Spanyol és török ajánlat is jött az Eb-re pályázó magyarokért – körkép

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 17:31
null
Kleinheisler László már klubot váltott; Lang Ádámért török ajánlat érkezett, de a klubja még gondolkodik; Sallai Rolandhoz viszont ragaszkodik a Freiburg (NS-archív, NSO-montázs)
A jelenlegi téli átigazolási időszakban a korábbiaknál nagyobb érdeklődés mutatkozik a nemzetközi piacon a magyar válogatott labdarúgók iránt, ami egyrészt fakadhat a nemzeti csapat sikeres Eb-selejtezős szerepléséből, illetve abból is, hogy több válogatott labdarúgó szeretne klubot váltani annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel pályázzon a kerettagságra a nyári Európa-bajnokság előtt. Alábbi körképünkben összegyűjtöttük az idei klubváltásokat, a téli átigazolási időszak még lehetséges átigazolásait, de kitérünk azokra a játékosokra is, akik a váltásukról szóló sajtóhírek ellenére maradnak a klubjuknál.

 

AKIK MÁR VÁLTOTTAK, ÉS AKIK JÓ ESÉLLYEL VÁLTANI FOGNAK – BARÁTH, KLEINHEISLER, SZALAI GÁBOR, SZUHODOVSZKI, VÉCCSEI, VARGA KEVIN

A válogatott játékosok közül a nemzeti csapatban a tavalyi utolsó, Montenegró elleni meccsen debütáló Szuhodovszki Soma váltott elsőként ebben a téli átigazolási időszakban, a 24 éves középpályás játékjogát a DVSC vásárolta meg Kecskemétről. Szuhodovszki 2023-ban három meccsen volt keretben a válogatottban, de pályára csak egyszer lépett, neki biztosan kiugróan jó teljesítményre lesz szüksége, hogy az Eb-keretbe is bekerülhessen, a belső középpályás posztján ugyanis nagy harc várható a csapatba kerülésért.

Ezt a posztot célozhatja meg többek között a 29 éves Kleinheisler László is, aki az őszi szezonban, a görög Panathinaikoszban csak öt tétmeccsen szerepelt, így pedig tavaly június óta a válogatottba sem kapott meghívót, pedig korábban stabil kerettagnak számított Marco Rossi szövetségi kapitánynál. A 47-szeres válogatott játékos ezért az év elején a horvát Hajduk Splithez igazolt (fél évre kölcsönbe), melynél az edzőmeccseken rögtön a kezdőcsapatba is bekerült, a Fehérvár elleni találkozón már gólpasszt is adott (szögletből), és ha a horvát bajnokaspiránsnál visszanyeri korábbi formáját, alighanem eséllyel pályázhat az Eb-kerettagságra.

Ugyancsak klubot váltott már a 23 éves belső védő, Szalai Gábor, aki Kecskemétről igazolt a svájci élvonalbeli Lausanne-ba. Ő a nemzeti csapatban még nem mutatkozott be, de 2023-ban hat mérkőzésen is ott ült a kispadon.

Az Eb-kerettagságra jelenleg nem túl jók az esélyei a kétszeres válogatott középpályásnak,Baráth Péternek, aki ősszel tétmeccsen csak 285 percet játszott a Ferencvárosban, ám információink szerint tavasszal kölcsönben a lengyel bajnoki címvédő Raków Czestochowában játszhat, és ha folyamatosan lehetőséget kap, még versenybe szállhat a kerettagságért.

Hozzá hasonlóan szinte biztosra vehető Varga Kevin klubváltása. A 27 éves, 14-szeres válogatott szélső csak tíz meccsen szerepelt ebben az idényben a ciprusi Apollonban, és menedzsere, Filipovics Vladan a Nemzeti Sportnak elmondta, már egyeztetnek a klubbal a távozásáról. Varga kész hazatérni a tavaszi szezonra annak érdekében, hogy legyen esélye visszakerülni a válogatottba az Eb előtt. Legutóbb egyébként még 2022-ben, az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen volt ott a keretben.

Az is eldőlt, hogy távozik a japán bajnok Kobétól a 12-szeres válogatott Vécsei Bálint, aki a tavalyi első Eb-selejtezőn még gólt szerzett a válogatottban, de azóta nem szerepelt a nemzeti csapatban – de lapunknak elmondta, nem mondott le az Eb-ről, ezért olyan csapatba szeretne igazolni, amelynél valóban számítanak rá.

AKIKNEK KÉRDÉSES A SORSUK – LANG, STYLES, SZALAI ATTILA

A fent említettekkel ellentétben biztosabbnak tűnik a helye az Eb-keretben a 18-szoros válogatott Callum Stylesnak, aki tavaly az első két válogatott meccsen még nem szerepelt, utána viszont mindegyik találkozón pályára lépett. Ugyanakkor továbbra is ő az egyetlen kerettag, aki harmadosztályú klubban futballozik, és Rossi biztosan örülne neki, ha egy erősebb bajnokságban edződne az Eb előtt. A középpályást 2025 nyaráig köti szerződés az angol Barnsleyhoz, és bár a hírek szerint a télen két másodosztályú birminghami csapatnál, a West Bromnál és a Birmingham Citynél is szóba került a neve, egyelőre kérdéses, érkezik-e megfelelő ajánlat érte. A The Yorkshire Post szerint a középpályás szerződésében kétmillió fontos kivásárlási ár szerepel.

Lang Ádám már eldöntötte, szeretné elhagyni a ciprusi Omoniát, hogy erősebb bajnokságban szerepelhessen az Eb előtt. Úgy tudjuk, két ajánlatot is kapott érte a klubja, és a kérők közül egy török élvonalbeli csapattal folynak tárgyalások. A 31 éves védőt fél évre kölcsönbe vinnék, vételi opcióval, de az Omonia múlt héten edzőt váltott, és az új szakvezető, Kjetil Rekdal még nem döntötte el, hajlandó-e elengedni a 65-szörös válogatott játékost.

Erősen kérdéses a másik válogatott belső védő, Szalai Attila jövője, vele továbbra is elsősorban csereként számol a Hoffenheim vezetőedzője, Pellegrino Matarazzo. A török sajtóban hírbe hozták a Galatasarayjal a korábbi Fenerbahce-védőt, de úgy tudjuk, ennek nincs realitása (erről nyilatkozott a védő édesapja, id. Szalai Attila is). Az azonban nincs kizárva, hogy az átigazolási hajrában, ha nem is Törökországba, kölcsönadja őt a Hoffenheim.

SZÓBA KERÜLT A TÁVOZÁSUK, DE MARADHATNAK – GAZDAG, NAGY ÁDÁM, NÉMETH ANDRÁS

A héten meglepő hír jelent meg az angol sajtóban, miszerint a másodosztályban bennmaradásért küzdő Sheffield Wednesday kölcsönvenné az amerikai MLS-ben szereplő Philadelphia Union magyar válogatott középpályását, Gazdag Dánielt.A játékos azonban a Nemzeti Sportnak múlt héten arról beszélt, bár érdeklődnek iránta, a tervei szerint tavasszal is Philadelphiában futballozik majd.

UTÁNPÓTLÁS-HELYZETKÉP – HEGYI MÁR VÁLTOTT, VANCSA IRÁNT ÉRDEKLŐDNEK
Az U-válogatott játékosok közül a kapus Hegyi Krisztián a West Ham Unitedtől a holland másodosztályú Den Boschhoz került. A héten számoltunk be róla, hogy a belga másodosztályú Lommelben futballozó, U21-es válogatott Vancsa Zalán (tavaly nyolc meccsen játszott az U21-es válogatottban) iránt a spanyol Girona és a holland Sparta Rotterdam is érdeklődik. Az egyszer már a felnőttválogatottban is pályára lépő, 19 éves szélső esetében elsősorban nyáron lehet esély klubváltásra. Ettől függetlenül neki még arra is lehet esélye, hogy bekerüljön Marco Rossi nyári keretébe, hiszen a Lommelben kulcsembernek számít, 17 bajnokin öt gólt és három gólpasszt jegyzett már ebben az idényben.

Egyelőre nem tervez klubot váltani az olasz másodosztályú Pisában futballozó Nagy Ádám sem – erről a középpályás menedzsere, Kövesdi Viktor beszélt a Nemzeti Sportnak. A 77-szeres válogatott futballista ebben az idényben tétmeccsen eddig ugyan csak 496 percet játszott klubjában, de bízik abban, hogy tavasszal vissza tudja szerezni helyét a csapatban.

Hasonló cipőben jár a Hamburg csatára, a négyszeres válogatott Németh András is, aki eddig eben az évadban 353 játékpercet tudhat magáénak a német másodosztályú Hamburgban tétmeccseken, ám arról nyilatkozott korábban, hogy a HSV-ben szeretne bizonyítani, akkor is, ha csak csereként kap lehetőséget. Más kérdés, hogy a 21 éves támadónak Nagy Ádámmal ellentétben nincs biztos helye a keretben, így könnyen lemaradhat az Európa-bajnokságról, ha nem kap több lehetőséget a tavasszal klubjában.

A szintén Németországban, az első osztályú Freiburgban játszó Sallai Roland viszont csapata legutóbbi két bajnokiján már kezdett, a felkészülési időszakban két gyönyörű gólt is szerzett, ezek után pedig nem meglepő, hogy a német klub elutasította az Európa-liga-címvédő spanyol Sevilla kölcsönvételi ajánlatát. Meglepő lenne, ha még a télen szóba kerülne a 46-szoros válogatott játékos távozása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik