Négy éve mentőhelikopter vitte el, most 7. lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.12. 19:57
null
A vancouveri olimpián hordágyon kellett levinni a pályáról Miklós Editet (Fotó: manna.ro)
A Szocsiban zajló téli olimpia eddigi legnagyszerűbb magyar eredményeit az alpesi síző Miklós Edit szállította. Már a hétfői, kombinációban elért 16. helyével rekorder lett az alpesi sízőknél, ám a szerdai lesiklásban elért hetedik helyével az összes síszakágat tekintve rekorder lett Magyarországon.

 

A 25 éves versenyző a Hargita megyei Csíkszeredában született 1988. március 31-én. Ott végezte tanulmányait – a Joannes Kájoni Szakközépiskolában érettségizett –, és ott kezdett el síelni is, nevelőedzője Bónis Ferenc volt. Már fiatalon kiderült tehetsége: 2004-ben szerepelt először a junior világbajnokságon, s még 19 éves sem volt, amikor a 2007-es ausztriai korosztályos vb-n, lesiklásban 6. lett. Egy évvel később, Spanyolországban 5. lett ugyanebben a számban, míg kombinációban 10., szuper-óriásműlesiklásban pedig 13. volt.

2005 decemberében szerepelt először felnőtt világkupa-versenyen, ahol három alkalommal tudott román színekben pontszerző helyen végezni, s 2009-ben már a Val d'Isere-i felnőtt világbajnokságon is indult, ott 18. lett lesiklásban és óriás-műlesiklásban is (a vb-ken azóta is ez a legjobb helyezése).

Az olimpiák azonban eddig nem hoztak szerencsét a számára. 2006-ban egy térdsérülés miatt nem indulhatott Torinóban. Négy évvel később Vancouverben, harmincötödikként rajtolt első versenyszámában, lesiklásban, de a pálya háromnegyedénél elvesztette uralmát a lécei felett, csaknem 100 km/órás sebességgel esett, és csak a pálya szélén található védőhálóknak köszönhette, hogy nem szenvedett súlyosabb sérülést. Végül hordágyon, mentőhelikopter segítségével tudták kórházba szállítani, s bár „csak” ínszalaggyulladása lett, vissza kellett lépnie a többi versenyszámtól.

Ezt követően döntött úgy, hogy országot vált, 2010 októberében kapta meg a magyar állampolgárságot és a következő év januárjától már magyar színekben indult. A világbajnokságon szuperkombinációban 23., szuper-óriásműlesiklásban 31. lett, 2012 januárjában, St. Moritzban pedig 30. lett kombinációban, s ezzel ő lett a magyar alpesi szakág első női vk-pontszerzője.

A 2012–2013-as vk-idényben öt pontszerző helyezése is volt, amelyből a Garmisch Partenkirchenben elért 18. helye emelkedett ki, s végül 26 ponttal összességében a 90. helyen zárt. Emellett a schladmingi vb-n szuperkombinációban 19., lesiklásban 23. lett.

2013 novemberében az MTK-ba igazolt, s egy hónappal később a Val d’Isere-i lesikló világkupa futamon élete eddigi legjobb vk-eredményét elérve 12. lett. Azóta Cortina d'Ampezzóban begyűjtött még egy 18. helyet, és 35 pontjával az összetett világkupa 80. helyén állva utazott Szocsiba, ahol történelmet írt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik