„Óriási hiba volt a kapitánycsere; a labdarúgó-szövetség arrogáns és tudatlan”

Vágólapra másolva!
2015.10.11. 13:56
null
Felcserélődtek a szerepek: ebben a selejtezősorozatban a mieink bízhatnak a továbbjutásban, a görögök pedig csak szenvednek (Fotó: Hegedüs Gábor, archív)
Mióta megérkeztünk Athénba, az egyik legérdekesebb kérdés számunkra, amire szurkolók, szakemberek és játékosok is keresik a választ, hogy hogyan kerülhetett ennyire mélyre a görög futball. Hogyan lehetséges az, hogy a legutóbbi, brazíliai világbajnokságon még a legjobb 16 közé jutó Görögország az Eb-selejtezősorozatban az utolsó helyen zár csoportjában, a mi csoportunkban. Az összetett kérdéskör megvilágításában a vasárnap esti Görögország–Magyarország Eb-selejtező előtt egy helyi szakíró, a Sportday napilap és az sdna.gr sportportál munkatársa, Antonisz Ikonomidisz segítségét kértük, aki interjú keretében beszélt nekünk a görög futball válságáról.

 

– Kezdjük a legelején. Mi most a legnagyobb baja a görög futballnak? A 2004-ben még Eb-győztes, a többek között Theódorosz Zagorakisz, Kosztasz Kacuranisz és Jorgosz Karagunisz nevével fémjelzett nagy generáció visszavonulása után nincs elég fiatal tehetség?
– Kétlem, hogy a tehetségek hiánya lenne a jelen helyzetben a görög labdarúgás legnagyobb problémája – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére a görög futballszakíró, Antonisz Ikonomidisz. – Elég csak megnézni az északírek elleni csapatot, amelyből csak Ciolisz, Karelisz és Aravidisz játszik Görögországban. A legjobb játékosaink a legerősebb európai bajnokságokban edződnek, jegyzett klubokban. Kone, Manolasz, Mitroglu, Papasztathopulosz, Toroszidisz, Szamarisz – hogy csak néhány nevet említsek. Míg például a 2004-es Eb-győztes csapatból az Európa-bajnokságot megelőzően csak Dellasz, Hariszteasz, Vrizasz és Zagorakisz futballozott külföldön. Senki más, illetve még Nikolaidisz az Atléticóban, de ő sérülés miatt keveset szerepelt a tornán. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a fő problémánk a rossz mentalitás és a labdarúgó-szövetség tragikus vezetése. Óriási hiba volt, hogy hagyták elmenni a vébé után Fernando Santost, a másik hasonlóan nagy mellélövés pedig Claudio Ranieri kinevezése volt (tegyük hozzá, semmilyen segítséget nem kapott, nem vezették be őt a görög futballba), és az hogy, hagyták eluralkodni a feszült helyzetet. Ez aztán az eredményeken is meglátszott. Rosszul kezdtük, és még rosszabbul folytattuk a sorozatot.

Szóval az utánpótlás-nevelés akkor teljesen rendben van? Látni már a jövő Zagorakiszait?
– A görög futballban folyamatosan feltűnnek olyan tehetségek, akik a jövőt jelenthetik. Az utánpótlás-válogatottaink például gyakori résztvevői a korosztályos Európa-bajnokságoknak. A problémát inkább az átmenet hiányában látom, de ez nem csak a jelen problémája, inkább általános nehézségnek gondolom azt, hogy egy tehetséges fiatalból hogyan tudsz jó profit faragni. Rendszeresen elveszítünk ígéretes játékosokat azért, mert nem bízunk bennük kellőképp. Mostanában azonban, épp a pénzügyi válság hatására, ez megváltozni látszik, a klubok sokkal korábban bevetik a saját nevelésű fiataljaikat, jobban támaszkodnak rájuk a drágább igazolásokkal szemben.

Az átmenet, a fiatalok profivá érése nálunk is nagy probléma. Ahogy például az edzőképzés kérdésköre is, egyre inkább a külföldi edzők felé fordul a magyar labdarúgás. Görögországban mennyire jelent problémát az edzőképzés? Hiszen a görög futball a legnagyobb sikereit rendre külföldi edzőkkel érte el – gondolhatunk a már említett Santosra, vagy éppen az Eb-győztes Otto Rehhagelre. Milyen a görög edzőképzés? Hol vannak a görög edzők?
– Senki sem tudja! Rehhagel monumentális sikere elindította azt a tendenciát, hogy a külföldi edzőkben bízunk, egyre nagyobb számban. Ugyanakkor szerintem a külföldi tréner sem jelent önmagában garanciát a sikerre, erre példa a mostani helyzet (az olasz Ranieri, majd az őt váltó uruguayi Sergio Markarián sem tudott sikeres lenni – a szerk.). Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jó görög edzők, csak éppen senki sem bízik bennük – sem a szövetség, sem a sajtó, sem a közvélemény –, így pedig az egyetlen járható útnak a külföldi szakemberek szerződtetése tűnik. Ismétlem azonban, ez nem mindig jó...

Ha a felelősség kérdését vizsgáljuk a kialakult helyzetben, akkor a szövetség mellett a klubtulajdonosok hozzájárultak-e a válság kialakulásához?
– A nemzeti csapat kudarcaiért az egyetlen felelős a szövetségünk. Kizárólag a szövetség okolható a káoszért. A görög sportélet legsikeresebb ágát egy éven belül teljesen tönkretették. Ezért a klubvezetőket nem lehet számon kérni. Persze, ha nemcsak a válogatott nézzük, hanem általánosabb értelemben tekintünk a labdarúgás problémáira is, a pénzügyi válsággal összefüggésben, akkor abban mindenképp hibáztak, hogy nem hoztak meg kellő időben racionális lépéseket, nem vezettek be költség-, illetve fizetéscsökkentéseket, és ez számos klub csődjéhez vezetett. Ez nyilvánvalóan hozzájárult valamelyest a görög labdarúgás színvonalának visszaeséséhez.

– Hogyan látja a jövőt? El tudja képzelni, hogy a kezdeti visszaesés elvezet-e egy olyan mélypontra, ameddig Magyarország süllyedt – 1986 óta nem járt a felnőttválogatottunk világeseményen, azóta keressük a kiutat a válságból.
– Sajnos el tudom képzelni, de szerintem nemcsak én, hanem mindenki, beleértve a szurkolókat is. Nyilvánvaló, hogy a nemzeti csapat gyenge szereplése és az ország általános válsága között van kapcsolat. Amikor pedig azt látod, hogy egy teljes társadalom, egy egész ország rossz úton jár, akkor egyes részterületeken sem várhatsz javulást. Főleg úgy nem, hogy a szövetséget arrogáns, tudatlan emberek irányítják. Az egyetlen halvány reményt abban látom, hogy még mindig van egy jónak mondható kerete a válogatottnak, de nem tudom, mivel lehet majd motiválni a játékosokat egy ilyen katasztrofális szereplés után.

Végül egy konkrét ügyről, amely egy kicsit talán leképezi mindazt a feszültséget, ami most körbeveszi a görög válogatottat. A szombati sajtótájékoztatón egyszer csak ordibálásra lettünk figyelmesek, Toroszidisznek volt nagyon éles vitája az egyik újságíróval a Holebasz-ügy kapcsán.
– Ez tipikus példája annak, hogyan mennek mostanában mifelénk a dolgok. Holebasz ideges volt, nem csatlakozott a társaihoz, akik kimentek a görög szurkolókhoz az északírek elleni vereség után, és úgy tűnt, földhöz is vágta a mezét. Az én olvasatomban ez sértés a drukkerek felé. A szövetség azonban nemcsak, hogy felmentette a felelősség alól Holebaszt, hanem még a médiára is rátámadt, mondván, csak kitalálták ezt az egészet. Ez az eset is azt példázza, hogy a rendetlenség lett úrrá a csapaton, nagyon egészségtelen helyzet állt elő, amiben mindenkinek része van, de a fejétől bűzlik a hal.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool – Anglia), Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Haladás)
Védők: Guzmics Richárd (Wisla Kraków – Lengyelország), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Osváth Attila (Vasas), Vanczák Vilmos (Sion – Svájc)
Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig – Németország), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Tőzsér Dániel (QPR – Anglia)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor – Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia)

A GÖRÖG KERET
Kapusok: Sztefanosz Kapino (Olympiakosz), Oresztisz Karnezisz (Udinese – Olaszország), Markosz Vellidisz (PASZ Jannina)
Védők: Jose Holebasz (Watford – Anglia), Szteliosz Kiciu (PAOK), Kosztasz Manolasz (Roma – Olaszország), Vangelisz Morasz (Verona – Olaszország), Kirjakosz Papadopulosz (Leverkusen – Németország), Szokratisz Papasztathopulosz (Dortmund – Németország), Kosztasz Sztafilidisz (Augsburg – Németország), Vaszilisz Toroszidisz (Roma – Olaszország), Lukasz Vyntra (Hapoel Tel-Aviv – Izrael)
Középpályások: Alekszandrosz Ciolisz (PAOK), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz), Panajotisz Kone (Udinese – Olaszország), Petrosz Mantalosz (AEK), Dimitrisz Pelkasz (PAOK), Andreasz Szamarisz (Benfica – Portugália), Panajotisz Tahcidisz (Genoa – Olaszország)
Támadók: Hrisztosz Aravidisz (AEK Athén), Sztefanosz Athanasziadisz (PAOK), Nikosz Karelisz (Panathinaikosz), Kosztasz Mitroglu (Benfica – Portugália)

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 9 6 2 1 15–7 +8 20
2. Románia 9 4 5 8–2 +6 17
3. MAGYARORSZÁG 9 4 4 1 8–5 +3 16
4. Finnország 9 3 2 4 8–9 –1 11
5. Feröer 9 2 7 6–14 –8 6
6. Görögország 9 3 6 3–11 –8 3

 

AZ F-CSOPORT MENETRENDJE

2014. szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

Október 11.:
Románia–Magyarország 1–1
(Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Finnország–Görögország 1–1 (Hurme 55., ill. Karelisz 24.)
Észak-Írország–Feröer 2–0 (McAuley 6., K. Lafferty 21.)

Október 14.:

Feröer–Magyarország 0–1 (Szalai 21.)
Finnország–Románia 0–2 (Stancu 54., 83.)
Görögország–Észak-Írország 0–2 (Ward 9., K. Lafferty 51.)

November 14.:
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Görögország–Feröer 0–1 (Edmundsson 61.)
Románia–Észak-Írország 2–0 (Papp 74., 79.)

2015. március 29.:
Magyarország–Görögország 0–0

Észak-Írország–Finnország 2–1 (K. Lafferty 33., 38., ill. Sadik 92.)
Románia–Feröer 1–0 (Keserü 21.)

Június 13.:
Finnország–Magyarország 0–1
(Stieber 82.)
Feröer–Görögország 2–1 (Hansson 32., B. Olsen 70., ill. Papasztathopulosz 84.)
Észak-Írország–Románia 0–0

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia 0–0

Görögország–Finnország 0–1 (Pohjanpalo 75.)
Feröer–Észak-Írország 1–3 (Edmundsson 36., ill. McAuley 12., 71., K. Lafferty 75.)

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország 1–1
(Lafferty 93., ill. Guzmics 74.)
Finnország–Feröer 1–0 (Pohjanpalo 23.)
Románia–Görögország 0–0

Október 8.:
Magyarország–Feröer 2–1
(Böde 63., 71., ill. Jakobsen 11.)
Észak-Írország–Görögország 3–1 (S. Davis 35., 59., Magennis 49., ill. Aravidisz 87.)
Románia–Finnország 1–1 (Hoban 91., ill. Pohjanpalo 67.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik