Nehéz szülés: Lenzsér a 91. percben ítélte vereségre a máltaiakat

Vágólapra másolva!
2017.09.05. 16:56
null
A máltaiak kemény csatába vitték bele a mieinket (Fotó: Szabó Miklós)
Magyarország 2–1-es győzelmet aratott Málta felett az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatának első mérkőzésén. Lenzsér Bence a 91. percben törte meg a máltaiak ellenállását – nehéz szülés volt!

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
6. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–MÁLTA 2–1 (1–1)

Győr-Gyirmót, Alcufer-stadion. V: Juri Fischer (észt). KATTINTSON A PERCRŐL PERCRE KÖZVETÍTÉSHEZ!
Magyarország: Demjén – Lenzsér, Kecskés Á., Tóth B. – Csernik (Koszta M., 82.), Zsótér, Vida M., Szoboszlai, Szalai A. (Spandler, 78.) – Makrai (Kundrák, 64.), Bíró B. Szövetségi edző: Michael Boris
A kispadon: Bukrán E. (kapus), Katona M., Jancsó A., Szabó B.
Málta: Galea – Mbong, Micallef, Borg, Zammit – Guillaumier, Vella – Nwoko (Friggieri, 90.), Grech, Beerman – Degabriele (Scerri, 86.). Szövetségi edző: Silvio Vella.
A kispadon: Schranz (kapus), Muscat, Xuereb, Sansone, Baldacchino.
Gólszerző: Bíró B. (16.), Lenzsér (91.), ill. Beerman (19.)
MESTERMÉRLEG
Michael Boris:
– Az első játékrészben el kellett volna döntetnünk a találkozót, hiszen a gólon kívül két kapufát is szereztünk, valamint több kecsegtető ziccert alakítottunk ki. Jól védekeztek vendégeink, nemzetközi szintű mérkőzést vívtunk, amelyen az utolsó pillanatig küzdenünk kellett a sikerért. Játékosaink sokat tettek a sikerért, nagyon más volt ez a meccs, mint a németek elleni, de a legfontosabb a győzelemért járó három pont.
Silvio Vella: – Nagyon jó mérkőzést játszottunk, melyen kis szerencsével értékes pontot szerezhettünk volna. Hősiesen védekeztünk, ám egy figyelmetlenség lerombolta azt, amit az egész meccsen felépítettünk.

A JÁTÉKNAP TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Svédország–Ciprus 4–1 (3–0)
Belgium–Törökország 0–0

Negyedórányi, nagy intenzitásúnak nem nevezhető ismerkedés után az első helyzet gólt hozott a magyar–máltai selejtezőn: a 16. percben Szalai Attila húzta meg a bal oldalt, beadása a hosszún Makrai Gábort találta meg. Makrai alighanem kapura akarta stukkolni a labdát, ám keresztbe fejelte, így lett pont jó Bíró Bencének, aki az üres kapuba továbbított (1–0).

A máltaiak villámgyorsan feleltek, méghozzá egy kiváló egyéni akcióval: Myles Beerman indult el befelé egy remek csellel a bal szélről, Csernik Kornél megugrasztása után még két védőt „megetetett", majd precíz, félmagas lövést küldött a hosszú sarokba (1–1). Gólörömre gólöröm, csak éppen mi nem örültünk neki.

A félidő első felében is fölényben volt a magyar válogatott, de a második felében a fölényhez helyzetek is társultak, azonban Fortuna végig fogta a máltaiak kezét. Kecskés Ákos fejesét Galea kapus védte, Vida Máté lövése elzúgott a léc fölött, Bíró Bence a lécre fejelt, Makrai Gábor a lécre csavart, az egészet pedig az koronázta meg, hogy Csernik nem talált el üres kapunál egy ziccert... Ha 3–1 vagy 4–1 ide, egy szót se szólhattak volna a látogatók, ám maradt az 1–1, a szünet pedig nagyon jól jött az ellenfélnek.

Megszenvedtünk a sikerért (Fotó: Szabó Miklós)
Megszenvedtünk a sikerért (Fotó: Szabó Miklós)

Jót is tett nekik: a máltaiak sokkal összeszedettebben védekeztek, mint az első játékrész végén, bátrabban is mentek előre, és bár megint jöttek a magyar helyzetek, néhány vendégtámadás is veszélyt jelentett – Jurgen Degabriele lövését Kecskésnek kellett mentenie, egy másik Degabriele-ziccernél a csatár fölé lőtt, Bíró Bence meg egyszer felszabadítás helyett esett egyet és kézzel ért a labdához, szerencsénkre a játékvezető nem ítélte meg tizenegyesnek a szituációt.

VÉLEMÉNYEK
Lenzsér Bence, a válogatott hátvédje: „Nagyon jót tett a lelkemnek a gól! Sokat gyakoroljuk ezeket a helyzeteket, szerencsére remekül csavarodott középre a labda, és onnan már csak arra összpontosítottam, hogy eltaláljam a kaput. Jó volt látni társaim arcán az örömöt, ezért a győzelemért dolgoztunk kilencven percen át, ragyogó dolog volt együtt ünnepelni.”
Kecskés Ákos, a válogatott hátvédje: „Nekünk, védőknek nem volt igazán sok dolgunk, de természetesen végig résen kellett lennünk, nehogy egy kontratámadásból meglepjenek minket a máltaiak. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, de a csapat erejét mutatja, hogy egy pillanatig sem adta fel, és megszereztük a gólt. Úgy gondolom, megérdemelten nyertük meg a mérkőzést.”
Bíró Bence, a válogatott támadója: „Nem voltunk igazán szerencsések ezen a mérkőzésen, hiszen rengeteg helyzetet kidolgoztunk, sőt kétszer a kapufát is eltaláltuk. A második félidőben tíz emberrel védekeztek a máltaiak, nem sok területet hagytak nekünk, de nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megszerezni a három pontot.”

A hajrát magyar helyzet vezette be, Szalai élesen belőtt labdájáról pont lemaradt Csernik, majd Szoboszlai lövése pattant le a következő akciónál a védőkről. A magyar nyomás nem hozott eredményt, bár Szoboszlai is megtornáztatta a kitűnően védő Galeát, majd akadt egy kézről lepattanó labda is a máltai tizenhatoson belül – büntető ezért sem járt.

Járt viszont a 91. percben egy magyar szabadrúgás a bal oldalról, Zsótér Donát tökéletesen csavart középre, Lenzsér Bence pedig berobbanva a kapuba fejelt (2–1) – ez volt a slusszpoén, ha nagy nehézségek árán is, de Magyarország U21-es csapata megnyerte a Málta elleni mérkőzését.

A játék képe alapján megérdemelten győztek, de nagyon közel voltak egy kellemetlen ikszhez a mieink – elsősorban a saját helyzetkihasználásuk miatt. A végén Lenzsér aztán bólintott, a magyar nemzeti csapat tehát győzelemmel kezdte az Eb-kvalifikációt – Málta pedig harmadszor is 2–1-re kapott ki, úgy, hogy kétszer a ráadáspercekben kapta a sorsdöntő gólt.

PERCRŐL PERCRE

93. perc. ITT A VÉGE, MAGYARORSZÁG–MÁLTA 2–1!

91. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL, 2–1, LENZSÉR BENCE! Zsótér teker be balról egy szabadrúgást, Lenzsér berobban és a hálóba bólint, majd eksztázisban ünnepel. Hát, ez nem ment könnyen, de megvan!

91. perc. Magyar szabadrúgás a bal szélről, Zsótér indul beívelni.

90. perc. Még egy máltai csere. Nwoko helyére Friggieri érkezik.

88. perc. Kósza máltai lövés, Guillaumier lő fölé.

86. perc. AZ ELSŐ MÁLTAI CSERE. Degabriele helyére Scerri áll be.

84. perc. Kyrian Nwoko kapja meg a mérkőzés első sárga lapját, Tóthot találta el csúnyán letámadás közben.

84. perc. Kundrák fejel le egy Zsótér-beívelést, Bíró elvetődve kapura lő, a labda kézre pattan, nincs ítélet.

82. perc. ÚJABB MAGYAR CSERE. Csernik Kornél le, Koszta Márk be.

79. perc. Szoboszlai kínálja meg egy átlövéssel Galeát, a máltai kapus szép mozdulattal véd. Remek teljesítményt nyújt Galea, ráadásul ma még mázlija is van. Eddig.

78. perc. Kundrák adná be a labdát, de az szögletre pattan. MAGYAR CSERE. Szalai helyett Spandler Csaba.

74. perc. Pluszpont a gyerekkórusnak: az „Aki ugrál, büszke magyar!” hangzik el a jóval ismertebb (és itt nem idézett) verziója helyett.

73. perc.A lelátón a gyerekek Az éjjel soha nem érhet véget előadásával szórakoztatják magukat, majd belekezdenek a „szurkoljon mindenki” rigmusba. Mellékes kívánságunk: akadjon már be végre valami a máltai kapuba...

72. perc. Két magyar helyzet, előbb Szalai élesen belőtt labdájáról marad le Csernik a hosszún nagyon kevéssel, majd Szoboszlai lövését blokkolják a máltaiak.

70. perc. Hát, ez meleg volt. Remek máltai kontra, Grech passzol jobbról keresztbe, Degabriele fölé lövi a ziccert.

64. perc. Az első magyar csere, Makrai Gábor jön le, Kundrák Norbert áll a helyére.

61. perc. Máltai szöglet, Bíró Bence kivágná, ám elesik, ráadásul estében kézzel ér a labdához, nincs büntető. Ejha!

59. perc. Lapos Zsótér-szöglet, kipattan. Zsótér most másodszor is megpróbálja, beadására a hosszún Lenzsér emelkedik, ám nem talál kaput.

58. perc. HOPPÁ! Egy máltai kontra majdnem lenullázza a magyar védelmet: Degabriele kerül helyzetbe, ballábas lövését Kecskés blokkolja, így a labda a kapu mellé megy. A szöglet után óriási a kavarodás, a máltaiak többször is lőnek a tizenhatoson kívülről, ám mindig blokkba.

56. perc. Zsótér ereszt meg egy kemény lövést, Galea kibokszolja a labdát a mezőnybe, pont középre ment a löket.

55. perc. Zsótér bal oldali, éles beadása zúg el mindenki előtt.

53. perc. EZ VISZONT ZICCER! Lenzsér tör előre a jobb oldalon, a tizenhatoson belül Bíró elé teszi a labdát, a csatár telibe kapja Galea kapust.

51. perc. Úgy kezdődik a 2. félidő, mint az 1. – csendeskén. A máltaiakat „megmentette a gong” az első félidő végén, de rendezték a szünetben a soraikat.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

46. perc. Nincs csere, a magyar csapat kezdi a 2. félidőt!

45+1. perc. Egy perc ráadás elteltével Fischer játékvezető lefújta a félidőt. Magyarország viszonylag eseménytelen kezdés után Bíró góljával megszerezte a vezetést, ám Beerman villámgyorsan egyenlített. A játékrész második felében egyértelmű volt a magyar fölény, ám csak a keresztlécet sikerült kétszer eltalálni, Málta őrizte a döntetlent.

42. perc. ÓÓÓÓ, MI MARAD KI!!! Makrai két máltait ver meg nagyon szépen a bal szélen, pontosan passzol a hosszún behúzódó Csernik elé, aki nem találja el a labdát, s így nem tud az üres kapuba lőni. Elképesztően nagy ziccer, Málta mindent megúszik az utóbbi percekben!

40. perc. MÉG EGY KAPUFA! Most Makrainak van balszerencséje, remek, távoli, ballábas nyesése a lécre esik. A kipattanó után Szalai, Bíró, valamint három máltai védő és a kapus flipperezik az ötösnél, a labda végül Galea zsákmánya lesz.

39. perc. EZ SEM ROSSZ! Vida Máté szúr rá középről, 19 méterről egy labdát, a lövés elszáll a kapu fölött.

37. perc. …egészen idáig! KERESZTLÉC! Csernik jobb oldali beadását bólintja Bíró a lécre, a kipattanót pedig Makrai stukkolja ívelten a kapu felé. Nagy helyzet volt!

35. perc. Állandósul a magyar fölény, a szögletek veszélyesen jönnek be, ám ziccer nincs…

32. perc. Ez sem volt rossz Szoboszlai-szöglet, ám a védők menteni tudnak a kapu torkából.

31. perc. SZÉP! Csernik veri meg a jobb szélen nagyon szépen az emberét, lapos beadását az érkező Bíró már nem tudja kapura pörgetni.

27. perc. MAJDNEM MEGVAN MEGINT A VEZETÉS! Szoboszlai remekül teker be balról egy szögletet, Kecskés csúsztatását Galea bravúrral menti, a kipattanót nem sikerül összeszedni.

26. perc. Ismét szép magyar labdajáratás, Makrai pozíciót fog a védő mellett a máltai tizenhatoson belül, lefordul, ám lövését blokkolják.

A máltaiak önbizalmának láthatóan jót tett a gyors egyenlítés, a félidő felénél az iksz reális eredménynek tűnik a játék képe alapján.

19. perc. NEM SOKÁIG TARTOTT, MYLES BEERMAN KIEGYENLÍT, 1–1. Ismerjük el, ez nem volt csúnya, sőt, inkább szép, attól még nem örülünk neki. Beerman balszélsőben kapja meg a labdát, egy indulócsellel világgá küldi Cserniket, és elindul befelé. Tolja és tolja a labdát, mindig jó ütemben, két emberünk mellett, majd jobbal, 14 méterről precíz lövést ereszt meg a hosszú sarokba, Demjénnek semmi esélye.

16. perc. MEGVAN A VEZETÉS, BÍRÓ BENCE, 1–0! Szalai lép meg a védők mellől, balról középre teker, igaz, elcsúszik közben. Labdája így is pontos, megtalálja a hosszún érkező Makrait, aki (valószínűleg) kapura akar fejelni, ám gólpasszt ad inkább – stukkolása keresztbe szállva az üres kapu elé érkező Bíró elé kerül, aki be is vágja a labdát.

15. perc. NO! Zsótér Donát lövi át 26 méterről a máltai védelmet egy rágyorsítás után, Galea oldalra üti a labdát.

13. perc. A szöglet utáni felszabadítás Szoboszlai Dominik elé pattan, a középpályás bombája Zammitról vágódik le.

12. perc. Szép magyar akció, türelmes labdajáratás után jön a felgyorsítás, Csernik jobb oldali beadását szögletre mentik a vendégek. Zsótér tekeri be ballal a szögletet, még egy korner jön.

10. perc. Sikerül a máltaiak mellett területet találni a jobb oldalon, Makrai Gábor beadása viszont rosszul sikerül. Kirúgás.

7. perc. Nwoko indítana be a magyar védelem mögé, ám egyrészt hosszú a labda, másrészt les is volt. A máltai tizenhatoson belül aztán Zammit viszi el a labdát jó ütemű keresztezéssel a magyar támadók elől.

5. perc. Zsótér teker be egy szögletet jobbról, mindenkit elvakít a nap, a kialakult kisebb káosz végén a máltaiak fel tudnak szabadítani.

3. perc. Michael Boris szövetségi edző fújtat egyet a kispadnál. A lelátón Bernd Storck, az A-válogatott szakvezetője figyeli az eseményeket, mondjuk eddig nincs nagy élet a pályán.

1. perc. Málta kezdi a mérkőzést.

Pirosban Málta, fehérben a házigazda magyar válogatott. Himnuszok. Körülbelül 600 néző, sok a lelátón a gyerek.

Ez az első teljes játéknap a csoportban, Svédország Ciprust, Belgium pedig Törökországot fogadja. A következő hasonló játéknap október 10-én lesz – a mieink Törökországba látogatnak –, ám azelőtt lesz egy ciprusi–török és egy belga–svéd meccs is. A selejtezősorozat utolsó játéknapja 2018. október 16.

A magyar U21-esek pénteken bravúrt hajtottak végre, 2–1-re megverték a német korosztályos válogatottat Paderbornban, a gólokat Vida Máté és Zsótér Donát szerezték.

Jó napot kívánunk! Magyarország Málta ellen kezdi meg a 2019-ben rendezendő U21-es labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációját – tartsanak velünk! Málta két mérkőzést már lejátszott, Belgiumtól és Ciprustól is 2–1-re kapott ki idegenben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik