Délután már bajnoki címet ünnepelhet a Fradi − 50 éve nem volt ilyen sorozat az NB I-ben

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 09:52
Dejan Sztankovics visszatért Olaszországból, és szombaton bajnoki címet ünnepelhet a Ferencvárossal (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros sorozatban hatodik, összességében a 35. bajnoki címe, illetve a Mezőkövesd és a Kisvárda kiesése is biztossá válhat a labdarúgó NB I hétvégi 29. fordulójában. Előbbihez az kell, hogy a zöld-fehérek legalább 13 pontot megtartsanak a második paksiakkal, illetve a harmadik fehérváriakkal szembeni jelentős előnyükből. Az alsóházban a Mezőkövesd csekély bennmaradási reményei csak abban az esetben maradnak életben, ha vasárnap győzni tud Kecskeméten, míg a némileg kedvezőbb pozícióban lévő Kisvárda helyzete összetettebb. A forduló különlegessége, hogy Fehérváron a tavaszi tabella második és harmadik helyezettje meccsel egymással. Ezek után lássuk a 29. kör statisztikai érdekességeit!

 Az NB I versenykiírása szerint egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól, majd az egymás elleni eredmények rangsorolnak a csapatok között. Ha ez mind egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés, legvégső esetben pedig sorsolás dönti el a sorrendet. 

Mindezt figyelembe véve akkor dől el biztosan a bajnoki cím sorsa, ha a 29. forduló után a Ferencvárosnak minden riválisával szemben legalább 13 pont az előnye. Hasonlóképpen, akkor lesz biztos kieső a Kisvárda vagy a Mezőkövesd, ha legalább 10 csapattal szemben minimum 13 pont lesz a hátránya.  

Bajnok a Ferencváros, ha...
– nyer a Kisvárda ellen,
– döntetlent játszik a Kisvárdával, de a Paks nem nyer a Puskás Akadémia otthonában,
– kikap a Kisvárdától, de a Paks és a Fehérvár sem nyer.

Kiesik a Kisvárda, ha...
– kikap a Ferencvárostól, de nyer az Újpest, a KTE és a ZTE is

Kiesik a Mezőkövesd, ha...
– nem nyer a KTE ellen.
 

LABDARÚGÓ NB I 
29. FORDULÓ
SZOMBAT 
PUSKÁS AKADÉMIA FC–PAKSI FC

♦ Eddig 27-szer találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg az ebben a bajnokságban aratott két győzelemmel (2–0 és 2–1) billen az atomvárosiak felé: 11 Puskás Akadémia-győzelem, 3 döntetlen, 13 paksi siker. A gólátlag igen magas, 3.6.

Legutóbb 2019 áprilisában végeztek döntetlenre egymással (0–0), azóta mindkét csapat 7-szer győzött. Ezeken a találkozókon mindig legalább 2 gól született, sőt 10-szer minimum 4.

Az ötödik idényét a felcsútiaknál töltő vezetőedzővel, Hornyák Zsolttal kétszer is előfordult, hogy csapata fél tucat gólt kapott a Bognár György irányította paksiaktól: 2020 novemberében a tolnai városban (2–6), majd 2021 augusztusában a Pancho Arénában (1–6). Ez utóbbi a Puskás Akadémia eddigi legsúlyosabb hazai veresége az NB I-ben.

Amikor a PAFC házigazdaként lépett pályára (elsőre Székesfehérvár volt a helyszín), 8-szor született hazai siker – 2 döntetlen és 4 vendéggyőzelem mellett. 2023-ban előbb 4–1-re, majd 2–0-ra nyertek Felcsúton a zöld-fehérek.

Az előző 5 fordulóban csupán 1 pontot szerzett a Paks, amely a legutóbbi 4 bajnokiját elvesztette – utóbbira 2018 májusa óta volt újra példa. A tolnai együttes egyedül a Mezőkövesdet előzi meg a formatabellán, de csak jobb gólkülönbségével.  

A Puskás Akadémia pontjai mindössze 37 százalékát gyűjtötte be hazai pályán, 43-ból 16-ot. A mérlege 3 diadal, 7 iksz, 3 vereség. Ebben a kiírásban 6 találkozóján gólképtelen volt a Pancho Arénában, köztük a legutóbbi kettőn (0–2 az Újpest, majd 0–0 a Fehérvár ellen). 

A Paks 6–3–5-ös mutatójával harmadik a vendégtabellán, a gólkülönbsége viszont negatív (18–19). Látogatóként a legutóbbi 2 bajnokiját egy góllal bukta el (1–2 Diósgyőrben, majd 0–1 az Üllői úton).


FERENCVÁROSI TC–KISVÁRDA MASTER GOOD

Az újabb bajnoki cím kapujában lévő ferencvárosiak fölénye tetemes a várdaiak ellen: 13 győzelem, 3 döntetlen és csupán 1 vereség. A párosítás gólátlaga mindössze 2.1, leginkább azért, mert a szabolcsiak az eddigi 17 meccsük közel háromnegyedén, 12-n be sem tudtak találni az FTC kapujába.

A Groupama Arénában 9-szer találkoztak, a mérleg 7 FTC-diadal, 1 iksz, 1 várdai győzelem, amely 2021 júliusában, Peter Stöger bemutatkozó bajnokiján jött össze a piros-fehéreknek (1–2). A szabolcsiak legutóbb 2022 márciusában, Claudiu Bumba tizenegyese révén szereztek gólt az Üllői úton, azóta 3 alkalommal sem tudtak betalálni (3–0, 3–0 és 1–0).

Zalaegerszegi diadalával immár 12 forduló óta veretlen az FTC (11 győzelem, 1 döntetlen). Ennél hosszabb ilyen szériája legutóbb a 2022–2023-as bajnokság 10. és 22. fordulója között volt, igaz, akkor 5 iksz mellett csak 8 diadalt aratott. Olyan sorozatot, amikor 12 egymás utáni NB I-es meccsen csak 2 pontot vesztett, legutóbb 2020 őszén, Szerhij Rebrov irányításával produkált a Fradi, akkor 13 bajnokijából 12-t nyert meg és egyedül Fehérváron ikszelt. 

Ha a Ferencváros megveri a Kisvárdát, a többi csapat eredményétől függetlenül újra bajnok. A zöld-fehéreknek kimagaslóan jó a gólkülönbsége (+45), ezért egy esetleges szombati döntetlenjük és a paksiak győzelme (+12) mellett is szinte biztos az újabb, 35. aranyérmük, amely sorozatban a 6. elsőségük lesz. Hasonló széria legutóbb 1969 és 1975 között az Újpesti Dózsának sikerült, amely akkor egymás után hétszer lett bajnok. (1970 tavaszán félidényes bajnokságot rendeztek.)

A bennmaradásért küzdő Kisvárdának az Újpest 4–1-es legyőzésével sikerült megszakítania 4 meccses bajnoki nyeretlenségét (1 iksz, 3 vereség), és most másodszor jutott 4 gólig a ebben bajnokságban – megint a fővárosi lila-fehérekkel szemben. 

Matematikailag kieső lesz a Kisvárda, ha szombaton kikap a FTC-től, valamint ha vasárnap a Kecskemét megveri a Mezőkövesdet, az Újpest legyőzi az MTK-t, a ZTE pedig nyer Fehérváron. 

A Ferencváros a hazai tabellát is vezeti, a mérlege 9 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség. Otthon a zöld-fehérek kapták a legkevesebb gólt (9), és lőtték egálban a második legtöbbet (28).

A Várda a vendégtáblázaton is utolsó előtti, a mutatója 2–2–10, az előző 3 házon kívüli fellépésén csak legutóbb, Diósgyőrben szerzett egy pontot (1–1).

DIÓSGYŐRI VTK–DEBRECENI VSC

Eddig kereken 60-szor rendezték meg az élvonalban a keleti rangadót. A Loki fölénye tetemes, hiszen a győzelmeinek száma 39, miközben a diósgyőrieké csak 10, a többi 11 találkozójuk pedig döntetlent hozott.

Legutóbb a Nagyerdei Stadionban úgy végeztek 2–2-re, hogy a Loki 0–2-ről Kusnyír Erik révén a 89. percben egyenlített az utolsó szűk negyedórára megfogyatkozott DVTK ellen. Közel 10 év után ez volt az első döntetlen ebben a párharcban.

Amikor a DVTK volt a pályaválasztó, 9-szer született hazai siker, 12-szer vendégdiadal, 7-szer pedig iksszel zártak. Az új miskolci stadionban egyszer nyertek a debreceniek, kétszer pedig a diósgyőriek, tavaly ősszel 3–1-re.

Az előző hétvégén a KTE-t Dzsudzsák Balázs tizenegyesével legyőző Debrecen 10 pontot gyűjtött az előző 5 fordulóban (3 siker, 1 iksz), ezzel az FTC mögött második a formatabellán.

A Paks legyőzése óta (2–1) megszakítás nélkül 5 tétmeccsén maradt nyeretlen a Diósgyőr, közte 4 bajnokin (2 döntetlen, 2 vereség). Vladimir Radenkovics kinevezése óta minden NB I-es találkozóján szerzett gólt a DVTK, de a Vidi elleni 4–0-t leszámítva mindig kapott is.

A diósgyőriek otthoni mutatója 6–4–4, ezzel a középmezőnyben vannak a hazai táblázaton. Az Újpest elleni 1–2 óta a legutóbbi 4 miskolci meccsükön felváltva nyertek, illetve ikszeltek. Ha a sorminta folytatódik, most egy döntetlennek kellene jönnie.

A Loki idegenben 3–5–5-ös mérleget hozott eddig össze, az előző 5 házon kívüli fellépése közül egyedül Fehérváron kapott ki (0–1).  

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Mindössze 7-szer találkoztak az élvonalban, de még egyszer sem játszottak döntetlent. Eddig 3-szor nyertek a kecskemétiek, 4-szer a kövesdiek. Ebben a bajnokságban mindkétszer az aktuális vendégcsapat diadalmaskodott, legutóbb 3–0-ra a KTE.

Kecskeméten ez lesz az ötödik NB I-es összecsapásuk, és a hazaiaknak mostanáig csupán egyszer, 2022 augusztusában sikerült a borsodiak ellen otthon tartaniuk a három pontot (1–0), a többi 3 alkalommal a vendég kék-sárgák távoztak győztesen. 

Szeptemberben a duplázó Sztefan Drazsics és társai a KTE otthonában érték el első sikerüket ebben a bajnoki kiírásban (0–2).

Az előző 4 fordulóban csak egy pontot kapart össze a Kecskemét, amely 3 egygólos vereség mellett az MTK-nál ért el döntetlent (2–2). 2024-ben ez eddig a leghosszabb nyeretlenségi szériája Szabó István együttesének.

Az utolsó helyen álló Mezőkövesd 5 forduló óta nyeretlen, a legutóbbi három bajnoki mérkőzését úgy vesztette el, hogy közben gólt sem szerzett, kapott viszont 12-t. A borsodiaktól mostanáig utoljára a 25. fordulóban, Újpesten, a 92. percben 2–2-re egyenlítő Alekszandr Karnyicki volt eredményes. 

Ha a kövesdiek nem nyernek Kecskeméten, a többi eredménytől függetlenül biztos kiesők. Ha viszont ismét elviszik a 3 pontot a Széktói Stadionból, matematikai esélyük még marad arra, hogy beérjék a KTE-t, a Kisvárdától pedig csak 4 pont a lemaradásuk. 

A KTE pontjai több mint háromnegyedét – 34-ből 26-ot – otthon zsebelte be, a mérlege 8–2–4. Ezzel a középmezőnyben van a hazai táblázaton, de a legutóbbi két bajnokiját elbukta a Széktói Stadionban (0–1 a Fehérvár, majd 1–2 a Puskás ellen). 

A Kövesd idegenbeli mutatója 2–5–7, az előző 10 házon kívüli NB I-es meccséből csupán egyet tudott megnyerni, Debrecenben (1–0).

FEHÉRVÁR FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

Eddig 92 meccsük volt az élvonalban, az örökmérleg: 41 fehérvári siker, 26 iksz, 25 ZTE-győzelem. A zalaiak 2010-től 2021-ig az NB I-ben képtelenek voltak legyőzni a Vidit (5 döntetlen, 8 vereség), 2022-től viszont – 3 győzelem és 2 iksz mellett – már csak egyszer, tavaly májusban kaptak ki tőle (3–0), amikor egyedül a fehérvári csapat számára volt igazi tétje a mérkőzésnek.

Székesfehérváron 44-szer meccseltek az NB I-ben, a mérleg 27 Vidi-győzelem, 12 iksz és 5 ZTE-diadal. A legutóbbi 8 Fejér megyei találkozójukból 6-ot megnyertek a piros-kékek, 2021 októberben (1–1) a zalaiak támadója, Eduvie Ikoba a 95., tavaly szeptemberben (3–3) pedig a fehérvári Szabó Levente a 99. percben egyenlített. 

A Vidi 4 forduló óta veretlen (3 diadal, 1 döntetlen), a múlt heti paksi ezüstrangadón aratott 2–1-es győzelmével egy pontra megközelítette Bognár György együttesét, így reális esélye nyílt arra, hogy 2020 után ismét megszerezze a második helyet. Érdekesség, hogy a fehérváriak legutóbb a 2020–2021-es idény 19. fordulója után álltak ezüstérmes pozícióban a táblázaton, amikor még az együttest a hétvégi ellenfél jelenlegi vezetőedzője, Márton Gábor irányította.

A ZTE legutóbb kétgólos hátrányból visszajött ugyan hazai pályán az FTC ellen, ám egy 98. percben bekapott góllal végül mégis alulmaradt (2–3), és két 5–1-es sikert követően szenvedett újra vereséget. A tavaszi tabellán 20 ponttal így is második, és éppen a 19 pontos Vidit előzi meg.

A Fehérvár hazai teljesítményével (9 győzelem, 2 iksz, 2 vereség) a második legjobb a mezőnyben, viszont a legtöbb gólt szerezte, 13 meccsen 35-öt. Idénybeli legnagyobb különbségű sikerét legutóbb, a Mezőkövesd ellen érte el (5–0).

A ZTE hullámzóan szerepel idegenben, az egyetlen döntetlenjét éppen Fehérváron játszotta ebben a bajnokságban, emellett 6-szor nyert, 7-szer vesztett. Két hete vendégként ütötte ki az Újpestet. 
 

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ Az FTC és az Újpest rivalizálása után ez a második leggyakoribb párosítás a magyar élvonalban. 1905 óta 225-ször találkoztak, az örökmérleg elég szoros: az Újpest győzelmeinek száma 84, az MTK-é 87, míg 54-szer döntetlenre végeztek. (Ezek közül két találkozójukra a félbeszakadt 1956-os bajnokságban került sor: 1:1, illetve 3:1-es Újpest-siker).

♦ Legutóbb 2019 márciusában (0–0) ikszeltek, azóta 6-szor győztek a kék-fehérek és csak 2-szer a IV. kerületiek. Ebben a bajnokságban mindkétszer az MTK bizonyult jobbnak, a tavaszi idénynyitón 3–0-ra.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett is a kék-fehérek az eredményesebbek, 44-szer győztek, míg a lila-fehérek csak 41-szer, az ikszek száma 30. A Szusza Ferenc Stadionban lejátszott előző 5 bajnokijukból 4-et az MTK nyert meg (ősszel 2–0-ra) és csak egyet az Újpest, 2022 áprilisában ugyanilyen arányban. 

♦ A legutóbbi 5 bajnokiján nem kapott ki (2 győzelem, 3 döntetlen) az  MTK – az FTC-é mögött ez a második leghosszabb aktív veretlenségi széria az NB I-ben. Horváth Dávid együttese felváltva nyert és ikszelt közben, ebben a ritmusban folytatva most egy diadalnak kellene következnie. 

♦ A ZTE elleni hazai 1–5 után Kisvárdán újabb, ezúttal 4–1-es vereséget szenvedett az Újpest. Egymást követő két NB I-es meccsen 0 pont mellett 2–9-es gólkülönbséget előzőleg közel 45 éve, 1979 szeptemberében hozott össze, amikor a Népstadionban előbb 7–1-re kapott ki az FTC-től, majd ugyanott 2–1-re a Bp. Honvédtól.   

♦ A lila-fehérek hazai mérlege 6 győzelem, 2 iksz, 6 vereség, viszont az előző 6 otthoni bajnokijukból 4-et elbuktak és csupán egyet, a Fehérvár ellenit tudták megnyerni (2–0). 

♦ A kék-fehérek vendégként eddig közepesen teljesítettek, a mérlegük 4–3–6. Legutóbb győzni tudtak Debrecenben (2–1), és ezzel véget vetettek a 4-es idegenbeli nyeretlenségi sorozatuknak. 

A 29. FORDULÓ PROGRAMJA
Április 20., szombat
14.30: Puskás Akadémia–Paks (Tv: M4 Sport)
17.00: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Diósgyőri VTK–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
Április 21., vasárnap
14.05: Kecskemét–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
16.00: Fehérvár–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
18.30: Újpest–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
1. Ferencvárosi TC28204471–26+45 64 
2. Paksi FC28155846–34+12 50 
3. Fehérvár FC28154950–37+13 49 
4. Puskás Akadémia281110744–30+14 43 
5. Debreceni VSC281261042–34+8 42 
6. MTK Budapest281171038–51–13 40 
7. Diósgyőri VTK281071143–46–3 37 
8. Zalaegerszegi TE281051348–55–7 35 
9. Kecskeméti TE281041438–43–5 34 
10. Újpest FC281041437–59–22 34 
11. Kisvárda28731832–46–14 24 
12. Mezőkövesd28551824–52–28 20 





 

 

 




 


 

 

*

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik