Légiósok: Adrian Mutu szigorú edző, de számít rám! – Tamás Márk

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 10:02
null
Tamás Márk (Fotó: neftchipfk.com)
Tamás Márk, a Neftcsi Bakihoz szerződő egyszeres válogatott védő Adrian Mutu munkamoráljáról beszélt, és reagált a Sepsi OSK elnökének, Diószegi László több kijelentésére.

 

– Ahogy hallani, alapos orvosi vizsgálaton van túl.
– Két napig tartott, tetőtől talpig megnézték, minden rendben van-e velem, de ez nagy célokért küzdő, profi klubnál teljesen természetes – mondta Tamás Márk, aki a Sepsi OSK-tól szerződött a Neftci Bakihoz, az egyszeres válogatott védő két évre írt alá. – MR-vizsgálat, ultrahang, a szememet, az összes belső szervemet, a szívemet, a májamat, tényleg mindent megnéztek különböző műszerekkel. Ezután következett a futás, szerencsére az összes teszten átmentem, így aláírhattam a megállapodást.

– Mikor jött az azeri lehetőség?
– Körülbelül két hete, a román Szuperkupa-mérkőzés és a Rapid elleni bajnoki között már tudni lehetett, hogy a Neftci szeretne megszerezni. Beszéltem Adrian Mutuval, az azeri egyesület vezetőedzőjével, a korábbi román válogatott csatár éreztette velem, szeretne a csapatában tudni. A Rapid ellen végig a pályán lehettem, de akkor kizártam a fejemből a klubváltást, csak a Sepsire és a meccs­re koncentráltam – hogy ez sikerült, arra bizonyíték, hogy beválasztottak az első forduló válogatottjába. Bár ment a huzavona és az alkudozás a klubok között – ami ilyenkor teljesen természetes, hiszen üzletről van szó –, végül csak megegyeztek a felek, én pedig repülhettem Azerbajdzsánba.

– Milyen körülmények fogadták Bakiban?
– A város gyönyörű és modern, majd' két és fél millióan élnek itt – mondtam is a feleségemnek és a kislányomnak, hogy ennyi magas épületet nem láttam még... Tényleg pazar. Még nem dőlt el, hol lakunk, több lehetőség is kínálkozik: a városnak van olyan része, ahol angol vagy francia stílusú házak épültek, de lehet, hogy a Kaszpi-tenger partján találunk házat. Biztos vagyok benne, hogy szeretünk majd itt élni. Azért is, mert imádom a Formula–1-et, szombaton pedig az Azeri Nagydíj nyomvonalán is mehettem, ugye ez utcai pálya. A teljesen új edzőközpont még épül, de a pályák már készen vannak, hamarosan ott edzünk, addig a baki Olimpiai Stadionban készülünk, ott, ahol a Qarabag játssza a Bajnokok Ligája-mérkőzéseit. Az időjárást még szoknom kell, vasárnap délelőtt harminchárom fokban edzettünk – ez még nem annyira vészes –, de mivel a páratartalom rendkívül magas, olyan érzése volt az embernek, mintha szaunában lenne. Az ugyancsak a nyáron érkező Yuri Matias mondta, négy-öt nap és megszokom – ismerem a brazil játékost, mert ő is a román élvonalból, a kolozsvári CFR-től érkezett, a tervek szerint mi alkothatjuk a belső védőpárost a Neftciben.

– Cél a bajnoki cím megszerzése?
– Így vágunk neki az idénynek. Adrian Mutu elmondta, Matiasnak és nekem vezérszerepet szán, nekünk kell mozgatni a csapatot. Még érkeznek játékosok, biztos vagyok benne, hogy sikerül megszorongatnunk a Qarabagot, két éve épp a Neftci végzett az élen. Bár még csak három edzésen vettem részt, érezni lehet, hogy felkészült szakember, aki érdeklődik, nyitott a játékosok iránt, de közben szigorú is. Csütörtökön már pályára lépünk idegenben az FK Zeljeznicar ellen az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében, szóval következnek a tétmeccsek, és azokon eredményt kell felmutatni. Én készen állok, bajnoki is van a lábamban és szerencsére az egész felkészülést végigmelóztam – bízom benne, hogy regisztrálnak, és a bosnyákok ellen már bemutatkozhatok új klubomban.

– A Sepsitől majd' egy év után távozott, és Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi klub elnöke igencsak kritikus volt önnel szemben.
– Például megvádolt azzal, rossz a hozzáállásom – úgy érzem, hogy a Rapid elleni teljesítményemmel rácáfoltam erre a megállapítására. Aki ismer, tudja, mindent alávetek a futballnak, külön stábbal is dolgozom, van erőnléti és mentáltrénerem is, sőt még a korábbi klubomnál, a Slask Wroclawnál ismertem meg egy videóelemzőt, aki minden meccsemet külön értékeli és megbeszéljük, mit kellene jobban csinálnom. Szóval azt mondani rólam, hogy nem teszem oda magam mindig minden körülmények között, egyszerűen nem igaz. Nem értem, miért kellett rossz színben feltüntetni: felnőttek vagyunk, ha bármi bajunk van a másikkal, akkor le kell ülni és meg kell beszélni, akkor is, ha tudjuk, ez nem is a legkellemesebb – legalábbis engem így neveltek. Az sem volt igaz, hogy közös megegyezéssel bontottunk szerződést, hiszen a Neftci kifizette az áramat. Az alapvető tiszteletet mindenkinek meg kell adni, és biztos vagyok benne, ha lenyugszanak a kedélyek, akkor az elnök úr is belátja, nem cselekedett helyesen. Én tükörbe tudok nézni, lezártam ezt a fejezetet, csak azzal foglalkozom, hogy az új klubomban megfelelően teljesítsek.

Azeriül is érdemes lesz megtanulni
Tamás Márk elmondta, Adrian Mutu angolul tartja az edzéseket, de azeri tolmács is ott áll mellette és azonnal fordít: „Minden érthető angolul, de a biztonság kedvéért ott az azeri tolmács is. Számomra teljesen természetes, ha valahol élek, akkor megpróbálom az adott nyelvet elsajátítani, így történt ez Lengyelországban is. Bár az azeri kissé eltér az orosztól, de a lengyel után bizonyos szavakat és kifejezéseket értek. Amúgy is érdekelnek a nyelvek, amennyire csak lehet, megtanulom az azerit is, amelynek a pályán és azon kívül is hasznát vehetem.”
Adrian Mutu (Fotó: Getty Images)
Adrian Mutu (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik