Légiósok: egy nap alatt eldőlhet Szoboszlai jövője – 3 opció lehetséges

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 16:04
null
Trent Alexander-Arnold ellenfélként már ismerheti Szoboszlai Dominikot, de lesznek-e vajon csapattársak Liverpoolban (Fotó: Getty Images)
Miután a The Athletic szerdán megírta, hogy a héten Szoboszlai Dominikról tárgyalt a Liverpool, ismét ellepték az angol sajtót az RB Leipzig magyar középpályásának lehetséges angliai szerződéséről szóló hírek. Közben ketyeg az óra, mert sajtóhírek szerint június 30-án lejár a magyar válogatott játékos szerződésében szereplő, 70 millió eurós kivásárlási opció. Mindezek alapján összegeztük, hogy jelen állás szerint milyen kifutásai lehetnek ezen a nyáron Szoboszlai történetének, mi szól egyik vagy másik lehetőség mellett.

 

ELŐZMÉNYEK

A Nemzeti Sport Online-on május elején számoltunk be arról,
hogy értesüléseink szerint a Newcastle United lehet az egyik olyan angol klub,
amelyik a nyáron ajánlatot tesz az RB Leipzignek Szoboszlai Dominikért. Angliai informátoraink szerint májusban négy angol klub folytatott puhatolózó tárgyalásokat a magyar válogatott középpályás lehetséges szerződtetése ügyében: az Arsenal, a Manchester City, a Liverpool és a Newcastle United, de már akkor is két utóbbi klub tűnt a leginkább elszántnak, hogy ajánlatot is tegyen a 22 éves játékosért, aki két idény alatt 62 meccsen 12 gólt szerzett és 16 gólpasszt adott a német élvonalban. Azt már májusban megírtuk, hogy a hírek szerint Szoboszlai szerződésében szerepel egy 70 millió eurós kivásárlási záradék, tehát ha valamelyik érdeklődő ekkora ajánlattal jelentkezik, akkor a lipcseieknek kötelezően el kell engedniük Szoboszlait.

Azóta annyit változott a helyzet, hogy az átigazolási ügyekben jól értesültnek számító Fabrizio Romano a napokban megírta – kvázi figyelmeztetve ezzel a középpályás iránt érdeklődőket –, hogy ez a bizonyos kivásárlási záradék csak június 30-ig érvényes a nyári átigazolási időszakban, azt követően már magasabb árat is meghatározhat az RB Leipzig. A másik lényeges változás, hogy a Newcastle United menedzsere, Eddie Howe a nyári erősítési terveket úgy határozta meg, hogy először egy védekezőbb felfogású középpályást szeretnének szerződtetni, így az első célpontjuk az U21-es Eb-n szerepelt olasz Sandro Tonali lett. A Milan játékosáról a hírek szerint 70 millió euró környékén megszületett az egyezség, és a Newcastle United Transfer News beszámolója szerint ezek után a héten a „szarkák” már Szoboszlaira „repülnek rá”, ugyanis tárgyalóasztalhoz ülnek az RB Leipziggel. Csakhogy – amint arról a The Athletic írt szerdán – közben a Liverpool is akcióba lépett, és hírlik, Szoboszlainak nem lenne ellenére a liverpooliakhoz szerződni, annak ellenére sem, hogy a csapat a következő idényben nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában.

Fentiek alapján jelenleg három forgatókönyv képzelhető el: Liverpool, Newcastle vagy ha június 30-ig nem jut egyik csapattal sem egyezségre az RB Leipzig, akkor Szoboszlai marad a következő idényre is Lipcsében. Lássuk, mi szól az egyes opciók ellen, illetve mellett…

A KLOPP-ÉRA ÚJ SZTÁRJA LEHETNE, SZÁMÍTHAT A NÉMET VONAL, DE NINCS BL-SZEREPLÉS – AMI A LIVERPOOL MELLETT ÉS ELLEN SZÓLHAT

A footballfancast.com már azt fejtegeti, különböző szakértőket idézve hogy Szoboszlai lehetne a Jürgen Klopp-éra következő nagy sztárja, aki azért lehet tökéletes választás a Liverpool számára, mert a középpályán a szélről és középről indulva is tud futballozni, számos variációs lehetőséget kínálva ezzel a szakmai stábnak. Hosszú távon még Mohamed Szalah alternatívájaként is el tudják képzelni jobbról indulva, ahogy a Leipzigben is szerepelt a legtöbb meccsen a 2022–2023-as idényben.

A liverpooli szerződés mellett szól, hogy Szoboszlai egy olyan klubhoz szerződhetne, melynek német edzője és Jörg Schmadtke személyében májustól német sportigazgatója van. Ez egyrészt előnyt jelenthet a Liverpool FC és az RB Leipzig közötti tárgyalások során, másrészt könnyítheti Szoboszlai csapatba illeszkedését is, hiszen Klopp „gegenpressingre” (a labdavesztés utáni azonnali visszatámadásra) épülő futballfelfogása, elvárásai közel állnak ahhoz, amit Lipcsében, illetve a Red Bull-család klubjainál megszokott.

Az előzőekhez az is hozzáadódik, hogy a Red Bull-csapatok és a Liverpool között hosszú évek óta jó a kapcsolat és gyakori a játékosmozgás. Korábban Ibrahima Konaté és Naby Keïta is Lipcséből került a Liverpoolhoz, Minamino Takumi pedig Salzburgból, míg például Gulácsi Péter 2013-ban Liverpoolból ment Salzburgba. Ráadásul a legtöbb angol forrás kiemeli, hogy a Leipzig épp egy Liverpool-játékost, a 20 éves portugál Fábio Carvalhót nézte ki Szoboszlai lehetséges helyettesének, így elképzelhető, hogy az ő átigazolását is összevonnák a magyar középpályás ügyével.

Ami viszont a Liverpool ellen szól, hogy nem szerepelhet a csapat a Bajnokok Ligájában és a Premier League erőviszonyait elnézve, nincs rá garancia, hogy a következő idényben be tud kerülni a legjobb négy csapat közé. Ez a Liverpool azért már messze nem ugyanaz a csapat, mint amelyik 2019-ben BL-t, 2020-ban bajnokságot tudott nyerni. Nagy kérdés, meddig tart még a nyolc éve kezdődött Kloppp-éra, és mi jön utána…

Szoboszlai lehet Jürgen Klopp következő sztárja? (Forrás: footballfancast.com)
Szoboszlai lehet Jürgen Klopp következő sztárja? (Forrás: footballfancast.com)

 

MEGVALÓSÍTHATÓK-E A NAGYRATÖRŐ TERVEK? – A NEWCASTLE UNITED MELLETT ÉS ELLENE SZÓLHAT

Az már régóta köztudott, hogy a Newcastle United szeretne a csatársor mögé egy olyan típusú irányító játékost, aki összekötő kapocs lehet a középpálya és a támadósor között, akire az előkészítésben és a befejezésekben is lehet számítani. Szoboszlai mellett erre a posztra az angol válogatott James Maddisont nézték ki, ő azonban a Tottenham Hotspur játékosa lett.

Szoboszlai szempontjából a Newcastle mellett az szólhat, hogy a klub láthatóan olyan fiatalokat keres az átigazolási piacon, akiknek már van nemzetközi tapasztalatuk és felépíthető rájuk alapozva a következő négy-öt évben egy új sikercsapat, akár a Bajnokok Ligájában is. Szoboszlaihoz hasonlóan a tavaly igazolt, 23 éves svéd Alexander Isak és a most érkező, szintén 23 éves Sandro Tonali is tökéletesen illeszkedik ebbe a koncepcióba. Szoboszlai a Newcastle Unitedben a klubbal együtt fejlődhetne.

A Newcastle ellen viszont egyik oldalról az szólhat, hogy a ChronicleLive szerint a klub nem tervez 70 millió eurót kifizetni Szoboszlaiért, ugyanis ugyanekkora összegért érkezik Tonali is, és a klubnál 150 millió eurót szánnak átigazolásokra, de még több poszton kívánnak erősíteni, ráadásul 7 millióért már a gambiai Yankuba Mintehet is megvették (a 18 éves játékost a Feyenoordnak adták kölcsön).

A Newcastle jövőre vonatkozó tervei pedig akármennyire is nagyratörőek, azért nem egy folyamatosan BL-szereplő sztárklubról beszélünk, és egyelőre erősen kérdéses, a csapat el tud-e jutni arra a szintre, amin a Liverpool FC nem is olyan régen járt, hiszen a Liverpool még 2022-ben is Bajnokok Ligája-döntőt játszott.

A Bild már azt valószínűsíti, hogy a kétszeres Német Kupa-győztes Szoboszlainak maradnia kell Lipcsében – ha június 30-ig nem érkezik meg a szerződésében szereplő kivásárlási opciónak megfelelő összeg
A Bild már azt valószínűsíti, hogy a kétszeres Német Kupa-győztes Szoboszlainak maradnia kell Lipcsében – ha június 30-ig nem érkezik meg a szerződésében szereplő kivásárlási opciónak megfelelő összeg

 

AZ RB LEIPZIGNEK NINCS OKA RÁ, HOGY ENGEDJEN AZ ÁRBÓL – A MARADÁS MELLETT SZÓLHAT

Végül, de nem utolsósorban lássuk, mi dönthet a lipcsei maradás mellett!

SZAVAZÁS

Ön mit tanácsolna Szoboszlai Dominiknak?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyrészről az: nem biztos, hogy lesz olyan klub, amelyik leteszi a 70 millió eurós, június 30-ig rögzített kivásárlási árat. A Newcastle esetében Tonali érkezése, illetve az átigazolásokra szánt kötött büdzsé szabhat gátat, de a Liverpoolnál sem gyakori, hogy egyetlen játékosért ekkora összeget kifizetnek. A Klopp-érában eddig csak két játékosért, Virgil van Dijkért (84.65 millió) és Darwin Núnezért (80 millió euró) fizettek legalább 70 millió eurót. Márpedig azzal, hogy lemaradt a klub a Bajnokok Ligájáról, jelentősen csökkennek a bevételei, így nagy kérdés, terveznek-e ennyit fizetni egyetlen játékosért. Viszont itt jöhet képbe a már említett Fábio Carvalho, mert az ő játékjogának beszámításával megpróbálhat alkudni a Liverpool.

Itt mondhatnánk azt, hogy a június 30-i határidőnek nincs is jelentősége, hiszen amíg a nyári átigazolási időszak tart, bármikor eladhatja Szoboszlait a Lipcse. Ennek azonban ellentmond a német Bild cikke, amely pont azt fejtegeti, hogy a 60 millió eurós Christopher Nkunku (Chelsea) eladása és a Manchester Cityvel Josko Gvardiol ügyében küszöbön álló, 100 millió euró közeli üzlet mellett az RB Leipzig nincs rászorulva arra, hogy újabb játékost értékesítsen ezen a nyáron. Tehát nincs oka rá, hogy engedjen Szoboszlai 70 millió eurós árából. Ráadásul korábban már Konrad Laimer is távozott, négy kulcsembert pedig nem szokott elengedni egy nyáron a Leipzig. Ezért, ha június 30-ig nem érkezik 70 milliós ajánlat, akkor később várhatóan már nem fogják elengedni ezen a nyáron Szoboszlait. Alighanem Marco Rose vezetőedző is azt szeretné, ha júliusban, a nyári felkészülés kezdetén láthatná, kikre számíthat az új idényben.

Szoboszlai már többször utalt arra, hogy a jövőben szeretné magát próbára tenni a Leipzighez képest magasabb szinten, egy európai élcsapatban, viszont kérdés, a Newcastle és a Liverpool jelenlegi állapotában mennyire felel meg ennek. Az egymás után kétszer is Német Kupát nyerő RB Leipzigben Szoboszlai az új idényben is a Bajnokok Ligájában szerepelhet és egy kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel még a Bayern München sem tűnik utolérhetetlennek a lipcseiek számára a Bundesligában. Vagyis Szoboszlai számára a Leipzigben is minden adott a további fejlődéshez, ahhoz, hogy trófeákért harcolhasson a csapattal. Marco Rose pedig töretlenül bízik benne, így nincs oka kapkodni a klubváltással, várhatóan jövőre is minden esélye meglesz a további előrelépésre, ha úgy dönt, hogy marad Lipcsében.

Azt azonban, hogy a fentiek közül végül mi érvényesül, jelenleg még nehéz lenne megmondani. Holnap ilyenkor talán már okosabbak leszünk…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik