Szenzáció – meghajolt a világbajnok a nagyszerű magyarok előtt

Vágólapra másolva!
2007.08.22. 22:52
Mindenki várakozását, a legszebb álmainkat is fölülmúlta az a mérkőzés, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re legyőzte a világbajnok olasz nemzeti tizenegyet a Puskás Ferenc Stadionban. A vezetést egy furcsa góllal még Di Natale szerezte meg a vendégeknek, utána azonban előb Juhász Roland egyenlített, majd Gera Zoltán büntetőből volt eredményes, végül pedig Gera passzából Feczesin Róbert adta meg a kegyelemdöfést Roberto Donadoni szövetségi kapitány együttesének. A magyar válogatott 42 év után tudta ismét legyőzni Olaszországot.
Hatalmas az öröm, Gera Zoltán (jobbra) szaltózik a büntetőből szerzett gólja után, amellyel 2-1-re vezetett a magyar csapat
M. Németh Péter
Hatalmas az öröm, Gera Zoltán (jobbra) szaltózik a büntetőből szerzett gólja után, amellyel 2-1-re vezetett a magyar csapat
Hatalmas az öröm, Gera Zoltán (jobbra) szaltózik a büntetőből szerzett gólja után, amellyel 2-1-re vezetett a magyar csapat
M. Németh Péter
Hatalmas az öröm, Gera Zoltán (jobbra) szaltózik a büntetőből szerzett gólja után, amellyel 2-1-re vezetett a magyar csapat

LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTTAK BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉSE


A KEZDŐCSAPATOK:
MAGYARORSZÁG OLASZORSZÁG
Fülöp Buffon
Szélesi Oddo
Vaskó Cannavaro
Juhász Materazzi
Vanczák Zambrotta
Vass Ambrosini
Tőzsér Pirlo
Hajnal Quagliarella
Gera Aquilani
Priskin Del Piero
Dzsudzsák Toni
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Várhidi Péter Roberto Donadoni

Gólszerző: Juhász (63.), Gera (67.-tizenegyesből), Feczesin (76.) ill Di Natale (49.)
Csere:Tőzsér helyett Leandro, Hajnal helyett Filkor (59.), Priskin és Vanczák helyett Feczesin és Csizmadia (73.), Dzsudzsák helyett Halmosi (82.), Gera helyett Buzsáky (92.) ill. Toni, Oddo, Del Piero, Materazzi helyett Inzaghi, Grosso, Barzagli, Di Natale (szünetben), Aquilani h. Palombo (67.)

Amikor Feczesin Róbert a 76. percben az üres kapuba továbbította a labdát, a magyar szurkolók talán először kezdtek hinni a csodában. Az utolsó negyedórában nem változott az eredmény – és ez inkább a magyar támadók pontatlanságának köszönhető – így a magyar válogatott „csak” 3-1-re győzte le a világbajnokot.

Utólag nem meglepő, de nem kezdett megilletődötten a magyar csapat. A mérkőzés elején ugyan többet birtokolta a labdát Roberto Donadoni együttese, ám igazi nagy gólhelyzetet nem tudott kialakítani. Ráadásul az első öt percben tapasztalható vendégfölényt követően a magyarok már az ellenfél tizenhatosának előterébe is eljutottak.

Elsősorban Dzsudzsák Balázs volt elemében. A fiatal debreceni játékos a bal oldalon többször is megforgatta Massimo Oddót, középreadásai mindig veszélyt jelentettek, ám hol Hajnal Tamás, hol Priskin Tamás volt határozatlan Gianluigi Buffon kapuja előtt.

Bő negyedóra elteltével rendezte sorait a világbajnok, ám az átütő erő továbbra is hiányzott az olaszok játékából. Szép jelenetek tarkították ugyan a vendégek támadásvezetéseit, ám Del Piero távoli lövésén, és Luca Toni lesgólján kívül nem került a magyar kapu közelébe a Donadoni-csapat.

Sőt! Az első játékrész vége egyértelműen a magyaroké volt. Játékosaink felszabadulttá váltak, már az ellenfél térfelén is meg tudták tartani a labdát. Ráadásul az első félidő legnagyobb lehetősége a mieink, egészen pontosan Vaskó Tamás előtt adódott. Válogatottunk középhátvédje Gera Zoltán tanári beadásánál emelkedett a legjobb ütemben, ám hét méterről tiszta helyzetből csak Buffon kezébe tudott fejelni.

A szünetben igazságos, 0-0-s eredmény állt az eredményjelző táblán, a folytatás azonban minden képzeletet felülmúlt.

Na nem az olasz válogatott vezető találatára gondolunk, az olyan megszokott magyar bekapott gól volt. Antonio Di Natale talán még maga sem tudja hogy, de a leshatáron beleért Alberto Aquilani indításába, a labda pedig komótosan Fülöp kapujának bal oldalába vánszorgott. (0-1)

Ezután azonban csodát láthatott a stadionba kilátogató 34900 szurkoló - gyakorlatilag tönkre vertük az olasz válogatottat.

A 63. percben Juhász Roland kezdte a magyar gólgyártást. Az egykoron csatárt játszó középhátvédnek maradt valami a régiből, Vaskó lefejelt labdáját ugyanis védhetetlenül vágta az olasz kapuba. (1-1)

Négy perccel később pedig már vezetett válogatottunk! Priskin verte meg az alapvonalnál Fabio Cannavarót. Az aranylabdás pedig csak szabálytalanul tudta megállítani a Watford légiósát. A jogos büntetőt Gera higgadtan értékesítette. (2-1)

Gera igazi nagyjelenete azonban a 76. percben érkezett el. Válogatottunk csapatkapitánya becsúszva szerezte meg a labdát, (az áldozat természetesen Cannavaro volt) majd okosan az egyedül érkező Feczesin Róbert elé tálalt, akinek nem okozott gondot az üres kapuba passzolni. (3-1)

Negyvenkét év után megvertük az olasz válogatottat. A magyarok teljesítménye minden képzeletet felülmúlt, most már csak a tétmérkőzésekre kell átmenteni ezt a formát.

A MAGYAR–OLASZ ÖRÖKMÉRLEG

Mérkőzés Magyar győz. Olasz győz. Döntetlen Gólkülönbség
34 9 16 9 56-63

VIDEÓ – A MAGYARORSZÁG – OLASZORSZÁG (3-1) MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik