Xabi Alonso: A Real bajnok lehet, a spanyolok vb-t nyerhetnek

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.11.30. 19:32
null
„Pályafutásom legnagyobb élménye volt a dél-afrikai győzelem” (Fotó: AFP)
Xabi Alonso, a nyáron visszavonult világbajnok középpályás végleg búcsút intett az aktív futballnak, és a Real Madriddal, valamint a spanyol válogatottal kapcsolatban is optimistán tekint a jövőbe. Az alábbiakban a Marca által készített interjú érdekesebb részeit ismertetjük. 

 

Hogyan telnek a napjai, mióta a nyáron visszavonult a Bayern Münchentől, és befejezte a profi pályafutását?
– Végre megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy én osztom be az időmet – mondta a Marcának a világ-és Európa-bajnok Xabi Alonso, a Liverpool, a Real Madrid, és a Bayern München egykori középpályása. – Sportolhatok, utazhatok, és ha úgy tartja kedvem, bármikor kipróbálhatok egy új éttermet a feleségemmel. Nincs napi rutinom, jóval szabadabb vagyok, mint korábban. Sok időt töltöttünk távol az otthonunktól, van mit bepótolni.

Futballozni azért szokott?
– Egyáltalán nem, kivéve, amikor a fiammal játszom. Miután visszavonultam, azt is elhatároztam, hogy többet nem veszek részt egyetlen edzésen sem. Ezt a szakaszát végleg lezártam az életemnek.

Akkor mivel tartja karban magát?
Futok, teniszezem, de a futballt teljesen hanyagolom.

Nézni sem szokta?
Dehogynem! Egy hétvége alatt általában két-három meccset tudok megnézni. Viszont manapság már más szemmel figyelem a mérkőzéseket. Sokkal inkább szurkoló vagyok, élvezem a játékot, a szép megoldásokat, miközben nem kell azon aggódnom, hogy az eredmény milyen hatással lesz az én csapatom helyzetére. Sokkal nyugodtabban tudok leülni a televízió elé, mint régebben.

Inkább volt játékosként vagy leendő edzőként nézi a meccseket?
Olyasvalakiként, aki imádja a futballt. De nem csak nézem, igyekszem megérteni, mi miért történik a pályán. Ha egy csapatnak nem megy, próbálok rájönni, mi lehet a probléma. Persze régebben is ezt csináltam, csak másképpen.

Vannak olyan csapatok, amelyeknek a mérkőzéseit semmiképpen sem hagyná ki?
Azokét nézem a legszívesebben, amelyekhez a leginkább kötődöm, illetve ahol a barátaim játszanak. Ha tehetem, megnézem a Real Madrid, a Liverpool, és a Bayern meccseit, de nagyon kedvelem a Napoli, a Manchester City, a Manchester United, és a Chelsea játékát is.

Egyetért azzal, hogy manapság az ön által is említett Napoli és Manchester City játssza a legszebb futballt?
A Napoli évek óta szórakoztató futballt játszik, amiben óriási szerepe van Maurizio Sarri vezetőedzőnek. A Manchester City szintén nagyon egyben van, sokkal meggyőzőbb, mint az előző szezonban. Ha így folytatja, alighanem megnyeri a Premier League-et. Spanyolországban viszont még semmi sem dőlt el. Sokan amondóak, hogy túl nagy a Real Madrid hátránya a Barcelonával szemben, de ez nagyon gyorsan változhat. Én egyáltalán nem tartom reménytelennek a helyzetet.

A vb-döntő kevésbé felemelő jelenete (Fotó: AFP)
A vb-döntő kevésbé felemelő jelenete (Fotó: AFP)


Tényleg ennyire optimista?
Igen, mert a csapat továbbra is nagyon erős, és nagyon jól tudom, hogy a futballban sok múlik a játékosok mentális állapotán. A Barcelona most veszített két pontot a Valencia ellen, és hamarosan a Real Madridhoz látogat, ahol szintén fontos pontokat veszíthet. Elképzelhető, hogy teljesen más hangulatban kezdi meg a következő évet, márpedig ha így lesz, akkor ismét nyílttá válhat a bajnokság.

Van olyan futballista, akinek kimondottan kedveli a játékát?
Nagy kedvencem Jorginho a Napoliból. Én is védekező középpályásként játszottam, így elsősorban ezt a posztot figyelem, és azért is említettem őt, mert talán kevesebben ismerik, és nincs annyira a figyelem középpontjában, pedig remek labdarúgó. Állandóan részt vesz a játékban, segít a társainak, meghatározza a csapat dinamikáját, jobbat nem is találhatna a helyére Napoli.

Igaz a hír, miszerint a jövőben edzőnek áll?
Ezt azért nem egyik napról a másikra dönti el az ember. Mindennek eljön a maga ideje, de az edzősködés tényleg olyasmi, amivel szívesen foglalkoznék. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ehhez nagyon szenvedélyesnek kell lenni, és jóval nyugodtabb egy futballista élete, mint egy edzőé. Meglátjuk, hogy alakul, nem siettetek semmit.

Sikerekben gazdag pályafutása során megannyi kiváló szakemberrel dolgozhatott, mit gondol, mi kell ahhoz, hogy valaki igazán nagy edző lehessen?
– Tökéletes edző nincs, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nagyon sok múlik azon, hogy milyen képességű játékosokkal dolgozhat együtt valaki. Hiába vagy kiváló edző, rossz játékosokkal nehéz érvényesülni. Minél több jó futballistád van, annál jobb, viszont a sztárokkal is tudni kell bánni. Egy jó edző titka általában abban rejlik, hogy tudja kezelni a játékosait, és képes mindenkiből kihozni a maximumot.

Mit gondol arról, hogy a legutóbbi átigazolási szezonban egészen elképesztő összegeket fizettek ki a klubok, és úgy tűnt, a Real Madrid sem tudott, vagy legalábbis nem akart versenybe szállni a legjobbakért?
A mostani átigazolási időszak egyértelműen fordulópontot jelentett, azok a klubok, amelyek általában megszerezték a legjobbakat, most nem feltétlenül tudták szerződtetni a kiszemelt sztárokat. Viszont a Real Madridnak vagy a Barcelonának is olyan múltja van, amit nem lehet pénzért megvenni. Ezeknek a kluboknak hosszú évek alatt alakult ki a stílusa, a mentalitása, és ez az oka, hogy a kilencvenharmadik percben is küzdenek, harcolnak a győzelemért, és soha nem adják fel. Az ilyesmit nem lehet megvásárolni.

A spanyol válogatott kapcsán is optimista? Megismételhető a 2010-es diadal?
Ez nagyon sok mindentől függ, a világbajnokság egy bizonyos szakaszában már a szerencsén is nagyon sok múlhat. De bizakodó vagyok, jelenleg nem látok olyan válogatottat, amelyik erősebb lenne a spanyolnál. A német és a brazil csapat is nagyon jó, de egyikük sem erősebb, mint a spanyol. Remélem, sikerül megismételni a 2010-es sikert, pályafutásom legnagyobb élménye volt a dél-afrikai győzelem. Leírhatatlan érzés, amikor a magasba emelheted a világbajnoki trófeáét. Gyerekként még csak álmodni sem mertem róla, hogy összejöhet, soha sem felejtem el azt a napot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik