Mi jöhet ezután? – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2017.05.31. 23:56

Meglehet, nem történt más, csak a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) – a pénzdíjak összegének növelésével, de egyenletesebb szétterítésével és a költségek átvállalásával – megpróbál szakmai újításokkal minél több bajnokot vonzani a világkupaversenyekre, Hosszú Katinka és Shane Tusup elkeseredett reakciója mégis azt mutatja, drasztikus és nem kellően előkészített szabályváltoztatásról döntöttek, amikor meghatározták, hogy négynél több számban senki sem állhat rajthoz egyazon viadalon. Az újítás bejelentésekor ráadásul – a történtek fényében igen cinikus módon – a közlemény kedvező fogadtatásról beszélt az edzők és a sportolók körében, holott nyilvánvaló, hogy az Év női úszójával és a női úszásban a FINA által az Év edzőjének választott szakemberrel, a vk-versenyek állandó és lelkes résztvevőivel (s igen, legfőbb haszonélvezőivel) senki sem egyeztetett. Ellenkezőleg, azt a szisztémát lehetetleníti el az új szabály, amely Hosszú Katinka és Shane Tusup egyedi módszereként változtatta meg az úszás történetét: több hónapos felkészülés és formaidőzítés helyett folyamatosan utazva, versenyezve edzeni – és nyerni.

Mi következhet ezután? Naivan gondolkodva az, hogy a FINA magyar alelnöke mindent elkövet a legjobb magyar versenyző (egyben a világ legjobb női versenyzője) érdekében, és kikéri magának, hogy a tudta és akarata nélkül ilyen, a magyar úszó felkészülését, programját gyökeresen megváltoztató szabály születhet, miközben mindent elkövet Hosszú Katinka és Shane Tusup érdekében. Senki sem annyira naiv azonban, hogy ilyesmit reméljen, ellenkezőleg, maga az úszónő mondta ki, amit sokan feltételeznek: Gyárfás Tamás keze lehet a dologban.

A súlyos és az egész helyzetre jellemző vádra aztán érkezik a válasz, no nem Gyárfástól, hanem – ahogyan azt más hasonló helyzetekben már megszokhattuk – a magyar sportvezetővel szimbiózisban dolgozó román igazgatótól: Gyárfásnak „nincs köze” a döntéshez. (Pedig a közlemény másutt csak annyit állít, hogy „a szakmai bizottság javaslatára született” a döntés, de nehéz elhinni, hogy a hatmillió dolláros projektről a végső szót nem a büró, a vezető testület mondta ki, amelyben ott az alelnökünk.)

A leginkább hátborzongató azonban a FINA közleményének záró mondata (tudjuk, ki a kommunikációért felelős alelnök, ugye?): „Semmilyen szempontból sem kedvező, hogy alig 40 nappal a július 14-én kezdődő 17. FINA-világbajnokság előtt a rendező ország legjobb versenyzője ütközik a FINA-vezetéssel”.

Ha a bajnokunk érdekeinek védelmét reméltük, valóban naivak voltunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik