Pjongcsang 2018: A Kreml szerint először elemezni kell a NOB döntését

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.06. 12:13
Bármilyen intézkedés előtt Oroszország először körültekintően elemzi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, amellyel kizárta az országot a jövő évi téli olimpiáról – közölte szerdán a Kreml.
Dmitrij Peskov szóvivő újságíróknak nyilatkozva megismételte keddi mondatait, melyek szerint Oroszország most elsősorban arra törekszik, hogy megvédje sportolói érdekeit, továbbá fenntartsa kapcsolatát a NOB-bal. Ahogy fogalmazott, félre kell tenni az érzelmeket, és a helyzet komoly elemezést igényel. Hozzátette: Oroszországnak még mindig meg kell válaszolnia a NOB néhány kérdését.

Arra a kérdésre, hogy a NOB által szankcionált sportvezetők – az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) vezető Alekszandr Zsukov és Vutalij Mutko volt orosz sportminiszter, a futballszövetség jelenlegi elnöke, a jövő évi világbajnokság főszervezője – kapnak-e bármilyen büntetést, Peskov kitérő választ adott. Mint mondta: most nem ez az első, „sokkal fontosabb a sportolóink érdekeinek megvédése”.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, pjongcsangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását a februári téli játékokon.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik