Pat Cortina: Mindegyik riválisunknál jobban játszottunk

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 13:32
Pat Cortina (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
Nem volt sétagalopp, ahogy a magyar női jégkorong-válogatott visszajutott az A-csoportba. Az együttes erejét mutatja azonban, hogy a nehéz, a már elvesztettnek tűnt meccseken is képes volt megújulni, a végén pedig megérdemelte a sikert. A szövetségi kapitány, Pat Cortina értékelte lapunknak a divízió 1/A-vb-t.

 

– Mintha az egész világbajnokságon a franciák elleni döntő meccs utolsó két harmadára spórolt volna az energiával a csapat, olyan intenzitással játszott. Gondolom nem így volt, de mit mondott az első szünetben a lányoknak?
– Csak emlékeztettem őket azokra az apróságokra, amik képesek eldönteni egy kiélezett mérkőzést. Az első harmadban nem volt elég energiánk, nem korcsolyáztunk eleget és a párharcokban is rendre alulmaradtunk. Igyekeztünk arra összpontosítani, hogy ezek jobban menjenek, lépésről lépésre, egyszerre csak egy, az éppen következő kis játékszituációra koncentrálva – mondta Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak.

– Hogyan értékeli a csapat munkáját, játékát, különösen miután az előző évben, a bramptoni világbajnokságon elégedetlen volt a hozzáállással néhány esetben?
– Most teljesen elégedett vagyok. Mindegyik riválisunknál jobban játszottunk, a franciákon kívül mindegyiknél többet lőttünk kapura az összecsapásainkon. Az egyetlen, amivel hadilábon álltunk, az a góllövés volt. De kellett ez a kis szenvedés, kellett, hogy darálóban érezzük magunkat, és értékelni tudjuk a munkás győzelmeket.

– Négy olyan játékost is magával hozott a világbajnokságra, aki korábban még nem játszott felnőttvébén. Az ő teljesítményükről mi a véleménye?
– Az egyik szépsége a jelenlegi helyzetünknek, hogy átmeneti időszakban vagyunk. Jó fiatal játékosaink vannak, képesek vagyunk versenyhelyzetet teremteni a csapatba kerülésért, ez pedig egyre magasabbra emeli a színvonalat. Tetszett, amit a fiatalok hozzáadtak a csapathoz, még akkor is, ha nem tőlük várjuk a legtöbbet. Jó tapasztalat volt ez nekik és a rutinosabbaknak is, akik a feltörekvők miatt szintén jobban akarnak játszani.

– Milyen fázisban van pontosan ez az átmeneti időszak?
– Még csak ebben az idényben kezdtük az átalakítást, vagyis az elején járunk. A cél egyértelműen az, hogy kijussunk a 2026-os téli olimpiára. Addigra lezárulhat a folyamat, reméljük, elérjük, amit kitűztünk magunk elé.

– Papíron egyértelmű esélyese volt a válogatott a feljutásnak, de ez sokkal nehezebb volt, mint amilyennek előzetesen tűnt. Egyetért?
– Teljesen, hiszen nemcsak a mi csapatunk, hanem a többi ország válogatottja is fejlődik. Amikor esélyes vagy, meg kell tanulnod kezelni az ezzel járó nyomást és elvárást, mivel ott lenni már nem elég, nyerni kell, minél több gólt lőni és egyre jobban teljesíteni.

Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

– Kik voltak a magyar csapat legjobb játékosai a vébén?
– Odnoga Lotti lett a csapatunk legjobbja, meg is kapta az ezért járó díjat, amit megbízható, stabil védekezésével kiérdemelt. Jó vezére a válogatottnak, de Németh Anikó, a kapusunk is kiválóan teljesített. Kiss-Simon Franciska és Huszák Alexandra is kimagaslott, Németh Bernadett és a fiatalok, például Pázmándi Zsófia is dicsérhetők. Mindenki hozzátett a sikerhez.

– Melyik volt a legjobb és melyik a legrosszabb meccs szakmai szempontból?
– A játékot figyelve a norvégok elleni mérkőzésre mondanám, hogy a legjobb volt. Minden tekintetben felülmúltuk őket, még akkor is, ha szétlövésben kikaptunk. Kemény, fizikai csata volt, de álltuk a sarat. A vébé első meccse Dél-Korea ellen még nem volt az igazi, de az első párharcok általában nem azok.

– A torna során sokszor felvetődött, hogy a helyzetkihasználással vannak gondok. Mi lehet a megoldás erre a problémára?
– Helyzeteket alakítunk ki, és úgy érzem, rendszerezett, jól felépített a játékunk, ráadásul a védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. A lányok nemcsak eredményesen, szépen is akarnak játszani, szórakoztatni, és ez néha a visszájára sül el. Azt hiszem, szenvednünk kell, mint ahogy Dél-Korea és Hollandia ellen szenvedtünk, ha minden könnyen megy, nem fogunk készen állni a legnagyobb erőpróbákra, mint amilyen az olimpiai kvalifikáció.

– Mi jön most? Marad a női válogatott élén, folytatja a megkezdett munkát?
– Egyelőre szerződésem van a válogatottal, a következő év pedig különösen fontos az olimpiai kvalifikáció miatt. Természetesen leülünk a stábbal, és megbeszéljük, de úgy gondolom, a szándék az, hogy együtt folytassuk.


Odnoga Lotti a csapat vezére lett

Nagy kérdés volt a világbajnokság előtt, ki veheti át a sérült Garát-Gasparics Fanni helyét a csapatkapitányi poszton és a pályán. Nos, utóbbira sok esélye nem volt Odnoga Lottinak, hiszen ő hátvéd, de a csapatkapitánynak járó „C” betűs mezt megkapta, és nemcsak személyiségével, de érett játékával is megszolgálta a bizalmat. A magyar válogatott sikerének egyik kulcsa a stabil védelem volt, aminek kétségkívül ő a vezére. A szakmai stáb a magyar válogatott legjobbjának is megválasztotta, nem csekély érdeme van abban, hogy a mieink mindössze hat gólt kapva, csoportmásodikként ismét feljutottak az elitbe, és jövőre újra a legmagasabb szinten szerepelhetnek. „Óriási élmény, az egész világbajnokság egy érzelmi hullámvasút volt. Sokszor nagyon jól játszottunk, néha pedig igencsak nem úgy, ahogy szerettünk volna. A lényeg, hogy igazi csapattá álltunk össze, az utolsó pillanatig küzdöttünk, nagyon jó ennek a közösségnek a része lenni” – mondta a Nemzeti Sportnak Odnoga Lotti.

Odnoga Lotti (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

„A végsőkig küzdöttünk, és ennek meglett az eredménye”

SEREGÉLY Míra, a válogatott csatára: – Nagyon boldogok vagyunk, mert túl idegesek voltunk a franciák elleni meccs előtt. Nekem ráadásul aznap volt a szülinapom, ezért még inkább nyerni akartam. Különösen a második harmadtól játszottunk jól, a kisebb-nagyobb hullámvölgyek sem zökkentettek ki. bennünket. A végsőkig küzdöttünk, és ennek meglett az eredménye. A döntő meccs első harmadában érződött, hogy fáradtak vagyunk, de utána új mérkőzés kezdődött, azt akartuk, hogy lehetőségük se legyen a franciáknak a győzelemre.

A FELJUTÁST KIHARCOLÓ KERET
Kapusok: Németh Anikó (Björklöven, svéd), Révész Zsuzsa (MAC Budapest)
Hátvédek: Baker Taylor (New York, amerikai), Gengeliczky Dorottya (Trine University, amerikai), Kiss-Simon Franciska, Mayer Fruzsina (mindketten HKB), Márton Adél (OHA, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (SDE, svéd)
Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka, Dabasi Réka, Fehér Nikolett, Williams Hayley (mind HKB), Gondos Tamara, Horváth Imola, Huszák Alexandra (mindhárman MAC Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (Skelleftea, svéd), Kreisz Emma (University of Minnesota, amerikai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Mozolai Berta (Stanstead College, kanadai), Pázmándi Zsófia (Plattsburgh, amerikai), Seregély Míra (University of Maine, amerikai)

 

A VÉGEREDMÉNY
1. Norvégia

5

2

3

18–  6

12

2. MAGYARORSZÁG

5

3

2

  9–  6

11

3. Franciaország

5

3

1

1

19–10

10

4. Ausztria

5

1

2

2

20–15

  7

5. Hollandia

5

1

2

2

  9–15

  5

6. Dél-Korea

5

5

  1–24

  0

 

Gondos Tamara (elöl) és Horváth Imola (alsó kép) is boldogan tért haza vasárnap (Fotók: Földi Imre)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik