Doppingbotrány: huszonkét orosz sportoló a CAS-hoz fordult

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.06. 12:04
A 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról kitiltott 25 orosz sportoló közül 22 a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

A lausanne-i székhelyű szervezet szerdai közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpia előtt meghozza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november óta 25 orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre az olimpiai játékoktól, továbbá megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok pjongcsangi eltiltásáról kedden döntött a NOB, eszerint csak semlegesként, olimpiai zászló alatt lehetnek ott azok a sportolók, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken. Az Orosz Olimpiai Bizottságot ugyanakkor felfüggesztették, ezzel egyben kizárták a dél-koreai seregszemléről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik