Változás Kisvárdán, nyugat-európai erősítés Felcsúton

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.07.31. 08:38
Folytatjuk felvezető sorozatunkat a labdarúgó NB I hétvégi rajtja előtt. Terítéken a nyáron láthatóan játékospolitikát váltó Kisvárda, a Böde Dániel hazatérésével és Tomiszlav Szivics érkezésével játékban várhatóan sokat változó Paksi FC és a jelentősen átalakuló Puskás Akadémia FC.
Sokáig kérdéses volt a jövője, ám Felipe maradt Kisvárdán (Fotó: archív)
Sokáig kérdéses volt a jövője, ám Felipe maradt Kisvárdán (Fotó: archív)
Sokáig kérdéses volt a jövője, ám Felipe maradt Kisvárdán (Fotó: archív)

 

ÚJ JÁTÉKOSPOLITIKA, ÚJ CSATÁR, ÚJ EDZŐ – KISVÁRDA

A tavaly nyáron 13 külföldit, köztük öt ukránt igazoló Kisvárda a mostani felkészülési időszakban megváltoztatta játékospolitikáját. Azt nem tudni, hogy a nyártól visszatérő légiósajánlás vagy más néven hazai szabály – plusz 50 millió forintos díjazás nyerhető el az MLSZ-től, ha egy csapatban a 33 forduló alatt átlagban hét hazai labdarúgó és maximum négy légiós szerepel –, esetleg a hazai játékos meghatározásának változása (innentől már csak az számít hazai labdarúgónak, aki magyar állampolgár, és egy bajnoki keretbe maximum tíz légióst lehet benevezni) indukálta-e a változást, de tény: a nyáron hét külföldi futballista távozott Kisvárdáról és csak egy érkezett (Brana Ilics távozását kedden jelentették be). A hét távozóból négyen ukránok, míg az egyetlen légiós érkező a háromszoros román válogatott Claudiu Bumba.

A támadósorbaTischler Patrik érkezett, aki a nyári meccseken három gólt szerzett (ezzel Grozavval holtversenyben a felkészülési időszak legeredményesebb várdai labdarúgója), míg a nyár egyik fő híre a csapatnál, hogy a brazil kapus, Felipe hosszas huzavona után annak ellenére maradhatott, hogy társaihoz képest több héttel később kezdte meg a nyári felkészülést.

A csapat játéka persze nemcsak a keretben történt mozgások, hanem a Dajka László helyére érkező új vezetőedző, Miriuta László miatt is változhat.

Azt azonban nehéz megmondani a felkészülési meccsek alapján, hogy milyen játékerőt képvisel az új Kisvárda, tekintve, hogy a kilenc nyári edzőmeccséből hármat nyert meg, négyszer vereséget szenvedett két iksz mellett. A legutóbbi négy találkozójából egyet sem nyert meg, az NB II-es Vasastól egyszer, a szintén másodosztályú Gyirmóttól kétszer is kikapott. Aggasztó lehet továbbá kisvárdai szempontból, hogy a kilenc találkozón összesen 15 gólt kapott a csapat, ebből a legutóbbi négyen tízet.

A Kisvárda otthon kezd a Paks ellen, majd Debrecenbe, aztán a Honvédhoz látogat.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők: Baranyai Ádám (Csákvár), Claudiu Vasile Bumba (román, Adanaspor – Törökország, szabadon igazolhatóként), Rubus Tamás (Nyíregyháza Spartacus), Tischler Patrik (Újpest FC, legutóbb kölcsönben Bp. Honvéd)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Zöldesi Illés (ZTE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Andrij Cserepko (ukrán, FK Minaj – Ukrajna), Délczeg Gergely (Dorogi FC), Horváth Zoltán (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Brana Ilics (szerb, FK Indjija – Szerbia),Izing Martin (BFC Siófok, kölcsön után végleg), Patrick Mevoungou (kameruni, szabadon igazolható), Matija Misic (horvát, Soroksár, szabadon igazolhatóként), Mihajlo Rjasko (ukrán-magyar, szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Mezőkövesd), Vári Barnabás (ETO FC Győr, szabadon igazolható), Hrihorij Zanko (ukrán-magyar, cigándi kölcsön után FK Minaj – Ukrajna)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Pavlo Lukjancsuk (ukrán, Dinamo Kijev II – Ukrajna)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Gheorghe Grozav (román, Ferencváros)

A KISVÁRDA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
június 24.
Felkészülési mérkőzések:
Július 3.: Kisvárda–FK Minaj (ukrán II.) 4–1 (Cukalasz 2, Grozav 2)
Július 6.: Slavoj Trebisov (Tőketerebes, szlovák II.)–Kisvárda 1–1 (Negrut – 11-esből)
Július 10.: Nyíregyháza Spartacus (NB II)–Kisvárda 0–1 (Grozav)
Július 13.: Kisvárda–Diósgyőri VTK 0–1
Július 17.: Kisvárda–Kaposvári Rákóczi 3–2 (Tischler 2, Kravcsenko)
Július 20.: Vasas FC (NB II)–Kisvárda 2–1 (Gyüre)
Július 20.: Vasas FC (NB II)–Kisvárda 2–2 (Hugo Seco, Tischler)
Július 27.: Kisvárda–Gyirmót FC Győr (NB II) 3–4 (Bumba, Sassá, Gyüre)
Július 27.: Kisvárda–Gyirmót FC Győr (NB II) 0–2

Böde Dániel a Partizan Beogradnak is beköszönt (Fotó: paksifc.hu)
Böde Dániel a Partizan Beogradnak is beköszönt (Fotó: paksifc.hu)


HA VAN BÖDE, NINCS VERESÉG – PAKSI FC

Nehéz eldönteni, hogy Pakson a Ferencvárostól hazatérő Böde Dániel vagy a kispadon Csertői Aurélt váltó régi-új vezetőedző, Tomiszlav Szivics visszatérése gyakorol-e nagyobb hatást a tolnaiak játékára, az azonban már most látszik, a válogatott csatár nem levezetni érkezett, a nyári meccseken négy találattal adta jelét annak, hogy motiváltan, gólra éhesen várja az új idényt.

A Paks a kilenc nyári felkészülési meccséből hatot megnyert, kétszer ikszelt és csak egyszer kapott ki, az NB II-es Dorogtól 1–0-ra, de azon meccsen kissé tartalékos összeállításban állt fel a csapat, Böde nélkül. Viszont a legyőzöttek között találunk skót és algériai csapatot is, továbbá biztató eredmény a szerb élvonal legutóbbi kiírásában 3. helyen végző Partizan Beograd elleni 2–2 is, igaz, azt a meccset meg is nyerhették volna a tolnaiak, hiszen már 2–0-ra vezettek.

Böde mellett a nyáron érkezett – ugyancsak az FTC-től – a kapus Holczer Ádám (egy ideig úgy nézett ki, hogy a paksiak kizárólag a Ferencvárostól szerződtetnek játékosokat…), majd a Puskás Akadémiától a védő Osváth Attila jött, mind a két labdarúgónak van esélye arra, hogy az ősszel meghatározó játékossá váljon. Miközben távozási oldalon nem találunk olyan futballistát, aki a legutóbbi idényben nélkülözhetetlennek számított volna Pakson.

A csapat Kisvárdán kezdi az új idényt, majd fővárosi ellenfelek következnek – otthon aBp. Honvéd, idegenben az Újpest FC –, aztán a Fehérvárt fogadja a Szivics-csapat.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Böde Dániel
(Ferencváros), Holczer Ádám (Ferencváros), Osváth Attila (PAFC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Bor Dávid (Soroksár SC), Fejős Áron (Budaörs SC), Jelena Richárd (Mosonmagyaróvári TE), Kelemen Dávid (Vasas FC), Simon Márk (Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Herjeczki Kristóf (Bp. Honvéd, próbajáték)
Távozók: Horváth Péter (BFC Siófok, kölcsön után végleg), Simon András (MTK Budapest), Szabó Balázs (Budaörs), Vági András (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Verpecz István (balmazújvárosi kölcsön után szabadon igazolható)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Kölcsönbe távozók: Borsos Vilmos (budaörsi kölcsön után Dorogi FC), Egerszegi Tamás (Bp. Honvéd), Kesztyűs Barna (Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PAKSI FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 24.
Edzőtábor: július 10.–július 20., Szlovénia
Felkészülési mérkőzések:
Június 29.: Kecskeméti TE (NB III)–Paks 0–3 (Báló, Fejős, Molnár D.)
Július 3.: Paks–Livingston FC (skót I.) 1–0 (Böde)
Július 6., Paks–Pécsi MFC (NB III) 2–0 (Hahn, Böde)
Július 11.: Paks–FK Zorja Luhanszk (ukrán I.) 1–1 (Lenzsér)
Július 13.: Paks–FK Partizan (szerb I.) 2–2 (Papp K., Böde)
Július 17.: Paks–Paradu AC (algériai I.) 2–1 (Hahn, Könyves)
Július 20.: Paks–Soroksár SC (NB II) 5–2 (Szabó, Böde, Hahn, Szendrei, Bor)
Július 27.: Paks–Budaörs (NB II) 3–2 (Hahn 2 – a másodikat 11-esből, Könyves)
Július 27.: Dorogi FC (NB II)–Paks 1–0

Yoell van Nieff (szemben) a PAFC egyik új szerzeménye (Fotó: pfla.hu)
Yoell van Nieff (szemben) a PAFC egyik új szerzeménye (Fotó: pfla.hu)

ERŐSÍTÉS NYUGAT-EURÓPÁBÓL – PUSKÁS AKADÉMIA FC

SZAVAZÁS

Melyik csapat hányadik helyen végez az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ritka az, hogy magyar csapat nyugat-európai élvonalból igazoljon több játékost is egy átigazolási időszakban, márpedig a Puskás Akadémia FC két labdarúgót is szerződtetett a holland élvonalból – a holland Yoell van Nieffetés a német Thomas Meissnert –, míg a cseh David Vaneceka skót Premiershipből érkezett. Az ausztrál Golgol Mebrahtu az NB I-nél szintén magasabban jegyzett cseh első osztályból igazolt Felcsútra (nomen est omen: tőle gólokat és gólokat vár a szakmai stáb…). A PAFC támadósora továbbá az eszéki kölcsönből visszatérőEzekiel Hentyvel is erősödött. A nyári meccseken Henty négy, Mebrahtu három, míg Vanecek két gólt szerzett. Ezek után aligha érzi meg a csapat, hogy a grúz csatár, Bacsana Arabuli a Panionioszhoz szerződött.

A Kisvárdához és a Pakshoz hasonlóan a PAFC-ot is új edző irányítja a nyártól, a felvidéki Hornyák Zsolt legutóbb a cseh Slovan Liberec vezetőedzője volt. Nehéz megjósolni, hogy a hét új szerzemény mellett összesen 12 távozót számláló (s ebben nincsenek benne azok, akik már a tavasszal is más klubnál szerepeltek kölcsönben) Puskás Akadémiától mi várható az ősszel, de ha az új labdarúgók beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, még a dobogó sem tűnik elérhetetlennek.

Ezt erősíthetik a nyári felkészülési meccsek is: a PAFC hét találkozón lépett pályára, ebből négy meccsen győzött, egyszer döntetlent játszott, kétszer kikapott. Például legyőzte 4–0-ra a görög élvonalbei AEL-t, és szoros mérkőzést játszott a török élvonalbeli Kasimpasával (azt a meccset 3–2-re elveszítette).

A Puskás Akadémia szombaton az őszi hazai meccseit Angyalföldön rendező Újpest FC vendégeként kezdi meg az idényt, majd Felcsúton a Mol Fehérvárral találkozik, aztán Mezőkövesdre látogat, s a 4. fordulóban a Ferencvárost fogadja.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Fülöp Lóránd (romániai, FC Botosani – Románia), Huszti András (Tiszakécske), Golgol Mebrahtu (ausztrál, Sparta Praha – Csehország), Thomas Meissner (német, Willem II – Hollandia), Sós Bence (Fehérvár, kölcsön után végleg), Yoell van Nieff (holland, Heracles Almelo – Hollandia), David Vanecek (cseh, Hearts – Skócia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Ezekiel Henty (nigériai, NK Osijek – Horvátország), Antonio Perosevic (horvát, el-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Tóth Balázs (Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Skribek Alen
Kiszemeltek:
Távozók: Bacsana Arabuli (grúz, Panioniosz – Görögország), Csilus Ádám (csákvári kölcsön után szabadon igazolható),Braniszlav Danilovics (szerb, Diósgyőri VTK), Liridon Latifi (albán, FC Sheriff Tiraspol – Moldova), Molnár Gábor (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Osváth Attila (Paksi FC), Prosser Dániel (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg), Radó András (ZTE), Rus Adrián (romániai, Fehérvár, legutóbb kölcsönben: Sepsi OSK – Románia), Szabó Máté (csákvári kölcsön után Budafoki MTE), Szakály Péter (szabadon igazolható), Szécsi Márk (Debreceni VSC, kölcsön után végleg), Antonio Taylor (amerikai-panamai), Gonzalo Vega (uruguayi, Club Atlético Rentistas – Uruguay, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Madarász Márk (ETO FC Győr után Csákvár), Varga Ádám (Tiszakécske)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Benedik Mioc (horvát, NK Osijek – Horvátország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 17.
Edzőtábor: július 13.–július 27., Murau (Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 29.: PAFC–Csákvár (NB II) 2–1 (Sós, Radó)
Július 3.: PAFC–Haladás (NB II) 2–0 (Golgol 2)
Július 10.: PAFC–ETO FC Győr (NB II) 2–2 (Golgol, Henty – 11-esből)
Július 16.: PAFC–OFK Zsarkovo (szerb II.) 2–0 (Knezevic 2)
Július 20.: PAFC–Maccabi Petah-Tikva (izraeli II.) 0–2
Július 24.: PAFC–AE Lariszasz (görög I.) 4–0 (Henty 2, Hegedűs J., Vanecek)
Július 26.: PAFC–Kasimpasa (török I.) 2–3 (Vanecek, Henty)

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Szombat
19.30:
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE
19.30:Újpest FC–Puskás Akadémia FC (Tv:M4 Sport) – Illovszky Rudolf Stadion
19.30:Kisvárda Master Good–Paksi FC
Vasárnap
18.00:Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
18.00:Mol Fehérvár FC–Kaposvári Rákóczi FC

A Ferencváros–Debreceni VSC mérkőzést későbbi időpontra halasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik