Miklós Edit hetedik! Két bajnok női lesiklásban - összefoglaló

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 08:15
Miklós Edit fantasztikus teljesítménnyel a hetedik helyen végzett női lesiklásban – ez minden idők legjobb magyar olimpiai helyezése a sízők között –, Berecz Anna a 35. helyen zárt. Az élen rendhagyó módon holtverseny alakult ki, hasonlóra még nem volt példa a téli olimpiák történetében alpesi síben. Az északi összetett Gundersen-versenye német sikert hozott, akárcsak a férfi szánkósok párosversenye. A férfi gyorskorcsolyázóknál a harmadik szám is holland győzelemmel ért véget, az oroszok műkorcsolyában, az amerikaiak hódeszkában jelentkeztek újabb elsőséggel. Svéd és svájci győzelemmel indult a férfiak hokitornája, a „háromkoronások” a cseheket intézték el, míg a legutóbbi vb ezüstérmese hihetetlen hajrágóllal nyert Lettország ellen. Összefoglaló.

Remek háttér, szegényes előfront a büfésoron
Remek háttér, szegényes előfront a büfésoron
Remek háttér, szegényes előfront a büfésoron
Remek háttér, szegényes előfront a büfésoron
Remek háttér, szegényes előfront a büfésoron

+++
• MIKLÓS EDIT – MINDEN IDŐK LEGJOBB MAGYAR SÍZŐ EREDMÉNYEKÉNT – A 7. HELYEN VÉGZETT NŐI LESIKLÁSBAN, BERECZ ANNA A 35. HELYEN ZÁRT. AZ ÉLEN HOLTVERSENY ALAKULT KI: TINA MAZE ÉS DOMINIQUE GISIN AZ OLIMPIAI BAJNOK
• AZ ÉSZAKI ÖSSZETETT GUNDERSEN-VERSENYE ÉS A SZÁNKÓSOK FÉRFI PÁROSVERSENYE NÉMET, A FÉRFI GYORSKORCSOLYÁZÓK 1000 M-ES VIADALA HOLLAND SIKERT HOZOTT
• ÚJABB OROSZ MŰKORCSOLYÁS ÉS AMERIKAI HÓDESZKÁS ARANY
• SIMA SVÉD SIKER A CSEHEK ELLEN A FÉRFI HOKITORNA NYITÓ NAPJÁN, GYŐZTES SVÁJCI GÓL 8 MÁSODPERCCEL A VÉGE ELŐTT

• ITT A TELJES PROGRAM
TELEVÍZIÓS PROGRAM

• AZ EDDIGI GYŐZTESEK ÉS AZ ÉREMTÁBLA
+++

21.06 NÉGY ÉVE MENTŐHELIKOPTER VITTE EL VANCOUVERBEN, MOST 7. LETT SZOCSIBAN. A nap hőse kétségkívül Miklós Edit, AZ Ő PORTRÉJÁVAL BÚCSÚZUNK MÁRA. Az élő olimpiai hírfolyam délutáni szerkesztője, Cserháti Zoltán a délelőtti szerkesztő, Krasz Emil és az ötkarikás híreken dolgozó stábtagok – Karádi Zoltán, Kőfalvi Dániel, Rácz Péter és T. Szabó Gábor – nevében köszöni a figyelmüket! Tartsanak velünk holnap is, jó éjszakát!

21.03 ESTI STATISZTIKA. Tatyjana Voloszozsar és Makszim Tranykov az első páros 78 év után, amely hazai jégen tudott olimpiai aranyat nyerni. Kelly Clark az első a snowboardosok között, aki három olimpiai éremmel büszkélkedhet (2002, Salt Lake City: arany, 2010, Vancouver: bronz).

20.55 EZ VÁRHATÓ HOLNAP. Csütörtökön hat aranyérem várja gazdáját a szocsi téli olimpián. A férfi sílövők 20 km-es versenye mellett gyorskorcsolyában a nők 1000 méteres versenyében, rövid pályás gyorskorcsolyában női 500 méteren, síakrobatikában férfi lejtő stílusban, sífutásban a női klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyben, szánkóban pedig egy most debütáló számban, a vegyes váltóban hirdetnek győztest.

A magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók a hétfői sikertelen 1500-as selejtezők után 1000 méteren javíthatnak. A közép-európai idő szerint 11.27-kor startoló selejtező során magyar részről Béres Bence lép először jégre, futamában kanadai, holland és tajvani korcsolyázó szerepel még. A papírforma szerint a továbbjutást érő első két helyre a kanadai és a holland versenyzőnek van a legnagyobb esélye odaérni. A negyedik futamba sorolt Knoch Viktor erős trióval, egy francia, egy kínai és egy holland korcsolyázóval küzd majd meg a negyeddöntőbe kerülésért, míg az utolsó, nyolcadik futamban érdekelt Liu Shaolin Sándor szintén komoly ellenfeleket, egy francia, egy dél-koreai és egy olasz riválist kapott. A szombaton 10 kilométeres sprintben a 79. helyen zárt Gombos Károly ma 15 óra után 20 kilométeren indul. A magyar sílövő a 89 fős mezőny 43. rajtolója lesz, így nagyjából 21 perccel később startol majd, mint a távnak elsőként nekivágó orosz riválisa. (MTI) A TELJES PROGRAM ITT!A TELEVÍZIÓS PROGRAM ITT!

20.38 KI VOLT AZ 5. NAP LEGJOBB CSAJA? A három jelölt: az ausztráliai hódeszkás, Stephanie Magiros, az izraeli műkorcsolyázó, Andrea Davidovich és a szlovén síző, Tina Maze. A tegnapi győztes a szánkós Arianne Jones. INFÓ, EREDMÉNYEK, GALÉRIA ÉS SZAVAZÁS ITT!

20.29 A MAI ARANYÉRMESEK. Eredetileg hat érmet osztottak volna ma, mégis hét lett belőle, ugyanis az alpesi sízőknél a Miklós Edit 7. helye – Berecz Anna 35. lett – miatt is kedves női lesiklás számában a svájci Dominique Gisin és a szlovén Tina Maze századra azonos időt ment. A németek ezúttal a Tobias Wendl, Tobias Arlt páros révén vitték el az aranyat szánkóban, ráadásul Eric Frenzel is ünnepelhetett az északi összetett Gundersen-versenyében, így a németek vezetik az éremtáblát. Szinte már meg sem lepődhetünk azon, hogy a férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres száma holland sikert hozott, Stefan Groothuis nyert. A műkorcsolyázók párosai között sem született meglepetés, az aranyat Tatyjana Voloszozsarés Makszim Tranykov nyakába akasztják, míg a női hódeszkásoknál Kaitlyn Farringtont ünnepelhették az amerikaiak. AZ EDDIGI GYŐZTESEK LISTÁJA ÉS AZ ÉREMTÁBLA ITT TALÁLHATÓ!

20.18 HOKI, VÉGEREDMÉNYEK: CSEHORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–4. LETTORSZÁG–SVÁJC 0–1. A cseh–svéd meccs utolsó harmada nem hozott gólt, így megérdemelten nyertek a svédek. A másik összecsapáson viszont a vb-ezüstérmes svájciak 1–0-ra nyertek, miután 8(!) másodperccel a meccs vége előtt Simon Moser betalált! RÉSZLETEK ITT!

19.58 A női lesiklásban hetedik Miklós Edit nem véletlenül dicsérte léceit és az azok csúszását segítő vakszolást a bravúros teljesítménye után, mivel a jó választás és a megfelelő előkészítés nagyban hozzájárult a sikeréhez. Mint kiderült: Stark Márton edző és vakszmester mindegyik sílécének külön edzésnaplót vezet. „A verseny után megkérdezte Maria Höfl-Riesch vakszmestere, hogy mit kentem a lécekre. Nagyon jólesett. Végre nekünk is van egy titkunk” – mondta a csíkszeredai születésű sízővel három éve együtt dolgozó Stark Márton, aki hozzátette, nem árulta el a háromszoros olimpiai bajnok, Szocsiban szuperkombinációban győztes német síelő szakemberének az igazat. TOVÁBBI RÉSZLETEK AZ EDZŐTŐL ITT!

19.44 KETTŐS OROSZ SIKER A MŰKORCSOLYÁZÓK PÁROS SZÁMÁBAN. Az Aliona Savchenko, Robin Szolkowy német kettős mindkét tagja bukott a kűrben egyszer, így csak a dobogó harmadik foka jutott nekik. Ezzel olimpiai bajnok a Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov orosz kettős, az ezüstérem pedig szintén a házigazdáké, Kszenyija Sztolbova és Fjodor Klimov kapja. RÉSZLETEK ITT!

A Voloszozsar, Tranykov párosnak nemcsak a ruhája, a gyakorlata is meggyőző volt (Fotó: Action Images)
A Voloszozsar, Tranykov párosnak nemcsak a ruhája, a gyakorlata is meggyőző volt (Fotó: Action Images)

19.33 NYITOTT MARADT A SVÉD–CSEH MECCS. Vége a 2. harmadnak. Két gyors svéd gól a 20 perc elején, a másodikat már a csehek kapuscseréje után szerezték a sötétkék mezesek. A nagy fölény kényelemmé változott, ami visszaütött: a harmad közepén két gyors góllal visszajöttek a meccsbe a csehek. Húsz percük maradt a fehér mezeseknek, hogy megfordítsák a találkozót, a folytatásban egy gyors góllal nyitottá tehetik a találkozót. A másik meccsen továbbra sem rezdült a háló.

19.29 AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKÉ AZ ARANY HÓDESZKÁBAN.Kaitlyn Farrington a selejtező után a döntőben is a legjobbnak bizonyult, ráadásul az amerikaiak közül Kelly Clark is felfért a dobogóra. Az ausztrál Torah Brighté lett az ezüst. RÉSZLETEK ITT!

Kaitlyn Farrington volt a leglátványosabb a „teknőben” (Fotó: Action Images)
Kaitlyn Farrington volt a leglátványosabb a „teknőben” (Fotó: Action Images)

19.27 ÉRIK AZ OROSZ SIKER MŰKORCSOLYÁBAN. Voloszozsar és Tranykov a várakozásoknak megfelelően az élre ugrott, így most vezetnek a másik orosz kettős, a Sztolbova, Klimov egység előtt. Jönnek a kínaiak és a németek.

19.12 PILLANATOK ALATT KÉT CSEH GÓL. Előbb Marek Zidlicky lőtte ki a jobb felsőt, majd Jaromír Jágr korongja találta meg az utat a kapuba. Utóbbinál videóztak, de érvényesnek látták, 2–4. A lett–svájci meccsen még nincs gól.

19.06 TORINO BAJNOKA VEZET A FÉLCSŐ DÖNTŐJÉNEK ELSŐ SOROZATA UTÁN. Hannah Teter áll az első helyen az első sorozat után a női hódeszkások félcső szakágának döntőjében. Az amerikai, aki 2006-ban a torinói olimpián aranyérmes lett, 90.50 pontot kapott gyakorlatára. A 2002-ben győztes amerikai Kelly Clark és az ausztrálok címvédője, Torah Bright nagyokat rontottak, így a 12 fős mezőny második felében szerepelnek. Mindkettejüknek minden esélye megvan akár az aranyra is a második körben, hiszen a szabályok szerint a két gyakorlat közül csak a magasabb pontszámot érő számít a végén.

19.05 A LEGJOBBAK JÖNNEK A MŰKORIS PÁROSOKNÁL. Két orosz, egy kínai és egy német páros van hátra, a hazai Voloszozsar, Tranykov duó indul pole-ból. Az alábbi képen az amerikai Marissa Castelli, aki biztosan nem lesz már dobogós, ellenben Simon Shnapir szépen tudja dobálni.

18.59 51 MÁSODPERC KELLETT AZ ÚJABB SVÉD GÓLHOZ. Henrik Zetterberg lőtt kapura a második harmad elején, lehet, hogy ebbe is belepiszkáltak a kapu előtt, de egyelőre az övé a gól. Csere a cseh kapuban, Kovár helyett Salák. Őt is gyorsan felavatják, ismét egy kapu előtti „piszkálódós” gól, újra Erik Karlssont ünnepelhetik. 0–4

18.51 KIKAPOTT A VILÁGBAJNOK. Befejeződött az ötödik forduló is a férfi curling-tornán. Az olimpiai bajnok kanadaiak 7–4-re verték a házigazda oroszokat, a világbajnoki címvédő svédek viszont 8–5-re kikaptak Dániától. A britek pontszegény meccsen nyertek Svájc ellen (4–2), míg Kína 11–7-re győzte le a németeket. Az állás: 1. Kína 4 győzelem/0 vereség, 2. Norvégia 3/0, 3. Nagy-Britannia, Svédország 3/1, 5. Dánia, Kanada 2/2, 7. Egyesült Államok 1/2, 8. Svájc 1/3, 9. Németország, Oroszország 0/4. A tíz csapatból az első négy jut az elődöntőbe.

18.45 (VERY) HOT. COOL. YOURS. Az olimpia jeligéje: „meleg, hideg, tied”. Nos, a következő napokban ezt kiegészíthetjük az első szó előtti nagyonnal. Ma sem volt rossz idő Szocsiban – már ha nem síversenyre értjük –, de a következő két napra 16-17 fokot várnak! Az olimpia lehetne akár Salzburgban, illetve a következő játékok helyszínén, Pjongcsangban is (Szocsi pályázata ezen városokét előzte meg), az osztrák versenyhelyszínen ma 4 fokot mértek, míg Pjongcsangban –2-t.

18.41 VESZÉLYES SVÉD ELŐNY 20 PERC UTÁN. A svéd válogatott 2–0-s vezetésével ért véget az első harmad a hokitorna első napjának rangadóján. A csehek játékából egyelőre hiányzik az átütőerő, de ahogy mondani szokták, a kétgólos előny a legveszélyesebb a hokiban, mert már elég lehet ahhoz, hogy megnyugodjon a vezető csapat, ami ennél a gyors játéknál óriási hiba lenne. A Svájc–Lettország mérkőzés az első harmad hajrájában 0–0.

18.34 HÓDESZKÁZNAK A LÁNYOK. Elstartolt a női hódeszkások félcső fináléja. Az elődöntőben Kaitlyn Farringtonnak ment a legjobban. Két gyakorlatot mutathatnak be a versenyzők.

18.25 MÁR KETTŐ A SVÉD ELŐNY. A csehek kihúztak egy emberhátrányt, de 17 mp-cel a kiegészülés után Patrik Berglund újra betalált.

18.19 ÉS ITT AZ ELSŐ GÓL! A svédek 1–0-ra vezetnek a csehek ellen, Daniel Alfredsson lőtt kapura, és – ahogy az a videózás után kiderült – Erik Karlsson beleért a kapu előtt a korongba, a 11. percig kellett várni az első gólra.

18.12 A SZOVJET VALÓSÁG ÉS SAN JOSE. S ha már hoki: Sandis Ozolins, a lettek zászlóvivője, Stanley-kupa-győztes legendája a CNN-nek arról beszélt, hogy ma, 41 évesen már csak nevet azon, milyen beszűkült volt a világképe bő két évtizede – és mennyit változtatott rajta a hoki. 1991-ben még a szovjet hadseregben szolgált, és alig volt fogalma az NHL-ről. „Akkor draftoltak, de fogalmam sem volt, hogy mit jelent az. Óriási meglepetés volt, és a csapat, a San Jose Sharks elsőéves együttes volt az NHL-ben. Azt se tudtam, hol van! Azt hittem, hogy valahol Latin-Amerikában és az együttesem teljesen kívülálló. Aztán persze megtudtam, mi az a draft és milyen a csapatom, és rájöttem: bizony, itt valami történni fog!”

18.00 ÉS KEZDŐDIK! Indul a hokitorna a cseh–svéd és a lett–svájci meccsel. Jelentések szerint messze nincs telt ház az összecsapásokon.

17.47 TRIPLA ÚJRATÖLTVE. A németek nem először nyernek három aranyat szánkóban. Legutóbb 1998-ban vol erre példa.

17.30 HÁROMBÓL HÁROM A NÉMET SZÁNKÓSOK MÉRLEGE. Jött a papírforma a párosoknál is, és a Tobias Wendl, Tobias Arlt duó nyert, két testvérpár, az osztrák Linger fivérek és a lett Sics tesók előtt. A németek három szám után 3 aranynál és egy ezüstnél járnak szánkóban. RÉSZLETEK ITT!

Ha szánkó, akkor német elsőség
Ha szánkó, akkor német elsőség

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a férfi hokitornát Szocsiban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

17.21 AZ INFOSTRADA SZERINT OROSZORSZÁG. ÉS ÖN SZERINT? A sportstatisztikákkal foglalkozó cég szimulációja szerint 25 százalék, hogy a házigazda nyeri a férfi hokitornát. Kanada esélyét 22 százalékra, Svédországét 19 százalékra, Finnországét és Csehországét 10-10 százalékra adják. Az Egyesült Államokét mindössze 7 százalékra. És ön hogy látja? Az NSO szavazásán az ön véleménye is számít! 18 órakor jönnek az első meccsek.

17.19 PUTYIN ÖLELÉSE – VIDEÓN! Korábban már beszámoltunk róla, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az olimpia első, nyíltan homoszexuális bajnoka, Ireen Wüst összetalálkozott és lelkesen üdvözölték egymást. Az ölelésről most napvilágot látott egy videó is. EZT ÉS A RÉSZLETEKET ITT TEKINTHETI MEG!

17.14 VAN, AMIBEN ELSŐK VAGYUNK – MAGYAR REKORDOK. A szerdai női lesiklóverseny több szempontból is átírta a magyar sporttörténelmet. Már eddig is Miklós Edité volt az olimpiákon valaha elért legjobb magyar eredmény, a hétfői szuperkombinációban szerzett 16. pozíciója, ezt javította most a hetedik helyre. MAGYAR CSÚCSOK A TÉLI OLIMPIÁK TÖRTÉNETÉBŐL!

17.11 I-POD ÉS A YOLO. Tegnap óta tudja a sportvilág, hogy I-POD és YOLO kéz a kézben jár. Az orosz születésű, de már svájci Iouri Podladtchikov szenzációs gyakorlattal taszította le a trónról a hódeszka félcső királyát, Shaun White-ot, aki nem tudott sikeresen leérkezni a YOLO nevű gyakorlatból, az I-Pod névre hallgató svájci ugyanakkor hibátlanul teljesítette. „Tudtam, hogy szükségem van az összes trükkömre. Amikor leérkeztem az előző ugrásomból, úgy voltam vele, nem fogok leesni a YOLO ugrásból! Nem történhet meg. Minden adott. És ez a YOLO olyan jól esett!” – mondta Podladtchikov.

16.49 AZ ELSŐ MULTIÉRMES. Michel Mulder az első, aki Szocsiban egynél több érmet nyert.

16.37 ELNÖKI GRATULÁCIÓ. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hivatalos levélben is gratulált Miklós Editnek a lesiklásban elért 7. helyéhez, amellyel minden idők legjobb magyar eredményét érte el olimpián alpesi sízőként Szocsiban.

„Engedd meg, hogy gratuláljak és osztozzak örömödben. Talán még nem is tudod, mekkora boldogságot okoztál a sportszerető magyar embereknek határon innen és túl. Sporttörténeti eredményed bizonyítja, hogy érdemes összefogni a siker érdekében, hinni a tehetségeinkben, támogatni, segíteni őket. Szenzációs versenyzésed óriási lökést adhat a sísportnak Magyarországon. Csak a legnagyobb képesek arra, hogy az olimpián hozzák ki magukból pályafutásuk addigi legjobb teljesítményét! Biztos vagyok benne, hogy ez a hetedik hely nemcsak a Te pályafutásodban, de a sísportban is egy új korszak kezdetét jelenti, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság minden támogatást megad majd. Még egyszer köszönöm a csodálatos versenyzést, a példaértékű hozzáállást, a bravúros szereplést és további sikereket kívánok a hátralévő versenyekre!”

16.28 A FAPAPUCS LASSAN MEHET A KUKÁBA. Hollandia először engedett ki érmet a kezéből a férfi gyorskorisoknál: az 500 és az 5000 tarolása után, ezúttal az ezüst Kanadáé lett, de a 4–3–4-es sportági mérleg így is egészen elképesztő.Hollandia új nemzeti sportbelije alighanem a korcsolya lesz.

16.24 ÚJABB GYORSKORIS HOLLAND ARANY! Stefan Groothuist nem lehetett letaszítani az első helyről. Michel Mulder az 500-as győzelme után 1000 m-en begyűjt egy bronzot is, míg az ezüstérmes a kanadai Denny Morrison. RÉSZLETEK ITT!

Jé, egy holland győztes gyorskoriban! (Fotó: Action Images)
Jé, egy holland győztes gyorskoriban! (Fotó: Action Images)

16.20 Koen Verweijl és Shani Davis ideiglenesen sem tudott a dobogóra férni, Brian Davis elfáradt a végére. Két versenyző van hátra, Groothuis tehát már biztosan dobogós.

16.14 A VILÁGBAJNOK PÁROS VEZET SZÁNKÓBAN. A Tobias Wendl, Tobias Arlt kettős vezet a férfi kettes szánkósok versenyének első futama után. A 2013-ban világbajnok páros pályacsúccsal áll az élen, 0.312 másodperces előnnyel az osztrák Andreas Linger, Wolfgang Linger kettős előtt. A második, utolsó futam 16.45-kor kezdődik.

16.11 Stefan Groothuis és Nico Ihle egyaránt remekül ment, végül előbbié a jobb eredmény, 1:08.39, ezzel vezet 1000 m-en. Schwarz már csak harmadik.

16.10 TOVÁBBRA IS MENŐ A FÁKLYA. Új művészeti ág kezd kibontakozni Szocsiban: önmegvalósítás lánggal.

16.04 NÉMET UGRÁS AZ ÉLRE. Samuel Schwarz négy tizedet rávert Tuitertre. Hat pár van még hátra.

15.59 HOLLAND VEZETÉS. Minő meglepetés, ismét egy narancsos vezet gyorskoriban, férfi 1000 méteren. Mark Tuitert az egy kazah és egy lengyel előtt, a verseny felén vagyunk túl.

15.45 KANADAI FORDÍTÁS. A duplázó Meghan Agosta vezetésével az olimpiai bajnok Kanada fordított az Egyesült Államok ellen a női hokitornán, így 3–2-re győzött, és megnyerte a csoportot. A kanadaiak így az elődöntőben Svájccal vagy a B-csoport első helyezettjével – az holnap derül ki, melyik válogatott – találkoznak majd. RÉSZLETEK ÉS A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE ITT!

15.26 OLIMPIA = KEVESEBB HÁZI. Beszámolók szerint az orosz vezető párt arra kérte a tanárokat: a szocsi játékok alatt kevesebb házi feladatot adjanak a diákoknak, hogy ők is figyelemmel követhessék az olimpiát. Oroszországban a megnyitóünnepség közvetítése majd' 60 százalékos elérést produkált az összlakosság körében.

Szocsiban könnyen lehet barátokat szerezni (Fotó: Action Images)
Szocsiban könnyen lehet barátokat szerezni (Fotó: Action Images)

15.21 HUSZONEGY ÉVESEN VISSZAVONUL AZ ÁZSIA-BAJNOK? Állítólag a visszavonuláson gondolkozik Julija Galjsova, a kazahok Ázsia-bajnok síakrobatája, miután úgy érzi, a pontozók nem értékelték megfelelően a gyakorlatát a női mogul számban. A 21 éves versenyző a hírek szerint csak a hónap végéig folytatja pályafutását.

15.10 CSATÁZNAK A GYORSKORISOK. Elkezdődött a férfi 1000 m-es gyorskorcsolyázók viadala. Összesen 20 párban harcolnak a versenyzők az érmekért. A korisokkal együtt a férfi szánkósoknál is zajlik a verseny, ott hat óra után várható eredményhirdetés.

14.55 ELŐNYBEN A TEAM USA. Az amerikaiak Hilary Knight találatával 1–0 vezetnek a női hokitornán Kanada ellen.

S ha már kanadaiak: íme, Sidney Crosby, az olimpia 
egyik legnagyobb sztárja – papucsos felszerelésben
S ha már kanadaiak: íme, Sidney Crosby, az olimpia egyik legnagyobb sztárja – papucsos felszerelésben

14.43 A NÉMETEK AZ ÉREMTÁBLA ÉLÉN. Frenzel aranyával a németek átvették a vezetést az éremtábla élén, miután az elmúlt négy nap mindegyikén szereztek legalább egy első helyet. A hat német éremből öt a legnemesebb színből való! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ÉREMTÁBLA ITT!

14.36 LUONGÓT EGYELŐRE JEGELIK. A kanadai férfi hokisoknál is megvan a kezdő kapus a holnapi, Norvégia elleni mérkőzésre, és nem Roberto Luongo, a Vancouver Canucks hálóőre kezd a meccsen, hanem a Montreal Canadiens cerberusa, Carey Price. Luongóé a második, osztrákok elleni pénteki meccs.

14.30 HÁROM OLIMPIAI BAJNOK IS DÖNTŐS HÓDESZKA FÉLCSŐBEN. A női hódeszkások félcső versenyszámában az elmúlt három olimpia bajnokai egyből bejutottak az esti döntőbe. A 2002-ben győztes amerikai Kelly Clark érte el a legmagasabb pontszámot 95.00-val, a 2010-es bajnok ausztrál Tora Bright 93.00-val a harmadik, míg a 2006-os aranyérmes amerikai Hannah Teter a negyedik helyen jutott a fináléba 92.00-val. Queralt Castellet furakodott be a bajnokok közé, a spanyol 93.25-tel másodikként finalista.

14.10 CURLING-EREDMÉNYEK. A női torna negyedik fordulójában a kanadaiak 9–6-ra legyőzték a világbajnok Nagy-Britanniát, míg az olimpiai címvédő svédek 7–4-re verték Dél-Koreát. A házigazda oroszok 8–4-re kikaptak Japántól, az amerikaiak pedig 7–4-re Kínától.

14.05 EGYELŐRE NINCS GÓL A NŐI HOKISOKNÁL. Zajlik a Kanada–Egyesült Államok csoportdöntő, az első harmadban hibátlanok voltak a kapusok.

14.02 NÉMET OLIMPIAI BAJNOKI CÍM ÉSZAKI ÖSSZETETTBEN. Eric Frenzel a várakozásnak megfelelően lehajrázta a japán Vatabe Akitót, így az ugrás után is az élen álló németé lett az elsőség. A harmadik helyet nagy csatában a futást a 20. helyről kezdő Magnus Korg szerezte meg a 25. helyről rajtoló olasz Alessandro Pittin előtt. RÉSZLETEK ITT!

Eric Frenzelt a futásban már nem lehetett utolérni (Fotó: Action Images)
Eric Frenzelt a futásban már nem lehetett utolérni (Fotó: Action Images)
Pazar kilátás a sánc tetejéről.
No, de ki mer innen leugrani? Józanul...
Pazar kilátás a sánc tetejéről. No, de ki mer innen leugrani? Józanul...

13.33 AZ OSZTRÁKOKNAK NEM TETSZIK A RENDSZER Az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC) hivatalos tiltakozást nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, mert alpesi sízőjüket, Elisabeth Görglt kedden késő este – az osztrákok szerint túl későn – keresték fel a doppingellenőrök. Az ÖOC közlése alapján a versenyzőt 22.55 órakor ellenőrizték, s ezzel megzavarták a felkészülését a mai lesiklásra. A 2011-ben ebben a számban világbajnok Görgl 16. lett a szerdai, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött versenyben. Wolfgang Schobersberger, az osztrákok orvosi csapatának vezetője úgy fogalmazott: száz százalékig támogatják a doppingellenes küzdelmet, de a verseny előestéjén elvégzett késői teszt túlmegy egy határon . (MTI)

13.27 NEM KELL AGGÓDNIA A NŐI HOKINAK A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nagyon elégedett a női jégkorongtorna átalakított lebonyolításával, a szervezet szerint a sportágnak nem kell tartania attól, hogy lekerül a programról. Mark Adams, a NOB sajtófőnöke jelezte: eddig elégedettek a szocsi viadal színvonalával, és ez a módosításoknak köszönhető. (MTI) Bővebben itt olvashat a hírről!

TÖKÉLETES A koncentrációja és a tartása az oroszok szép curlingesének, Anna Szidorovának, akit tegnap a nap csajának választottak meg olvasóink (Fotó: Reuters)
TÖKÉLETES A koncentrációja és a tartása az oroszok szép curlingesének, Anna Szidorovának, akit tegnap a nap csajának választottak meg olvasóink (Fotó: Reuters)

12.44 HÁROM ÉV BÖRTÖN A KÖRNYEZETET SZENNYEZŐ FESTŐNEK A krasznodari bíróság három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt az aktivistát, aki a szocsi téli olimpia környezeti hatásaira szerette volna felhívni a figyelmet. Zsenya Vityiskót és egy másik aktivistát, Szuren Gazarjant 2012-ben bűnösnek találták szándékos rongálásban, miután befestették egy erdei állami ingatlan kerítését, amely állítólag olyan területen épült, ahol ez tiltva volt. Mindketten felfüggesztett büntetést kaptak, de Gazarjan később elhagyta az országot, és Észtországban kapott politikai menedékjogot.

A felfüggesztett büntetés feltétele volt, hogy Vityisko rendszeresen jelentkezzen a hatóságoknál, és informálja őket az utazásairól. Tavaly petíciót nyújtottak be a bírósághoz, azt állítva, hogy Vityisko nem számolt be egy utazásáról. Vityisko azt tervezte, hogy Szocsiba megy múlt héten, és egy környezeti jelentést ad át, de letartóztatták szülővárosában, Tuapse-ban. Egy jogi csoport szerint a krasznodari és szocsi tisztviselők mindent megtettek azért, hogy megfélemlítsék a játékok legnagyobb kritikusait.

12.33 A LEGTÖBB ÉREM – ARANY NÉLKÜL. A szlovén Tina Maze Szocsiban holtversenyben első lett alpesi síben női lesiklásban, ezzel megszerezte országa első téli olimpiai bajnoki címét. Így most már Magyarországnak van a legtöbb téli olimpiai érme arany nélkül. Magyarország sportolói eddig összesen hatszor állhattak dobogóra. Küldöttségeink eddig két ezüstöt és négy bronzot szereztek, mindegyiket műkorcsolyában. Szlovéniának Maze sikeréig két ezüstje és öt bronza volt.

BÁTORSÁGPRÓBA. A téli olimpia időjárása inkább a strandolóknak kedvez (Fotó: Reuters)
BÁTORSÁGPRÓBA. A téli olimpia időjárása inkább a strandolóknak kedvez (Fotó: Reuters)

12.00 CLARK A FÉLCSÖVES HÓDESZKÁS Az amerikai favorit, Kelly Clark végzett a női hődeszkások félcső selejtezőjének élén az első csoportban, pedig az első futamot követően meglepetésre még csak a második helyen állt a spanyol Queralt Castellet mögött. A második etapban jön majd a 17 éves világbajnok amerikai Arielle Gold,

11.57 KUMARITASVILIRE EMLÉKEZNEK WHISTLERBEN Nemcsak Szocsiban, hanem a 2010-es vancouveri játékok szánkópályáján, Whistlerben is megemlékezik a NOB és a Nemzetközi Szánkószövetség a napra pontosan négy évvel ezelőtt, edzésbalesetben elhunyt grúz versenyezőről, Nodar Kumaritasviliről.

11.49 TÚLÓRÁS FINN SIKER A női jégkorongtornán a kiemelt, A-csoportban a finnek túlórában nyertek 4–3-ra Svájc ellen. Az eredménytől függetlenül mindkét válogatottnak játszania kell egy meccset az elődöntőbe jutásért. A svájciak 0–2-ről, majd 2–3-ról egyenlítettek. A túlórában erre már nem volt esélyük.

Maximális kanadai koncentráció
Maximális kanadai koncentráció

11.41 VÉGY EGY JÓ KAPUST Az amerikai férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Dan Bylsma az LA Kings kapusával, Jonathan Quickkel kezd Szlovákia ellen. Ryan Miller és Jimmy Howard csak a cserék közé lesz sorolva az első fordulóban.

11.32 MEGKEZDIK A FÉRFI HOKISOK A nagy kérdés, hogy az oroszok hazai pályán végre meg tudják-e törni 1992 óta tartó olimpiai átkukat, vagy megvédi címét Kanada? Esetleg a hét óriásként emlegetett hokiválogatott másik öt tagja közül jön ki a lépés valakinek?
» Rövid kedvcsináló a programmal, az olimpiai keretekkel és a legutóbbi 10 ötkarikás játékok dobogósaival ITT!

11.20 A VILÁGŰRBŐL A Föld körüli pályán keringő, a napokban Oroszország felett elhaladó Nemzetközi Űrállomás egy tagja készített varázslatos felvételeket.
» Rendhagyó éjszakai és a nappali kép az olimpia helyszínéről!

OLASZ MELÓ. Ondrej Hotarek tartja ki párját, Stefania Berton (Fotó: Bernat Armangue/AP)
OLASZ MELÓ. Ondrej Hotarek tartja ki párját, Stefania Berton (Fotó: Bernat Armangue/AP)


11.25 ÉSZAKI ÖSSZETETT: NÉMET RÉSZSIKER A világkupában is élen álló Eric Frenzel nyerte az északi összetett-versenyzők Gundersen-számának síugrását. A német sportoló hat másodperccel kezdheti korábban a 13:30-kor kezdődő 10 km-es sífutást a japán Vatabe Akitónál. A többi esélyes közül a címvédő francia Jason Lamy-Chappuisnak 31 másodperc a hátránya a nyolcadik helyen, míg a norvég Magnus Moan 48 másodperces hátrányból indul tizenötödikként.

11.20 HÓBAN FAGYBAN REMÉNYKEDVE Az időjárási előrejelzés szerint holnap a 17 Celsius-fok is lehet Szocsiban, és a hegyes területeken is elérheti a 10 Celsius-fokot. A NOB szóvivője azonban nem aggódik. „Már egy kicsit kaptunk ebből a jó időből – nyilatkozta Mark Adams. – Tegnap ellátogattam néhány eseményre, és egyáltalán nem úgy tűnt, hogy bármilyen fennakadást okozna az időjárás. Úgy tudom, hogy a hét végére a hőmérséklet csökken, és még havazás is lehet.”

11.12 KRAMER KIHAGYJA Az 5000 méteren aranyérmes holland gyorskorcsolyázó, Sven Kramer nem indul el a szombati, 1500 méteres számban, és helyette a jövő keddi 10 000 méterre, valamint a csapatversenyre koncentrál a szocsi téli olimpián. „Nagyon nehéz szívvel döntöttem, de nem versenyzek 1500-on” – írta Twitter oldalán szerdán a 27 éves Kramer. Az 5000 méteren ezüstérmes honfitárs, Jon Blokhuijsen – aki haza akart utazni a héten, hogy otthon készülhessen a csapatviadalra – ugrik be helyére. Kramer négy éve Vancouverben a legjobb időt érte el 10 ezer méteren, azonban rossz sávváltás miatt kizárták. A szocsi játékokon eddig négy számban avattak bajnokot, és a hollandok három aranyérmet szereztek úgy, hogy a férfi 5000 méter mellett férfi 500 méteren is taroltak. (MTI)
Jókor jó helyen - a japán szánkós Nozomi Komuróról készít egy közeli képet csapattársa (Fotó: Reuters)
Jókor jó helyen - a japán szánkós Nozomi Komuróról készít egy közeli képet csapattársa (Fotó: Reuters)
Miklós Edit öröme (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)
Miklós Edit öröme (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

10.38 HÁROM ÉREM A JÖVŐÉRT Liz Nicholl, a britek sportvezetője a BBC-nek elmondta: három érem esetén nem beszélhetnének csalódásról. A nemzeti szerencsejáték társaság 14 millió fonttal – hozzávetőleg ötmilliárd forinttal – támogatta a brit versenyzők felkészülését a téli olimpiára, márpedig az eredmények elmaradása esetén sportágak léte és jövője kerülhet komoly veszélybe. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy a londoni játékokat követően teljes mértékben megvonták a támogatást a kosárlabdázóktól, a női vízilabdázóktól és a szinkronúszóktól.

10.32 MAGYAROK EXTÁZISBAN A magyar csapat tagjai és a vezetők érthetően extázisban élik meg Miklós Edit pazar teljesítményét. Örömüket fokozza, hogy gratuláltak a svájciak és az osztrákok is, utóbbiak versenyzőit kivétel nélkül megelőzte a magyar síző, ami nem kis fricska a részéről. Az osztrák ORF aligha véletlenül készített vele is interjút. Miklós Edit közben elárulta: edzője, Diethmar Thöni tanácsára sízte más ívben az utolsó szakaszt, amivel sikerült ilyen hatalmas eredményt elérnie. Mindezt annak ellenére, hogy a magas rajtszáma, és az egyre melegedő idő miatt óriási hátrányból indult a mezőny első feléhez képest.

10.21 NŐI HOKIRANGADÓ Nagy a várakozás a női jégkorongtorna mai rangadója előtt: a címvédő kanadai és a négy éve ezüstérmes amerikai válogatott a szakág két kiemelkedő együttese találkozik egymással. Az eddigi tizenöt vb-n tíz kanadai, valamint öt amerikai siker született (például legutóbb), más rivális még döntőbe sem jutott. Tét a presztízs, hiszen Finnországot és Svájcot legyőzve a két válogatott 6-6 ponttal várja az egymás elleni ütközetet. A két favorit már biztos elődöntős, vélhetően nem ma találkoznak utoljára a tornán.

10.01 KOCKÁZTATOTT, ÉS BEJÖTT „Elég ideges voltam a rajtnál, de miután kiugrottam, már csak a pályára koncentráltam – nyilatkozta Miklós Edit az M1-nek – A pálya felső részén rontottam ugyan, ám próbáltam egyből elfelejteni, és küzdeni tovább a célig a helyezésért. Nekem ez volt a fő számom, ebben vártam a legjobb eredményt magamtól. Ennek érdekében kockáztattam, és nem számított, hogy kiesek-e vagy sem. Amikor leértem, a hatodik helyen álltam, aminek nagyon megörültem. Majdnem sikerült is megtartanom, csak egy rivális jött be elém. Így lemaradtam a pontszerzésről, de remélem, hogy értékelik majd a teljesítményemet. A lényeg számomra az, hogy megmutattam, igenis meg lehet csinálni, és tudok jó lenni, jó vagyok.”

Miklós Edit 71 századdal maradt el az élen álló duótól, ez a 7. helyet jelentette neki (Fotó: Reuters)
Miklós Edit 71 századdal maradt el az élen álló duótól, ez a 7. helyet jelentette neki (Fotó: Reuters)

9.38 BERECZ ANNA A CÉLBAN A 41-es rajtszámmal induló másik magyar síző, Berecz Anna is teljesítette a lesiklást, méghozzá 1:50.97-es eredménnyel, ez a 35. helyhez volt elég. Kettős győzelem született tehát a versenyszámban – Tina Maze révén megszületett a szlovénok első téli olimpiai sikere –, hasonlóra még nem volt példa a téli olimpián.
A versenyről itt olvashat bővebben!

9.25 KÍNA ÉS NORVÉGIA JÓL SEPER A kínai és a norvég férfi curlingválogatott is harmadszor nyert, így a svédekkel együtt holtversenyben az első helyen állnak pillanatnyilag. Norvégia a németeknél, míg Kína a svájciaknál bizonyult jobbnak. Eredmények: Egyesült Államok–Dánia 9–5, Norvégia–Németország 8–5, Kína–Svájc 5–4

9.08 LENT A LEGJOBBAK, MARADT A 7. HELY Az első harminc után Miklós Edit a 7. helyen áll női lesiklásban – ez minden idők legjobb magyar eredménye a sízőknél az olimpián –, a második részéből aligha előzik meg őt. A mezőny másik fele az élen holtversenyben álló duóra sem lehet veszélyes. Miklós előtt három svájcit, valamint egy-egy szlovént, olaszt és norvégot találhatunk. A magyar síző maga mögé tudta utasítani a kombinációban győztes német Maria Höfl-Riescht, valamint az ott második osztrák Nicole Hospt, illetve az amerikai klasszist, a kombinációban bronzérmes Julia Mancusót. A versenyt öten nem tudták befejezni az első harmincból.

8.59 EGY HELLYEL HÁTRÉBB Miklós Edit után a norvég Lotte Smiseth Sejersted érkezett – elismerésre méltó produkcióval –, és rögtön be tudott jönni közvetlenül a magyar síző elé, aki így a hetedik helyen várja a többieket.

Tina Maze öröme
Tina Maze öröme

8.57 MIKLÓS EDIT A HATODIK HELYEN!!! Óriásit jött a 25-ös rajtszámmal induló magyar síző a fő számában. Bár a pálya elején picit hibázott, gyorsan és jól korrigált, majd elképesztő sebességgel repesztett végig, és 1:42.28-cal zárt. Pedig az időjárás nem kedvező. Az alsó részen a meleg idő folyamatosan puhítja a pályát, amikor 8 órakor elkezdődött a verseny, már akkor 5-6 Celsius-fok körül volt a hőmérséklet, ami további egy fokot emelkedett, amikor Miklós Edit siklott rajta.

8.50 HOLTVERSENY Női lesiklásban a legjobbak már lejöttek a nehéz pályán. A svájci Dominique Gisin 1:41.57-tel sokáig az élen állt – látva az idejét többen kockáztattak és kiestek –, mígnem érkezett a szlovén Tina Maze. Utóbbi több mérőponton is jobb időt tudott (már 38 század előnyt is összeszedett), de a végén egy apró hiba is elég volt ahhoz, hogy lelassuljon, és végül pont olyan időt ment, mint svájci ellenfele. Maze után az osztrák Anna Fenninger rugaszkodott neki a távnak, hihetetlen sebességgel indult, már az első időmérőnél jelentősnek tetsző előnye volt, ám saját maga számára is sok volt az iram: két kanyarral odébb kicsúszott, így feladta a versenyt.

Lassan telik meg a lelátó (Fotó: Reuters)
Lassan telik meg a lelátó (Fotó: Reuters)

8.20 MEGMUTATTA A libanoni síző, Jackie Chamoun másodszor vesz részt téli olimpián – Vancouverben az 54. helyen végzett – vélhetően maga a verseny ezúttal sem róla szól, viszont a körítés tökéletes. Egy szexi naptár erejéig bizony rendesen nekivetkőzött a vakmerő lány – nem most az olimpián –, a sílécétől persze nem vált meg...

• A magyarok közül Miklós Edit szuperkombinációban megszerzett 16. helyezésével a valaha volt legjobb eredményt érte el alpesi számban. A két száma közül a lesiklás volt az erősebb, a 13. helyen állt „fél távnál,” és nem titkolja, hogy ebben a számban várja a legjobb eredményt magától. Berecz Anna inkább a technikai számokra helyezte a hangsúlyt a felkészülés során.

TÉLI OLIMPIA, A SZERDAI PROGRAM
Február 12., szerda (6)
06.00–09.00CurlingFérfiak4. forduló
08.00–10.00Alpesi síNői lesiklásdöntőBerecz Anna, Miklós Edit
09.00–11.30JégkorongNőkSvájc–Finnország
10.30–11.30Északi összetettGundersen–versenysíugrás, normálsánc
11.00HódeszkaNői félcsőselejtező
11.00–14.00CurlingNők4. forduló
13.30–14.30Északi összetettGundersen–verseny10 km-es sífutás
13.30–16.00JégkorongNőkKanada–Egyesült Államok
15.00–17.00GyorskorcsolyaFérfi 1000 méterdöntő
15.15–18.20SzánkóFérfi kettes1-2. futam
16.00HódeszkaNői félcsőselejtező
16.00–19.00CurlingFérfiak5. forduló
16.45–19.45MűkorcsolyaPárosszabadprogram
18.00–20.30JégkorongFérfiakCsehország–Svédország
18.00–20.30JégkorongFérfiakLettország–Svájc
18.30HódeszkaNői félcsődöntő
TELEVÍZIÓS MŰSOR
M1
08.11–10.00:
Alpesi sí, női lesiklás
14.56–17.25:
Hódeszka, női félcső. Északi összetett. Gyorskorcsolya
M2
20.45–23.05:
Műkorcsolya, páros szabadprogram. Összefoglaló a nap eseményeiből
Duna
21.45–23.30:
Jégkorongmérkőzés: Csehország–Svédország (felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik