Csoboth Kevin örül a 26-os Eb-keretnek; két gólrekord is megdőlt

Vágólapra másolva!
2024.05.07. 12:08
A DVTK felett hétgólos győzelmet arató újpestiek támadója, a meccsen kétszer is eredményes Csoboth Kevin nem lát Marco Rossi szövetségi kapitány fejébe, de szeretne olyan teljesítményt nyújtani, hogy kihagyhatatlan legyen a válogatottból (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 31. fordulója után fókuszban az Újpest 7–0-s, DVTK elleni győzelme és a Ferencváros DVSC elleni 5–1-es sikere – mindkettő gólrekordot eredményezett. Szó lesz még a Puskás Akadémiában futballozó Nagy Zsolt két gólt érő kapáslövéseiről és a fehérvári Pető Milán bombájáról.

 

A FORDULÓ KIÜTÉSE – ÚJPEST–DVTK 7–0 

Csoboth Kevin, az Újpest FC támadója a DVTK elleni 7–0-s győzelem előzményeiről, a bennmaradásról és a válogatottságról is beszélt.

Tükörsimán nyert az Újpest FC a hét végén – a lila-fehérek a Diósgyőrnek rámoltak be hét gólt, és ezzel biztossá vált, hogy a következő idényben is az élvonalban játszhatnak.
„Nem gondoltuk volna, hogy ilyen különbséggel nyerünk a Diósgyőr ellen, és ehhez az kellett, hogy mi nagyon jó, míg a vendégek nagyon rossz napot fogjanak ki…”  –  mondta lapunknak Csoboth Kevin, az újpestiek 23 éves támadója, aki két gólt szerzett a szombati összecsapáson.

„ Abban bíztam, hogy sokkal motiváltabban játszunk majd, s ennek meglesz az eredménye, szerencsére így is történt folytatta a szélső. – Figyeltük, néztük, hogy a Kisvárda mit játszik Felcsúton, s reménykedtünk, hogy ellenlábasunk maximum egy pontot szerez – kikapott. Így viszont mi úgy léptünk pályára a DVTK ellen este, hogy tudtuk, ha egy pontot szerzünk, biztosan benn maradunk, míg a Kisvárda kiesik. Ugyanakkor nem abban a felfogásban futballoztunk, hogy nekünk tökéletes az iksz, hanem úgy, hogy mindenképpen nyernünk kell, csak a győzelem elfogadható! Már csak a szurkolóink miatt is, akik mindig, minden körülmények között mellettünk voltak, elkísértek minket az ország minden pontjára. Nem tehettük meg velük, hogy újra csalódást okozzunk! Remekül alakult a meccs, tíz perc után már kettő nullára vezettünk, a szünetre négygólos előnnyel mehettünk be. Tavaly októberben, a Kecskemét ellen már öt góllal vezettünk, s onnan lett öt három, vagy­­is észnél kellett lennünk a Diósgyőr ellen. Ezúttal nem maradt sok kérdés, miután – szerencsére – dupláztam, majd Peter Ambrose is betalált. Hogy melyik gólom tetszett a leginkább? Mindkettő… Az elsőnél kis szerencsém is volt, hiszen a labda megpattant Marco Lund lábán, majd a bal oldali kapufáról került a kapuba, a másodiknál pedig kicsit ütemtelenül lőttem el a labdát. Korábban mindig megkaptam, hogy nem próbálkozom eleget, hogy túl önzetlen vagyok, így most már megpróbálok minél többet lőni az ellenfél tizenhatosa környékéről.”
 


 Csoboth Kevin a bajnoki idényben eddig hét gólt szerzett és öt gólpasszt adott, de ezzel nem elégedett.

 „Többet, sokkal többet várok el magamtól! A hátralévő két meccsen, a Kecskemét és a Ferencváros ellen feljebb akarom tornázni ezeket a számokat. Ami engem illet, nem mindennapi idényen vagyok túl: huszonötször kezdtem, öt alkalommal a kispadról szálltam be, elfogadtam, hogy olykor onnan kell segítenem, így lehetek a csapat hasznára. Március közepén, a Mezőkövesd ellen is csere voltam, majd amikor pályára léphettem, előbb kiharcoltam egy tizenegyest, majd gólt fejeltem, és ekkor sírtam el magam. Kiszakadtak belőlem az érzéseim, hiszen sokat bántottak, kaptam hideget-meleget a teljesítményem miatt, nem úgy ment a játék az előző hónapokban, mint amit elképzeltem, és a csapat is botladozott. Nem kaptam meghívót a válogatottba – teszem hozzá gyorsan, teljes joggal –, szóval tényleg érzelemdús időszakot éltem át. Nemcsak a saját idényem, hanem az Újpest szereplése is hullámvasúthoz hasonlított: remekül kezdtünk, majd sorra kaptuk a pofonokat, s egészen múlt hétig matematikailag nem volt biztos, hogy bennmaradunk. Szerencsére ezen már nem kell izgulni.”

Más miatt viszont igen: legközelebb június elején rendeznek válogatott mérkőzéseket, a nemzeti csapat Írország és Izrael ellen készülhet a június 14-én kezdődő Európa-bajnokságra (Magyarország 15-én lép először pályára Kölnben Svájc ellen). Kérdés, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számít-e Csoboth Kevinre ezeken a meccseken, majd az Európa-bajnokságon.

„Hogy mit hoz a jövő, senki sem tudja, nem vagyok jós. A hátralévő két bajnokin is úgy akarok teljesíteni, hogy ott lehessek a válogatott keretben – de tudjuk, sokan vannak ezzel így… Persze jó hír, hogy nem huszonhármas, hanem huszonhatos keretet lehet megjelölni az Eb-re, de ez még nem jelenti azt, hogy én is a csapattal tarthatok. Nem látok a kapitány fejébe, nekem egyetlen feladatom van: jól, sőt kiemelkedően kell futballoznom.”

                                                                                                                               CSERHÁTI András

 

A LEGJOBB MÁSODIK FÉLIDŐ – FERENCVÁROS–DVSC 5–1  

A Ferencváros a Debrecen ellen öt gólt szerzett a második félidőben, a szurkolók pedig annak is örülhettek, hogy öt magyar futballista is szerepelt a kezdőcsapatban.

A második félidőben szinte átgázolt a DVSC csapatán a Ferencváros. A szünetben még gól nélküli állást mutatott a Groupama Aréna eredményjelzője, ám a fordulás után rákapcsolt az FTC, és 5–1-re legyőzte a Lokit. A zöld-fehérek közül többen nyújtottak kiváló teljesítményt, például Mohammed Abu Fani, aki gólt szerzett és gólpasszt is adott.

„Nehéz meccs volt, a Debrecen remek csapat, de hazai pályán minden mérkőzést meg kell nyernünk     – mondta Abu Fani az NSO Tv-nek. –  Az első félidőben agresszívan játszottak, amivel szorossá tették a mérkőzést. Ám tudtuk, ha sikerül megszereznünk az első gólt, azzal el is döntjük a meccs sorsát. Örülök, hogy ötször is betaláltunk, így kell mennünk tovább. A gólom? Szép volt, mindig élvezem, ha betalálok, de a lényeg, hogy segítsem a csapatot, így ugyanúgy örülök a gólpassznak is. A drukkereink mindig kitesznek magukért, örülök, hogy a Ferencvárosnak vannak a legjobb szurkolói. Minden meccsen meg kell hálálni a támogatásukat, fontos, hogy velük együtt vagyunk erősek. Ami a közelgő kupadöntőt illeti, a Ferencváros célja, hogy mindent megnyerjen, amit csak lehet, ha ez nem sikerül, akkor az csalódás. Ha eljön a döntő napja, minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, hogy megnyerjük.”

A Ferencvárost sok kritika éri, amiért kevés magyar játékos van a keretében vagy éppen a kezdőcsapatában, ám ezúttal ki kell emelni, hogy a Debrecen elleni 5–1-es győzelmet hozó bajnokin öt magyar futballista is az első perctől ott volt a pályán. Dibusz Dénes, Varga Barnabás, Katona Bálint, Lisztes Krisztián és Botka Endre kezdett – csereként pedig a 18 esztendős Tóth Alex, valamint a rutinosabb Pászka Lóránd is játszott.    J. Á. 

A FORDULÓ KEZDEMÉNYEZÉSE

A FORDULÓ STATISZTIKÁI – KÉT GÓLREKORD IS MEGDŐLT

Az Újpest 7–0-s és a Ferencváros 5–1-es győzelme két gólrekordot is eredményezett. Ebben az idényben egyetlen csapat sem szerzett még egy mérkőzésen hét gólt. A legtöbb hat gól volt egy csapattól, amire négyszer is volt példa, háromszor az FTC-nek sikerült: 

Augusztus 27., 5. forduló: Ferencváros–Paks 6–1
Szeptember 3., 6. forduló: ZTE–Ferencváros 2–6 
Szeptember 30., 8. forduló: MTK–Ferencváros 1–6 

Február 18., 21. forduló: Puskás Akadémia–MTK 6–1 

Mindebből az is következik, hogy az Újpest Diósgyőr elleni 7–0-s győzelme a legnagyobb különbségű siker ebben az idényben. Viszont hétnél több gólt már négy meccs is hozott. A fent már említett ZTE–FTC 2–6 mellett további három: 

Augusztus 6., 2. forduló: Fehérvár–FTC 3–5
Október 21., 10. forduló: Újpest–KTE 5–3
Április 20., 29. forduló: Diósgyőr–DVSC 5–3


Az NB I-ben 7–0-s meccset legutóbb a Ferencváros játszott, ugyancsak a Diósgyőr ellen, a fővárosiak 2019 márciusában győztek 7–0-ra a DVTK ellen. Az Újpest 7–0-ra a szombati meccset megelőzően 2006 áprilisában nyert, akkor szintén hazai pályán a Honvéd ellen, és akkor is Mészöly Géza volt a csapat vezetőedzője. Az Újpest a Diósgyőr fölött a legnagyobb különbségű sikerét egyébként 1968. november 10-én aratta, akkor 9:0-ra győzött.


A 31. forduló másik gólrekordja a Ferencvároshoz kötődik, ugyanis az FTC a DVSC elleni ötössel 78 gólnál tart ebben az idényben, amire még nem volt példa, mióta a 2015–2016-os idénytől kezdődően 12 csapattal, 33 forduló rendszerben zajlik a bajnokság. Ebben a lebonyolításban eddig a Paksi FC tartotta a rekordot, amely a 2020–2021-es kiírásban 76 találattal zárt.

A fent említett gólrekordok pedig azt is eredményezik, hogy ebben a lebonyolításban a mostani idényben a legmagasabb a meccsenkénti gólátlag: 3.059. Az eddigi csúcsot ebben a rendszerben a 2020–2021-es idény 3.01-es átlaga jelentette. Viszont az utolsó két fordulóban még lehet esély arra, hogy megdőljön az évszázados gólrekord: a csúcsot jelenleg a 2007–2008-as idény tartja 3.08-as mérkőzésenkénti gólszámmal.

A sok gól pedig sok nézőt is vonz ebben az idényben. A magyarfutball.hu szerint a jelenlegi idényben a meccsenkénti átlagnézőszám 4141. 4000 fölötti átlag legutóbb 2001–2002-ben volt, 4037, a mostaninál magasabb meccsenkénti átlagot pedig az 1998–1999-es idényben tartanak számot a hazai statisztikai oldalak (a magyarfutball.hu és a nela.hu), akkor 5016 volt az átlag.

                                                                                                                                   P. K. 

 

 A FORDULÓ KAPÁSLÖVÉSEI – NAGY ZSOLT 
 
Harmadszor duplázott az élvonalban pályafutása során Nagy Zsolt, ugyanakkor először fordult vele elő, hogy mindkét gólját kapásból szerezte. A Puskás Akadémia 18-szoros válogatott labdarúgója a 2020–2021-es idény utolsó fordulójában a Budafok elleni 5–0-s meccsen előbb Josip Knezevic passza, majd szöglete után talált be, a most zajló bajnokság 16. fordulójában pedig a KTE 3–0-s legyőzésekor előbb ziccerből (Jonathan Levi átadása után), majd miután Varga Bence kivédte a tizenegyesét, a kipattanóból volt eredményes. Szombaton a Kisvárda ellen Komáromi György és Jakov Puljic beadásánál is jó ütemben érkezett a kapu elé, és úgy találta el a labdát, hogy Kovács Marcellnek nem volt esélye a hárításra. A Puskás Akadémia 4–2-es, majd később az Újpest győzelme azt jelentette, hogy a Kisvárda biztosan búcsúzik az NB I-től. 
 

„Jól játszottunk, sok helyzetet alakítottunk ki, és bár eleinte voltak hibáink, miután előnybe kerültünk, megnyugodtunk  – mondta lapunknak Nagy Zsolt.   – Kapásból két gólt talán utánpótlásszinten szereztem legutóbb, arra aligha emlékszik bárki is… Már nulla nullánál betalálhattam volna, ám Szolnoki Roland egyébként remek beadása után a labda kétszer is megpattant, így bevetődve néhány centit tévedtem. Komáromi György beadása előtt feltett karral jeleztem, a hosszú oldalra érkezem, oda is jött a labda, és csak az volt bennem, kapásból találjam el a kaput – sikerült. Amikor a második félidő elején Jakov Puljic labdát szerzett az ellenfél belső védőjétől, adta magát a helyzet, örülök, hogy abból a lövésemből is gól lett! Kilencgólos vagyok, a sérülésem miatt csak a hetedik fordulóban játszottam először, és a kilencedikben kezdtem, ha innen nézem, már most rendben van az idényem. Élvezem a futballt, többet játszom balszélsőt, mint védőt, minden mérkőzésen van helyzetem, és bár motivál a tizedik találat, a legfontosabb, hogy a csapat nyerje meg az utolsó két bajnokiját!”

Nagy Zsolt a 2023–2024-es idénynek úgy vágott neki, hogy tíz gólja volt az első osztályban, most tizenkilencnél tart, vagyis megduplázhatja a találatai számát. A lefújás után volt még kérdés: vajon kinek szólt a szombaton bemutatott különleges gólöröme?

„A kislányomnak, Zarának…   – mondta Nagy Zsolt. – Mindig mást talál ki, ezúttal azt mondta, ha betalálok, az egyik lábammal lépjek rá a másikra, a kezemmel pedig fogjam be a szememet és a számat. Ott volt a mérkőzésen, nagy boldogság, hogy megadhattam neki ezt a pici örömöt! Van még hátra két mérkőzés, nem azzal kell foglalkoznunk, mit játszhatnak a riválisok – ha nyerünk a hétvégén, megvan a negyedik hely, és ha úgy adódik, hogy a Fehérvár megbotlik Debrecenben, a dobogó lehet a tétje az utolsó fordulónak.”          Z. A.


A FORDULÓ BOMBÁJA – PETŐ MILÁN

 

 

A 14-szeres válogatott Pető Tamás fia, Milán élete első NB I-es gólját szerezte, miután hatalmas erővel bombázott az MTK Budapest kapujába.

Négy perc sem telt el a beállása után, és máris gólt szerzett. Pető Milán a 73. percben lépett pályára az MTK Budapest elleni bajnokin, majd a 77. percben beállította a 4–0-s végeredményt. A 19 esztendős középpályás nagyszerű mozdulatokkal hozta magát lövőhelyzetbe, majd 23 méterről hatalmas erővel lőtte a kapu bal oldalába a labdát. A fiatal futballistának ez volt a tizenhetedik NB I-es mérkőzése és nem akármilyenre sikeredett az első élvonalbeli gólja.

„Hogy hányadik labdaérintésemből született a gólom? Pontosan nem tudom, de az első tízben biztosan benne volt  – mondta lapunknak a Fehérvár FC saját nevelésű középpályása. – Bartosz Grze­lak vezetőedző azt mondta, vigyünk új energiát a pályára, erőltessük a lövéseket és a beadásokat, úgy érzem, sikerült teljesíteni. Próbáltam úgy ellőni a labdát, hogy a kapus ne tudjon védeni, ez össze is jött. A gólöröm közben nem tudtam, mit csináljak, ott voltak a társak, csak együtt ünnepeltünk. Schön Szabolcshoz külön is odamentem, nagyon jó a kapcsolatunk, természetes volt, hogy odaszaladok hozzá. Ami a meccset illeti, jól jött nekünk Kádár Tamás korai kiállítása, ezt követően irányítani tudtuk a játékot, és sikerült is azt megvalósítanunk, amit szerettünk volna.”

Pető Milán édesapja Pető Tamás, aki 14-szer pályára lépett a magyar válogatottban, 1998-ban pedig bajnok lett az Újpesttel, jelenleg az NB III-as Veszprém vezetőedzője. Vajon mit mondott fiának a büszke édesapa?

Rögtön felhívtam apukámat az öltözőből, nagyon boldog volt, de egyből mondta, hogy ne szálljak el, maradjak két lábbal a földön és dolgozzak tovább keményen. Így teszek, remélem, megnyerjük a hátralévő két mérkőzésünket, és miénk lesz az ezüstérem.”

A Fehérvár FC a bajnokságból még hátralévő két fordulóban a Debrecennel és a Diósgyőrrel játszik. J. Á.

 

NB I, 31. FORDULÓ
Május 3., péntek
Fehérvár–MTK Budapest 4–0
Május 4., szombat
Mezőkövesd–Zalaegerszegi TE FC 1–2
Puskás Akadémia–Kisvárda 4–2
Újpest–Diósgyőri VTK 7–0
Május 5., vasárnap
Kecskemét–Paks 0–0
Ferencváros–Debreceni VSC 5–1 

AZ ÁLLÁS       
  1. Ferencvárosi TC3122  5  478–28+5071
  2. Paksi FC3116  6  948–40+854
  3. Fehérvár FC3116  51055–39+1653
  4. Puskás Akadémia311310  853–33+2049
  5. Debreceni VSC3113  61247–44+345
  6. MTK Budapest3112  71241–58–1743
  7. Zalaegerszegi TE3112  61352–57–542
  8. Diósgyőri VTK3111  81248–56–841
  9. Kecskeméti TE3111  61440–44–439
10. Újpest FC3111  41645–62–1737
11. Kisvárda31  8  41935–50–1528
12. Mezőkövesd31  5  52127–58–3120

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik