Új légióscsúcs Felcsúton, 41 éve nem látott DVTK-bravúr

Vágólapra másolva!
2018.03.05. 16:25
null
Diallo mellett még kilenc légiós játszott a Puskás Akadémiában a DVSC ellen (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I-ben a hétvégén csonka fordulót rendeztek, hiszen a Honvéd–Videoton mérkőzést a pálya fagyott talaja miatt elhalasztották. Ezért a Nemzeti Sport szokásos értékelőjével – melyben megválasztjuk az adott kör legjobbját, illetve összeállítjuk a forduló válogatottját is – csak az elhalasztott meccs pótlása után jelentkezünk. Ugyanakkor a lejátszott meccsekhez kötődő néhány statisztikát, illetve a hétvégéről néhány érdekességet azért így is csokorba szedtünk.

TÚL AZ 50. KÜLFÖLDIN. MEGDŐLT A LÉGIÓSCSÚCS

A hétvégén a grúz Lasa Sindagoridze (Balmazújváros), a bosnyák Dzenan Burekovic (Újpest), a nigériai Vincent Onovo (Újpest) és a szerb Dejan Georgijevics (FTC) személyében négy légiós debütált az NB I-ben. A nela.hu adatai alapján így már 51-re emelkedett azoknak a nem Magyarországon született labdarúgóknak a száma, akik ebben a szezonban mutatkoztak be a honi élvonalban.

A 21. fordulóban az egy csapatban egy meccsen pályára lépő légiósok csúcsa is megdőlt, ugyanis a Puskás Akadémia nyolc külföldivel a kezdőben lépett pályára a DVSC elleni 0–0 alkalmával (a két szlovén, Dejan Trajkovski és Denis Klinar, a két horvát, Josip Knezevic és Antonio Perosevic a belga Jonathan Heris, a kameruni Patrick Mevoungou, a nigériai Ezekiel Henty és a mali Ulysse Diallo is kezdett), csereként pedig még két légiós állt be (a horvát Stipe Bacelic-Grgic és az albán Liridon Latifi), vagyis összesen tíz légiós szerepelt a felcsútiaknál.

Az őszi rekordot a Ferencváros és a Videoton tartotta, akkor többször is előfordult, hogy vagy a Fradi, vagy a Vidi nyolc légióst is bevetett egy mérkőzésen (a légiósokba a már a magyar válogatottban, illetve utánpótlás-válogatottban bemutatkozó játékosokat nem számoltuk bele).

Az egy meccsen összesen (vagyis a két csapatban együttvéve) pályára lépő, 14 légióst jelentő csúcsot sokáig a 12. fordulóban rendezett PAFC–FTC mérkőzés tartotta, de ezt már megdöntötte a egy héttel ezelőtti Mezőkövesd–Puskás Akadémia mérkőzés, melyen a hazaiaknál hat, a vendégeknél kilenc külföldi állampolgár lépett pályára, vagyis összesen 15. A PAFC a most pályára küldött tíz légióssal így a saját, egy héttel korábbi csúcsát döntötte meg.

A HÉT FORDÍTÁSA

A DVTK szombaton négy percen belül fordította meg a Ferencváros elleni bajnokit, és győzött 2–1-re Debrecenben. A diósgyőriek pályaválasztóként az elmúlt bő negyven évben a 23 meccsből hétszer tudták megverni az FTC-t, de eddig csak egyszer fordult elő, hogy vesztett állásból, 0–1-ről fordítva győztek. 1976. október 16-án Bálint László 27. percben szerzett góljával vezetett a Fradi a Diósgyőr vendégeként, ám a hazaiak Oláh Ferenc 37. és 47. percben szerzett góljával fordítottak, és 3–2-re győztek.

DVTK–FTC – BRKOVICS EGYENLÍTETT

DVTK–FTC 2–1 – BOTKA ÖNGÓLJA

Pedig a meccs elején ezzel a Böde-góllal még a Fradi vezetett:

A BALMAZÚJVÁROS ÉS A MEZŐKÖVESD VERETLENSÉGI SOROZATA A LEGHOSSZABB

A labdarúgó NB I 21. fordulójában több sorozat is folytatódott, de ennek nem minden csapatnál örülhetnek. A Haladás otthonában 3–0-s vereséget szenvedő Vasas például egymás után az ötödik bajnokiját veszítette el, és ezen az öt meccsen 15 gólt kapott, miközben csak hármat szerzett. Érdekesség, hogy az angyalföldiek legutóbb éppen a Haladást győzték le, tavaly, október 17-én 1–0-ra. Azóta kilenc bajnokin mindössze két pontot gyűjtöttek, az övék a leghosszabb aktív nyeretlenségi széria az NB I-ben és a leghosszabb vereségszéria is.

Ellenben például a Haladás szurkolói örülhetnek neki, hogy majd’ három év után láthatták ismét három góllal győzni a kedvenceket, legutóbb 2015 májusában a Puskás Akadémia ellen nyertek 3–0-ra Halmosi Péterék (az akkori csapatból Halmosi Péter, Schimmer Szabolcs és Rácz Barnabás játszott most a Vasas ellen is) – vagyis az újabb háromgólos sikerhez vissza kellett térni a soproni albérletből Szombathelyre, a Rohonci útra.

A Balmazújváros viszont immár hétmeccsesre nyújtotta a veretlenségi sorozatát az NB I-ben a Paks elleni 0–0-val. És hogy melyik csapaté a második leghosszabb aktív veretlenségi széria? A Balmazújvároshoz hasonlóan a bennmaradásért harcoló, Újpesten 3–2-re nyerő, de még mindig sereghajtó Mezőkövesdé, Kuttor Attila együttese hat meccse nem kapott ki, a hatból kétszer győzött, ráadásul három gól nélküli mérkőzés után először szerzett gólt, rögtön hármat is.

EGYÉB LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét gólöröme a Vasas ellen 18 méterről, szép lövésből betaláló Rácz Barnabásé, aki Gera Zoltánt idézte a szaltójával.

Egy letámadás végén került elém a labda, lefordultam, és a bal sarokba lőttem. Örülök, ha többen is szépnek találják, de csapatmunka volt ez a gól is. Ami pedig a gólörömömet illeti: anyukám és apukám is tornaedző, még kisgyerekkoromban ők tanítottak meg szaltózni, és mert hosszú idő után voltam újra eredményes, nekik szólt a mutatvány, amelyet Magyarországon korábban talán csak Gera Zoltántól láthattunk. Egyébként utánpótlás-játékosként olykor már szaltóztam, a felnőttcsapatban viszont ez volt az első alkalom. Ugyanakkor bízom benne, nem az utolsó" – mondta a góljáról és gólöröméről a 21 éves támadó középpályás, akinek a 47. meccsén ez volt a harmadik találata az élvonalban, ebben a szezonban az első.

Rácz Barnabás szaltója a Vasasnak lőtt gólja után (Fotó: Unger Tamás)
Rácz Barnabás szaltója a Vasasnak lőtt gólja után (Fotó: Unger Tamás)

A hét sérülése is egy szombathelyi játékoshoz, Karol Mészároshoz kötődik, aki elveszítette az eszméletét és orrcsonttörést is szenvedett, miután a Vasas kapusa, Lubos Kamenár rosszul mozdult ki a kapujából és a labda helyett a szombathelyi támadó fejét találta el. Kamenár megmozdulását a hét kapushibájaként is elkönyvelhetjük, tekintve, hogy az ajándék labdát Kovács Lóránt az üres kapuba gurította.

A hét hőse. Eperjesi Gábor, a DVTK labdarúgója egy esés következtében kézközépcsonttörést szenvedett a Ferencváros ellen, de végigjátszotta a 2–1-es győzelemmel végződő szombati bajnoki mérkőzést.

A hét balhéja attól függetlenül is a Honvéd-szurkolókhoz kötődik, hogy csapatuk mérkőzése a fagyott talaj miatt elmaradt.

„A helyszínrőlvaló távozáskorismeretlentettesekpirotechnikai eszközökkel megtámadtákcsapatunkbuszát, melyen a játékosokés a szakmai stáb tagjai tartózkodtak.Személyi sérülés nem történt, de aVidi-buszban anyagi kár keletkezett, ezértvárhatóanrendőrségi feljelentést teszünk” – számolt be az esetről a Videoton honlapja, a vidi.hu.

NB I, 2017–2018, 21. FORDULÓ
MÁRCIUS 3., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Haladás–Vasas 3–0
Szombathely, Haladás StadionBerke Balázs
2866
DVTK–Ferencváros 2–1
Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám3652
Balmazújváros–Paks 0–0
Balmazújváros, Városi StadionKassai Viktor
578
PAFC–DVSC 0–0 Felcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
300
Újpest FC–Mezőkövesd 2–3
Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
1546
Bp. Honvéd–Videoton – elmaradt
Budapest, Bozsik József Stadion Bognár Tamás

TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 21 13 5 3 44–21 +23 44
2. Videoton FC 20 12 5 3 43–23 +20 41
3. Debreceni VSC 21 9 5 7 34–25 +9 32
4. Újpest FC 21 7 8 6 29–28 +1 29
5. Diósgyőri VTK 21 8 4 9 35–33 +2 28
6. Budapest Honvéd 20 8 4 8 33–35 –2 28
7. Paksi FC 21 7 7 7 29–31 –2 28
8. Puskás Akadémia FC 21 6 7 8 26–31 –5 25
9. Szombathelyi Haladás 21 7 2 12 22–34 –12 23
10. Balmazújváros 21 5 8 8 26–28 –2 23
11. Vasas FC 21 6 3 12 25–42 –17 21
12. Mezőkövesd Zsóry FC 21 4 8 9 23–38 –15 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik