Barca: ki a jobb? Luis Enrique vagy Pep Guardiola triplázó hősei?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.20. 13:53
null
Pep Guardiola és Luis Enrique – tavasszal ellenfélként találkoztak (Fotó: Reuters)
Mi a közös Luis Enriquében és Pep Guardiolában? Mindketten spanyolok, mindketten középpályások voltak, mindketten játszottak a Barcelonában és mindketten visszatértek edzőként a katalán csapat kispadjára. De ami a legfontosabb: mindketten triplázni tudtak első edzői évükben a Barca élén.

 

Pep Guardiola edzőként elképesztő mennyiségű, összesen 14 trófeát nyert a Barcelonával az ott töltött négy idényében. Luis Enrique elindult az előd nyomdokain, hiszen akárcsak Pep, ő is egyaránt megnyerte a bajnokságot, a kupát és a Bajnokok Ligáját az első szezonjában. Sőt! A statisztikák szerint Luis Enrique triplázó gárdája számos tekintetben felülmúlta Guardiola 2008–2009-es csodacsapatát.

A Barca19Stats Twitter-oldal által közölt statisztikai kimutatás szerint a 2014–2015-ös Barcelona kevesebb mérkőzést játszott, több meccset nyert meg, kevesebbet veszített el, több gólt szerzett és kevesebbet kapott a hat évvel korábban triplázónál.

 


Mindkét együttes félelmetes támadótrióval rendelkezett. Guardiola a Samuel Eto'o, Thierry Henry, Lionel Messi hármassal tört európai uralomra, míg Luis Enrique a legjobb brazil (Neymar), a legjobb argentin (Messi) és a legjobb uruguayi (Luis Suárez) támadóval tartotta rettegésben a védelmeket.

Az igazsághoz tartozik, hogy a debütáló Guardiolának fel kellett építeni egy csapatot, míg Luis Enriquének Tata Martino sikertelen szezonja után néhány nyáron érkező, minőségi játékos beépítésével (Rakitic, Suárez, Ter Stegen, Mathieu) egy működő rendszerre, egy bevált játékfilozófiára kellett ráépítenie új ötleteit.

Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a 2008–2009-es idény volt Guardiola első szezonja élvonalbeli edzőként, míg kollégája korábban már az AS Roma és a Celta Vigo kispadján is kipróbálhatta magát.

Érdekesség, hogy a BL-győzelem felé vezető úton Luis Enrique Barcelonája (többek között) pont Pep Guardiola Bayern Münchenét múlta idén felül.

Hol helyezkedik el a 2014–2015-ös Barcelona a korábbi triplázók között?

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik