosszú Katinka kritikáira 
Cseh László: Nem értem, Katinka mire gondolt
Klubja segít Hosszú Katinkának – a Vasas is reagált 
Hosszú: Ugyanott tartunk, mint az előző sajtótájékoztatómon
Gyárfás: Mindenki Katinka körül táncolt
Jól jön majd ki a Hosszú-lépés? 
Lemondott Kiss László szövetségi kapitány
Gyárfásnak már két embert kell hívnia: Hosszú Katinkát és Kiss Lászlót
Sós Csaba elmondta, mi a megoldás Hosszú-ügyben
Egerszegi Krisztina: Ez nem lehet igaz

„Továbbra sem tudom az okokat, hogy mit akarnak Hosszú Katinkáék. Próbáltam őket megérteni, de nekem sem ment – nyilatkozta Sós Csaba. – A magyar úszók anyagi elismeréséről, támogatásáról, lehetőségeiről csak annyit, hogy az oroszokon kívül ilyen körülmények sehol a világon nincsenek, mint idehaza. De nem szűkíthetem le ezt az úszókra, hiszen a magyar sport egésze kiemelt támogatásban részesül.”

„Problémák mindig vannak, de hét-nyolc hónappal az olimpia előtt, nagyjából már túl az alapozáson, benne a versenyidényben előállni egy ilyennel, több mint hiba. Az a szellemi és szakmai színvonal, ami a sportolók és edzők menedzselését illeti, négy évtized sikereire épül, tapasztalataiból táplálkozik. Ennek köszönhető, hogy kis országként egy alapsportágban vesszük fel a harcot a világgal, mégpedig brutális konkurencia mellett. Világversenyeket tudtak elhozni Magyarországra azok a sportvezetők, akik a vizes szakágak képviseletében nemzetközi szinten is menedzselve lettek. Olyan széles skálán ér el sikereket a magyar úszótársadalom, hogy nem lehet azt mondani rá, hogy a rendszer nem jó. Amiben most Hosszúék frontot nyitottak, az nem az ő dolguk.”

„Szakkönyveket fordítunk, járjuk a világot, tanulunk és tanítunk. A legutóbbi edzői konferenciánkon már Shane is előadott, megkapta a katedrát. Hollandiából 73 millió forintért az elnök úr megvette azt a mozgáselemző szoftvert, amit itthon senki nem tud használni. Most készülök ki két napra, hogy megtanítsák nekem. A világon az Egyesült Államokban, Belgiumban és Hollandiában működik ez a rendszer, de még az amerikai úszóknál sem a mindennapi felkészülés szerves része, ebben biztos vagyok. Akinek igénye van rá, az eddig is ki tudott volna menni, meg tudta volna nézni.”

„Már minden fel van ajánlva a magyar úszóknak a nyugodt munkához, a sikeres olimpiai szerepléshez. Anyagi akadálya semmilyen kérésnek nincs, ezt mondjuk ki. A pénzen semmi sem múlik a szakmai munka tekintetében, nincs az a kérés, ami ne teljesülne. Hosszúék mondják el, hogy mit akarnak valójában! Nálunk még az is megtörténhet, hogy a szövetségi kapitány folyamatosan keresi őt, holott ez máshol úgy működik, hogy a kapitány ad egy időpontot, aztán ha nem vagy ott, az a te dolgod. Kiss László személyesen ment el a sajtótájékoztatójukra, és nem álltak szóba vele. Nem egyeztettek, de még időpontot sem adtak neki. Ilyen nincs!”

„Ha már túl lennénk egy hatfordulós párbeszéden, akkor azt lehetne mondani, hogy a felek álláspontjai teljesen különbözőek, komoly nézeteltérés van. Nem lehet közös nevezőre hozni, kompromisszumot kialakítani, teljesíteni a kéréseket. Itt azonban még nem tartunk.”

„Szívük joga, hogy az olimpia után mit csinálnak, amerikai vagy más színekben versenyeznek-e, de ha a váltásra érvként a most elhangzott okokat hozzák fel, akkor nem lesz igazuk. Más itthon a rendszer, mint külföldön, de sohasem kopíroztunk másokat, ami nem is lenne szerencsés. Ha csak másolnánk, nem tennénk hozzá saját ötleteinket és nem igazítanánk azt a saját körülményeinkhez, lehetőségeinkhez, versenyrendszerünkhöz, akkor mindig lemaradnánk, mások mögé szorulnánk.”

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.17 00:23:30

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Öt év múltán nem pusztán egy szakítás-/eltávolodásféle történt – ugyanannyi idő után a múlt heti Az Év sportolója Gálán láthattuk Tusupot először bocsánatot kérni, legalábbis mások előtt.

2018.01.14 15:05:25

Úszás nemzetisport.hu

A vb-bronzérmes úszó a jövőben itthon készül, Kozma Dominik klubjában, a BVSC-ben folytatná.

2018.01.12 23:19:26

Úszás BÁLINT MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Kész kockára tenni a gondtalanságát.

2017.12.30 11:37:00

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI (Fotó)

„Nagyon jólesett, hogy Gyurta Dani foglalkozott velem, és az is, amire figyelmeztetett.”

2017.12.28 23:37:43

Úszás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A házaspár brandet épített, a márkavédjegy maga Katinka.