A DAC-ot választotta a „legjobb profi klubnak” az UEFA

D. T.D. T.
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 13:31
Dóka Tímea, a Kukkonia polgári társulás elnöke, Németh Krisztián, a DAC Academy igazgatója és Ravasz Tibor, a DAC Academy ifjúságfejlesztési igazgatója (Fotó: dac1904.sk)
A francia Olympique Marseille és a baszk Athletic Bilbao után a DAC 1904 labdarúgóklub nyerte el az aranyérmet „A legjobb profi klub” kategóriában az UEFA Grassroots Awardson a 2023-2024-es idényben.

A jelentős nemzetközi siker a klub, a Kukkonia polgári társulás, a DAC Academy, a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó Szövetség, a Szlovák Labdarúgó Szövetség és a Kukkonia Ligában szereplő csallóközi települések futballklubjai közötti együttműködés eredménye. Az ünnepélyes díjátadóra az UEFA svájci székhelyén, Nyonban került sor múlt héten – áll a DAC beszámolójában.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2010 óta minden évben elismerésben részesíti azokat a klubokat és szervezeteket, amelyek munkásságukkal maradandót alkotnak a labdarúgásban. Az UEFA Grassroots Awards célja, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő egyéniségekre, klubokra és egyesületekre, valamint a polgári társulások azon kezdeményezéseire, amelyek felerősítik a labdarúgás iránti szeretetet és hatással vannak egy település, város vagy régió közösségének fejlődésére. A 2023–2024-es idényben a DAC 1904 teljesítette a jelölés feltételeit, és a Kukkonia Liga kezdeményezésért első szlovákiai futballklubként nyert aranyérmet a kategóriájában.

A Kukkonia Liga az U9, U11 és U13 korosztályos csapatainak hagyományos bajnokságán kívül nevelési és fejlesztési programot is kínál a fiatal labdarúgók és szüleik számára, hangsúlyt fektet az edzők képzésére és hozzájárul a lokálpatriotizmus megerősítéséhez is a Csallóközben. A program keretében minden évben egy nagyszabású futballfesztivált, Kukkonia Liga Sportnapot is szerveznek a ligában focizó csapatok számára a dunaszerdahelyi MOL Akadémián. (A liga neve a csallóközi régió régi megnevezésén, a Kukkonián alapul – a szerk.)

„Az UEFA Grassroots Awards elismerése hatalmas megtiszteltetés számunkra és egyben bátorítás a közösségünkbe fektetett munka folytatására. Büszkék vagyunk a magyar gyökereinkre, de a Kukkonia Liga projekt egyúttal példa a régiónkban élő különböző nemzetiségek és etnikumok együttélésére és együttműködésére, akik kölcsönös tisztelettel és bizalommal közelednek egymáshoz” – fogalmazott Németh Krisztián, a DAC Academy igazgatója. „A Kukkonia Ligában olyan fiatal játékosokat látunk, akikben megvan a potenciál ahhoz, hogy sikeres sportkarriert fussanak be. Hiszem, hogy közülük sokan majd a mi csapatainkba kerülnek, és később akár a DAC felnőttcsapatában is játszhatnak” – tette hozzá Ravasz Tibor, a DAC Academy ifjúságfejlesztési igazgatója.

DAC 1904 – KUKKONIA LIGA kezdeményezés

A Kukkonia Liga kezdeményezés 2021-ben indult, a bajnokság az U9-es, U11-es és U13-as korosztályban zajlik a csallóközi települések futballklubjai között.

  • 2022-ben 550, 2023-ban már 750 csallóközi gyermek futballozott a Kukkonia Ligában.
  • 2023. május 8-án rendezték meg a II. Kukkonia Liga Sportnapot, amelyen 50 csapat, 660 játékos és 2500 néző vett részt. A 2022-es I. Kukkonia Liga Sportnaphoz képest a játékosok száma 150 fővel, a nézők száma pedig 500 fővel emelkedett. A sportnapon a régió legügyesebbjei közül 60 gyermek (Kukkonia Liga All Stars) részt vett egy háromnapos nemzetközi tornán – Balaton Trophy, melyet a Kukkonia Liga All Stars U11-es korosztálya meg is nyert.
  • Az edzőképzést 2023-ban a régióból 65 edző végezte el, 24-en közülük megszerezték az UEFA Grassroots C-licencét is.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik