Sallóiék őrzik a jó formát – könnyed siker Ciprus ellen

PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVIDPÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2018.03.22. 19:50
null
A magyar fiúk meghálálták a B-közép buzdítását (Fotó: Török Attila)
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott 4–0-ra legyőzte Ciprust az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, így öt mérkőzés után továbbra is veretlenül áll a 2019-es korosztályos Európa-bajnokság selejtezőjének 6. csoportjában.

 

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
6. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–CIPRUS 4–0 (2–0)

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion. V: Harvey (ír)
Magyarország: Demjén – Lenzsér, Kecskés Á., Tóth B. – Katona M., Gazdag (Rácz B., 80.), Szoboszlai (Zsótér, 63.), Vida M., Szalai A. – Sallói, Bíró B (Balogh N., 55.). Szövetségi edző: Michael Boris
Ciprus: Paraszkevasz – Kirjaku, Adoni, Szoteriu, Wheeler – Pszaltisz, Kiprianu, Spoljarics (Panajidesz, 72.) – Hatzipaszhalisz (Franku, a szünetben), Pittasz, Papageorgiu (Ilia, 59.). Szövetségi edző: Nikosz Androniku
Gólszerző: Bíró B. (8.), Szalai A. (23.), Kirjaku (49. – öngól), Zsótér (75.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bár sok szektor üresen maradt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezett Magyarország–Ciprus U21-es Eb-selejtezőn, mégis jó hangulatban kezdődött a találkozó, köszönhetően az egy szektort megtöltő Carpathian Brigade táborának. És amíg a fanatikusok verték a dobokat és lengették a zászlókat (jó bemelegítést tartottak a pénteki, Kazahsztán elleni felnőttválogatott mérkőzés előtt), a magyar fiatalok ütemes támadásokkal igyekeztek kapujuk elé szorítani a szigetországiakat.

A magyar mezőnyfölény már a 8. percre góllá is érett: egy háromszögelés végén Gazdag Dániel kiugratását a jobb oldalon kilépő Bíró Bence váltotta gólra, aki hét méterről, jobbal kilőtte a kapu hosszú oldalát (1–0). A Vitória Guimaraes B-csapatával a portugál másodosztályban szereplő csatárnak ebben a selejtezősorozatban a mostani volt az ötödik meccse és a negyedik gólja!

Ugyanakkor nemcsak róla, hanem például Sallói Dánielről is elmondhatjuk, hogy továbbra is jó formában van. Az amerikai profi ligában, a Sporting Kansasben három találkozón három gólpasszt jegyző, a bajnokság asszisztlistáját ezzel vezető szélsőt az Eb-selejtező műsorközlője némi költői túlzással már az MLS gólpasszkirályaként harangozta be a kezdés előtt. Ő pedig igyekezett meghálálni a megelőlegezett bizalmat és a 23. percben mesterien ívelte a labdát a második gólunkat szerző Szalai Attila fejére, aki nagyszerűen érkezett középen és közeli fejesével szemben már tehetetlennek bizonyult a ciprusi kapus. 2–0

Sallói így sorozatban a harmadik tétmeccsén adott gólpasszt, de ezen kívül több lövéssel is próbálkozott, nem látszott rajta, hogy egy teljes napot töltött utazással a héten, hiszen vasárnapra virradóan még az Egyesült Államokban játszott bajnokit.

Négyszer ünnepelhettek gólt a mieink Ciprus ellen (Fotó: Török Attila)
Négyszer ünnepelhettek gólt a mieink Ciprus ellen (Fotó: Török Attila)

Ezzel a mieink tulajdonképpen egy félidő alatt el is döntötték a három pont sorsát. A második játékrész elején egy ciprusi öngóllal pedig még nőtt is az előnyünk: Leonidasz Kirjaku Bírót megelőzve a saját kapujába vágta a labdát. 3–0

Ezt követően Michael Boris cseréi is összehoztak egy gólt: Balogh Norbert passza után Zsótér Donát 17 méterről küldte a labdát a hálóba (4–0). A folytatásban a nagy kedvvel játszó magyar csapat további gólokat is szerezhetett volna – Lenzsér Bence közeli fejesét például óriási bravúrral védte a ciprusi kapus –, újabb találat azonban nem esett, így 4–0-ra nyert.

Az U21-es válogatott egésze kapcsán elmondhatjuk, amit Bíró és Sallói kapcsán már megjegyeztünk, vagyis hogy őrzi jó formáját, hiszen öt forduló után is veretlen. Az igazi értékmérő azonban hétfőn (március 26., 20.00, Leuven) következik, amikor a csoportelső Belgium vendége lesz a magyar csapat.

A 6. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium642
10–5+514
2. MAGYARORSZÁG532
10–3+711
3. Svédország422
10–4+68
4. Ciprus72
57–17–106
5. Törökország51223–4–15
6. Málta5

53–10–70

A magyar válogatott következő mérkőzése
Március 26., 20.00, Leuven:
Belgium–Magyarország

2019-ben, Olaszországban és San Marinóban rendezik meg az Európa-bajnokságot, amelyen 12 csapat vehet majd részt. A házigazda jogán már biztosan ott van Olaszország, mellette a 9 csoportelső kvalifikálja magát automatikusan. A maradék két helyről a négy legjobb csoportmásodik, egy-egy pótselejtezőn dönt.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc: Véget ért a mérkőzés, a mieink 4–0-ra nyertek, így öt meccs után továbbra is veretlenül állnak.

91. perc: Három perc a ráadás.

90. perc: Bravúr! A szabadrúgás után Lenzsér senkitől sem zavartatva fejelt hét méterről, de Paraszkevasz szögletre tolta a léc alá tartó labdát.

90. perc: Adoni vágta fel Ráczot, ez is sárga.

87. perc: Sallói visszagurítása után Rácz lőtt a kapu fölé a tizenhatoson belülről.

82. perc: Balogh lekészítése után Sallói próbálkozott 16 méterről, Paraszkevasz azonban biztosan megfogta a labdát.

80. perc: Az utolsó magyar csere is megtörtént, Gazdag helyére Rácz Barnabás állt be – neki ez az első meccse ebben a selejtezősorozatban.

79. perc: Vida gondolt egyet, majd 30 méterről a kapura küldte a labdát – egy méterrel azonban célt tévesztett.

75. perc: GÓÓÓL! BENT VAN A NEGYEDIK IS! Balogh passza után Zsótér Donát kettőt tolt a labdán, így lerázta magáról a védőket, majd szemben a kapuval, 17 méterről jobbal a kapu bal oldalába lőtt. A kapus beleért a labdába, de hárítani nem tudott. 4–0

74. perc: Sallói ezúttal távolról próbálkozott meg egy lapos lövéssel, a labda azonban elkerülte a kaput.

72. perc: Megvolt a harmadik ciprusi csere is, Panajidesz állt be Spoljarics helyére.

72. perc: Magyar helyzetek! Balogh kiugratása után Sallói éles szögből egy lapos lövéssel próbálkozott, de a kapus védett. A kipattanóra Katona érkezett, ő azonban az oldalhálóba vágta a labdát.

69. perc: Gazdag rúgott oda Frankunak, de egy szóbeli figyelmeztetéssel megúszta.

66. perc: Demjén-bravúr! Franku 30 méterről tűzött kapura egy szabadrúgást, a labda megpattant a sorfalon, így kis híján becsapta a magyar kapust, Demjén azonban kitolta a léc alá tartó labdát.

64. perc: Nagy védés! Szalai remek beadása után Balogh fejelt nyolc méterről, a bal alsóba tartó labdát azonban Paraszkevasz oldalra nyomta.

63. perc: Megvolt a második magyar csere is, Szoboszlai Dominik helyét Zsótér Donát vette át a pályán.

62. perc: Szalai Attila sárgult be utólag, felrúgta Spoljaricsot.

61. perc: Gazdag távoli lövését védte Paraszkevasz, majd Sallói nem fért oda a kipattanóhoz.

59. perc: Újabb ciprusi csere, Papageorgiu helyére Ilia állt be.

58. perc: Majdnem ott a negyedik magyar gól! Szoboszlai egy pattanás után a kapu előtt keresztbe rúgta a labdát, amelyről a becsúszó Lenzsér csak milliméterekkel maradt le.

58. perc: És megint Szalai: ezúttal Sallói ívelése után próbálta középre tenni a labdát, egy védő azonban szögletre tisztázott.

57. perc: Balogh húzott el a védője mellett a bal oldalon, majd az alapvonalról visszagurította a labdát, amelyet Szalai ismét a kapu fölé lőtt.

56. perc: Szalai bombázott 15 méterről egy pattanás után.

55. perc: Megtörtént a csere, az első gólt szerző Bíró Bencét Balogh Norbert váltotta a mieinknél.

54. perc: Vida Máté vitte a földre Szoteriut, a játékvezető szerint pedig már nem ez volt az első szabálytalansága, így egy sárga lappal „jutalmazta”

Balogh Norbert érkezik hamarosan a pályára.

49. perc: ÖNGÓL! OTT A HARMADIK! Katona jobb oldali lapos beadása után Leonidasz Kirjaku megelőzte a berobbanó Bírót, a felszabadítása azonban nem sikerült túl jól, hiszen szöglet helyett a bal felső sarokba küldte a labdát… 3–0

46. perc: Újra útjára indult a labda, a mieink kezdték a második félidőt.

A szünetben egyet cserélt a ciprusiak edzője: Franku érkezett Hatzipaszhalisz helyére.

A családtagoknak fenntartott szektorban felfedeztünk egy „boldog születésnapot” felirattal ellátott zászlót. Csapatunk kapusa, Demjén Patrik ma töltötte be a 20. életévét – ezúton is Isten éltesse.

1. FÉLIDŐ

45. perc: Nincs hosszabbítás, véget ért az első félidő. A szünetben 2–0-ra vezetünk Ciprus ellen.

45. perc: Spoljarics beadása után Szoteriu fejelt, de a kísérlete után a labda középre tartott, és erő sem volt benne, így Demjénnek nem okozott gondot a begyűjtése.

A tábor szakadatlanul szurkol, perceken át a „lőjetek egy gólt” kezdetű nótát dalolták, majd a „hajrá, magyarok” válaszolgatós rigmus is felharsant.

39. perc: Hatzipaszhalisz tévesztett ütemet, így Tóthot vágta fel a kezdőkörben.

35. perc: Húha, ez nagy helyzet volt! Szoteriu tört be a tizenhatoson belülre, majd gólhelyzetet erőszakolt ki magának, azonban éles szögből, kissé balról a bal oldali kapufa mellé gurította a labdát.

33. perc: Demjén szerezte meg a labdát egy ívelés után a lesről induló Szoteriu elől.

32. perc: Katona Máté kapott sárga lapot, mivel a vállánál fogva visszarántotta Kiprianut a bal szélen.

A közönség hangos ollézásba kezd. Egyelőre tényleg nem lehet panasz a mieink játékára.

30. perc: Sallói távoli lövése nem talált kaput.

30. perc: Ezúttal Gazdag adta be jobbról a labdát, majd Bíró próbálkozott egy fejessel, ez a kísérlet azonban nem okozott gondot Paraszkevasznak.

Sallói sorozatban a harmadik tétmeccsén adott gólpasszt, összességében a negyediket.

Szalainak ez volt az első gólja a selejtezősorozatban.

23. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK! Sallói a tizenhatoson belül, senkitől sem zavartatva adhatta be jobbról a labdát, amelyet a védőjénél magasabbra emelkedő Szalai Attila nyolc méterről a léc alá fejelt. A vendégek kapusa nagyot nyújtózott, de nem érte el a labdát. 2–0

19. perc: Sallóit állították meg lesen.

Georges Leekens, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést.

16. perc: A két négyes csapott össze, Papageorgiu szabálytalankodott Lenzsérrel szemben.

14. perc: Szalai bal oldali beadását Paraszkevasz szerezte meg.

11. perc: VÉDÉS! Gazdag passza után Szoboszlai igazított egyet a labdán, majd 20 méterről a kapu jobb oldalát vette célba. Nem volt rossz kísérlet, Paraszkevasz azonban egy nagy vetődéssel megakadályozta az újabb magyar gólt.

Bíró az ötödik meccsén a negyedik gólját szerezte ebben a selejtezősorozatban.

8. perc: GÓÓÓL! MEGSZEREZTÜK A VEZETÉST! Szoboszlai passza után Gazdag azonnal kiugratta Bíró Bencét, aki hét méterről, jobbal a kapu jobb alsó sarkába küldte a labdát. 1–0

7. perc: Sallói is lapos lövéssel próbálkozott, kísérletét azonban blokkolták.

6. perc: Egy bal oldali lapos beadás után Bíró készítette le a labdát Gazdagnak, ő azonban 17 méterről a kapu mellé lőtt.

Nagyjából 600-an vannak a stadionban, a zászlókkal és dobokkal felszerelkezett Carpathian Brigade-nak köszönhetően azonban jó a hangulat.

2. perc: Pittasz távoli lövése alaposan elkerülte Demjén kapuját.

A mieink piros mezben, fehér nadrágban és zöld sportszárban, a ciprusiak pedig tiszta kék szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indították útjára a labdát.

Megérkeztek a pályára a csapatok, jönnek a himnuszok.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Ciprus összecsapás az U21-es Európa-bajnoki selejtezők 6. csoportjából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A két csapat tavaly novemberben már találkozott egymással, akkor Larnacában a mieink Sallói Dániel és Haris Attila góljának köszönhetően 2–0-ra nyertek. Részletek a meccsről itt!

A magyar válogatott a Cipruson aratott győzelem előtt hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott Svédországgal és 2–1-re legyőzte Máltát, Törökországban pedig gól nélküli döntetlenre végzett, így négy forduló után veretlenül áll a csoportjában.

„Két mérkőzés vár ránk a következő napokban, de egyelőre a ciprusiakra készülünk, a jövő hétfői, belgák elleni találkozóval a csütörtöki selejtező lefújása után kezdünk el komolyabban foglalkozni – mondta az mlsz.hu-nakMichael Boris szövetségi edző a szerda esti edzést követően. – Ciprus ellen hasonló mérkőzésre számítok, mint idegenben, a legfontosabb célunk, hogy megbontsuk ellenfelünk szervezett védekezését, és jól használjuk ki az adódó lehetőségeket, miközben végig stabilnak kell maradnunk hátul is. Szeretnénk versenyben maradni az első helyért vívott harcban, ehhez pedig nem szabad pontokat vesztenünk csütörtök este. A kerettagok jó formában érkeztek a válogatotthoz klubcsapataiktól, az edzéseken mutatott teljesítmények bizakodásra adnak okot az előttünk álló meccsekre.”

Balogh Norbert: Pozitívan fogtam fel, de nem érdekelt, hogy Cavanihoz hasonlítottak. A teljes interjú itt!

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Demjén Patrik (Budaörs), Zima Ádám (Dorog), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők:Lenzsér Bence (Paks), Pávkovics Bence (Újpest), Kecskés Ákos (Korona Kielce), Jancsó András (Haladás), Tóth Bence (Videoton), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Katona Máté (MTK), Szivacski Donát (Vasas), Szalai Attila (Mezőkövesd), Gergényi Bence (Szeged)
Középpályások:Vida Máté (Vasas), Haris Attila (Balmazújváros), Szoboszlai Dominik (Liefering), Rácz Barnabás (Haladás), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Zsótér Donát (Újpest)
Támadók:Bíró Bence (Guimaraes), Balogh Norbert (Palermo), Koszta Márk (Mezőkövesd), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Varga Kevin (DVSC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik