nemzetisport.hu 2016.01.07 21:29 Frissítve: 2016.01.07 22:29

Úszás: Sós Csaba elmondta, mi a megoldás Hosszú-ügyben

Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke az M4 Sport stúdiójában elmondta, sajnálja a Hosszú Katinka és a szövetség közti feszültség kialakulását, de amit az úszó kért, annak nagy része megvalósult, és a szövetség vezetői is tettek gesztusokat felé.

Még Sós Csaba sem lát tisztán Hosszú Katinka ügyében (Fotó: AFP)

 

 

 
Hosszú Katinka – Mégis, akkor mire van a magyar szövetség?
Ezekre lenne szüksége Hosszú Katinkának 
Így reagált Gyárfás Tamás Hosszú Katinka kritikáira 
Karácsonyi meglepetés – milliós szövetségi támogatás a legjobbaknak 
Cseh László: Nem értem, Katinka mire gondolt
„Hosszú megteheti. Én nem mondtam volna ki" 
Klubja segít Hosszú Katinkának – a Vasas is reagált 
Hosszú Katinkának ettől a naptól saját öltözője van 
Kiss László eddig hiába kereste Hosszú Katinkát 
Hosszú: Ugyanott tartunk, mint az előző sajtótájékoztatómon
Gyárfás: Mindenki Katinka körül táncolt
„Méltatlan ez az egész" – lemondott Kiss László, az úszók kapitánya 
Jól jön majd ki a Hosszú-lépés? 

„Hiszem azt, hogy nem az történt, hogy egyik reggel felkelt Katinka, vagy Shane, és kitalálták, hogy most játsszunk sajtótájékoztatósat, és sértődjünk meg, tehát nyilván van ennek oka. Én azt gondolom, hogy meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni” – fogalmazott Sós Csaba, aki említett szakmai alelnöki pozíciója mellett a TF-en tanszékvezető és rendszeres szakértője az úszóközvetítéseknek a köztelevízióban.

Sós hangsúlyozta, hogy a sportolók és a vezetők célja és érdeke is ugyanaz kell, hogy legyen. Nem lehet sikeres egy vezető, ha a sportolója sikertelen. Ha azt feltételezzük, hogy egy vezető nem szereti a versenyzőjét, akkor is az érdekében jár, hiszen ez az elemi érdeke.

„Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Itt történnek a csodák, és a negatív csodák. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere. Nem vette fel a kesztyűt a szövetség elnöke, mivel meg kell értenünk a versenyzőket, de úgy néz ki, hogy ez most egy ponton túlcsordult.”

Katinka elmondta, nem haragszik senkire, nem azért csinálja az egészet, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. Az ő oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Az olimpia éve teljesen más, mint a többi.

„Fél éve vagyok ebben a történetben, de ennek a meg nem értésnek a gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza. Katinka sem a többiekkel akar szemben állni. Járja a saját útját. Ők is tanulják, mi is tanuljuk, hogy kell ezt kezelni, ezért is kellene több megértés. Katinka nem személyi változást akart, nem azt mondta, hogy XY-nal van problémája, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak.”

Ha egyszer elérték azt, hogy leülnek az asztalhoz a felek, akkor megoldódik a probléma. Ez a kulcsa az egésznek.

„Van a sérelemnek egy olyan foka, amihez nekem valamilyen információ még hiányzik. Nem tudom összerakni a teljes mozaikot. Egyelőre azzal tudom megmagyarázni, hogy egy olimpia nagyon nagy feszültséggel jár, főleg ha ott kell megkoronázni egy úszó pályafutását.”

TURI GYÖRGY: ELFOGADHATATLAN!

A magyar úszóedzők egyik rangidőse, Turi György nem kertelt és elmondta: elfogadhatatlannak tartja Hosszú Katinka Kiss Lászlóval szembeni viselkedését, ami a szövetségi kapitány lemondását idézte elő.
„Tisztában vagyok azzal, hogy vihart fogok kavarni, de vállalom a felelősséget azért, amit most mondani fogok. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom azt viselkedést, amit a szerdai sajtókonferencián a magyar úszósport kiemelkedő alakja nyílt színen tanúsított, ráadásul egy olyan emberrel szemben, akire csak felnézni lehet. Felnézni és tisztelni benne a 75 esztendős Laci bácsit, azt a szakembert, akinek köszönhetően lehetett ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, és azt a vezetőt, aki minden tőle telhetőt megtett a magyar úszók fejlődéséért és jó szerepléséért. Nincs az a versenyző, kezdő, haladó, vagy már a csúcsra jutott, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt, és nincs az a cél, ami szentesítheti egy edző – bárki is legyen az közülünk – nyilvános megszégyenítését. Ismerem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelmondatát, és egyetértek azzal, hogy mindig és mindenben a sportoló az első, aki csak körülveszi, annak tehát a versenyzőt kell segítenie. Ezt a szlogent viszont nem lehet úgy értelmezni, hogy a sportoló adott helyzetben mindent megengedhet magának” – szögezte le a Telekom Sporthír Szolgálatnak

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.14 08:52:13

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Nem engedem meg, hogy bárki is leírjon, nem szoktam semmit sem feladni.”

2018.04.12 22:53:19

Úszás nemzetisport.hu

A 18 éves úszóról a vb-ezüstérem megszerzése után graffiti készült lakhelyén, Tárnokon.

2018.04.04 10:33:43

Úszás KOVÁCS ERIKA

Gyurta Dánielről és Cseh Lászlóról is beszélt az újra Eb-aranyra törő úszó.

2018.04.04 15:03:47

Úszás nemzetisport.hu

Belegondolni is rossz, mi lenne, ha visszatérne az alulfinanszírozottság ínséges időszaka.

2018.04.03 09:57:52

Úszás KOVÁCS ERIKA

A kapitány újra beszélt arról, hogy Milák megdöntheti-e Phelps világcsúcsát 200 pillangón.