Paralimpia 2018: december végén döntenek az oroszok indulásáról

Vágólapra másolva!
2017.12.06. 13:34
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) december 22-én dönt arról, hogy indulhatnak-e orosz sportolók a március 9-én kezdődő pjongcsangi téli paralimpián.

Az IPC szerdán közölte, hogy tudomásul vette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amellyel a testület az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, pjongcsangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

Az IPC elnöksége december 19-től vitatja meg orosz tagszervezetének helyzetét, majd három nappal később közli határozatát. Az orosz paralimpikonok – ép társaikkal ellentétben – nem indulhattak a tavalyi, riói játékokon, s az Orosz Paralimpiai Bizottság azóta fel van függesztve. Ennek törléséről vagy meghosszabbításáról dönt december 22-én a paralimpiai világszervezet, amely hangsúlyozta, hogy a NOB határozatától függetlenül ítélkezik majd az ügyben.

A keddi NOB-döntés nyomán azok az ép versenyzők, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Oroszországban kedden döntenek arról, hogy a sportolók semleges indulóként részt vesznek-e az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik