Carlos Sainz és Luc Alphand másodpercre azonos idővel az élen

Vágólapra másolva!
2008.09.11. 21:53
A Dakar-széria második állomásán, a portugál viadalon nagyon szoros az élmezőny. Sainz és Alphand másodpercre azonos idővel állnak az élen, de Peterhansel hátránya is mindössze két másodperc. A magyar Liszi László a 16. helyen várja a pénteki folytatást. A motorosoknál Faria, Coma, Despres a sorrend.
Liszi László a 16. helyről várhatja a pénteki folytatást
Fotó: Tenk László
Liszi László a 16. helyről várhatja a pénteki folytatást
Liszi László a 16. helyről várhatja a pénteki folytatást
Fotó: Tenk László
Liszi László a 16. helyről várhatja a pénteki folytatást

Liszi László ezt a napot már sokkal jobban szerette, mint az előzőt. Olyannyira, hogy az előző nap alkotott véleményét megváltoztatva úgy döntött: mégiscsak szeret Portugáliában versenyezni.

Mindez annak volt köszönhető, hogy a Dakar-széria második versenyének második napjára csillapodott az előző napi tomboló hőség, és a pálya is jóval ritmusosabb volt. Így a Szalay Balázs kiesése után (róla keretes írásunkban olvashatnak) egyedüli magyarként versenyben lévő Liszi új lendületet vett. Rack György navigálásával három versenyzőt megelőztek a szakasz során – pedig ez egyáltalán nem volt könnyű a szűk szerpentineken.

„Gyorsabbnak éreztem az átlagsebességet, és az előzésekkel is szerencsénk volt, ahogy megláttak minket az előttünk haladók, félrehúzódtak – mondta Liszi, aki az összetettben a 16. helyen áll. – Ami a pályát illeti, sokszor nagyon szűk helyeken kellett elférni, a kövek egyszer kétszer meg is csípték a gumit, de szerencsére megúsztuk defekt nélkül. Kíváncsian várom a folytatást…”

Hát még milyen kíváncsi az élen álló két pilóta – nem tévedés, ketten vannak. Carlos Sainz és Luc Alphand között ugyanis több mint 400 kilométer megtétele után egyetlen másodpercnyi különbség sincsen. „Vicces… - mondta a korábbi lesikló világbajnok Alphand. – Kezdhetünk mindent elölről.” No igen, túlzás lenne azt állítani, hogy bármi is eldőlt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy kettejük mögött mindössze két másodpercnyi különbséggel marad le a kilencszeres győztes Stéphane Peterhansel.

A csütörtöki egyébként a defektek napja volt: nagyon kevés pilóta akadt, akinek nem kellett kereket cserélnie vagy a szakasz végén, vagy még közben. A szűk utak és a nagy sziklák megtették a magukét, kicsipkedték a kerekeket… Sainz, De Villiers, Roma, Al-Attijah – mind-mind ezzel a gonddal küszködött.

A motorosoknál ezen a napon Marc Coma volt a leggyorsabb. „Alapvetően jobban kedvelem a sivatagot, de ez is jó, pontosabban úgy fogalmaznék, ennél rosszabbra számítottam…” – mondta a spanyol, aki az összetettben a második az első szakaszt megnyerő portugál Ruben Faria mögött, akinek elektromos gondjai támadtak, olykor sem a műholdas navigációja, sem az itinere nem működött.

A kétszeres Dakar-győztes Cyril Despres a harmadik az összetettben, ő nagyon élvezi a szakaszt, bár azt elismerte, a viszonylag nehéz KTM nem éppen ezekre a talajviszonyokra való. De hát ez van, nem különböző versenyekre gyártják a motorokat, hanem egész évre, úgyhogy egyik fiú sem panaszkodik.

Folytatás pénteken két újabb szakasszal.

PAX-RALI, A DAKAR-SZÉRIA 2. ÁLLOMÁSA, PORTUGÁLIA

Abszolút sorrend a 2. nap után
Autósok: 1. Carlos Sainz, Michel Perin (spanyol, francia, Volkswagen Race Touareg) és Luc Alphand, Gilles Picard (francia, Mitsubishi Pajero Evo) 6:28:25, 3. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi Pajero Evo) 2 másodperc hátrány, …16. Liszi László, Rack György (magyar, Mitsubishi Pajero) 1:40:50 óra h.
Motorosok: 1. Ruben Faria (portugál, Honda) 7:06:37, 2. Coma (spanyol, KTM) 14 mp h., 3. Despres (francia, KTM) 37 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik