A kézilabdás álmok álmodói – bemutatjuk a 2024-es férfi kontinenstorna All Star-csapatát

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.03. 13:30
null
Nedid, Remili, a Veszprém világsztárja új szintre emelkedett azzal, hogy őt választották meg a 2024-es Eb legjobbjának (Fotók: AFP, Reuters, Imago Images)
A magyar válogatott története legjobb eredményét, a meseszerű ötödik helyezést hozó férfi kézilabda Európa-bajnokságot már most minden idők legszínvonalasabbjaként emlegetik. Ennek megfelelően hatalmas harc volt a torna álomcsapatába kerülésért, amelyre Ancsin Gábort, Bánhidi Bencét és Sipos Adriánt is jelölték. Íme, a legjobbak közül is a legjobbak.

 

A TORNA LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSA:
(MVP): NEDIM REMILI (Franciaország)
A Veszprém világsztárja új szintre emelkedett azzal, hogy őt választották meg a torna legjobbjának. Balul sikerült kielcei féléve után Magyarországon fokozatosan lendült formába, az őszi BL-szezonban ismét azon a szinten kézilabdázott, amelyet 2016 és 2022 között a PSG-ben megszokhattunk tőle. Akárcsak Dika Mem esetében, eddig nála is felfedezhettünk egyfajta kettősséget a klubjában és a válogatottban nyújtott teljesítményét vizsgálva – a klubja javára. Azonban ezen az Eb-n együtt lépték át az árnyékukat: Remili részben Mem jelenléte miatt kezdett el balkezesként irányítót játszani, amivel teljesen megreformálta a francia nemzeti csapat játékát. 34 gólt lőtt, de ami ennél fontosabb, 53 gólpasszt adott. Mem mellett veszprémi csapattársa, Fabregas is hasznot húzott az ő kiemelkedő játékából.

KAPUS:
ANDREAS WOLFF (Németország)
2016-ban robbant be a legszűkebb elitbe, amikor Németország az Eb-k történetének egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva megnyerte a tornát. Senki sem számított a győzelmére, mert szinte csak újoncokkal állt ki. Wolff akkor még a német alsóházba tartozó Wetzlar kapusa volt, a THW Kiel azon a nyáron le is csapott rá. 2019-ben Kielcébe igazolt, és azóta is rettegésben tartja a világ legjobbjait. A mostani kontinensviadalt hazai pályán játszhatta válogatottjával, és nem is okozott csalódást. 92 védése a legtöbb a mezőny összes kapusa közül, és a 34 százalékos védési hatékonysága is parádés, tekintve, hogy kilencből hét órát ő állt a gólvonal előtt. A magyar válogatott a középdöntőben remekül megtalálta a gyenge pontjait, első védésére közel 40 percet kellett várnia. A dánok elleni elődöntőben a túloldalon védő Emil Nielsennel egymást múlták felül, az ő helye ugyanúgy megérdemelt lenne az álomcsapatban, ahogyan a svéd Andreas Palickáé és az osztrák Constantin Möstlé is.

Germany - Austria

JOBBSZÉLSŐ:
ROBERT WEBER (Ausztria)
Amikor az európai szövetség a középdöntő után kihirdette, mely hat-hat kézilabdázóra lehet szavazni, hatalmas meglepetést jelentett, hogy Imre Bence nem került fel a listára. Pláne, mert az Európa-bajnokságon a jobb szélen láttuk a legkevesebb extra teljesítményt. Az FTC 21 éves fiatalja első felnőtt-világeseményén az első 18 helyzetét mind gólra váltotta, Izland ellen a csoportkörben ő volt a meglepetésemberünk. Robert Weber egy korábbi generáció képviselője, Imrénél 17 esztendővel idősebb, nevét régóta ismeri a kézilabdavilág. 2023-ban másfél évtizednyi Bundesliga-szereplés után hazatért, de tudása nem kopott meg. 33 góljából hatot a mieink ellen szerzett, az Eb-n végig stabil teljesítményt nyújtva bizonyította, jó az öreg a háznál.


JOBBÁTLÖVŐ:
MATHIAS GIDSEL (Dánia)
Szinte hihetetlen, hogy 24 éves korára milyen magasságba emelkedett annak ellenére, hogy 190 centije és görnyedt testalkata láttán nem feltételeznénk, mekkora varázslatra képes. Öt nagy tornáján úgy szerzett 237 gólt, hogy nem ő dobja a hétmétereseket. Játéka óriási hatással van egy-egy találkozó alakulására, hét-nyolc gólja mellett legalább ugyanennyit készít elő társainak. A 2021-es egyiptomi világbajnokságon robbant be, mind az öt nagy világeseményén beválasztották az álomcsapatba. Ez alól a mostani kontinenstorna sem lehetett kivétel, amelyen 54 góljával társgólkirályi címet szerzett. Ami az All Star-csapatba kerülést illeti, a francia Dika Mem megint nem járt sikerrel, pedig a finálét ő döntötte el a hosszabbításban lőtt két góljával.

IRÁNYÍTÓ:
JURI KNORR (Németország)
Hosszú éveken át a németek sikeréhez éppen egy olyan irányító hiányzott, amilyen a megjelenésével egy hipszter művész benyomását keltő 23 éves Knorr. Családneve nem véletlenül cseng ismerősen a kézilabda-rajongóknak: édesapja az 1996-os Európa-bajnokság gólkirálya, Thomas Knorr. Fia már most vezéregyéniség, a németek biztos nem jutottak volna be az ő 83 kanadai pontja (50 gólja, 33 gólpassza) nélkül a legjobb négy közé. Amikor nem a – például a horvátok ellen bemutatott – színészkedéssel van elfoglalva, csodát láthattunk tőle is a pályán.

BEÁLLÓ:
LUDOVIC FABREGAS (Franciaország)
A Telekom Veszprém beállója lett a 16. játékos a sportág történetében, aki megcsinálta a kézilabdás Grand Slamet, vagyis az olimpiát, a világbajnokságot, az Európa-bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A Dánia elleni döntőben ő volt a franciák legeredményesebb játékosa, nyolc gólt szerzett. A tornán végig magabiztosan értékesítette helyzeteit, 50 lövéséből 44 gólt ért, ami elképesztő, 88 százalékos hatékonyságot jelent. Emellett a védekezésben kiemelkedőt nyújtott. Már a Veszprémnél töltött első félévében bizonyította, hogy a magyar bajnok óriási fogást csinált vele. Még csak 27 éves, a legjobb korban van, akárcsak a nála alig egy évvel idősebb Bánhidi Bence. A tavaszi Veszprém–Szeged rangadók legnagyobb különlegessége kettejük párharca lehet.

BALÁTLÖVŐ:
MARTIM COSTA (Portugália)
Meteoritként csapódott be a kézilabdavilágba a Costa testvérpár az elmúlt másfél évben. A 21 éves balátlövő, Martim 54 találatával az Eb társgólkirálya lett, 18 esztendős jobbátlövő öccse, Francisco – becenevén Kiko – szintén rettegésben tartotta az ellenfelek védőit, kapusait. Mindketten mozgékonyak, látványosan lőnek, és hihetetlenül érzik egymást. Portugália felemelkedését a márciusi olimpiai selejtezőn éppen mi akaszthatjuk meg, de az sem lenne ördögtől való, ha ez a két válogatott elütné a kissé leszálló ágban lévő Norvégiát a párizsi részvételtől.

BALSZÉLSŐ:
HAMPUS WANNE (Svédország)
Ugyan már 2013-ban, 20 évesen a Flensburghoz került, valójában csak a 2021-es vb-n rúgta be az ajtót. Azóta tökéletesen működő gépként termeli a gólokat a svéd válogatottban – és 2022 óta a Barcelonában –, a mostani Eb-n 36-nál állt meg. Sokan mégis úgy gondolják, hogy a bal szélre a holland Rutger ten Veldének kellett volna bekerülnie, aki 45 gólt szerzett, és a helyzeteit is magasabb százalékkal értékesítette (69.2), mint nagyobb nevű poszttársa. Wanne úgy variálja a lövéseit, hogy azt még Uwe Gensheimer vagy Stefan Kretzschmar is megirigyelné. Fantasztikus technikai tudással felvértezett szélső.

A LEGJOBB VÉDŐ:
MAGNUS SAUGSTRUP (Dánia)
Sipos Adrián védekezése a Bundesligában eltöltött fél évében sokat tisztult, ennek is köszönhető, hogy jelölték az All Star-csapatba. Magnus Saugstrup a dánok kezdő beállójaként Nikolaj Jacobsen egyik legfontosabb embere volt ezen az Európa-bajnokságon is. Ezúttal kevesebbszer jutott el hozzá a labda támadásban (18 lövésből 14 gól), de a védőmunkája kiemelkedő volt: hatszor blokkolt és kilencszer szerzett labdát – mindkét mutatóban az élmezőnyben végzett.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 3-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik