Szocsi 2014: orosz uralom a műkorcsolya párosoknál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 19:45
null
A csapatverseny után a párosoknál is aranyérmes lett Tatyana Voloszozsar és Makszim Trankov (Fotó: Action Images)
A szabadon választott programmal véget ért a műkorcsolyázó párosok versenye a Szocsiban zajló téli olimpián, amelyen kettős orosz siker született: a győzelmet a papírformának megfelelően a világbajnoki címvédő Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov duó szerezte meg honfitársaik Kszenyija Sztolbova és Fjodor Klimov és a német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy előtt.

 

Szerda délután már csak a keddi rövidprogramban az első tizenhat helyezett páros mutathatta be kűrjét. Elsőként az amerikai Felicia Zhang és Nathan Bartholomay, akik vezettek is az első négy párt követően. Tőlük az olasz Stefania Berton és Ondrej Hotárek vette át az első helyet, majd a második számú amerikai kettős, Marissa Castelli és Simon Shnapir állt az élre, s ők is vezettek „félidőben”.

Persze az igazi izgalmak csak ez után kezdődtek: a harmadik csoportból elsőként a legjobbnak tartott kanadai páros, a tavalyi vb-ezüstérmes Meagan Duhamel és Eric Radford mutatta be gyakorlatát, amelybe azonban több hiba is csúszott, így aztán nem csak honfitársaik, Kirsten Moore-Towers és Dylan Moscovitch, hanem – hét századdal – a harmadik számú orosz duó, Vera Bazarova és Jurij Larionov is eléjük került.

A harmadik csoportból elsőként a csapatban már aranyérmes Sztolbova, Klimov páros lépett jégre, ők az addigi legmagasabb pontszámot kapva természetesen átvették a vezetést. De egyből utánuk következtek a rövid program után élen álló, amúgy világbajnoki címvédő honfitársaik, akik olimpiai aranyérmeshez méltó gyakorlattal kápráztatták el elsősorban saját közönségüket és a pontozókat. Majd tíz ponttal kaptak többet az addigi éllovasnál, s összességében hatalmas fölénnyel, több mint tizennyolc ponttal álltak az élre.

A kínai páros nem velük, hanem a bronzért volt harcban, de azt a csatát is elvesztette, így a két orosz páros mögött a harmadik helyen állt, amikor már csak Savchenko és Szolkowy volt hátra. Ők azonban többször is elestek, így végül nem hogy az első helyre nem voltak veszélyesek, de még a másodikat is elvesztették, s végül még annak is örülniük kellett, hogy legalább a harmadik helyet megtartották. Így aztán kettős orosz győzelemnek örülhetett az Iceberg Skating Palace közönsége.

Szocsi 2014
MŰKORCSOLYA, PÁROS
1. Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (orosz) 236.86 pont
2. Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov (orosz) 218.68
3. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 215.78
4. Pang Csing, Tong Ji-an (Kína) 209.88
5. Kirsten Moore-Towers, Dylan Moscovitch (Kanada) 202.10
6. Vera Bazarova, Jurij Larionov (Oroszország) 199.60

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik