HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2017.12.06 13:51 Frissítve: 2017.12.06 14:42

Orosz doppingbotrány: „Példátlan” – nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó bátor, de kompromisszumos döntésként tálalta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedden az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, pjongcsangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

HIRDETÉS
Thomas Bach a nemzetközi sajtó szerint kemény döntést hozott, de egyesek úgy vélik, Rio előtt erre „orosz barátja, Vlagyimir Putyin miatt nem volt bátorsága” (Fotó: AFP, archív)

 

 
Pjongcsang 2018: döntött a NOB, Oroszország nem indulhat
A WADA elégedett az oroszok elleni szankciókkal
Az oroszok kedden döntenek az olimpiai részvételről
„Nem meglepő a NOB döntése”
Doppingbotrány: huszonkét orosz sportoló a CAS-hoz fordult
A Kreml szerint lőször elemezni kell a NOB döntését
Pjongcsang 2018: nincs egyetértés az orosz sajtóban az indulásról
Paralimpia 2018: december végén döntenek az oroszok indulásáról
Megvan az első semleges orosz induló

OLASZORSZÁG

La Repubblica

„Nem Oroszországnak, nem a csapatnak, igen az egyes sportolóknak. A NOB a kompromisszumot választotta, de büntetett is. Az ország nemcsak a doppingellenes szabályok szisztematikus megsértéséért, hanem a mentális beállítottságáért és arrogáns viselkedéséért is megfizet. Kurzusváltás helyett üldözési mániával, ideológiai háborúval és ellenséges hozzáállással vádolta meg a nyugatot.”

NORVÉGIA

Aftenposten

„Helyes az orosz sportolókat kollektíven büntetni? Sokak, köztük norvég profik szerint nem, mivel aki nem adott pozitív doppingmintát, annak meg kellene adni az indulási jogot. A NOB az egész orosz sportnemzetet sújtotta, de nem volt más lehetőség, ebben az esetben védhető ítélet született. Ez az eddigi legjobb próbálkozás a dopping visszaszorítására, mivel elijesztő hatása lesz.”

Verdens Gang

„Ez a döntés sokakat felbőszíthet Oroszországban, de szükségszerű volt. Egy ilyen szisztematikus csalást a sport ellen ugyanis nem lehet szépíteni. Az oroszok becsapták a világot előre eltervezett, cinikus hazugsággal.”

AUSZTRIA

Kronen Zeitung

„Igazi sportbomba robbant, ez példátlan a nemzetközi sport történetében.”

Der Standard

„Az oroszok megúszták a legsúlyosabb büntetést az utóbbi évtizedek legnagyobb doppingbotránya után, de így is súlyosan bűnhődnek.”

Kurier

„A NOB által levont következtetések messzire vezetnek, de a vártnál kevésbé drámaiak.”

SVÁJC

Blick

„Ezeket a szankciókat már bő egy évvel ezelőtt meg kellett volna hozni. De a 2016-os riói olimpia előtt a német NOB-elnöknek nem volt bátorsága szakítani orosz barátjával, Vlagyimir Putyinnal.”

Tagesanzeiger

„Ez a döntés jól mutatja, hogy milyen tevékeny lett a NOB az új elnök, Thomas Bach alatt. Először a helyszínkijelölési procedúrát reformálta meg, míg most szisztematikus doppingolás miatt száműzte az egyik legfontosabb sportnemzetet.”

Neue Zürcher Zeitung

„Ezzel az ítélettel mindenki megőrizhette valamelyest a tekintélyét. A lebukott orosz sportolókat már sorra eltiltották az utóbbi hetekben. Akit nem kaptak el, az érmekért küzdhet, akárcsak Rióban. Bach pedig megmutathatta azt a keménységet, amelyre arculati okokból szüksége van.”

SPANYOLORSZÁG

Sport

„A téli sportokban élen járó oroszok távolmaradása elveheti a phjongcshangi játékok varázsát. Ez a folyamat már a Koreai NDK fegyverkísérletei miatti biztonsági aggályokkal, valamint a gyenge jegyeladási adatokkal megkezdődött.”

EGYESÜLT ÁLLAMOK

New York Times

„Az államilag támogatott doppingprogram kemény büntetéshez vezetett, de mégsem lett belőle precedens. Az Orosz Olimpiai Bizottság nem vehet részt a téli játékokon, de egyes sportolók igen.”

USA Today

„Olimpiai zászló alatt érmeket nyerhetnek az orosz sportolók.”

NÉMETORSZÁG

Süddeutsche Zeitung

„Fájdalmas büntetés? A NOB szankciói között számos enyhe megfogalmazás és búvóhely található. Vitalij Mutko volt orosz sportminiszter, a futballszövetség jelenlegi elnöke, a jövő évi világbajnokság főszervezője szorult helyzetbe hozta a FIFA-t.”

Hamburger Abendblatt

„A NOB történelmet írt. Eddig egyetlen országot sem tiltottak ki a világ legnagyobb sporteseményéről államilag irányított doppingolás miatt. Az ítélet ugyanakkor gyenge kompromisszum.”

Stuttgarter Zeitung

„A NOB és Thomas Bach végre betartotta a szavát. Korábban a »gyűrűk urai« mindig megígérték, hogy kíméletlenül fellépnek a dopping ellen, aztán a nagy szavakat nem követték a tettek. Ezúttal Oroszország megúszta a legsúlyosabb büntetést, de a NOB egyértelműen kiállt a csalás és a manipuláció ellen, illetve a tiszta sport mellett.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.21 12:47:43

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség fennállása 110. évfordulóját ünnepelte a Városligetben – képgaléria.

2018.11.11 10:21:01

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Szerencsére Shaoang nem búslakodott, hiszen várt még rá két váltó, amiből végül csak egy lett...”

2018.10.31 10:06:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Szeretném megmutatni mindenkinek, hogy nem égtem ki, és továbbra is képes vagyok ott lenni a legjobbak között.”

2018.10.23 14:10:49

Téli sportok nemzetisport.hu

Hirscher apaként is esélyes az alpesisí-világkupában; Shiffrint aligha lehet megszorítani a nőknél.

2018.10.11 21:45:00

Téli sportok nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS