A Leverkusen hazai pályán továbbra sem tudja legyőzni a Leipziget

Vágólapra másolva!
2020.09.26. 15:17
null
Gulácsi ismét bravúrokkal segítette a Leipziget (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter és a végig a kispadon ülő Willi Orbán csapata, az RB Leipzig 1–1-es döntetlenre végzett a Bayer Leverkusen vendégeként a német labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2. fordulójában szombaton. A Borussia Dortmund 2–0-s vereséget szenvedett idegenben az Augsburgtól, míg a Szalai Ádámot nélkülöző Mainz 4–1-re kikapott otthon az újonc Stuttgarttól.

NÉMET BUNDESLIGA
2. FORDULÓ

Bayer Leverkusen–RB Leipzig 1–1 (1–1)
BayArena, Leverkusen, 6000 néző.V: H. Osmers
LEVERKUSEN:
Hrádecky – L. Bender (Dragovic, 90.), S. Bender (Tah, 58.), Tapsoba, Sinkgraven – Wirtz, Aránguiz, Demirbay (Amiri, 78.) – Bellarabi (L. Bailey, 78.) Schick, Diaby
Vezetőedző:
Peter Bosz
LEIPZIG: Gulácsi – Mukiele, Upamecano, Klostermann – Haidara, Adams, Kampl (Hvang Hi Csan, a szünetben), Angelino – Forsberg (Nkunku, 66.), Poulsen (Sörloth, 27.), Olmo (Henrichs, 85.)
Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző:
Demirbay (20.), ill. Forsberg (14.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Története során ötödször látogatott Leverkusenbe az RB Leipzig, amely az eddigi négy vendégjátéka alkalmával veretlen maradt a Bayerrel szemben (két döntetlen és két győzelem). Gulácsi Péterék sorozata ezúttal sem szakadt meg – igaz, felhőtlen örömről szó sem lehet a lipcseieknél.

A Leipzig Emil Forsberg remek megoldása után szerezte meg a vezetést a 14. percben, ám a fór csupán hat percig tartott ki. Angelino hibája után Moussa Diaby ziccerét még védte Gulácsi, ám a rosszul sikerült felszabadítást követően Kerem Demirbay bombájával szemben már tehetetlen volt – a labda a keresztlécről vágódott a gólvonalon túlra (1–1).

Fordulatos adok-kapok bontakozott ki a felek között, s a Leipzig még úgy sem esett vissza sokáig, hogy elveszítette egyik alapemberét, Yussuf Poulsent. A dán támadó helyén a kedden bejelentett norvég csatárigazolás, Alexander Sörloth debütálhatott.

A félidő hajrája már egyértelműen a Leverkusenről szólt, Gulácsinak több nagy védése is akadt, a Leipzig pedig jó tíz percen át szinte át sem tudta lépni a félpályát. A játékrész végén a slusszpoén mégis a fehér mezeseké lehetett volna, de Lars Bender nagyot mentett a Lipcse kontrája végén ziccerben érkező Forsberg elől.

Fordulást követően valamelyest stabilabb lett mind a két csapat védekezése, így pedig kevesebb helyzetet láthatott a közönség. Közönség – merthogy Leverkusenben végre ismét lehettek szurkolók is a lelátón. A német egészségügyi intézet hozzájárulásával 6000 drukkert engedtek be a BayArenába.

Volt tehát, aki a stadionban hördült fel az 59. percben, amikor a még mindig csupán 17 esztendős Florian Wirtz telibe trafálta a jobb kapufát, illetve a 77. percben is, amikor az augusztusban még a Leipzig mezében szereplő Patrik Schick lőtt 15 méterről, balról óriási gólt Gulácsi kapujának jobb oldalába – apró szépséghiba, hogy lesről (a visszajátszások alapján úgy két cipőméretnyi lesről...)

A felek így ismét megosztozkodtak a pontokon Leverkusenben. Öt meccsből immár harmadszor...

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN TÖRTÉNT

Már a második fordulóban elveszítette a veretlenségét a Dortmund, amely az Augsburg otthonában kapott ki 2–0-ra, legfőképpen gyenge védekezése miatt. Lucien Favre vezetőedző a Mönchengladbach ellen 3–0-ra megnyert meccshez hasonlóan ezúttal is a kezdőcsapatba jelölte a 20 éves Jadon Sanchót és Erling Haalandot, valamint az egyaránt 17 esztendős Giovanni Reynát és Jude Bellinghamet – majd csereként a Real Madridtól kölcsönvett Reinier is beállt –, de a fiatalok ezúttal csak helyzetekig jutottak, a gólokkal adósok maradtak. Érdekesség, hogy a BVB az előző idényben otthon (5–1) és idegenben is (5–3) ötöt hintett az Augsburgnak.

A KÉT GÓL

Mainzban a héten történtek után aligha van rend a játékosok fejében, és a problémákat csak tetézi a Stuttgarttól elszenvedett 4–1-es hazai vereség. Az élvonalba egy év után visszajutó sváb alakulat 2018 májusa óta először szerzett négy gólt idegenbeli Bundesliga-mérkőzésen, akkor a Bayern München otthonában nyert 4–1-re. Szalai Ádám az ismert okok miatt nem került be a meccskeretbe.

Újabb emlékezetes nap a feröeri labdarúgás történetében: a 29 éves Jóan Símun Edmundsson az ország történetének első pályára lépő játékosa lett a Bundesligában, és ha már beállt az 1. FC Köln ellen, akkor góljával győzelemhez segítette csapatát, az újonc Arminia Bielefeldet.(Ne legyünk ünneprontóak azzal, hogy a vendégek kapusa, Timo Horn vastagon benne volt a találatban.) A feröeri futballszurkolóknak két nappal ezelőtt is volt mit ünnepelniük, hiszen egyik legjobb gárdájuk, a KÍ Klaksvík a Dinamo Tbiliszi 6–1-es(!) kiütésével bejutott az Európa-liga playoffkörébe.

A BUNDESLIGA TÖRTÉNETÉNEK ELSŐ FERÖERI GÓLJA



NÉMET BUNDESLIGA
2. FORDULÓ
Leverkusen–RB Leipzig 1–1
(Demirbay 20., ill. Forsberg 14.)
Augsburg–Borussia Dortmund 2–0 (Uduokhai 40., Caligiuri 54.)
ArminiaBielefeld–1. FC Köln 1–0 (Edmundsson 78.)
Mainz–VfB Stuttgart 1–4 (Quaison 13., ill. Wamangituka 45., Didavi 61., Klimowicz 80., Kalajdzic 86.)
Kiállítva: Niakhaté (77.), ill. Stenzel (90+1.)
BorussiaMönchengladbach–Union Berlin 1–1 (Thuram 56., ill. Schlotterbeck 79.)
Schalke–Werder Bremen 1–3 (Uth 90+3., ill. Füllkrug 22., 37., 59. – a harmadikat 11-esből)
Kiállítva: Kabak (Schalke, 85.)

VASÁRNAP
15.30: Hoffenheim–Bayern München (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
18.00: Freiburg–Wolfsburg (Tv: Sport2)

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Hertha BSC–Eintracht Frankfurt 1–3 (Hinteregger 78. – öngól, ill. André Silva 30. – 11-esből, Dost 37., Rode 71.)

AZ ÁLLÁS
1. Augsburg225–1+46
2. Eintracht Frankfurt2114–2+24
3. RB Leipzig2114–2+24
4. Arminia Bielefeld2112–1+14
5. Bayern München118–0+83
6. VfB Stuttgart2116–4+23
7. Hertha2115–4+13
8. Hoffenheim113–2+13
8. Freiburg113–2+13
10. Borussia Dortmund2113–2+13
11. Werder Bremen2114–5–13
12. Bayer Leverkusen221–10 2
13. Wolfsburg110–00 1
14. Union Berlin2112–4–21
15. Mönchengladbach2111–4–31
16. 1. FC Köln222–4–20
17. Mainz222–7–50
18. Schalke221–11–100

BAYER LEVERKUSEN–RB LEIPZIG – PERCRŐL PERCRE

Diaby a jobb szélen rendre megnehezítette Klostermann dolgát (Fotó: AFP)
Diaby a jobb szélen rendre megnehezítette Klostermann dolgát (Fotó: AFP)

90+4. perc: Vége a mérkőzésnek!

90+2. perc: Adams rántja le a kezénél fogva Schicket. Sárga.

90+1. perc: Hvang Hi Csan visszatér ismét a pályára...

Négy perc a ráadás.

90. perc: Közben cserél a Leverkusen: Lars Bender sem fejezi be a meccset, Dragovic váltja

88. perc:
Tah ütközte le kőkeményen Hvang Hi Csant, a Leipzig játékosát ápolni is kell, majd bicegve folytatja. Lehet a csereember helyére is jön majd egy csere?

86. perc: Henrichs jön be Olmo helyére. A német bekk Leverkusen nevelés.

85. perc: Ez meleg volt lipcsei szempontból! Amiri ugratja ki Baileyt a leshatáron, Klostermannal összeérnek, de a hazai támadó nem esik el, csinál egy 180 fokos fordulatot, már lendítené a lábát lövésre az ötös előterében, ám Klostermann és Upamecano együttes erővel csak szerelik.

Az elmúlt percekben inkább a Leipzig járatta a labdát.

Rákezd a közönség, jó végre nem mesterséges, felvételről szóló atmoszférát hallani a lelátók irányából.

Ránézésre az egy ponttal egyik edző sem lenne elégedett (Fotó: AFP)
Ránézésre az egy ponttal egyik edző sem lenne elégedett (Fotó: AFP)

81. perc: Nkunku passzol Angelinóhoz a bal szélre, utóbbi átveszi, majd 12 méterről a hosszú alsót veszi célba, nem sokat téveszt a lövéssel... talán fél métert.

78. perc: Kettőt cserél Peter Bosz, Bellarabi és Demirbay le, L. Bailey és Amiri be!

77. perc: GÓÓÓÓL, DE LES!
Schick kapja a labdát a leshatáron, balra lefordul a védőjéről, aztán egy 180 fokos fordulat után befelé húz és a 16-os jobb csücskétől óriási erővel kilövi a hosszú felsőt. Gulácsi tehetetlen, hiába vetődik érte. Nagyon-nagyon kevesen múlt. A lövés gyönyörű volt.

74. perc: HVANG MIT HAGY KI?! Nkunku ezúttal közvetlenül a kaput célozza szabadrúgásával, a 16-os bal csücskétől, 18 méterről tekeri a jobb alsó irányába, Hrádecky egy kézzel, bravúrral eléri és kiüti, a kipattanóra jön Hvang Hi Csan, s három méterről a kapu fölé vágja!

Hvang harcol (Fotó: AFP)
Hvang harcol (Fotó: AFP)

72. perc: Nkunku jön szabadrúgással a kaputól 25 méterről, jobbról, a beadás a berobbanó Mukielét keresi, aki L. Bender mellett a földre kerül. A spori sípja néma, a francia szélső pedig épp idegbajt akar kapni. Érdekes helyzet volt, annyi biztos. A német védő nem volt durva, de láthatóan megkoccolta Mukiele bokáját...

69. perc: Upamecano adja el a labdát, Wirtz gyorsít fel középen, a bal kezénél Diabyt indítja, aki az ötös csücskéhez közeledve, 7 méterről, laposan a bal sarkot nézi ki, a lövés jó egy méterrel mellé tart, mikor Mukiele, biztos ami biztos, belerúg még egyet... Így szöglet jön.

66. perc: Forsberg le, Nkunku be! A francia 16 gólpasszal zárta az előző idényt...

65. perc: Haidara kap sárgát. Eltalálta Diabyt egy szerelésnél, igaz, előtte a labdát is elrúgta.

Szigorú szabályok mellett, de visszatérhettek a nézők Leverkusenbe is (Fotó: AFP)
Szigorú szabályok mellett, de visszatérhettek a nézők Leverkusenbe is (Fotó: AFP)

59. perc: KAPUFA! Bellarabi kapja a labdát a jobb szélen Diabytól, a német lőhetne is éles szögből, de inkább alábök, a második hullámban érkezik az ifjú Wirtz, aki ziccerben, 9 méterről kissé sípcsonttal találja el a labdát, ami a jobb oldali alumíniumról vágódik ki a mezőnybe!

58. perc: Sven Bender helyén Tah folytatja.

57. perc: A sarokrúgás után nem sikerül felszabadítania a vendégeknek, Tapsoba érkezik, majd a kapunak félig háttal, ballal lő, méterekkel a keresztléc fölé.

56. perc: Diaby veri meg a jobb szélen az emberét, felgyorsít, majd a védővel a nyakán, 9 méterről, kissé éles szögből lő, Gulácsi zárja a szöget és vetődve véd a rövidnél!

55. perc: Forsberg látja meg tökéletesen a fenn ragadt Mukielét, kiugratja két védő között a franciát, Hrádecky sprintel ki a kapujából, hogy a 16-os vonalán, lábbal szerelni tudja a franciát!

Nagelsmann nem feltétlenül elégedett csapata minden pillanatával (Fotó: AFP)
Nagelsmann nem feltétlenül elégedett csapata minden pillanatával (Fotó: AFP)

52. perc: Schick támadja le Hrádeckyt egy hazaadásnál, a finn kapus ki is rúgja a labdát a pályáról...

50. perc: Sorloth jön el a bal szélen, laposan centerez, középen Shick fut versenyt Tapsobával, ám a Leverkusen védője becsúszva tisztázni tud.

47. perc: Demirbay szabadrúgása száll el veszélytelenül Gulácsi kapujának előterében. Messziről is jött a beívelés, plusz a leverkuseni középpályás meg is csúszott a rúgás pillanatában.

Haidara az, aki behúzódott a középpálya közepére Kampl helyére. Ő az első félidőben inkább bal oldali szélsőként tűnt fel.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Újabb csere a szünetben: Hvang Hi Csan áll be Kampl helyére.

I. FÉLIDŐ

Vége az első félidőnek!

45+1. perc: Végre egy ígéretes kontra a vendégektől, Sorloth gyorsít fel középen, Forsberghez passzol, ő a 16-os bal csücskénél érkező Angelinót szökteti, utóbbi az alapvonal felé cselez, majd a második hullámban érkező svédnek tenné vissza, de Lars Bender jól olvassa a játékot és lefüleli a passzt.

Egy perc a ráadás!

Gulácsi védett nagyott Schick helyzeténél (Fotó: AFP)
Gulácsi védett nagyott Schick helyzeténél (Fotó: AFP)

45. perc: Klostermann rúg oda Schick lábára a félpályánál. Sárga ez is.

44. perc: Bellarabi jobb oldali beadása ezúttal nagyon lecsúszik, Gulácsi szemmel kíséri, amint méterekkel száll el a kapuja felett a labda.

A Leipzig az elmúlt 10 percben alig-alig jött át a félpályán. A Leverkusen labdabirtoklási fölénye már 60 százalék felett!

42. perc: Bellarabi cselezget a 16-os jobb csücskénél, befelé húz majd 14 méterről lő, kissé lecsúszik neki, így a labda elszáll a jobb felső felett!

39. perc: ÓRIÁSI GULÁCSI-BRAVÚR! Lars Bender ível középre jobbról, Schick túlugorja Mukielét, az ötös vonaláról, kissé balról bólint, a magyar kapus azonban jól ér át a rövidre, majd remek reflexekről tanúbizonyságot téve oldalra tudja ütni a labdát.

35. perc: Aranguiz perdítése után rövid a lipcsei felszabadítás, Lars Bender érkezik a 16-os jobb csücskénél, majd 20 méterről, átvétel nélkül zúdítaná kapura a labdát, ami végül elszáll a keresztléc felett. Egy-két méter hibádzott a németnek...

Olmo és Sinkgraven küzdenek a labdáért (Fotó: AFP)
Olmo és Sinkgraven küzdenek a labdáért (Fotó: AFP)

Átvette az irányítást a Leverkusen. A hazaiak eddig is többet birtokolták egyébként a labdát, 33 perc után 58 százalék szerepel a nevük mellett.

30. perc: Bellarabi ad be jobbról, középen Upamecano csúsztat bele, így pedig Schick nem tud veszélyeztetni.

29. perc: Angelino balról érkező centerezésénél Hrádecky jön ki remekül a kapujából és ment a berobban Sorloth elől. Veszélyesen kezd a norvég támadó.

27. perc: Poulsen kényszerűségből le, a helyén az új igazolás, Alexander Sorloth.

Poulsen ült le a pályára a combját fájlalva egy párharc után. Bicegve jön le. Ebből csere lesz...

24. perc: Upamecano hazaadása tűnik kissé rövidnek, Diaby rástartol, Gulácsinak kell résen lennie és a 16-os vonalán állva tisztázni.

Ez Demirbay 14. gólja a Bundesligában.

Demirbay bombájával egyenlített a Leverkusen a 20. percben (Fotó: AFP)
Demirbay bombájával egyenlített a Leverkusen a 20. percben (Fotó: AFP)

20. perc: EGÁL! Az iménti védésből megy tovább az akció, Angelino nem tud megfelelően tisztázni, Demirbay veszi át a labdát a 16-os előterében, majd 18 méterről, kissé jobbról óriási gólt lő. A labda a keresztlécről vágódik Gulácsi mögé, majd a hálóba! 1–1

19. perc: Angelino csúszott el egy kivágott labdánál, Diaby lecsap rá, felgyorsít a bal szélen, befelé húz, majd éles szögből lő, Gulácsi lábbal véd nagyot.

18. perc: Demirbay kapja a meccs első sárga lapját. Egy ütemet megkésve, nyújtott lábbal találta el a Leipzig játékosának bokáját. A kezdőkörből jöhet szabadrúgással a vendégcsapat.

Forsberg remek gólt rúgott (Fotó: AFP)
Forsberg remek gólt rúgott (Fotó: AFP)

14. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LEIPZIG! Gulácsi kirúgása után Poulsen nyer párharcot fejjel, leveszi a labdát, a bal kezénél felzárkózó Forsberget indítja be, aki egy csellel elküld két leverkusenit, majd 12 méterről, kissé balról felvarrja a labdát a rövid felsőbe! 0–1

11. perc: Upamecano tört előre, majd a 16-oson belülre mozgó Forsberget indította, de a svéd elcsúszott a labdaátvétel közben, ezzel pedig oda is a helyzet...

8. perc: MEGVOLT AZ ELSŐ ZICCER! Forsberg indul meg a bal szélen, az alapvonalig vezeti, majd laposan, a második hullámban érkező Kamplnek készíti le, aki 13 méterről, kissé balról a kapu bal oldala mellé belsőzi átvétel nélkül...

6. perc: Kampl indítja a jobb szélen Olmót, aki befutja a kissé hosszúra sikerült labdát, majd kiharcol egy szögletet a sarokból. A szöglet viszont veszélytelen...

Csepereg az eső.

4. perc: Diaby adja középre a labdát remek ütemben balról, középen Schick érkezik, Upamecano ment nagyot bevetődve.

A német egészségügyi hatóság hozzájárulása mellett 6000 néző van a stadionban. Leverkusenben különösen nem szívlelik az újgazdag Leipziget, az első három percben nem is nagyon volt olyan labdaérintés a vendégeknél, amit ne kísért volna fütty a lelátóról.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

Drukkerek a BayArena lelátóján (Fotó: AFP)
Drukkerek a BayArena lelátóján (Fotó: AFP)

Gulácsi a vendégek csapatkapitánya ezen a délutánon.

A Leverkusen fekete mezben, nadrágban és sportszárban, a Leipzig fehér felsőben, nadrágban és piros-fehér sportszárban, piros mintákkal.

Vannak nézők, füttyszó is fogadja a pályára vonuló Leipziget.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Gulácsi Péter ismét ott van Julian Nagelsmann kezdőcsapatában, a magyar válogatott kapus a 133. bajnokijára készülhet a Bundesligában. A vendégcsapat kispadján kapott helyet az együttes másik magyar válogatott játékosa, Willi Orbán.

A Leipzig a Mainz elleni 3–1-es sikerrel, a Leverkusen a Wolsburg elleni 0–0-val kezdte az idényt. Mindkét edző egy-egy helyen változtatott az első fordulóhoz képest: a volt lipcsei, Schick bekerült a Leverkusen kezdőjébe, míg a vendégeknél Halstenberg hiányzik magánokokból, Mukiele játszik majd a német bekk helyén.

A találkozón, igaz, csak korlátozott számban, de lesznek nézők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik