Vasas, Leicester: 25! Kassai mérföldkőnél, de nem lesz Vidi-kedvenc

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.17. 18:00
Szerencsére egyre többször írhatjuk le a labdarúgó NB I aktuális fordulóját követően, hogy kimondottan jó körön, több emlékezetes mérkőzésen vagyunk túl. Kár, hogy ezt csak kevesen láthatják, mert a nézőszám nem emelkedik, miközben a televízióban továbbra is csak két bajnoki látható fordulónként. Ráadásul most az egyik a kevésbé színvonalas Gyirmót–Mezőkövesd volt, így sokan lemaradtak az egészen kiváló Haladás–FTC (2–0) csatáról. Szokásos heti visszapillantónkban azért igyekszünk minél többet visszaadni a meccsélményekből.

VÉGE A DVTK BORZALMAS NEGATÍV SZÉRIÁJÁNAKVÉGE A DVTK BORZALMAS NEGATÍV SZÉRIÁJÁNAK

Kilenc nyeretlen mérkőzés után győzött a DVTK, a diósgyőriek szombaton a Videotont verték meg 2–0-ra. Ezt megelőzően legutóbb július 23-án, odahaza az Újpestet gyűrték le (2–1), azután jött a kilencmeccses negatív széria két iksszel és hét vereséggel – a rossz periódusban a megszerezhető 27 pontból csupán kettőt gyűjtöttek be.

Kilencesnél hosszabb nyeretlenségi sorozata legutóbb 2007-ben volt a DVTK-nak. A 2007–2008-as szezont úgy kezdte a diósgyőri csapat, hogy az első tíz fordulóban nem győzött, s ha ehhez hozzáadjuk, hogy az azt megelőző idény utolsó három mérkőzésén sem nyert az együttes, akkor tizenhárom bajnoki meccses negatív széria jön ki.

Horváth Ferencnek vezetőedzőként volt már a mostaninál hosszabb nyeretlen időszaka is: 2013 őszén a Paksi FC-vel egymást követő tíz NB I-es meccsen nem sikerült győznie, majd a téli szünetben a Győri ETO-hoz igazolt át (a győrieknél a szövetségi kapitánnyá előlépett Pintér Attilát váltotta), és az első két bajnokin ott sem nyert, tehát 12 meccses negatív sorozatot hozott össze. Aztán a következő tizenegy mérkőzésből tízet behúzott, egyszer ikszelt, és felhozta a csapatot a DVSC mögé a második helyre, csak a rosszabb gólkülönbsége miatt nem lett bajnok az ETO-val...

KASSAI-MÉRFÖLDKŐ, DE TOVÁBBRA SEM LESZ A VIDI „KEDVENCE”

A DVTK–Videoton (2–0) mérkőzés számos érdekességet hozott azon túl is, hogy a diósgyőriek megtörték a két és fél hónapja, kilenc bajnokin át tartó nyeretlenségi sorozatukat.

A találkozó például mérföldkőnek számít Kassai Viktor játékvezető pályafutásában is, az Eb-t is megjáró bírónak a Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai alapján ez volt a 270. élvonalbeli meccse, amivel beérte az örökrangsor 2. helyén álló Bede Ferencet. Ha pedig ezen a héten is dirigál, akkor meg is előzi. Kassainál csak az 1996 óta aktív Szabó Zsolt vezetett több meccset az NB I történetében, 299-et.

Kassai Viktor 270. NB I-es mérkőzését vezette a hétvégén (Fotó: Földi D. Attila)
Kassai Viktor 270. NB I-es mérkőzését vezette a hétvégén (Fotó: Földi D. Attila)

Szabó Zsolt 2017. január 1-jén lesz 45 éves, így a szabályok értelmében 2017 végéig vezethet az MLSZ versenyrendszerében mérkőzést (azon év végéig, amikor a 45. életévét betölti). Ezzel együtt az 1975 szeptemberében született, az NB I-ben 1999 óta meccseket vezető Kassainak három éve biztosan lesz arra, hogy beérje Szabót, így belátható időn belül várhatóan átveszi majd a vezetést az örökrangsorban. Kassai amúgy a 270 meccsen 1250 sárga és 60 piros lapot osztott ki, Szabó pedig 1433 sárgánál és 81 pirosnál tart.

Az viszont biztos, hogy nem a szombati volt Kassai legjobb meccse. Elsősorban azért nem, mert a 70. percben, 0–0-s állásnál nem ítélt büntetőt a vendégek javára a fehérvári Marko Scsepovics és a diósgyőri Lipták Zoltán ütközésénél, amelynél a hazaiak védője jól láthatóan használta a kezét, meglökte a Vidi támadóját. Érdekes, hogy a 11. fordulóban a ferencvárosi Marco Djuricin Újpest elleni gólját éppen egy hasonló lökés miatt érvénytelenítette Kassai – a játékvezető akkor az FTC-csatár tiltakozása ellenére abszolút jó döntést hozott, a mostani nem tűnt annak... Ebben az is közrejátszott, hogy Urbán Eszter alapvonali játékvezető sem jelzett szabálytalanságot, pedig közelebb állt az esethez.

Az elmúlt fél évben nem ez volt az első eset, amikor a fehérváriak meccset befolyásoló hibát kérhetnek számon Kassain: tavasszal az FTC elleni hazai Magyar Kupa-találkozón Florian Trinks az első félidőben szándékosan belerúgott Loic Negóba, de a német megúszta a kiállítást (a 2. félidőben ugyanakkor Asmir Suljiccsal együtt kiállították, de annak már kevésbé volt jelentősége az eredmény szempontjából).

NB I-ES JÁTÉKVEZETŐI ÖRÖKRANGSOR, MECCSEK SZERINT – TOP 10
1. Szabó Zsolt 299 meccs
2. Bede Ferenc és Kassai Viktor 270
4. Solymosi Péter 241
5. Gerő Ferenc 236
6. Puhl Sándor 226
7. Palotai károly 215
8. Győri László 213
9. Vad II István 211
10. Kamarás Árpád 202
Forrás: Nemzeti Labdarúgó Archívum
A HÉT PÁRHUZAMA


Tudják, hány pontja volt tavaly 12 forduló után az angol élvonalban óriási meglepetésre bajnoki címet nyerő Leicesternek? 25!

VASAS–MTK 3–2


Ugyanannyi, mint az MTK legyőzését követően 12 forduló után az NB I-ben óriási meglepetésre négypontos előnnyel listavezető Vasasnak! Ez azzal együtt is érdekes, hogy a Leicester akkor még „csak" a 3. helyen állt, hét győzelem mellett négy döntetlennel és egy vereséggel, 25–20-as gólkülönbséggel. A Vasas mérlege: nyolc győzelem, egy döntetlen, három vereség, 19–9-es gólkülönbség.

A Vasasnak ugyanannyi pontja van 12 forduló után, mint tavaly a Leicester Citynek az előző szezonban (Fotó: NS-montázs)
A Vasasnak ugyanannyi pontja van 12 forduló után, mint tavaly a Leicester Citynek az előző szezonban (Fotó: NS-montázs)

ÚJPEST: LEHET, HOGY EGY KORSZAK VÉGET ÉRT? A SZABADRÚGÁSOK ÁTKA VISZONT NEM TÖRT MEG...

Egy nappal a forduló egyik fővárosi rangadója, a Bp. Honvéd–Újpest mérkőzés előtt a lila-fehérek honlapján (www.ujpestfc.hu) Balajcza Szabolcs, az újpestiek kapusa és csapatkapitánya az alábbi sorokat intézte a csapat szurkolóihoz:

Sziasztok! A pénteki nap folyamán hosszasan egyeztettem Vignjevicsmesterrel, és mivel ezen a beszélgetésen fontos döntést is hoztunk, úgy gondoltam, hogy – a klub vezetősége után erről Benneteket, csapatunk hűséges szurkolóit tájékoztatlak először. Edzőnkkel részletesen elemeztük az elmúlt hetek történéseit, fókuszálva természetesen az én teljesítményemre, és abban maradtunk, hogy a szombati, Honvéd elleni mérkőzésen nem kapok szerepet. Szeretném hangsúlyozni, hogy kifejezetten jó hangulatú és konstruktív megbeszélés volt, amelynek során Nebojsa Vignjevics megerősített számomra fontos dolgokban, így abban is, hogy a későbbiekben ugyanúgy számít rám, mint korábban. Ami pedig engem illet: ismertek, eszemben sincs feladni, mostantól kettőzött erővel fogok küzdeni, hogy minél hamarabb visszakerülhessek az Újpest FC kapujába. Hajrá, lilák!"

Balajcza nemcsak nem kezdett a Honvéd ellen, a cserék között sem kapott helyet, azaz nem nevezték a 18 fős meccskeretbe. A több mint tíz éve az Újpestet szolgáló kapussal NB I-es meccsen ilyen csak a legritkább esetben fordult elő – megnéztük, hányszor.

Balajcza Szabolcs 2006 nyarán igazolt át Kaposvárról az Újpesthez, azóta a lilák 314 NB I-es mérkőzést játszottak, ebből 293 meccsen Balajcza védte a kapujukat. Vagyis az utóbbi 11 szezonban csupán 21 olyan bajnokija volt az Újpestnek, amelyen Balajcza nem lépett pályára. Ebből 13-szor ő volt a cserekapus, s mindössze 8 alkalommal nem volt tagja a bajnokira benevezett keretnek.

2006 nyara óta eddig csak egy félidényben nem ő számított az Újpest első számú kapusának: 2014 tavaszán az akkor 22 esztendős (jelenleg a spanyol másodosztályú Alcorcónban védő) szerb Marko Dmitrovics szorította ki a kapuból. Ebben az időszakban 12 bajnokin csere volt, viszont a Magyar Kupában ő védett, a DVTK elleni győztes fináléban is ő őrizte a lila-fehérek kapuját, és csapatkapitányként ő emelhette magasba a serleget.

Ezt az időszakot nem számítva egy-egy szezonban csupán egyszer-kétszer adta át a helyét másnak, leginkább betegség, kisebb sérülés, esetleg mentális fáradtság miatt, valamint két alkalommal piros lap utáni eltiltását töltötte.

Ami érdekes, a Bp. Honvéd ellen összesen hat bajnokit hagyott ki. 2007 februárjában Újpesten (4–2) Kövesfalvi István, 2010 márciusában ugyancsak a Szusza Ferenc Stadionban (0–1) Horváth Tamás helyettesítette, Marko Dmitrovics is éppen a kispestiek elleni találkozón (2014. március, Honvéd–Újpest 3–2) védett először Balajcza helyett, majd az előző idényben a Bozsik József Stadionban Kovács Zoltán (1–2), míg a mostani kiírásban a Fáy utcában (0–2) és Kispesten (1–1) is Banai Dávid védte a lila-fehérek kapuját a Honvéd ellen.

De miért maradt ki Balajcza a kispestiek elleni meccskeretből?

Az utóbbi fordulókban kapott néhány olyan gólt az Újpest, amelyet Balajcza számlájára írtak a szurkolók. Ebben az évadban többször is távoli lövéssel vették be a kapuját, a legnagyobb visszhangot a Videoton és a Ferencváros ellen szabadrúgásból kapott egy-egy találata váltotta ki. A fehérváriak ellen Danko Lazovics gólja indította el azt a „lavinát", amelynek végén 3–0-ra elhúzott a Videoton, és innen már csak az eredmény kozmetikázására futotta a lila-fehérek erejéből (3–4), míg a Groupama Arénában kétgólos újpesti vezetésnél Leandro gólja hozta vissza a Ferencváros elveszni látszó esélyeit (3–3).

A legutóbbi két fellépésén tehát egy-egy gólt kapott szabadrúgásból Balajcza. S mit hoz a sors?

Szombaton, a Honvéd elleni meccsen – amelyen az utánpótlás-válogatott Banai Dávid védte az újpestiek kapuját – a kispestiek Davide Lanzafame szabadrúgásból szerzett góljával egyenlítettek és mentettek pontot a lilák ellen...

LAZOVICS GÓLJA SZABADRÚGÁSBÓL – BALAJCZA A KAPUBAN

LEANDRO GÓLJA SZABADRÚGÁSBÓL – BALAJCZA A KAPUBAN

LANZAFAME GÓLJA SZABADRÚGÁSBÓL – BANAI A KAPUBAN

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét embere és legszebb gólja.Visszakanyarodva a fent említett DVTK–Videoton (2–0) meccshez, a hét emberét és a hét gólját is erről a találkozóról választottuk ki. Mindkét cím ugyanahhoz a játékoshoz, Elek Ákoshoz kötődik. A középpályás egyrészt tetszetős góllal – alányesett a labdának, amely a kapu hosszú oldalában kötött ki – fontos szerepet vállalt volt csapata legyőzésében, másrészt a meccs után a közösségi oldalára feltöltött kép emberi oldaláról is árulkodott. A könnyeket hullajtó játékos fotója bizonyította, ha valakit nem hagyott hidegen a DVTK mélyrepülése az utóbbi időben, akkor az Elek Ákos.

A hét tanulsága. Sokan már eddig is tudták, de a Haladás–FTC (2–0) meccsen ismét bizonyságot nyert: Böde Dániellel nem érdemes ujjat húzni. A két zöld-fehér együttes az első félidő végéhez közeledve csúnyán összekapott a pályán egy elkésett belépő után. Böde pedig tette a dolgát: csapata pajzsa volt!

A hét meccse, védése, kapusa. Ha már a Haladás–FTC meccs szóba került, említsük meg, hogy a két gól mellett négy kapufát és két ferencvárosi kiállítást (és még a vendégek vezetőedzőjét, Thomas Dollt is a lelátóra küldték) is hozó találkozót láttuk a hét legjobb mérkőzésének, a Radó András átlövését lécre toló Rózsa Dániel bravúrját pedig a hét védésének választottuk, és az ezen bravúr mellett büntetőt is hárító kapuvédőt pedig a hét kapusának.

A hét szögletvariációja. Ezt ugyancsak az említett mérkőzésen láthattuk. A hazaiak mestere, Mészöly Géza árulta el a lefújást követően, hogy a vezetést egy olyan szögletvariációból szerezték meg a Ferencváros ellen, amelyet a német válogatottól lestek el a legutóbbi, Észak-Írország (2–0) elleni mérkőzéséről – milyen érdekes, ezek után a Haladás is 2–0-ra győzött.

A HALADÁS SZÖGLETE ÉS GÓLJA A FERENCVÁROS ELLEN



A NÉMET VÁLOGATOTT SZÖGLETE ÉS GÓLJA ÉSZAK-ÍRORSZÁG ELLEN



Megszakadó góltalansági sorozat – a hét legnagyobb védelmi hibája.
Egyszerre ért véget két szép sorozata a Gyirmót FC Győrnek: a kisalföldi együttes öt veretlen mérkőzés után veszített, valamint 612 játékperc után kapott gólt. A mezőkövesdiek frissen igazolt csatára, Ulysse Diallo talált be Sebők Zsolt kapujába, a győztes gólt két gyirmóti védő elképesztő ügyetlenkedése előzte meg. A salgótarjáni születésű vezetőedzők, Urbányi István és Pintér Attila (Urbányi Maldív-szigeteki, Pintér magyar szövetségi kapitány volt) párharcát utóbbi nyerte meg. A Gyirmót–Mezőkövesd meccshez kötődik a hét legnagyobb lövése is: a hazaiak középpályása, Filkor Attila a 38. percben szó szerint kilőtte a labdát a stadionból.

A hét debütánsa. A DVSC frissen igazolt szlovák válogatott csatára, Róbert Vittek a 46. percben lépett pályára a Paks ellen (a szünetben cserélték be), és a 47. percben pontot érő gólt szerzett. Így a már említett Diallóhoz hasonlóan rögtön az első bajnoki meccsén sikerült a kapuba találnia új csapatában.

NB I, 2016–2017, 12. FORDULÓ
OKTÓBER 15., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Gyirmót–Mezőkövesd 0–1Győr-Gyirmót, Alcufer StadionFarkas Ádám
1100
Haladás–Ferencváros 2–0
Sopron, Soproni Városi StadionSolymosi Péter
4138
Bp. Honvéd–Újpest 1–1
Budapest, Bozsik József Stadion
Andó-Szabó Sándor2713
Paks–DVSC 1–1Paks, Paksi StadionSzőts Gergely
836
Vasas–MTK 3–2
Budapest, Illovszky Rudolf StadionVad II István
3754
DVTK–Videoton 2–0 Miskolc, DVTK StadionKassai Viktor2472
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 12 8 1 3 19– 9 +10 25
2. Szombathelyi Haladás 12 6 3 3 16–12 +4 21
3. Videoton FC 12 6 2 4 24–14 +10 20
4. Ferencvárosi TC 12 5 4 3 22–16 +6 19
5. Budapest Honvéd 12 5 3 4 18–11 +7 18
6. Újpest FC 12 4 4 4 17–16 +1 16
7. Debreceni VSC 12 4 3 5 16–18 –2 15
8. Mezőkövesd Zsóry FC 12 3 4 5 12–19 –7 13
9. MTK Budapest 12 3 4 5 7–14 –7 13
10. Gyirmót FC Győr 12 3 4 5 6–15 –9 13
11. Paksi FC 12 2 6 4 10–13 –3 12
12. Diósgyőri VTK 12 3 2 7 13–23 –10 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik