Szocsi 2014: svéd és svájci hokisiker, balti összeomlás lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 20:22
null
Erik Karlsson (65) két gólt szerzett a svéd válogatottban (Fotók: Reuters)
Svéd és svájci sikerrel rajtolt a férfi jégkorongtorna a szocsi olimpián. A svédek 4–0-ra is vezettek már Csehország ellen, de Jaromír Jágrék két gyors góllal még a második harmad közepén visszaszerezték az esélyt a talpra állásra. Ám a hátralévő szűk félórában nem esett gól, így a torinói bajnok 4–2-re nyert. A svájciak nagyon nehéz meccset játszottak Lettországgal, nyolc másodpercen múlt, hogy döntetlen után hosszabbítás következzen, de Simon Moser gólja megtörte az ellenállást, így végül, ha nehezen is, de bejött a papírforma.

A sport statisztikáival foglalkozó Infostrada szerint Svédországnak kétszer annyi esélye van az olimpia megnyerésére, mint Csehországnak. Ha bárki túlzásnak találta volna ezt az esélylatolgatást, az első 21 percben meggyőződhetett a jóslat alaposságáról. A svédek ugyanis sokkal magabiztosabban és hatékonyabban játszottak, mint a csehek, és gólokban is megmutatkozott a fölény.

Az első gólnál Erik Karlsson távoli lövése közben Daniel Alfredsson zavarta Jakub Kovár kapust, majd Patrik Berglund lőtte ki éles szögből a rövid sarkot. Az első szünet után egy perc sem tel el, amikor Henrik Zetterberg lövése talált utat a kapuba, majd ismét Karlsson talált be messziről – mindkétszer a kapus előtt állt egy svéd támadó, ellehetetlenítve a kapus dolgát. Utóbb már nem Kovárét, hanem Alexander Salákét, a Jekatyerinburg kapusát ugyanis a Szentpéterváré váltotta a cseheknél 0–3-nál.

A négygólos svéd előny akár 7–0 is lehetett volna, a nagy fölény pedig túlságosan is megnyugtatta a kék mezeseket. A második harmad közepén visszajöttek a csehek, s ha már átengedték nekik a kezdeményezést, két percen belül vissza is zárkóztak két gólra. Előbb Marek Zidlicky lőtte ki a jobb felső sarkot, majd Jaromír Jágr lapos lövése talált utat a kapuba, miközben Tomás Plekanec a kapu torkában lökdösődött – a montreali miatt meg is nézték videón az esetet, de mivel nem ért hozzá a koronghoz, érvényes maradt a gól.

A cseh lendületet Petr Nedved kiállítása törte meg, s már a harmadik harmadban sem sikerült visszaszerezni. Bár a záró 20 percben háromszor is emberelőnybe kerültek a csehek, az eredmény nem változott, a svédek önbizalom növelő sikerrel kezdtek.

A lettek nyolc másodperc híján kihúzták a Svájc elleni nyitányt
A lettek nyolc másodperc híján kihúzták a Svájc elleni nyitányt

A csoport másik meccsén az utóbbi években a középcsapatok közül az elithez legközelebb kerülő svájciak inkább fellélegezhettek, mint önbizalmat szereztek. A lettek elleni mérkőzést első harmadában a várt fölényben játszottak, be is szorították a kapujuk elé a fehér mezes balti csapatot. Ám a gólszerzés nem jött össze, és a lettek egyre inkább elhitték, hogy lehet keresnivalójuk.

Olyannyira lendületbe jöttek, hogy a második harmadra szinte eltűntek a különbségek a két csapat játéka között, a lettek is veszélyes támadásokat vezettek. A gólra azonban 40 percnél is tovább kellett várni. Edgars Masalskis megbabonázta a svájciakat, a Poprad lett kapusa majdnem hatvan percen át kihúzta kapott gól nélkül.

A gól nélküli döntetlen 7.9 másodpercen múlt, ekkor a svájciak 39. lövéséből Simon Moser megszerezte a győztes gólt: nem is akármilyet. A lövése ugyanis inkább passz volt Nino Niederreiter felé, ám a korongba belekapott Georgijs Pujacs, és a korong Masalskis kapujába csorgott.

Svájc megúszta, Lettország pedig a papíron legkönnyebbnek ígérkező meccsén hatalmas dráma után kapott ki.

SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Svédország–Csehország 4–2
(2–0, 2–2, 0–0)
G: Karlsson (10:07; 24:07), Berglund (13:17), Zetterberg (20:51), ill. Zidlicky (28:12), Jágr (30:01)
Svájc–Lettország 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
G: Moser (59:52)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik