Átadták a Buzánszky Jenő Sportközpontot Csíkszentdomokoson

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 12:45
null
Fotó: MCSMSZ/Berszán-Árus Dániel
Idén sem maradt el a Magyar Országgyűlés, valamint a székely és a csángó közszereplők focicsapatainak barátságos futballtornája Csíkszentdomokoson, a Buzánszky Jenőről elnevezett labdarúgóközpontban. A mérkőzések után ünnepélyesen felavatták a megújult sportlétesítményt – tudtuk meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. 

A létesítményt a legendás Aranycsapat egykori hátvédjéről nevezték el, aki haláláig betöltötte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Sportbizottságának elnöki tisztjét, és több mint 20 éven keresztül kísérte el az NGYSZ önkéntes orvoscsoportját Erdélybe. Gyakran vele tartott Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat egykori csatára, Szepesi György sportújságíró és Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok kenus is.

Buzánszky Jenő – mint a Gyermekmentő tagja – főleg a gyerekek sportolását szorgalmazta. Már 25. éve annak is, hogy Kurkó István csíkszentdomokosi tanítóval kitalálták az Erdélyi Gyermek-és Ifjúsági Focikupát, ahol gyerekcsapatok kergetik a labdát. Ezt azóta is minden év tavaszán megszervezi a Gyermekmentő Szolgálat.

A mostani barátságos focitorna győztese a Magyar Országgyűlés válogatottja lett (csapatkapitány: Kövér László házelnök). A parlament a csángó közméltóságokat (csapatkapitány: Polgár László elnök) 5–1-re, a székelyeket (csapatkapitány: Tánczos Barna, volt miniszter, szenátor) pedig 4–0-ra győzte le.

A mostani focitorna után ünnepélyesen felavatták a megújult labdarúgóközpontot.

A sportközpontban elkészült egy öntözőrendszerrel ellátott, 68x100 méteres füves, valamint egy 22x40 méteres műfüves pálya, mely utóbbi rossz időben is alkalmas sportolásra. Mindkét pályát korszerű világítási rendszerrel láttak el. A sportlétesítményhez tartozik még 2 db, egyenként 280 négyzetméteres épület. Az egyikben két öltöző van zuhanyozókkal és közösségi térrel, a másikban ugyancsak két öltöző zuhanyozókkal, szertárral, valamint az emeleten 22 fő befogadására alkalmas szálláshelyiséggel. A Buzánszky Jenő Sportközpont kialakítását a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Bethlen Gábor Alapítvány finanszírozta, 220 millió forint értékben.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik