Pato, Hamsik, Lavezzi és Montolivo a Serie A legjobb fiataljainak élén

Vágólapra másolva!
2008.12.30. 13:18
A legtekintélyesebbnek számító olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport internetes oldala szétnézett az olasz bajnokság huszonhárom év alatti játékosai között, és a legjobbakból összeállította álomcsapatát, a Serie A legígéretesebb tizenegyét.
Pato a Serie A legígéretesebb fiataljainak egyike
Fotó: Imago
Pato a Serie A legígéretesebb fiataljainak egyike
Pato a Serie A legígéretesebb fiataljainak egyike
Fotó: Imago
Pato a Serie A legígéretesebb fiataljainak egyike

A Gazzetta figyelmeztet, hogy az idegenlégósok beáramlása miatt az olasz fiatalok helyzete nem könnyű, a légiósok sokszor a tehetségek elől veszik el a helyet. Az olasz lap szerint az angol Premier League-gel és a spanyol Primera Divisiónnal szemben az olasz edzők nem tudnak olyan, fiatalokra épített csapatot kialakítani, mint az Arsenal vagy a Barcelona, mert a húzóemberek vagy külföldiek, vagy rutinosabb játékosok.

Ezt megerősítendő a lap Giorgio Chiellini, a Juventus válogatott védője véleményét citálja az olvasók elé, aki életkora miatt – 24 éves – épphogy kicsúszik az álomtizenegyből: „Spanyolország korombeli játékosokkal nyerte meg az Európa-bajnokságot!”

De lássuk, kik azok, akikre a Serie A edzői építenek! Az álomcsapatba csupa olyan játékos került be, aki alapembernek számít csapatában, azaz rendszeresen játéklehetőséghez jut. A legjobb tizenegy közé öt olasz játékos került be, az idegenlégiósok között az argentinok viszik a prímet.

Az álomcsapat kapusa Gianluca Curci, a Siena olasz játékosa, aki a szezonban eddig 17 mérkőzésen mindössze 18 gólt kapott. A fiatal hálóőrnek a válogatottba Gianluigi Buffon, Morgan De Sanctis és Marco Amelia mellett még sincs esélye bekerülni, ám hosszú távon nem elérhetetlen számára a squadra azzurra.

A háromtagú védelemben szintén találhatunk egy sienait Luca Rossettini személyében, aki az elmúlt idényben még jobbhátvédként szerepelt, ám idén remekül helytáll a hátsó alakzat tengelyében. Mellette a Lazio román jobbhátvédje, Stefan Radu és a Genoa balbekkje, Domenico Criscito kapott helyet.

A középpályán a firenzei olasz utánpótlás-válogatott, Riccardo Montolivo és a nagycsapatok által is megkörnyékezett szlovák, Marek Hamsik helye megkérdőjelezhetetlen. A széleken a mindössze 20 éves chilei játékos, Mauricio Isla és a Juve titánja, Paolo De Ceglie került a legjobbak közé.

A legaggasztóbb az olaszok számára, hogy a csatárok közé nem került egyetlen hazai játékos sem, a dél-amerikaiak bitorolják valamennyi helyet. Ezequiel Lavezzi már bemutatkozott az argentin válogatottban, akárcsak Pato a brazilban, Mauro Zarate pedig az ősz folyamán góljaival igazolta, hogy ott van a helye a legjobbak között.

A tartalékok közül ugyanakkor – ha fejlődésük töretlen marad – Claudio Marchisio avagy Robert Acquafresca is sok örömet okozhat még az olasz labdarúgóbarátoknak. A Gazzetta a neves kimaradók között Mario Balotellit és Sebastian Giovincót nevezi meg mint a legnagyobb csalódásokat. Egyikük sem tudott állandó helyet kiharcolni nagycsapatuk, az Internazionale, illetve a Juventus csapatában, előbbit egy időre még a tartalékok közé is száműzte José Mourinho vezetőedző.

A SERIE A FIATALJAINAK ÁLOMCSAPATA

A KEZDŐ
Gianluca Curci (Siena, olasz) – Stefan Radu (Lazio, román), Luca Rossettini (Siena, olasz), Domenico Criscito (Genoa, olasz) – Mauricio Isla (Udinese, chilei), Riccardo Montolivo (Fiorentina, olasz), Marek Hamsik (Napoli, szlovák), Paolo De Ceglie (Juventus, olasz) – Ezequiel Lavezzi (Napoli, argentin), Alexandre Pato (AC Milan, brazil), Mauro Zarate (Lazio, argentin)

A CSEREPAD
Andrea Coda (védő, Udinese, olasz), Alekszandar Kolarov (védő, Lazio, szerb), Blerim Dzemaili (középpályás, Torino, albán), Antonio Nocerino (középpályás, Palermo, olasz), Claudio Marchisio (középpályás, Juventus, olasz), Robert Acquafresca (csatár, Cagliari, olasz), Jérémy Menez (csatár, AS Roma, francia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik