Messiék nem sajnálkoznak, győzelemre törnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.12. 10:22
null
A Barca-játékosoknak túl kell tenniük magukat a BL-kudarcon (Fotó: Reuters)
Ha hétvége, akkor bajnoki víkend az öreg kontinens labdarúgópályáin, és időnként kupaküzdelmek is, mint ezúttal. A Bundesligában a 30., az olasz és a spanyol első osztályban egyaránt a 33. kört, Angliában pedig a 34. fordulót rendezik meg; utóbbi országban elődöntőt is játszanak az FA-kupában. A szombati játéknap slágere a Bayern–Dortmund ütközet, de a Real Madrid és a Barcelona is pályára lép ma. Vasárnap pedig jön a Liverpool–Man. City rangadó, amely a bajnoki címet is befolyásolhatja a PL-ben. Topliga-beharangozónk.

 

SPANYOLORSZÁG

Már a Király-kupabeli el Clásicóra hangolnak a szerdai finálé résztvevői a Primera División aktuális fordulójában. A négy mai meccsből az egyik a harmadik helyezett Real Madridé, amely az utolsó előtti Almeríát fogadja. Az ősszel idegenben 5–0-ra nyert a Real, így már egy szorosabb eredmény is meglepetés lenne. Még akkor is, ha a királyi gárdában rengeteg a hiányzó: Xabi Alonso és Daniel Carvajal az eltiltását tölti, míg Sami Khedira, Marcelo, Jesé és Álvaro Arbeloa nem egészséges, miként Cristiano Ronaldo sem.

„Cristiano még a Dortmund ellen sérült meg. Az Almería ellen biztosan nem játszik, sőt az is elképzelhető, hogy a Király-kupa jövő heti döntőjéről is hiányozni fog. Kiesésével még rövidebb lett a kispadunk, ám a Barca és az Atlético számára is gond a sok sérülés. Nem tehetünk mást, meg kell próbálnunk megnyerni a hátralévő mérkőzéseinket” – nyilatkozta Carlo Ancelotti, a madridiak mestere.

Az előzetes esélylatolgatások alapján a második Barcelona is simán begyűjtheti a három pontot a kiesés elkerüléséért küzdő Granada otthonában. Novemberben a katalánok 4–0-ra nyertek a Camp Nouban, a győzelmi szériájuk pedig öt forduló óta tart. Mindazonáltal amúgy sem svájci reteszként működő védelmük igen hézagos lett, Carles Puyol és Gerard Piqué után ugyanis Marc Bartra is megsérült, ezzel pedig elvesztették utolsó vérbeli belső védőjüket is a szombati ütközet előtt. Granadában valószínűleg Javier Mascherano és Adriano szerepel a hátsó alakzat tengelyében.

„Hatalmas kudarc számunkra, hogy kiestünk a BL-ből. Azonban nem sajnáltathatjuk magunkat, még akkor sem, ha lelkileg nagyon megviselt minket az Atléticótól elszenvedett vereség. Egy magabiztos győzelem nagyon jót tenne játékosaim lelkének, ezért minden idegszálunkkal azon leszünk, hogy győztesen hagyjuk el a pályát Granadában” – tekintett bizakodóan a jövőbe Gerardo Martino, a Barcelona edzője.

A listavezető Atlético Madrid vasárnap a Getafe otthonában játszik. Ugyancsak a holnapi műsorban szerepel a sevillai derbi, ezúttal Betis–Sevilla párosításban.

ANGLIA

A labdarúgóból elektronikus újságíróvá vedlő egykori Arsenal-középpályás, az „ágyúsokkal” – többek között – három bajnoki címet és négy FA-kupát nyerő Ray Parlour amondó: az Arsenal játékosai számára sokkal fontosabb, hogy véget vessenek a klub 2005 óta tartó trófea nélküli korszakának, mint hogy BL-indulást érő helyen végezzenek a bajnokságban. Ergo a Premier League-idényüket simán beáldoznák az FA-kupa-diadalért cserébe.

„Ha választanom kellene a negyedik hely plusz elvesztett trófea meg az ötödik hely, trófea kombináció között, akkor egyértelműen az utóbbit választanám” – fogalmazott a labdarúgólelkeket és a londoni klubot is igen jól ismerő szakértő a Wigan–Arsenal FA-kupa-elődöntő előtt.

Bár a Wigan csak a másodosztályban szerepel, az „ágyúsoknak” eszük ágában sincs lebecsülni, elvégre a címvédőről van szó, ráadásul Alex Oxlade-Chamberlain, Tomás Rosicky és Kieran Gibbs játéka is bizonytalan náluk. Az Athleticben biztosan nem léphet pályára az elmúlt finálé hőse, a Manchester City (1–0) elleni győztes gólt szerző Ben Watson, akinek eltört a lába.

Az első számú kupasorozat másik elődöntőjében az első osztályú Hull City a harmadik (!) vonalbeli Sheffield Uniteddel csap össze vasárnap délután. Ezt a meccset is a Wembleyben rendezik meg.

Ami a Premier League-fordulót illeti: a három dobogós csak holnap lép pályára, és a listavezető mindjárt meg is ütközik a harmadikkal, vagyis Liverpool–Manchester City rangadót rendeznek. A pillanatnyilag második Chelsea eközben Swansea-ban vendégszerepel. A kupameccsek miatt az Arsenal–West Ham mérkőzést kedden, míg a Manchester United–Hull találkozót május 6-án játsszák le.

NÉMETORSZÁG

Bayern München–Borussia Dortmund. A tavasz, sőt az egész szezon meccse – lett volna, ha a Bayern nem verte volna bucira az egész Bundesligát… Így öt fordulóval a vége előtt már csak presztízsmeccs, de a javából! Már csak azért is, mert a veretlen bajnokság nem jött össze (Bayern), és már csak azért is, mert a Bajnokok Ligájában ebben az idényben – sem az elődöntőben, sem a döntőben – már nem jöhet össze a Dortmund–Bayern (BVB).

A kicker.de szerint a felek a Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Götze, Ribéry – Mandzukic, illetve a (keddi kupaelődöntőre való tekintettel tartalékos) Langerak – Piszczek, Papasztathopulosz, Friedrich, Durm – Kirch – Hofmann, Jojics, Aubameyang, Grosskreutz – Schieber felállásban futhatnak ki a 18.30 órakor kezdődő találkozóra.

A magyar érdekeltségű csapatok közül a Schalke (Szalai Ádám klubja) tegnap este játszott – és hazai környezetben 2–0-ra megverte az Eintracht Frankfurtot –, míg a Hannover (Huszti Szabolcs) ma délután a Hamburgot fogadja. Utóbbi találkozó könnyen sorsdöntő lehet a bennmaradás szempontjából, mivel mindkét csapat a kiesés elől menekül, ki lassabban, ki szaporábban.

OLASZORSZÁG

A Roma, emlékezhetünk rá, tíz győzelemmel kezdte a bajnokságot, és némi bukdácsolás után ismét rálelt a győzelmi ösvényre, az utóbbi hat bajnokiját ugyanis megnyerte. Ha nem téveszt lépést a hátralévő fordulókban, 12 meccsesre terebélyesítheti győzelmi sorozatát, de ami ennél is fontosabb, akár megszorongathatja az éllovas Juventust a hajrában. Ehhez az első lépés az Atalanta legyőzése lehet Francesco Tottiék számára ma este 20.45-től.

LABDARÚGÓ-TOPLIGÁK, A SZOMBATI PROGRAM

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
34. FORDULÓ
16.07: Crystal Palace–Aston Villa
16.07: Fulham–Norwich
16.07: Southampton–Cardiff
16.07: Stoke City–Newcastle United
16.07: Sunderland–Everton
16.07: West Brom–Tottenham (tv: Digi Sport1)
ANGLIA, FA-KUPA
ELŐDÖNTŐ

18.07: Wigan (II.)–Arsenal (tv: Sport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
33. FORDULÓ
18.00:
Sassoulo–Cagliari (tv: Sport Klub)
20.45: AS Roma–Atalanta (tv: Digi Sport1)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
33. FORDULÓ
16.00:
Celta Vigo–Sociedad (tv: Sport2)
18.00: Villarreal–Levante
20.00: Granada–Barcelona (tv: Sport2)
22.00: Real Madrid–Almería (tv: Sport2)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
30. FORDULÓ

15.30: Mönchengladbach–Stuttgart
15.30: Hannover–Hamburg
15.30: Wolfsburg–Nürnberg
15.30: Freiburg–Eintracht Braunschweig
15.30: Mainz–Werder Bremen
18.30: Bayern München–Dortmund (tv: Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik