Rendőrök védték a magyar bírókat a botrányos dél-amerikai túrán

Vágólapra másolva!
2011.02.11. 07:52
null
Lengyel Kolosnak már a Honvéd–Besztercebánya meccsen sem volt könnyű dolga (Fotó: Fuszek Gábor)
Címkék
Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a szerdai Bulgária–Észtország mérkőzéssel (2–2) kapcsolatban felmerült a fogadási csalás gyanúja. A találkozón a FIFA keretébe nem tartozó, itthon legfeljebb NB III-as meccseket vezető magyar játékvezetői hármas – Lengyel Kolos, Csák János és Selmeczi Krisztián – működött közre. Kiderült, az érintetteknek nem a szerdai volt az első, vihart kavaró nemzetközi találkozójuk. 

Internetes források szerint Csák János – az AeroSur-kupa keretében – 2010. november 19-én Bolívia–Uruguay U20-as találkozón (3–1), másnap pedig a Bolívia–Argentína utánpótlás-mérkőzésen (2–3) is közreműködött, s utóbbin Lengyel Kolos volt az egyik asszisztense (a másikról csak annyit tudni, hogy szintén magyar). Figyelemre méltó, hogy a helyi sajtóban később is témát jelentő 3–2-es meccsen három tizenegyest rúgtak: az argentin csapat kihagyta a sajátját, a bolíviai viszont mindkettőt értékesítette, a másodikat a 94. percben.

Késői büntetőgól terén azonban az Argentínában, egy hatcsapatos torna során december 18-án lejátszott Argentína–Bolívia U20-as mérkőzés jelentette a csúcsot. Ezen Lengyel Kolos dolgozott játékvezetőként, két magyar segítője az internetes felvételek tanúsága szerint Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt. Vágner László, a játékvezetői bizottság elnöke szerint a hármas akkor az MLSZ engedélye nélkül járt Dél-Amerikában.

Az összecsapást Argentína nyerte meg 1–0-ra, s a győztes gólt a 103. percben (!!) rúgta az együttes – vitatott tizenegyesből. A bolíviai sajtóban nagy visszhangot kapott a mérkőzés: egy a La Razón lapnak nyilatkozó bennfentes szerint gyanúsan nagy összegeket tettek arra, hogy a hazaiak a végén szerzik a győztes találatot. Lengyel a 75. percben teljesen érvényesnek tűnő argentin gólt nem adott meg...

A lefújás után a rendőröknek kellett megvédeniük a bolíviaiak által megrohamozott magyar bírót, aki a meccs után egy újságnak azt nyilatkozta, csak a dolgát végezte. Marco Sandy, a bolíviai U20-as gárda edzője egy interjúban elmondta, a rendkívül különös esettel kapcsolatban jelentést tett a szervező Argentin Labdarúgó-szövetségnek (amely az összecsapás előtt, az utolsó pillanatban cserélte le az eredetileg kijelölt játékvezetői hármast), valamint a nemzetközi szövetségnek (FIFA).

U20: ARGENTÍNA–BOLÍVIA 1–0
 
   

 

Lengyel nevéhez fűződik egy másik botrány is a közelmúltból, január 29-én őt kérték fel a Budapest Honvéd és a besztercebányai Dukla egymás elleni felkészülési mérkőzésére. A magyar csapat gólját a második félidőben Ivancsics Gellért szerezte tizenegyesből, majd miután Lengyel a 82. percben is megítélt egy büntetőt a Honvéd javára, a szlovákok igazságtalanságot kiáltva levonultak a pályáról.

A BÍRÓBOTRÁNYRÓL RÉSZLETES ÖSSZEÁLLÍTÁST OLVASHAT A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik