Labdarúgás: a német orvosok világbajnokok; magyar 7. hely

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.06. 20:04
null
A magyar csapat a 7. helyen végzett a vb-n
Németország válogatottja nyerte meg az orvosok számára rendezett labdarúgó-világbajnokságot, miután a döntőben tizenegyesekkel legyőzte Csehországot. A bronzérmet Nagy-Britannia szerezte meg, a magyar csapat Ausztria elleni sikerével a hetedik helyen zárta a hazai rendezésű tornát.

 

A DÖNTŐ

A fehér mezben és fekete rövidnadrágban játszó német válogatott kezdte jobban az Illovszky Rudolf Stadionban rendezett finálét, az első percekben védekezésre késztette a cseh orvosokat. Németország legveszélyesebb játékosa Jörg Beer volt, aki kétszer is remek kiugratást kapott az első negyedórában, ám mindkét kísérletét hárította Miroslav Rous. A cseh kapus azonban csak kézzel volt magabiztos, lábbal koránt sem (többször a labda átvétele is nehézséget okozott neki), így amikor felé gurult a labda, a közönség ovációval várta, mi fog történni.

Negyedóra elteltével kijött a szorításból Csehország, a csupa pirosban játszó együttes egyre többet birtokolta a labdát az idő múlásával. Az első nagyobb cseh lehetőségre a 33. percig kellett várni, akkor Pavel Trancík készített le lövésre Pavel Kernernek, akinek kísérlete a blokkról vágódott szögletre.

A félidő utolsó percében megszerezhette volna a vezetést a cseh válogatott,Tomás Engel adott be a jobb oldalról, a középen berobbanó Pavel Mencl azonban a kapu torkából mellé fejelt, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A fordulás után bajba kerültek a németek, egy elkésett belépőt követően ugyanis villant a piros lap, az eddig fölényben játszó együttes így emberhátrányba került. A csehek érezték, hogy most megnyerhetik a meccset, el is kezdtek rohamozni, ám a masszívan beálló német védelmet nem tudták feltörni. A 63. percben kezdődhetett minden elölről, Ondrej Kocí megkapta második sárgáját, így kiállította a játékvezető.

A 70. percben a csehek vétettek a szabályok ellen, ugyanis a kötelező kettő helyett csak egy 35 év fölött játékos volt a pályán egy csere után, a németek pedig ezt kiszúrták és jelezték a játékvezetőnek, a néhány perces tanácskozás után változtattak a csehek és folytatódott a találkozó. Gól már nem esett a hátralévő 10 minutumban, így a szabályoknak megfelelően következhettek a 11-esrúgások.

A csehek kezdtek, a csapatkapitány Radovan Vojtísek állt először a labda mögé, és mellé lőtt, majd Patrick Lelaona magabiztosan gurított a jobb alsóba. Josef Bartos is a jobb alsót választotta, a német kapus rajta volt a labdán, ám védeni nem tudott. A finálén végig nagy kedvvel játszó Beer kísérletét kiütötte a kapus, ám a labda visszapörgött, egyenesen a hálóba, így két páros után kettő egyre vezettek a németek.

Vladimír Richter az elvetődő kapus mellett középre bikázta a labdát, majd Oliver Richter lövését már kifogta a csehek kapuvédője, így három páros után döntetlen volt. Lubos Nachtnebl a bal felsőbe bombázott, Jan Ebersohn pedig a bal alsóba gurított. Petr Bezdek lövésébe beleért a német kapus, ám a nagy erejű lövést nem tudta védeni. Werner Krutschon nagy volt a teher, hiszen ha kihagyta volna, vége lett volna a meccsnek, ám nem hibázott, így folytatódott a párharc.

Vladimír Teplan középre gurított az elvetődő kapus mellett, majd Fritz Ediner odasántikált a 11-esponthoz, lába azonban nem remegett meg, bevágta a labdát. Radovan Zizka középre lőtt középmagasan, a német kapus bravúrosan védett, Marko Wölfel lövése a kapufáról pattant a hálóba, ezzel véget ért a párharc, a németek lettek a döntő győztesei és a világbajnokok.


HELYOSZTÓ

A magyar válogatott a Lantos Mihály Sporttelepen csapott össze Ausztriával a világbajnoki hetedik helyért. A mieink ellentmondást nem tűrően futballoztak, szépen végigvitt támadásokkal gyakorlatilag esélyt sem adtak nyugati szomszédunknak. Már az első félidőben háromgólos előnyre tettünk szert, Fazekas Gábor, Kalmár Mihály és Bálint László is eredményes volt.

Az osztrákok az első félidő utolsó percében szépíteni tudtak, így a szünetben 3– 1-et mutatott az eredményjelző. A fordulás után ugyanazt láthattuk a pályán, mint az első negyven percben: a magyar csapat mezőnyfölényben futballozott, Vízi András góljával pedig a 70. percben végleg eldöntötte a meccset.

A mérkőzés utolsó percében újabb gólt szereztek az osztrák orvosok, ezúttal büntetőből talált be ellenfelünk, ám ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elég. A magyar válogatott 4–2-re megnyerte a találkozót, ezzel megszerezte a hetedik helyet a 2013-as hazai rendezésű világbajnokságon. A mieink mérlege egyébként ötven százalékos lett, hat mérkőzésből hármat (Litvánia, Egyesült Államok és Ausztria ellen) megnyertek a magyar orvosok, hármat pedig elveszítettek (Ukrajna, Spanyolország és Brazília ellen).

ORVOSOK LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁGA, 2013, MAGYARORSZÁG
DÖNTŐ

Csehország–Németország 0–0 – 11-esekkel 5–6
BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Nagy-Britannia 1–2

HELYOSZTÓ, A 7. HELYÉRT
Magyarország–Ausztria 4–2 (3–1)
A magyar gólszerzők: Fazekas G., Bálint L., Kalmár, Vízi A.

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Németország (világbajnok)
2. Csehország
3. Nagy-Britannia
4. Spanyolország (Katalónia)
...7. MAGYARORSZÁG
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik