Thierry Henry győztes góllal mutatkozott be új csapatában

Vágólapra másolva!
2007.07.26. 23:20
Lejátszotta a 2006-2007-s idény első mérkőzését a spanyol labdarúgó-bajnokságban ezüstérmes FC Barcelona, amely egy felkészülési találkozón, Skóciában, minimális különbséggel verte vendéglátóját, a Dundee United együttesét. A találkozó egyetlen gólját a katalánok legnagyobb nyári fogása, Thierry Henry szerezte: a francia csereként pályára lépve a 90. percben egy büntetőt értékesített.
Thierry Henry elkezdte a gólgyártást
Thierry Henry elkezdte a gólgyártást
Thierry Henry elkezdte a gólgyártást
Thierry Henry elkezdte a gólgyártást

Az alapszakaszt a nyolcadik helyen zárta, így a rájátszásban csak az alsóházba került besorolásra a Dundee United a skót élvonalbeli labdarúgó-bajnokság legutóbbi kiírásában, ahol végül összesítésben a kilencedik helyen zárt. A play-offban nem nyertek mérkőzést, a szezonban sem sokat, összesen tizet.

Nem ígérkezett fajsúlyos ellenfélnek a skót gárda a Skóciában edzőtáborozó Barcelona számára, amely csak az utolsó fordulóban maradt le a spanyol bajnoki aranyéremről és a nyáron remekül erősített.

Az új emberek közül azonban egyedül Touré kapott bizonyítási lehetőséget a kezdőcsapatban, míg egyelőre várni kell a „fantasztikus négyes” együttes premierjére is.

Ez már csak azért nem valósulhatott meg, mert Messi meghosszabbított szabadságát tölti, lévén válogatottként érdekelt volt a Copán. Miként a katalánok egyik friss nyári igazolása, a szintén argentin Gabriel Milito, illetve az a mexikói Rafael Márquez, akinek teljesítménye nem volt éppen meggyőző a legutóbbi idényben, helye a kezdőben így megkérdőjeleződött.

A saját bevallása szerint fizikailag nem éppen csúcsformában lévő Henry is csak a kispadon kezdett, helyette az az Ezquerro volt Ronaldinho és Eto’o társa a Barca támadószekciójában, akiről tulajdonképpen már szinte le is mondtak a katalánoknál. Ha érdemi kérő jön, vihetik.

A Dundee elleni találkozó elején két hazai lehetőség után éledtek a vendégek, Xavi előbb egy lövéssel, majd egy remek passzal vétette észre magát és ébresztette övéit. Mezőnyfölényt harcolt ki magának az esélyesebb gránátvörös-kék alakulat, a három támadó több helyzetet is kialakított magának, ám Szamotukli kapus eszén nem tudtak túljárni. Hogy a hazaiaknak is legyenek lehetőségeik, arról a többször is hibázó, Puyolt nélkülöző, ám Thuramot és Oleguert végig a soraiban tudó vendégvédelem gondoskodott.

A második félidőre alaposan átszervezte csapatát Rijkaard: nem jött ki Ronaldinho és Eto’o sem, érkezett viszont Henry, valamint két olyan fiatal klasszis, Giovanni Dos Santos és Bojan Krkic, akik elsősorban a támadásoknál jeleskednek, de a bizalom esetükben még igencsak megelőlegezett.

A két fiatal a rutinos franciával kiegészülve végig rettegésben és zavarban tartotta a hazaiakat, de a győztes gólt csak a hajrában sikerült megszerezniük. A hazaiak a második felvonásban beszorultak saját térfelükre. A találkozó utolsó percében a Giovanni elleni szabálytalanságért megítélt büntetőt Henry váltotta gólra.

Ez a Barca még nem az, amelyet majd a szezonban látunk, hiányzik hátulról Puyol és Milito, a támadásokból pedig Messi. Elől a Ronaldino, Eto’o páros a jelek szerint ott folytatja, ahol abbahagyta az előző idényben: helyzet van, gól nincs.

Talán ha beszáll a fantasztikus négyes másik két tagja is, új motivációt kapnak. És már csak azért is jó lesz iparkodniuk, mert a jelek szerint közel az idő, amikor a Giovanni Dos Santos, Bojan Krkic párosra komolyabb feladatokat is rá lehet majd bízni.

A kissé kegyvesztettnek tűnő Decót a holland mester bizalmáról biztosította, ám ennek ellenére mégis csereként kapott lehetőséget. A portugál középpályás nem megy a szomszédba egy kis keménységért, főként ha törlesztésről van szó, a katalánok egyetlen sárga lapját ő könyvelhette el magának, ami akár intő jel is lehet esetében.

A Barcelona szombaton a Heart of Midlothian elleni találkozóval zárja skóciai túráját, majd Ázsiába utazik, ahol három felkészülési mérkőzést játszik.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS:

DUNDEE UNITED (SKÓT) – FC BARCCELONA (SPANYOL) 0-1 (0-0)
Játékvezeztő: Craig Thompson
Gólszerző: Henry 90. – 11-esből
Sárga lap: Wilkie, ill. Deco
DUNDEE UNITED: Szamotukli - Dillon, Galvenez, Dogde, Wilkie - Kerr, Flood, Gomis, Comway - Robson, Hunt. CSERÉK A MÁSODIK FÉLIDŐBEN: Proctor, McLean, Robertson, Goodwillie, Duff, Russell, Keneth, Dow. VEZETŐEDZŐ: Craig Levein
BARCELONA: Valdés - Zambrotta, Thuram, Oleguer, Sylvinho - Xavi, Touré, Iniesta - Ezquerro, Ronaldinho, Eto'o. CSERÉK A MÁSODIK FÉLIDŐBEN: Jorquera (kapus), Abidal, Motta, Deco, Dos Santos, Bojan Krkic, Crosas, Henry. VEZETŐEDZŐ: Frank Rijkaard
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik