„Calhanoglu tegnapig olyan volt, mint Pirlo; úgy tűnt, kihozta a belső Gattusóját” – török lapszemle

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 09:22
Hakan Calhanoglu a magyarok ellen hozta ki magából belső Gattusóját (Fotó: AFP)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai Dominik góljával 1–0-ra nyert felkészülési mérkőzésen Törökország ellen. A Milliyet a két csapatkapitány, Szoboszlai Dominik és Hakan Calhanoglu közötti különbségről és a törökök szélsőjátékáról, a Fanatik pedig egy befejező csatár hiányáról írt.

A mérkőzés előtt Vincenzo Montella, a törökök szövetségi kapitánya többek között arról beszélt, hogy a németek ellenihez hasonló lesz a magyarok elleni találkozójuk.

„Alacsony volt a tempó, a csapat távol volt a szerelésektől és a párharcoktól. Egy másik, fegyelmezettebb, komolyabb meccset láttunk. A magyarok is a saját játékukat akarták játszani és a tervüknek megfelelően alakították ki a passzútvonalakat, várták együttesünk nyomását és a lehetőséget. Tervük megvalósításának irányítója a Liverpool vezére, Szoboszlai volt. Mindig megalapozta a játékot, gólra váltotta a büntetőt és mesteriek voltak a szabadrúgásai. Fiaink kapitánya, Hakan Calhanoglu jól játszott, de nem úgy, mint egy vezér. Olyan meccset vívtunk, amelyen okosan elosztották a feladatokat a játékosok, védekezésben és támadásban is az együttműködés került előtérbe” – írta a Milliyet újságírója, Attila Gökce, aki szerint amikor Enes Ünal a középcsatár, a szélsőknek is eredményesebbnek kell lenniük, Ünal lecserélése után viszont több helyzetet alakítottak ki.

„Sajnos nem tudták megszerezni a megérdemelt döntetlenhez szükséges gólt. De van egy javaslatom: ne nézzük az eredményt, nézzük a hozzáállást, az erőfeszítést, az odaadást és a szolidaritást. Ez a játék működni fog az Eb-n” – zárta cikkét Attila Gökce.

A Fanatik újságírója, Serkan Akcan azt emelte ki, hogy a törökök az első félidőben fizikailag erősnek tűntek, de támadójátékban a várakozások alatt teljesítettek.

„Bár egy büntetővel kikaptunk Magyarországtól, pozitívum, hogy néhány mutatóban javultunk” – kezdte elemzését, majd ő is kitért Hakan Calhanoglura.

„Hakan Calhanoglu tegnapig olyan volt, mint Pirlo, Magyarország ellen, úgy tűnt, kihozta a belső Gattusóját. Fizikailag erős volt, sikeres volt a párharcokban” – jegyezte meg, majd arról írt, Montella számára körvonalazódik az Európa-bajnoki keret, melynek egyik fontos láncszeme lehet a Juventust erősítő Kenan Yildiz, aki a Fanatik újságírója szerint szorgalmasan és nagy önbizalommal játszott, de jobb lett volna, ha még többször cselez.

Serkan Akcan végezetül a befejező csatárról beszélt, megemlítve, hogy Enes Ünal az egyetlen klasszikus center a törökök jelenlegi keretében.

„Ezért van szüksége Montellának Semih Kilicsoyra, de ahhoz az első repülőt érte kell küldeni, ha már elküldték az U21-es válogatottba” – zárta szavait Akcan.

A Hürriyet elemzésében arról írt, hogy a törökök Budapesten is próbálták azt a lendületes futballt játszani, amit Montella igyekszik megalapozni.

„Amikor a hazaiak nem tudtak befejezni egy akciót, gyorsan visszatámadtunk a megszerzett labdákkal. Ezért részesíti előnyben Kenant (Yildiz) és Yunust (Akgün) a széleken. Hakan (Calhanoglu) mélyen játszott és a lehető leggyorsabban passzolta előre a labdát. Élénkebbek voltunk, miután Arda (Güler) és Yusuf (Yazici) váltotta Orkun Kökcüt és Enes Ünalt, de a végső döntésekben középszerűek vagyunk. A meccs közben gyakran feltettem a kérdést: ki fog gólt szerezni? Remélem, az olasz edző javítja hibáját. Azt érzem, Montella álma a holland stratégia, mellyel harmadikak lettek a 2014-es világbajnokságon. Van Gaal direkt játéka Spanyolország és Brazília ellen. Ez az álom inkább lehetséges azzal a tizenegyünkkel, amely befejezte a meccset, mint amelyik elkezdte, Barisszal (Alper Yilmaz) jobbhátvédként, Ardával (Güler) tízesként” – fejtette ki a Hürriyet újságírója, Ugur Meleke.

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Törökország 1–0 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 000 néző. Vezette: Frankowski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
TÖRÖKORSZÁG: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (Baris Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik