nemzetisport.hu 2016.01.11 08:06 Frissítve: 2016.01.11 08:37

Úszás: Hosszúék mondják el, hogy mit akarnak valójában! – Sós Csaba

Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a Hosszú-üggyel kapcsolatban továbbra sem lát tisztán, az ötszörös világbajnok úszónőtől pedig elvárja, hogy végre mondja el, mi a baja valójában.
Kiss László a Hosszú-ügyről: Ma már tisztábban látok
Fordulat – Kiss László folytatja kapitányi munkáját
Hosszú Katinka – Mégis, akkor mire van a magyar szövetség?
Ezekre lenne szüksége Hosszú Katinkának 
Így reagált Gyárfás Tamás Hosszú Katinka kritikáira 
Cseh László: Nem értem, Katinka mire gondolt
Klubja segít Hosszú Katinkának – a Vasas is reagált 
Hosszú: Ugyanott tartunk, mint az előző sajtótájékoztatómon
Gyárfás: Mindenki Katinka körül táncolt
Jól jön majd ki a Hosszú-lépés? 
Lemondott Kiss László szövetségi kapitány
Gyárfásnak már két embert kell hívnia: Hosszú Katinkát és Kiss Lászlót
Sós Csaba elmondta, mi a megoldás Hosszú-ügyben
Egerszegi Krisztina: Ez nem lehet igaz

„Továbbra sem tudom az okokat, hogy mit akarnak Hosszú Katinkáék. Próbáltam őket megérteni, de nekem sem ment – nyilatkozta Sós Csaba. – A magyar úszók anyagi elismeréséről, támogatásáról, lehetőségeiről csak annyit, hogy az oroszokon kívül ilyen körülmények sehol a világon nincsenek, mint idehaza. De nem szűkíthetem le ezt az úszókra, hiszen a magyar sport egésze kiemelt támogatásban részesül.”

„Problémák mindig vannak, de hét-nyolc hónappal az olimpia előtt, nagyjából már túl az alapozáson, benne a versenyidényben előállni egy ilyennel, több mint hiba. Az a szellemi és szakmai színvonal, ami a sportolók és edzők menedzselését illeti, négy évtized sikereire épül, tapasztalataiból táplálkozik. Ennek köszönhető, hogy kis országként egy alapsportágban vesszük fel a harcot a világgal, mégpedig brutális konkurencia mellett. Világversenyeket tudtak elhozni Magyarországra azok a sportvezetők, akik a vizes szakágak képviseletében nemzetközi szinten is menedzselve lettek. Olyan széles skálán ér el sikereket a magyar úszótársadalom, hogy nem lehet azt mondani rá, hogy a rendszer nem jó. Amiben most Hosszúék frontot nyitottak, az nem az ő dolguk.”

„Szakkönyveket fordítunk, járjuk a világot, tanulunk és tanítunk. A legutóbbi edzői konferenciánkon már Shane is előadott, megkapta a katedrát. Hollandiából 73 millió forintért az elnök úr megvette azt a mozgáselemző szoftvert, amit itthon senki nem tud használni. Most készülök ki két napra, hogy megtanítsák nekem. A világon az Egyesült Államokban, Belgiumban és Hollandiában működik ez a rendszer, de még az amerikai úszóknál sem a mindennapi felkészülés szerves része, ebben biztos vagyok. Akinek igénye van rá, az eddig is ki tudott volna menni, meg tudta volna nézni.”

„Már minden fel van ajánlva a magyar úszóknak a nyugodt munkához, a sikeres olimpiai szerepléshez. Anyagi akadálya semmilyen kérésnek nincs, ezt mondjuk ki. A pénzen semmi sem múlik a szakmai munka tekintetében, nincs az a kérés, ami ne teljesülne. Hosszúék mondják el, hogy mit akarnak valójában! Nálunk még az is megtörténhet, hogy a szövetségi kapitány folyamatosan keresi őt, holott ez máshol úgy működik, hogy a kapitány ad egy időpontot, aztán ha nem vagy ott, az a te dolgod. Kiss László személyesen ment el a sajtótájékoztatójukra, és nem álltak szóba vele. Nem egyeztettek, de még időpontot sem adtak neki. Ilyen nincs!”

„Ha már túl lennénk egy hatfordulós párbeszéden, akkor azt lehetne mondani, hogy a felek álláspontjai teljesen különbözőek, komoly nézeteltérés van. Nem lehet közös nevezőre hozni, kompromisszumot kialakítani, teljesíteni a kéréseket. Itt azonban még nem tartunk.”

„Szívük joga, hogy az olimpia után mit csinálnak, amerikai vagy más színekben versenyeznek-e, de ha a váltásra érvként a most elhangzott okokat hozzák fel, akkor nem lesz igazuk. Más itthon a rendszer, mint külföldön, de sohasem kopíroztunk másokat, ami nem is lenne szerencsés. Ha csak másolnánk, nem tennénk hozzá saját ötleteinket és nem igazítanánk azt a saját körülményeinkhez, lehetőségeinkhez, versenyrendszerünkhöz, akkor mindig lemaradnánk, mások mögé szorulnánk.”

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.17 10:38:03

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Shane azt mondta: megpróbálhatnak megtörni, te el is hajolhatsz, de meg nem törhetsz!”

2017.08.17 00:07:53

Úszás BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Kivételek persze akadnak. Jelesül Bánki Horváth Béla, aki 97 évesen győzött 200 háton, azt állítja, hogy addig úszik, amíg él, mert addig él, amíg úszik, és ha partot ér, olyanokat mond, hogy az élet elixírje a szeretet, az úszás pedig maga a mennyország.

2017.08.08 00:36:41

Úszás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A megbocsátás, ha úgy tetszik, a józan helyzetértékelés csak akkor működhet hatásosan, ha előtte minden rendben volt.

2017.08.07 17:40:14

Úszás nemzetisport.hu

Kozma Dominik óriási országos csúccsal szerzett aranyérmet 200 gyorson.

2017.08.06 12:56:43

Úszás KOVÁCS ERIKA

A váltóval vb-bronzot szerző versenyző nem tudja, anyagilag képes lesz-e talpon maradni – csak az úszásból.