Úszás: Hány karrier tönkremenetelét kellett volna végignézni? – Tusup

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 12:18
null
Shane Tusup kendőzetlenül mesélt többek között a módszereiről, a Gyárfás-ügyről és a FINA-ról (Fotó. Szabó Miklós)
Az Index exkluzív interjút készített Shane Tusuppal és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával. Tusup rengeteget mesélt a viselkedéséről, a módszereiről, elmondta véleményét a Gyárfás Tamással való balhéról, valamint beszélt a FINA döntéséről, amellyel a szövetség sokak szerint Hosszú Katinkának tett keresztbe.

 

Shane Tusup azzal kezdte, miért üvöltözik Hosszú Katinkával a pálya szélén.

„Katinka férje és egyben edzője vagyok, a nap huszonnégy órájában vele foglalkozom. Ha valakinek van egy olyan projektje vagy munkája, amiben hisz és amit szenvedéllyel csinál, akkor abban illik százszázalékosan részt venni. Én így teszem hozzá a magam részét, illetve így teszem hozzá a verseny alatt.”

„Bezzeg, ha futballedző lennék, és a bíróval üvöltöznék vagy a csapatomat hajtanám, azon senki nem akadna fent. Elég tré edző lennék, ha csendben üldögélnék a padon. Kosárlabdát és amerikai futballt tanulva nőttem fel, belekóstoltam a futballba is –a hátterem nem az úszás, hanem a sport. Sportpszichológiát tanultam, a sportokat ilyen szemüvegen át is nézem, és nem biztos, hogy az úszásban meggyökeresedett tradíciók a legjobbat teszik a sportnak.”

Hosszú Katinka Tusup üvöltése kapcsán elmondta, sokat segít neki.

„Rióban az olimpián láttam a medence partján, miközben úsztam, és tudtam, hogy világcsúcs lesz, mert láttam rajta –ha csak állt volna, és nem ugrál, akkor fogalmam sem lett volna, mennyire vagyok a csúcstól. Amikor mellen úszom, akkor hallom is a hangját, és fura, de segít a ritmusom eltalálásában.”

Tusup elmondta, Magyarországon sokan negatívan fogadták az ötleteit.

„Sok ajtót rám csaptak, az biztos. Ennek egyik oka a korom volt, a másik a magabiztosságom, amivel azt is mindig beismertem, ha valamit nem tudtam, mert hajlandó voltam utánanézni, megtanulni és beépíteni ezeket az információkat a saját tudásanyagomba.”

S hogy akkor miért nem fogadják el?

„Lila alma. Ha csinálsz egy lila almát, lehet az bármilyen finom, a változások befogadására képtelen emberek szerint nem jó, mert lila. Ha vízilabda- vagy futballcsapatot edzenék, senkit nem érdekelne az ordibálásom.

Ezzel kapcsolatban Hosszú Katinka is elmondta a véleményét.

„Az a helyzet, hogy Shane a villámhárító, akin lecsapódik minden, és így engem kevesebben utálnak. Jó, most megint kicsivel többen, de így is jobb a helyzet, mint ha nem lenne, aki elvigye a balhét.”

Tusup a Gyárfás-balhé kapcsán elmondta, tisztában voltak azzal, hogy az visszaüthet.

„Az ilyesmi mindig visszaüt. Viszont nem volt más választásunk, valamit tenni kellett az úszósportért. Az úszósport haladhat jó, de rossz irányba is. A jó irány az, amiről már beszéltem: az edző és a sportoló közötti partneri viszonyra épít, ez hoz eredményeket.”

„És nálunk nem ez történt, és nem ez történik most sem. Cserbenhagyták az országot, cserbenhagyták a sportolókat, tönkretették őket, és én ezt nem bírtam nézni tovább. Hány úszó karrierjének tönkremenetelét kellett volna még végignézni?”

„A magyar az egyik legjobb sportnemzet, amit láttam. Itt mindenki jó lenne valamiben. Kiválaszthatsz bárkit, van olyan sport, amiben kiváló eredményeket érhetne el. Ez a tehetség elfecsérlése. Pontosan az, ami Cseh Lászlóval, ami Gyurtával történt, vagy azokkal, akiket még gyerekként a tévében láttam úszni.”

„Cserbenhagyta őket a szövetség.Jobb menedzseléssel, jobb módszerekkel több kijöhetett volna belőlük.És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ünnepelt sportolókról van szó, mert nekem örökké csak elfecsérelt tehetséget, kihagyott lehetőséget jelentenek.”

„Ez egy hosszú út, apró lépésekből áll, de csak közösen lehet rajta végigmenni. Nem azt mondom, hogy én tudom, hogyan kell megoldani a problémákat, én csak azt mondom, ahogy most mennek a dolgok, úgy nem lenne szabad nekik.”

S hogy mi a véleménye Shane Tusupnak a FINA határozatáról, amely korlátozza az úszok versenyszámát?

„A FINA-nak nem kellenek szupersztárok, mert nem tesznek jót az üzletnek. Ha nem is most, a közeljövőben kénytelenek lesznek változtatni a hozzáállásukon.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik