Válogatott: Rossi azt kívánja Sallainak, hogy sikerüljön a Lazióba szerződnie

PALÁNKI ISTVÁNPALÁNKI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 23:42
null
Marco Rossi: „Kezdetben öt olasz volt a válogatott szakmai stábjában, ma már csak kettő” (Fotók: Kovács Péter)
A csaknem két évtizede futó, futballtémájú előadás-sorozat díszvendége volt a Debreceni Egyetemen Marco Rossi.

A legendás Buzánszky Jenő emlékére rendezett futballtorna eseményeihez kapcsolódva 2005 óta „A labdarúgás elmélete és gyakorlata” címmel tartanak előadást a Debreceni Egyetemen. A program keretében a hallgatók és az érdeklődők a magyar futball több ismert szereplőjével is találkozhattak már, kedden Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya tartott telt házas előadást „Magyar szívvel, olaszként” címmel. A 2022-ben Angliát és Németországot is legyőző válogatott szakvezetőjét fogadta a Debreceni Egyetem rektora, Szilvássy Zoltán és kancellárja, Bács Zoltán is, illetve a kapitány még az előadás előtt megnézte a DEAC sportkomplexumát és megkoszorúzta Buzánszky Jenő szobrát.

A zsúfolásig megtelt egyetemi színházban a sikeredzőt Ó Nagy Ferenc, a Campus Rádió műsorvezetője, valamint a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György kérdezte. Marco Rossi – akinek a szavait Benke László tolmácsolta olaszról magyarra – a beszélgetés során felidézte pályafutása kezdetét, beszélt a nemzeti tizenegy látványos fejlődésének hátteréről, az Európa-bajnokságról, valamint a 2022-es Nemzetek Ligája-sikerekről is. Elmondta: „Kezdetben öt olasz volt a válogatott szakmai stábjában, ma már csak kettő, a többiek magyarok, akiket azért választottam jó szívvel kollégámnak, mert nagyszerű szakemberek és rajonganak a hazájukért. Erre pedig nagy szükségünk van, így tudunk együtt, megbonthatatlan közösséget alkotni.”

Hozzátette az észtek elleni már az 50. meccse lesz a nemzeti együttes kispadján, s óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán után a negyedik legtöbb mérkőzése lesz a magyar válogatottal. Kiemelte a debreceniek kedvenc labdarúgóját, Dzsudzsák Balázst, s vele kapcsolatban megemlítette, büszke rá, hogy kapitányi regnálása alatt lehetett válogatottsági rekorder 109 mérkőzéssel. Reagált arra, hogy Sallai Roland a hírek szerint a Bundesligából Olaszországba igazolhat, s azt mondta, „kívánom, hogy sikerüljön a Lazióba szerződnie, mert akkor olyan edzõ keze alatt dolgozhat, akinél még tud fejlődni, amire ilyen fiatalon még minden esélye megvan”. Megemlítette még: sajnálja, hogy a bajnok Fradiban kevés magyar labdarúgó jut szóhoz.

S ha már Marco Rossi említette Dzsudzsák Balázst: a DVSC csapatkapitánya a helyszínen hallgatta a sikeredzőt (majd bekapcsolódott a beszélgetésbe), ahogyan a korábbi szövetségi kapitány Gellei Imre, a Loki mesteredzője, Herczeg András és ifjabb Buzánszky Jenő is kíváncsi volt az előadásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik