NB I: ha a Puskás Akadémia „segít” az Újpestnek, szombaton meglehet a bennmaradás

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.05.03. 13:35
Szombat este biztossá válhat, hogy a következő idényben is az élvonalban szerepel az Újpest, a Kisvárda pedig búcsúzik (Fotó: Földi Imre)
Két fontos kérdésre kaphatunk választ a labdarúgó NB I hétvégi, háromnapos 31. fordulójában. Az egyik az Újpest bennmaradása, a másik a Paks dobogós helyezése. Az előbbihez az kell, hogy a kiesésre álló Kisvárda szombaton kevesebb pontot szerezzen a Puskás Akadémia ellen Felcsúton, mint amennyit az Újpest otthon a DVTK-val szemben. A másikhoz pedig az szükséges, hogy Bognár György csapatának Puskás Akadémiával szembeni jelenlegi 7 pontos előnye ne csökkenjen 6 pont alá. Lássuk ezek után a lehetséges forgatókönyveket és a forduló statisztikai érdekességeit!

 

 Az NB I versenykiírása szerint egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól és az egymás elleni eredmények rangsorolnak a csapatok között. Ha ez mind egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés, legvégső esetben pedig sorsolás dönti el a sorrendet. 

Mivel az előző hétvégén a ZTE és a KTE is biztossá tette NB I-es tagságát, eldőlt, hogy a Mezőkövesd mellett a másik kieső a Kisvárda vagy az Újpest lesz. A jelenleg kiesésre álló szabolcsi csapat ugyanis az előző fordulóban újabb 3 pontot lefaragott a 10. Újpesttel szembeni hátrányából, így még mindig nem vesztette el matematikai esélyét arra, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát. 
Biztosan benn marad az Újpest, ha…
– legalább négy pontot szerez a hátralévő három fordulóban,
– szombat este legalább egy ponttal többet szerez a DVTK ellen, mint amennyit előtte a Kisvárda Felcsúton a Puskás Akadémia ellen. 
Kiesik a Kisvárda, ha…
– ha a hátralévő három fordulóban nem tud legalább hat ponttal többet szerezni az Újpestnél,
– ha szombat délután kikap Felcsúton a Puskás Akadémiától, majd utána az Újpest nem szenved vereséget a Diósgyőrtől,
– ha szombat délután nem nyer Felcsúton a Puskás Akadémia ellen, majd utána az Újpest legyőzi a Diósgyőrt. 

LABDARÚGÓ NB I
31. FORDULÓ

PÉNTEK

FEHÉRVÁR FC–MTK BUDAPEST

A 108. összecsapásuk jön az NB I-ben, az előző 6 bajnokijukból 5-öt a fehérváriak nyertek meg, és pont ennyivel állnak jobban a párharcban: 45-ször győzött a Vidi, 40-szer az MTK, a döntetlenek száma 22. 

Az MTK legutóbb több mint három éve, 2021 februárjában, idegenben tudott nyerni a piros-kékek ellen (2–1), a két hónappal későbbi, fővárosi Magyar Kupa-meccset viszont elvesztette (1–2). 

Ebben a bajnokságban a Fehérvár az egyetlen csapat a mezőnyben, amely ellen még gólt sem tudtak szerezni a kék-fehérek (0–3 idegenben, 0–2 otthon).  

Amikor a Vidi volt a vendéglátó, 29 találkozó zárult hazai sikerrel, 13-szor győzött a fővárosi együttes, 11-szer pedig ikszeltek – bár ez utóbbira a 2003. szeptemberi 1–1 óta egyszer sem volt példa kettejük között. A gólkülönbség 97–52 a pályaválasztó fehérváriaknak. Ha ezúttal ugyanúgy 3 góllal sikerülne megterhelniük a kék-fehérek hálóját, mint tavaly októberben – amikor Kádár Tamás, majd Khaly Thiam kiállítása miatt több mint egy félidőt kettős emberelőnyben játszottak –, akkor házigazdaként elérik ellenük a 100. találatot. 

Mindkét csapatnak egy hosszabb veretlenségi sorozata szakadt meg az előző hétvégén: a Fehérvár 5 forduló után kapott ki a kiesés ellen harcoló Kisvárda otthonában (0–1), míg az MTK 6 bajnokit követően maradt alul 2–1-re odahaza a már bajnok FTC-vel szemben.   
Az ezüstéremre hajtó Vidi otthon csak a Fraditól kapott ki (3–5 és 0–2), emellett 9 győzelemmel és 3 iksszel ugyan csupán negyedik a hazai tabellán, de otthon a legtöbb gólt szerezte (36) és az FTC-vel egálban a legjobb a gólkülönbsége (+19). A legutóbbi három sóstói találkozójából viszont csak egyet tudott megnyerni, igaz, azt kiütéssel (5–0 az utolsó Mezőkövesd ellen).

Az MTK 5–3–6-os mérleggel hatodik a vendégtáblázaton, holtversenyben a második legtöbb gólt kapta, 29-et. Az előző három házon kívüli meccsén 2-2 gólt szerzett és nem kapott ki (2 győzelem, 1 iksz). 

A bajnokságban eddig a Fehérvár kapusa, Tóth Balázs tudta a legtöbb mérkőzést lehozni kapott gól nélkül, 27-ből 11-et. Ebben még Dibusz Dénest is megelőzi (27-ből 10).  

A kék-fehérek legutóbbi 8 idegenbeli bajnokiján minimum 3 találat volt, úgy, hogy közben mindig szereztek is, de kaptak is gólt.  

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

A 15. meccsük következik az élvonalban, a mérleg a vendégeknek kedvez: 3 kövesdi diadal, 6 iksz, 5 zalai győzelem. A borsodiak 2021-ben kétszer is le tudták győzni az egerszegieket, viszont a legutóbbi 7 bajnokijukon ezt már nem sikerült megismételniük (3 iksz, 4 vereség), sőt, a tavaly februári hazai kupanegyeddöntőjüket is elbukták (1–4) ellenük. Legutóbb Zalában 1–1-re végeztek.

Mezőkövesden ez lesz a 10. NB I-es találkozójuk, a mérleg a tavaly októberben Antonio Mance duplájával elért győzelemmel billen az egerszegiek felé: 3 hazai diadal, 2 iksz, 4 zalai siker. A ZTE a legutóbbi 3 alkalommal három ponttal távozott a kék-sárgák otthonából (0–5, 1–2 és 1–2). 

A már biztos kieső Mezőkövesd 7 forduló óta nyeretlen, a legutóbbi 5 bajnokiját elvesztette – mindkettő a leghosszabb negatív sorozat most az NB I-ben. Milan Milanovics együttesének már az utolsó hely elkerülésére is minimális az esélye.

♦ A ZTE az előző fordulóban odahaza, a Puskás Akadémia 1–0-s legyőzésével tette biztossá élvonalbeli tagságát. Márton Gábor gárdája az előző 5 fordulóban csak egyszer, a bajnok FTC-től kapott ki, a tavaszi táblázaton pedig 7–3–3-as mutatójával az előkelő második helyen áll!    
♦ A Kövesd 3 győzelemmel és 11 vereséggel nagy lemaradással utolsó a hazai tabellán, ráadásul az előző 8 otthoni meccsét mind elbukta, a legutóbbi kettőn gólt sem szerzett (0–3 az FTC és 0–4 a Puskás Akadémia ellen).

♦ A ZTE mérlege vendégként 6–2–7, a  március 17-i debreceni 1–5 óta lejátszott két idegenbeli fellépésén nem kapott ki (5–1-es siker Újpesten, majd Olekszandr Szafronov 86. perces góljával értékes 1–1 Fehérváron).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Ebben a bajnokságban mindkétszer a Puskás Akadémia nyert (1–0 és 2–0), a két csapat élvonalbeli mérlege ezzel a két sikerrel billen a felcsútiak felé: 6 PAFC-győzelem, 7 döntetlen, 4 várdai siker.

♦ A szabolcsiak 3 találkozó óta nyeretlenek a felcsútiakkal szemben, sőt,  legutóbbi 7 egymás elleni mérkőzésükből – 4 iksz és 2 fiaskó mellett – is csak egyet tudtak megnyerni: 2022 novemberében a Pancho Arénában Mario Ilievszki 92. perces góljával 1–0-ra.  

♦ Felcsúton 8-szor találkoztak, és a mérleg a Szabolcs vármegyeiek felé billen (2 hazai diadal, 3 iksz, 3 várdai győzelem). Legutóbb a lengyel védő, Wojciech Golla szöglet utáni fejes góljával nyert 1–0-ra a Puskás Akadémia, amely előtte házigazdaként sorozatban 4 meccsen képtelen volt betalálni a piros-fehérek kapujába.

♦ Ötfordulós veretlensége (3 győzelem, 2 döntetlen) ért véget legutóbb a nemzetközi kupaindulásért küzdő Puskás Akadémiának a múlt héten Zalaegerszegen (0–1), így már csak egy pont az előnye a mögötte álló Debrecennel szemben.

♦ A bennmaradásért küzdő, a tabellán 11. Kisvárda az előző két fordulóban úgy szerzett 4 pontot, hogy közben két dobogós csapattal mérkőzött (0–0 a bajnok FTC-nél, majd 1–0-s győzelem otthon a harmadik Fehérvár ellen). Feczkó Tamás együttese már 4 forduló óta veretlen (2 siker, 2 döntetlen), és ezalatt mindössze a Fradi és a Puskás Akadémia gyűjtött több pontot nála. Időközben összesen 8 pontot dolgozott le a 10. Újpesttel szembeni hatalmas hátrányából, amelyből így is megmaradt 6 pont. Ha a 31. fordulóban kevesebb pontot gyűjt be a lila-fehéreknél, akkor már nem menekül meg a kieséstől. 
 
♦ A felcsúti együttes házigazdaként legutóbb 5–0-ra kiütötte a Paksot, de így is csak a pontjainak alig több mint a 40 százalékát zsebelte saját stadionjában, 46-ból 19-et. Otthoni meccseinek egy híján a felén, 14-ből 6-on gólképtelennek bizonyult – ez egálban a legtöbb a mezőnyben. A hazai mutatója 4 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség.   

♦ A Kisvárda vendégként a begyűjtött pontokat (9), valamint egálban a szerzett gólokat (13) tekintve is utolsó a mezőnyben. Csak Egerszegen és Kövesden tudott nyerni, viszont az előző két házon kívüli fellépésén döntetlent ért el, az idegenbeli összmérlege 2–3–10.  

ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

Eddig 116 meccsük volt az első osztályban, az örökmérleg a lila-fehérek jelentős fölényét mutatja: 53-at nyert meg az Újpest, 41 végződött döntetlenre és 22 hozott diósgyőri sikert. 2020 novemberében sok koronavírusos játékos volt a lila-fehéreknél, ezért a meccset szerették volna elhalasztani. A házigazda DVTK ebbe nem egyezett bele, a fővárosiak végül nem álltak ki, így a 3 pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ (az örökmérlegbe ezt az eredményt is belevettük).

Ebben a kiírásban a DVTK az egyetlen csapat, amely ellen hibátlan az Újpest: ősszel Vincent Onovo és Peter Ambrose találatával hazai pályán 2–0-ra, majd februárban, Mészöly Géza bemutatkozó bajnokiján Ognjen Radosevics és Heinz Mörschel góljával vendégként 2–1-re győztek a fővárosiak.

Az Újpest pályaválasztása mellett nagyon rossz a miskolciak mérlege: 58 meccsből 19 döntetlen mellett csak 5-ön (1950-ben 0:1, 1954-ben 2:3, 1998-ban 1–3, 2006-ban 0–3, 2019-ben 0–2) nyertek. A legutóbbi – az Illovszky-stadionban összejött – fővárosi DVTK-siker előtt a lila-fehéreknek 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatuk volt hazai pályán. 

Az újpesti csapat az előző 4 bajnokiját elvesztette, ráadásul úgy, hogy a legutóbbi kettőn a 75. perc után kapta a gólokat (az MTK ellen még a 78. percben is nyerésre állt). Csoboth Kevinéké a leghosszabb vereségszéria jelenleg az NB I-ben. Ha most is kikapnak, beállítják idénybeli negatív rekordjukat, amikor a 11. és 15. játéknap között – még Nebojsa Vignjeviccsel a kispadon – sorozatban öt bajnokit buktak el. 

Az újonc DVTK az előző hétvégén úgy játszott 0–0-t otthon a KTE-vel, hogy már egy fordulóval korábban bizonyossá vált az élvonalban maradása. A legutóbbi 5 bajnokiján ez már a 3. döntetlenje volt – egy-egy győzelem és vereség mellett. 

Az Újpest otthoni mutatója 6–2–7, amivel a középmezőny második felében van a hazai tabellán, viszont a ZTE-vel együtt a legtöbb gólt kapta, 30-at. Az előző 3 mérkőzésén nyeretlen (1 iksz, 2 vereség) a Szusza Ferenc Stadionban, de a legutóbbi 8-ból is csak egyet tudott megnyerni (2–0 a Fehérvár ellen).

A Diósgyőr látogatóként eddig közepesen teljesített, a mérlege 4–3–7. Idegenben ebben a bajnokságban csak Felcsúton úszta meg kapott gól nélkül (0–0), az előző 3 találkozójából csak a legutóbbin, az MTK-nál tudott elcsípni egy pontot.

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–PAKSI FC

♦ Tizennyolcszor csaptak össze az NB I-ben, a tolnaiak eddig erős fölényben vannak, az örökmérleg ugyanis 9 paksi diadalt, 5 döntetlent és 4 KTE-sikert mutat. 

♦ Amióta a KTE visszajutott az első osztályba, csak egyszer, 2022 szeptemberében tudta legyőzni a Paksot, a legutóbbi 4 találkozójuk felváltva döntetlent, illetve egygólos tolnai sikert hozott. Ebben a pontvadászatban 1–1 és 1–0 volt az eredmény az atomvárosiak szemszögéből. 

♦ Kecskeméten is a vendég zöld-fehérek állnak jobban – 2 KTE-győzelem, 4 döntetlen, 4 paksi diadal –, a gólkülönbség 13–13. A Széktói Stadionban az előző 3 alkalommal mindhárom eredménytípus egyszer fordult elő. 

♦ A KTE egy négyes nyeretlenségi széria után az előző 2 fordulóban már nem kapott ki. A Mezőkövesd legyűrése után a diósgyőri 0–0-val elérte a 38 pontot, ami azt jelenti, hogy a következő idényt is az élvonalban kezdheti meg.

♦ Sorozatban 5 bajnoki vereség után győzött legutóbb a Paks a Kövesd ellen (2–1), és mivel a Vidi kikapott, visszaugrott a második helyre, az előnye 3 pont a piros-kékekkel szemben. Ha a forduló végéig nem csökken az előnye 6 pont alá a negyedik Puskás Akadémiával szemben, akkor már semmiképpen nem csúszhat le a dobogóról, amelyen eddig csak egyszer sikerült végeznie, 2011-ben, amikor 2. lett. 
 

♦ Az előző 6 otthoni bajnokiján egyszer sem ikszelt a 9–2–4-es hazai mérlegű KTE. Közben csak a nemzetközi kupaindulásra esélyes két csapattól, a Fehérvártól (0–1) és a Puskás Akadémiától (1–2) kapott ki, 4-szer nyerni tudott – a mezőny második felében tanyázó csapatokkal szemben.  

♦ A legutóbbi három házon kívüli NB I-es meccsét elbukta a Paks, sőt, két hete Felcsúton NB I-es időszaka holtversenyben egyik legnagyobb vereségét szenvedte el (0–5). Összességében azonban még így is közepes az idegenbeli produkciója (6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség).

FERENCVÁROSI TC–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta 103-szor mérték össze erejüket a legfelső osztályban, az örökmérleg 49 Fradi-siker, 26 döntetlen, 28 Loki-győzelem.
Az előző 6 találkozójukból 4-et nyertek meg a ferencvárosiak és csak egyet a hajdúságiak. Utóbbi 2023 májusában a Groupama Arénában (1–3) történt, amikor a zöld-fehérek már biztos bajnokként léptek pályára. 

♦ Érdekesség, hogy a tavaly októberi 2–2-es Üllői úti, valamint a 2–1-es fővárosi sikerrel végződő februári debreceni meccsükön is már az első percben a kapuba került a labda. Ősszel a ferencvárosi Marquinhos a 16., majd a visszavágón a Loki játékosa, Chrisitian Manrique már a 25. másodpercben betalált.  

♦ A Ferencváros vendégeként egyébként alig volt sikerélményük a debrecenieknek, az 53 alkalomból 13 döntetlen mellett csupán 5-ször – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2012-ben és tavaly – tudtak győzni. 

♦ A már bajnok FTC eléggé tartalékos felállásban is legyőzte az MTK-t – az idényben harmadszor. Így Dejan Sztankovics együttese  14 forduló óta nem kapott ki (12 diadal, 2 iksz), bajnokin legutóbb december 10-én Pakson veszített, 3–2-re. Ennél hosszabb bajnoki veretlenségi sorozata legutóbb 2020–2021-ben volt, ami 18 mérkőzésen át tartott.  

♦ A Debrecennek még van esélye a nemzetközi kupában való induláshoz szükséges pozíció kiharcolására. A legutóbbi 5 fordulóban felváltva nyert, illetve vesztett, ha a tendencia folytatódik, most egy vereségnek kellene jönnie.

♦ Az FTC 30 forduló után 73 szerzett gólnál jár, ami már biztos klubrekord a 12 csapatos, 33 fordulós bajnoki rendszer bevezetése óta, hiszen az eddigi legtöbb 72 volt a 2018–2019-es idényben. Az abszolút csúcsot a Paks tartja, amely a 2020–2021-es kiírásban 76 találattal zárt. 

♦ A Ferencváros hazai pályán több pontot hullajtott el, mint idegenben. Az otthoni mérlege 9–4–2, de a legutóbbi 4 találkozójából csak kettőt tudott megnyerni a Groupama Arénában (március közepén 1–1-re végzett a Puskás Akadémiával, majd két hete 0–0-ra a Kisvárdával).

♦ A Loki vendégként még feleannyi pontot sem gyűjtött be, mint amennyit odahaza (14, illetve 31), az idegenbeli mérlege 3–5–6. Legutóbb 5–3-ra maradt alul a Diósgyőr vendégeként, bajnokin idegenben csaknem nyolc év után találtak be egy meccsen ötször a kapujába. 

A 31. FORDULÓ PROGRAMJA
Május 3., péntek
20.00: Fehérvár–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Május 4., szombat
13.00: Mezőkövesd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.30: Puskás Akadémia–Kisvárda (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.15: Újpest–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Május 5., vasárnap
16.00: Kecskemét–Paks (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.30: Ferencváros–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
1. Ferencvárosi TC30215473–27+46 68 
2. Paksi FC30165948–40+8 53 
3. Fehérvár FC301551051–39+12 50 
4. Puskás Akadémia301210849–31+18 46 
5. Debreceni VSC301361146–39+7 45 
6. MTK Budapest301271141–54–13 43 
7. Diósgyőri VTK301181148–49–1 41 
8. Zalaegerszegi TE301161350–56–6 39 
9. Kecskeméti TE301151440–44–4 38 
10. Újpest FC301041638–62–24 34 
11. Kisvárda30841833–46–13 28 
12. Mezőkövesd30552026–56–30 20 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik