FIFA-gála: a csapatkapitányok szava döntött, így lett Messi az év legjobbja

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 09:46
null
Az év legjobbjának járó díjat szoros versenyben kapta Messi, de Henry vette át (Fotó: Getty Images)
Mint ismeretes, Lionel Messit választották meg 2023 legjobb férfi labdarúgójának a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláján. Az argentin legenda szoros versenyben előzte meg a Manchester City norvég gólgyárosát, Erling Haalandot.

Mint az a FIFA honlapján közzétett dokumentumból kiderült, Messi és Haaland azonos pontszámot (48) ért el összesítésben, így a vonatkozó szabályzat szerint a válogatott csapatkapitányok szavazatai döntöttek. Ebben az összevetésben Messi jobbnak bizonyult (13–11), így ő kapta meg a nemzetközi szövetség éves díját. A 36 éves argentint 107 csapatkapitány jelölte az első helyre, míg az előző idényben triplázó norvégot 64-en tették listájuk első helyére.

Forrás: fifa.com
Forrás: fifa.com

 

A legfontosabb kategóriákban szavazás döntött a győztesről, voksoltak a nemzeti férfi- és női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai (408-an, illetve 409-en), továbbá az újságírók (Magyarországról Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője szavazott, szokása szerint kikérve az olvasók véleményét is, a női jelöltekre pedig az azóta elhunyt Dénes András, az MLSZ női szakágának korábbi vezetője) valamint a FIFA honlapján regisztrált szurkolók is. Ez a négy szavazattípus egyaránt 25–25 százalékos arányban számított bele az összesítésbe.

Érdekesség, hogy a Belgiumot csapatkapitányként képviselő Romelu Lukakunál Kevin De Bruyne nem került be a legjobb háromba (Messi, Mbappé, Haaland volt a Roma támadójának a sorrendje), ellenben a norvég válogatott csapatkapitánya, Martin Ödegaard a Haaland, Messi, Mbappé triumvirátust tette fel a képzeletbeli dobogóra. Argentína csapatkapitányaként Messi is voksolt, nála Haaland nyert, Kylian Mbappé lett a második, míg Julián Álvarez végzett a harmadik helyen.

A szövetségi kapitányok közül az argentin Lionel Scaloninál – micsoda meglepetés! – Messi nyert, megelőzve Álvarezt és Kylian Mbappét. A francia Didier Deschamps Kylian Mbappét látta a legjobbnak, megelőzve Haalandot és Messit, míg a norvég Stale Solbakken a Haaland, De Bruyne, Mbappé hármasra szavazott.

Messi negyedszer nyerte el a FIFA év játékosa címet, ugyanennyi alkalommal bizonyult a legjobbnak akkor is, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat. Haaland még nem volt az év játékosa a FIFA-nál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik