Kupakínok: nagycsapatok hatalmas leégései

Vágólapra másolva!
2009.11.11. 16:51
Címkék
Kínos kudarccal gazdagodott a Real Madrid labdarúgócsapatának „fekete könyve”: az óriásklubot simán kiverte a Spanyol Kupából a harmadosztályú Alcorcón, miután elképesztő, hazai 4–0-s győzelme után csak 1–0-ra kapott ki a madridi visszavágón. De mint összeállításunkból kiderül, nem csak ők jártak pórul. Figueres, Hereford, Sutton, Vestenbergsgreuth, Schirrhein, Tápiószecső – csak néhány óriásölő a sok közül. Nagy csapatok, nagy bukások – a legnagyobb kupaégések!
Csupa nevetés az élet: az Alcorcón játékosai a Real elleni továbbjutást ünneplik (Fotó: Reuters)
Csupa nevetés az élet: az Alcorcón játékosai a Real elleni továbbjutást ünneplik (Fotó: Reuters)

 

SPANYOLORSZÁG

Ennyire látványosan kevés nagycsapat „áll fejre" a kupában, de a hasonló találkozók mindig emlékezetesek maradnak: egy kiscsapat drukkerei évtizedekig emlegethetik a hőstettet, míg a favoritok szurkolóinak sokáig égő szégyent okoz minden „kupabukta".

A Real Madrid a 2000–2001-es Király-kupában a Toledo ellen bukott el, de az ősi rivális Barcelonának is van a közelmúltban néhány nagyon nehezen megmagyarázható bukása. A 2000-2001–es kiírásban a harmadosztályú Figueres ejtett fájó sebet az óriásklubon, mivel 1–0-ra legyőzte a gránátvörös-kékeket.

A Figueres a meccs időpontjában öt hellyel volt a Barca B-csapata mögött a harmadosztályban, ilyen alacsonyan rangsorolt csapat még sosem verte ki a katalán „zászlóshajót". A gólszerző Kali Garridóból helyi hős lett, a meccs után Pedro Gratacos edző „emberfelettinek" nevezte csapata teljesítményét. A madridi Marca „A klubtörténet legnagyobb égésének" nevezte a meccset, Carles Rexach Barcelona-edző pedig ledorongolta a játékosokat.

„Katasztrófa volt az egész, hülyét csináltunk magunkból. Gyalázatos teljesítményt nyújtottunk, minden játékos számoljon el a lelkiismeretével" – mondta. A figueresi csoda folytatódott, a kiscsapatot végül a Deportivo La Coruna verte ki az elődöntőben.

Az első sokk után jött a többi is, a következő években a Barca elbukott a Novelda és a Granement ellen is, míg a madridi fehérek az előző szezonban égtek meg csúnyán az Alcorcónhoz hasonlóan harmadosztályú Real Unionnal szemben.

ANGLIA

Kezdjük a legnagyobb meglepetéssel. 1972. február 5-én borzalmas talajú pályán fogadta a liga alatti Hereford a Newcastle Unitedet egy már korábban többször elhalasztott, megismételt FA-kupa-mérkőzésen.

Már az első meccs is csodaszámba ment, a hat válogatottal felálló „szarkák" otthonában a Hereford a 17. másodpercben (!) vezetést szerzett, majd a hazaiak fordítása után egyenlíteni tudott.

A visszavágón még az Edgar Street-i pálya melletti fákon és a reflektorok állványain is lógtak az emberek, akik azt láthatták, hogy a sártengerben Malcolm Macdonald a 82. percben megszerezte a vezetést a Newcastle-nek.

Ekkor lépett színre Ronnie Radford, aki egy kényszerítő után gigantikus gólt ragasztott jó harmincról a vendégek kapujába, a Hereford drukkerei meg elözönlötték a pályát örömükben. A csodálatos gól után jöhetett a hosszabbítás, a Newcastle pedig szégyenben ment haza, mert a 103. percben Ricky George kilőtte a hosszú sarkot – a közönség persze még egyszer elözönlötte a pályát. A Hereford volt 1949 óta az első csapat, mely liga alattiként (tehát negyedosztályúnál lejjebb sorolt együttesként) élvonalbeli klubot búcsúztatott!

RADFORD CSODAGÓLJA A NEWCASTLE-NAK

1992-ben a bajnoki címvédő Arsenal kapott óriási pofont a negyedosztály tökutolsó helyén szerénykedő Wrexhamtől, a nyolcvanas évek végén kitűnő csapatot összehozó Coventry pedig a Sutton ellen bukott el 1989 januárjában – a hazaiak menedzsere a helyi angoltanár volt... Azóta sem vert ki Conference-ben szereplő csapat első osztályú klubot. Az Evertonnál sem lehetnek túlzottan büszkék a Shrewsburytől elszenvedett 2003-as vereségre a Gay Meadow-ban.

WREXHAM–ARSENAL 2–1
 

 

1971-ben a Colchester United menedzsere, Dick Graham 1971-ben megígérte: ha csapata kiveri az FA-kupából a fénykorát élő Leeds együttesét, megmássza a kastély várfalát. Hozhatta a mászófelszerelést, mert a Colchester sokktaktikát alkalmazva 3–0-ra elhúzott, és 3–2-re győzött is!

A végére maradjon egy Ligakupa-döntő, 1969-ben a Swindon Town 3:1-re elintézte az Arsenalt. A korabeli szabályok szerint viszont hiába nyertek, nem élvonalbeli csapatként nem indulhattak a VVK-ban…

NÉMETORSZÁG

2000 novemberében magabiztosan készültek a Bayern München játékosai a Magdeburg elleni Német Kupa-meccsre – a magabiztosság addig tartott, míg az oberligás csapat makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nem adja meg magát… A Magdeburg kiharcolta a tizenegyesrúgásokat, majd ott 5–3-ra jobbnak bizonyult.

A 2006–2007-es kiírásban az Aachen kapta el nagyon a „bőrnadrágosokat", a 4–2-es vereség sok bajor drukkernek megfeküdte a gyomrát. De mi ez a TSV Vestenbergsgreuth elleni 1–0-s kudarchoz képest, melyet bajnokcsapatként szenvedtek el 1994-ben. A gólszerző Roland Steinnek ma sertéshizlaldája van...

Mellesleg a Bayernben olyan játékosok szerepeltek, mint Kahn, Helmer, Babbel, Jorginho, Didi Hamann, Matthäus, Scholl vagy Papin - gyakorlatilag az első csapatukkal játszottak!

A Hamburger SV 1974-ben az Eppingen ellen maradt alul (1–2), a Stuttgart pedig maratoni tizenegyespárbajban veszített az ismertnek nem nevezhető Sandhausen otthonában. A Hertha amatőrcsapata 1993-ban eljutott a döntőig is, „megcsapva" útközben a Hannovert és a Nürnberget.

HAZAI TÁJAKON

A Ferencváros történelme tán legarcpirítóbb vereségét szenvedte el, mikor a tamagocsi temetőjéről és a Duna fölötti kötélhúzásról ismert Dunaszekcső 1–0-ra elkapta a zöldeket. Varga Zoltán a Szeiler – Hrutka, Kuznyecov, Szűcs M. – Arany, Jagodics, Touati, Nagy N. – Horváth F., Nicsenko, Zavadszky összeállítású, gyengének nem nevezhető csapatot küldte pályára. A visszavágót aztán „dühből" megnyerte 7–0-ra a Fradi.

Az újpesti szurkolók nyilván kaján kárörömmel kommentálták az eredményt, nem úgy, mint saját csapatuk néhány lélekölő bukását. A lilák 2002 novemberében a kvázi MTK-öregfiúknak tekinthető Tápiószecső otthonában maradtak szégyenben, a gólt ráadásul az Újpesttel 1990-ben bajnokságot nyerő Zsivoczky Gyula szerezte. Hasonlóan nehéz lenne magyarázatot találni az újpestiek Kaposvölgye elleni égésére, csakúgy, mint a Vasas ez évi buktájára Turán.

HETEDOSZTÁLYÚ CSODÁK

Franciaországban az FA-kupáéhoz hasonló lebonyolítás miatt a kiscsapatok hajlamosak nagyon sokat kellemetlenkedni a nagyoknak, az előző kiírásban például a legjobb 32 közé menetelt a hetedosztályú Schirrhein. Az elzászi, 2000 lelket számláló falucska a főtáblán megszégyenítő, 4–2-es vereséget mért a másodosztályú Clermont-ra (0–2-ről fordítva!), ennyire alacsony osztályú csapat ilyen sokáig még nem jutott el a Francia Kupában. A schirrheini csoda a 32 között ért véget a Toulouse ellen.

Az ötödosztályú Carquefou 2008-ban a remek nevű Papa Idrissa N'Doye góljával győzte le az Olympique Marseille-t, saját stadionja helyett a Nantes-i La Beaujoire-ban játszva. De volt Franciaországban harmadosztályú döntős is, a Nimes, mely a finálét ugyan elvesztette, de a KEK-szereplést kiharcolta (a következő idényben pedig kiverte a Kispestet).

OM-KÍNOK A CARQUEFOU ELLEN

HORVÁT DISZNÓTOR

Végezetül egy mókás bónuszsztori: az 1998-as Horvát Kupa legnagyobb meglepetését a negyedosztályú Dugo Selo okozta, mely kiverte a Croatiát a nyolcaddöntőben – a zágrábiak drukkerei az eredményt olvasva lehet, hogy azt gondolták, túl hosszúra nyúlt az előző éjszaka… A prémiumot viszont csak azután tudták kifizetni a kiscsapatnál, hogy az elnök eladott két disznót!

A Sutton United játékosai boldogságban úsztak a Coventry kiverése után (Fotó: Action Images)
A Sutton United játékosai boldogságban úsztak a Coventry kiverése után (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik