Válogatott: Dzsudzsák nincs, újoncok viszont vannak Rossi keretében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.24. 11:35
null
Kovács István újra meghívót kapott, Dzsudzsák Balázs a tartalékok között sem szerepel (Fotó: Török Attila)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a Finnország és Görögország elleni keretét. Kovács István 2014 után léphet ismét pályára a nemzeti együttesben, míg a jelenleg csapat nélküli Dzsudzsák Balázs hosszú idő után nem kapott meghívót.

 

A júniusban kinevezett Marco Rossiaz első meccsére készül a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. A nemzeti csapat két hét múlva, szeptember 8-án Tamperében Finnország ellen lép pályára az UEFA új sorozatában, a Nemzetek Ligájában. Három nappal később a Groupama Arénában a görögöket fogadjuk zárt kapus mérkőzésen.

A 23 fős keretbe három újonc, Tamás Krisztián, Nagy Gergő és Sallói Dániel is meghívót kapott. A tartalékok közül a válogatottban még nem lépett pályára Gróf Dávid, Holman Dávid és Bőle Lukács.

Az újoncok mellett visszatérők is vannak, Kovács István legutóbb 2014. november 18-án, az Oroszország ellen 2–1-re elveszített találkozón kapott egy félidőnyi játéklehetőséget az akkori szövetségi kapitánytól, Dárdai Páltól.

Ott van a névsorban Kalmár Zsolt, aki legutóbb Dunaszerdahelyen dolgozott együtt Rossival. A 23 éves középpályás 2017 májusa, az Oroszország ellen 0–3 óta nem lépett pályára a válogatottban. Lang Ádám szintén tavaly, októberben, a Svájc elleni vb-selejtezőn szerepelt legutóbb a gárdában.

Az olasz szakember az általa tervezett, és az ellenfelektől várható játékstílus alapján állította össze a meghívott futballisták listáját – olvasható a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján.

Marco Rossi elmondta, a jelenleg csapat nélküli Dzsudzsák Balázsra továbbra is úgy tekint, mint a válogatott csapatkapitányára, akivel személyesen beszélték meg a helyzetet.

„Többször elmondtam, hogy ilyen rövid idő alatt kevés a mozgásterem, ezért alapvetően a korábbi kerettagokra támaszkodom. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban minden olyan játékost figyelemmel követtünk, aki segítségére lehet a nemzeti csapatnak” – mondta el az mlsz.hu-nak Marco Rossi.

„Kiemelkedően fontos volt, hogy az adott labdarúgó mennyire illik bele a taktikai elképzelésünkbe, melyet természetesen nagyban befolyásol Finnország és Görögország játékstílusa is. Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy ki milyen fizikai állapotban van, milyen rendszerességgel és mennyit szerepel a klubcsapatában. Természetes, hogy a Vidi nemzetközi menetelése után például Kovács Istvánnak helye van a keretben, de a fentiek alapján több új vagy visszatérő játékost is behívtam a korábbi alapemberek mellé.

Szintén a fenti szempontok alapján nem küldtem meghívót az új csapattalegyelőre nem rendelkező Dzsudzsák Balázsnak, akivel személyesen is megbeszéltem a jelenlegi helyzetet, ő pedig az érveimet – a válogatott érdekeit szem előtt tartva – megértette és elfogadta. Fontos hangsúlyoznom, hogy annak ellenére, hogy ezúttal nem lesz velünk, továbbra is úgy tekintek rá, mint a nemzeti csapat kapitányára.

Sokan talánnem számítottakNagy Ádám meghívására, hiszen most tért vissza egy sérülést követően. Azonban aki egy Serie A-együttessel készül, s ott játszik is mérkőzést, annak fizikai állapotát megfelelőnek tartom arra, hogy a csapat segítségére lehessen.

Elek Ákos korábban elmondta, magánéleti okok miatt nem csatlakozik ősszel a magyar válogatotthoz.

A kerettagok szeptember 2-án este találkoznak Telkiben, majd szeptember 7-én pénteken utaznak el a szombat esti, Finnország elleni összecsapás helyszínére, Tamperébe.

Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)

Védők:
Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Vinícius (Mol Vidi FC)
Lang Ádám (CFR Cluj)
Bese Barnabás (Le Havre)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros)
Fiola Attila (Mol Vidi FC)
Botka Endre (Ferencváros)
Tamás Krisztián (Mol Vidi FC)

Középpályások:
Kleinheisler László (FK Asztana)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kovács István (Mol Vidi FC)
Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
Nagy Ádám (Bologna)
Nagy Gergő (Bp. Honvéd FC)

Támadók:
Szalai Ádám (Hoffenheim)
Sallai Roland (APOEL Nicosia)
Sallói Dániel (Sporting Kansas City)
Stieber Zoltán (D.C. United)
Varga Roland (Ferencváros)
Eppel Márton (Kajrat Almati)

Tartalékok:
Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
Guzmics Richárd (Jenpien)
Korcsmár Zsolt (Midtjylland)
Holman Dávid (Slovan Bratislava)
Vécsei Bálint (FC Lugano)
Bőle Lukács (Ferencváros)
Nagy Dominik (Legia Warszawa)

NEMZETEK LIGÁJA, C-LIGA
2. CSOPORT
Szeptember 8., szombat
18.00, Tampere: Finnország–MAGYARORSZÁG
20.45: Észtország–Görögország
Szeptember 11., kedd
20.45, Budapest, Groupama Aréna: MAGYARORSZÁG–Görögország
20.45: Finnország–Észtország
Október 12., péntek
20.45, Athén: Görögország–MAGYARORSZÁG
20.45: Észtország–Finnország
Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG
20.45: Finnország–Görögország
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

A legfontosabb további tudnivalók a Nemzetek Ligájáról

• az A-liga négy csoportelsője bejut a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, amelyet 2019 júniusában rendeznek meg;
• a B-, a C- és a D-liga négy csoportelsője egy osztállyal feljebb lép;
• az A-, a B- és a C-liga négy csoportutolsója egy osztállyal lejjebb folytatja (pontosabban: a C-ligából – az eltérő létszámú csoportok miatt – a három négyes csoport utolsó helyezettje mellett a négy csoportharmadik egyike, a legkevesebb pontot szerző válogatott esik ki);
• pontazonosság esetén a csoportokon belül – ebben a sorrendben – 1. az egymás elleni eredmények (1a. pont, 1b. gólkülönbség, 1c. szerzett gól, 1d. idegenben szerzett gól), 2. a gólkülönbség (2a. összesített gólkülönbség, 2b. összes szerzett gól, 2c. összes idegenbeli szerzett gól), 3. a győzelmek száma (3a. az összes győzelem, 3b. az idegenbeli győzelmek száma), 4. a fair play versengés, illetve az 5. UEFA-koefficiens határoz.

Mindegyik ligából négy válogatott jogot szerez a 2020-as Európa-bajnokság 2020. tavaszi pótselejtezőjében való részvételre; a jog alapvetően a 16 csoportelsőt illeti meg, ám ha ők időközben sikerrel teljesítik az Eb-selejtezőt (2019), a pótselejtező helyeit az addigi NL-teljesítmény alapján feltöltik, lehetőleg ligákon belül.

A C-LIGA CSOPORTBEOSZTÁSA
1. csoport:
Izrael, Albánia, Skócia
2. csoport: MAGYARORSZÁG, Észtország, Finnország, Görögország
3. csoport: Ciprus, Bulgária, Norvégia, Szlovénia
4. csoport: Litvánia, Montenegró, Szerbia, Románia

A TOVÁBBI SZINTEK CSOPORTBEOSZTÁSA ÉS PROGRAMJA
A-LIGA
• • • B-LIGA • • • D-LIGA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik