HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.01.31 17:35 Frissítve: 2016.01.31 18:33

MLS: „Annyira nem őrültség Németh eladása, mint elsőre tűnik”

Mint arról beszámoltunk, a Sporting Kansas City labdarúgócsapata eladta Németh Krisztián játékjogát a katari al-Garafa gárdájának – az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott támadója sajtóhírek szerint hárommillió amerikai dollárért váltott klubot.

HIRDETÉS
Németh remek kansasi szezonja után Katarban bizonyíthat (Fotó: Reuters)

Kansasból Katarba vezet Németh Krisztián útja – a magyar válogatott támadója a Sporting KC mezét cseréli egy igen sikeres MLS-szezon után az al-Garafáéra, a távozás pedig alaposan meghökkentett sok drukkert – Kansas Cityben is. A helyi Kansas City Star azt elemzi, mi lehetett az eladás hátterében.

A lap információihoz „csapjuk hozzá” azt is, amit a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck mondott: Németh minden bizonnyal Katarban is rendszeres játéklehetőséghez jut, ráadásul a helyi bajnokság áprilisi zárása azt jelenti, a nemzeti csapattal készülhet végig az Európa-bajnokságra.

„Ha egy játékos érdeke a klubváltás, én támogatom, ugyanakkor a legfontosabb, hogy rendszeres játéklehetőséget kapjon” – reagált Storck.

Nézzük, miben látják a klubváltás okát Kansas Cityben!

„Hiszik-e vagy sem, ez az átigazolás nem a világvége. A szurkolókat saját szurkolói mivoltuk gyakran elvakítja, és nem látják, hogy a profi sport az üzletről szól, és ez egy olyan átigazolás volt, amelynek az üzlet volt a mozgatórugója. Mindkét fél üzleti alapon hozta meg a döntést – egy olyan döntést, amely azt is megmutatta, hogy a Kansas City kis csapatnak számít a piacon" – írja a Kansas City Star, amely az „Annyira nem őrültség Németh eladása, mint elsőre tűnik” címmel foglalkozott a transzferrel.

Térjünk át az okokra.

Az első és legfontosabb ok: a relatív kis vonzerejű Sporting KC egyszerűen nem tud versenyezni egy katari ajánlattal, Németh Krisztián pedig – profi sportolóként – teljesen érthető, ha elfogad egy sokkal jobb szerződést. A klub az eladásból profitált – nem is keveset, tekintve, hogy Némethet átigazolási díj kifizetése nélkül szerezte meg a 2015-ös idény előtt.

„A profi sportolói lét a brandépítésről is szól. Egy élsportolónak szerencsés esetben tizenöt-húsz éve van a pályán. A legtöbbeknek csak egy évtizedük. Mi következik ebből? Addig kell pénzt szerezniük, amíg tudnak. Németh megkérdőjelezhetetlenül a pénz után is ment, egy olyan ajánlatot kaphatott, amellyel a Sporting KC egyszerűen nem tudott versenyezni. Egy tökéletes világban a támadó maradt és az MLS egyik legjobb játékmesterévé vált volna. De a sport üzlet, Németh pedig a saját sikerével eladta magát a legtöbbet ajánló csapatnak. Németh az előző szezonban kétszázötvenezer dollárt kapott, és még egy jelentős emelés – mondjuk ötszázezer dolláros fizetés – sem közelítette volna meg valószínűleg az al-Garafa ajánlatát. A Sporting KC tulajdonosi köre tisztában van azzal, hogy a piacon kis halnak számít a csapat, és nem költ túlzott összegeket egy játékos megtartására. Németh a jobb pénzügyi feltételeket választotta, a klub pedig hű maradt a piaci politikájához."

A lap megjegyzi: a Sporting KC lehet, bölcsen tette, hogy most, egy remekül sikerült idény után adta el Némethet, aki az Európa-bajnokság miatt egy vagy két hónapot kihagyott volna a 2016-os szezonból, így legfeljebb 25 mérkőzésre számíthatott volna az MLS-ben. Németh ingyen jött, így a Sporting megpróbált a lehető legtöbb bevételhez hozzájutni, és ez a klubvezetők filozófiájába is beleillik.

A Sporting KC nem marad magyar játékos nélkül a 2016-os idényre: a kansasiak keretébe tartozik ismét Sallói Dániel, aki Újpestről szerződött vissza az Egyesült Államokba.

A KLUB DÖNTÖTT AZ ELADÁSRÓL

A Nemzeti Sport úgy tudja, a játékos katari fizetése harmadáért is maradni akart, de nem volt rá lehetősége. Értesüléseink szerint amikor a katari ajánlat írásban megérkezett Kansasbe, a klub nem engedte, hogy Németh Krisztián a csapattal eddzen, de még azt sem, hogy a közös étkezésen részt vegyen. Talán furcsának tűnik ez, de az amerikai sportban (nem csak a labdarúgásban) ez nem szokatlan: szezon közben is adják-veszik a játékosokat, akiknek sok esetben nincs beleszólásuk abba, mi történik velük...

Természetesen szerettük volna megkérdezni Németh Krisztiánt és az őt képviselő cég vezetőit is, de azt a választ kaptuk, hogy amíg nem zárul le az ügy, senki sem nyilatkozik.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.06 09:20:13

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Interjú az osztrák szövetségi kapitány segítőjeként dolgozó korábbi csatárral.

2018.06.04 09:45:59

Légiósok BORBOLA BENCE

A Dinamo Kijev védője állítja, ha nem sérül meg Newcastle-ben, a mai napig Angliában lenne.

2018.05.30 11:56:58

Légiósok PÓR KÁROLY

„Előretekintek, most a Red Bull első csapata következik” – évértékelés a salzburgiak középpályásával.

2018.05.27 23:39:37

Légiósok THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Nemcsak azt reméltük, hogy bajnokságaink nívója jobb lesz, hanem azt is, hogy hazai legjobbjaink a válogatottban kamatoztathatják a légiósoktól tanultakat.

2018.05.15 09:15:08

Légiósok KAMLER JÁNOS

„Pályafutásom talán legnagyobb sikere a Hoffenheimmel szerzett bronzérem, mérhetetlenül büszke vagyok.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS