HIRDETÉS
HIRDETÉS
SZÖLLŐSI GYÖRGY (HELSINKI) 2017.04.05 16:25 Frissítve: 2017.04.05 19:45

Csányi: Nem a saját zsenialitásom miatt vagyok itt

Csányi Sándor, a FIFA-tanács új tagjainak megválasztása után és az UEFA Végrehajtó Bizottságának rövid, informális ülése előtt szakított időt arra, hogy interjút adjon a közmédiának, az MLSZ honlapjának és a Nemzeti Sportnak.

HIRDETÉS

Csányi Sándor személyében ismét van magyar tagja a nemzetközi szövetség tanácsának

– Az első kérdés kézenfekvő: minek köszönhető az újabb magyar futballdiplomáciai siker?
– Nem gondolom, hogy a saját zsenialitásom miatt vagyok itt, a megválasztásomban nyilván szerepet játszanak a magyar futball legújabb sikerei is – mondta Csányi Sándor. – Tudom, hogy a legtöbben csak a válogatott vagy a profi klubok eredményeit tekintik sikernek, de az a fejlődés, ami a magyar labdarúgás hosszú távú eredményeihez teremt biztos alapot, vagyis a gyermekfutballisták számának növekedése, az infrastruktúra, a női futball és a futsal látványos előrelépése, sokaknak szembetűnik. Ne feledjük, hogy a profi játékosok csak egy százalékát jelentik az összes futballistának, s nekem, az MLSZ elnökeként és most, a nemzetközi színtéren is nagyon fontos az amatőr futball, az úgynevezett grassroots-világ képviselete.

 
UEFA-kongresszus: Csányi Sándor bekerült a FIFA tanácsába
Fischer, Barcs és Szepesi – Csányi a negyedik magyar 
Csányi Sándor elsősorban a grassroots és a női labdarúgás fejlesztésén fog dolgozni

– Milyen magyar és európai érdekekért tud lobbizni a FIFA vezető testületében?
– A feladatom főként az európai érdekek képviselete, de ezek persze nagyon sokszor egybeesnek a magyar érdekekkel. Néhány nagyon gazdag klubot leszámítva például mindenhol mindenkinek probléma a rengeteg külföldi játékos, akik elveszik a helyet a hazai tehetségek elől. Így már nemcsak otthon, hanem egész Európában is meg kell próbálnunk elérni, hogy korlátozni lehessen a pályán lévő külföldi játékosok számát, hiszen az Európai Unió szabályai lehetővé teszik, hogy olyan speciális területen, mint amilyen a sport is, különleges módon alkalmazzák a munkaerő szabad áramlására vonatkozó előírásokat.

– Ebben az ügyben már lobbizhatna is Navracsics Tibornál, az Európai Bizottság sportért is felelős tagjánál, aki egyáltalán nem szokványos módon meghívott szónok volt az UEFA kongresszusán Helsinkiben.
– Valóban, az a célunk, hogy Unió megfelelő testületeivel és illetékes vezetőivel is felvegyük a kapcsolatot, hogy tényleg különleges elbírálás alá essen a sport, ez most az egyik legfontosabb kérdés a nemzetközi labdarúgásban.

– Mi a helyzet az Európának járó helyekkel az új, 48 csapatos világbajnoki szisztémában?
– Ez tipikusan olyan ügy, amelyben az európai földrész érdekeit kell képviselnem az UEFA-ból érkező kollégáimmal együtt, a FIFA-n belül. Azt meg kell értenünk, hogy az új helyek elosztása nem arányosan történik majd, hiszen eddig kitüntetett szerep és létszám járt nekünk. Az a célunk, hogy a jelenlegi, a 32 helyből nekünk járó tizenkettő-tizenhárom helyett az új szisztémában legalább tizenhat európai csapatnak jusson lehetőség.

– Mennyiben új a mostani FIFA és UEFA a korrupcióról elhíresült régi struktúrákhoz képest?
– Az UEFA-nál talán korábban sem voltak jelentős problémák, de Alexander Ceferin elnök úr érkezésével még átláthatóbb ügyintézésre törekszik a szövetség, a különböző kisebb tornák rendezési jogának az odaítélése sem kézen-közön, hanem teljesen transzparens módon zajlik mostantól, hogy csak egy példát említsek. A FIFA-nál pedig a régitől merőben különböző, korszerű, nemzetközi standardokon alapuló modellt vezetnek be, szakítva a rossz beidegződésekkel. Megújulás tapasztalható tehát, és a FIFA is növeli a tagszövetségeknek juttatott támogatás összegét.

– Lesz még FIFA- vagy UEFA-elnök is?
– Nincsenek ilyen ambícióim. Elég nekem az a feladat, amit a jelenlegi helyzetben el kell végeznem, sőt talán még kicsit sok is. Nem vagyok például biztos abban, hogy mint tanácstag meg kell tartanom a pénzügyi bizottságban is a tagságomat.

– Ha szóba kerül a magyar futball, még mindig a múltra vagy talán már a jelenre is asszociálnak a külföldi kollégái?
– A múltunk sikereivel mindenki tisztában van, még a fiatalabb nemzedékek tagjai is, egyre többen ismerik el azonban azt a munkát, amely néhány évvel ezelőtt a magyar labdarúgásban elkezdődött. A mai választás is részben ennek a munkának az elismerése. Ilyen rövid idő alatt ilyen nagy változást elérni a játékosok, pályák, női futballisták számában, párját ritkítja. Sokan emlegetik a válogatottunk franciaországi szereplését vagy legújabban az U17-es csapatunk kijutását az ifjúsági Európa-bajnokságra. Természetesen nem tarthatnánk ott, ahol, a kormány, a klubok és az MLSZ apparátusának az erőfeszítései nélkül.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.26 21:58:00

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Mert azt azért ne gondoljuk komolyan, hogy a meccseken a pénz lövi a gólokat – a százas bankó szerel, indítja az ötvenest, akinek beadásából a húszas kapásból lő a hálóba, miközben az ötös címlet hiába vetődik.

2018.05.24 16:01:56

Minden más foci nemzetisport.hu

William Gallas nagyon szereti Budapestet, de a magyar futballnak szerinte még sokat kell fejlődnie.

2018.05.23 11:00:15

Minden más foci nemzetisport.hu

Ibrahimovic a testvére mellé ugrott be egy meccsre, és nem kellett sokat várni a szokásos beszólásra…

2018.05.22 23:18:25

Minden más foci PIETSCH TIBOR

Az olasz szakemberrel 25 év után vívta ki a DAC a nemzetközi kupaindulás jogát.

2018.05.21 16:15:58

Minden más foci nemzetisport.hu

A negyedik találkozó jön a férfi vízilabda ob I bajnoki fináléjában.

HIRDETÉS
HIRDETÉS