Új rekord a PAFC–Fradin! 28 játékosból 14 külföldi

Vágólapra másolva!
2017.10.16. 17:24
null
A hét legvitatottabb bírói döntése, és két légiós, Latifi (27) és Koch (19), a 14-ből a PAFC–FTC meccsről (Fotó: Török Atila)
A labdarúgó NB I 12. fordulója után fókuszban a PAFC–FTC meccsen pályára lépő, rekordszámú légiós, a hét vitatott esete, az ugyanazon a meccsen a hazaiak javára megítélt büntető. Foglalkozunk Pintér Attila és Horváth Ferenc korábbi klubja, a Fradi, illetve a Videoton elleni mérlegével, a Mezőkövesd és a DVSC formájával, de többek között az is kiderül, mi volt az az „esemény” a DVTK–Vasas meccsen, amire korábban soha nem volt példa a labdarúgó NB I történetében.

A HÉT STATISZTIKÁJA – ˜LÉGIÓSREKORD A PUSKÁS AKADÉMIA–FERENCVÁROS MECCSEN

Az NB I 2017–2018-as kiírásában a szombati, 1–1-re végződő Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzésen fordult elő először, hogy a pályára lépő játékosok fele légiós volt, a 28-ból 14. Érdekesség, hogy a nyitó fordulóban szintén találkozott egymással a két csapat, akkor összesen kilenc külföldi lépett pályára, négy az FTC-nél, öt a PAFC-nál.

Ezúttal a felcsútiaknál Jonathan Heris (belga), Patrick Mevoungou (kameruni), Antonio Perosevic és a gólt szerző Josip Knezevic (horvátok) végigjátszotta az összecsapást, a kispadról az albán Liridon Latifit és a horvát Stipe Bacelic-Grgicet küldte pályára rögtön a szünet után Pintér Attila.

A hazai hattal szemben a Ferencvárosban nyolc légiós is lehetőséget kapott: végig a pályán volt Marcos Pedroso (brazil), Miha Blazic (szlovén) és a gólt jegyző Joseph Paintsil (ghánai). A 68. percben Fernando Gorriaránt (uruguayi) Amadou Moutari (nigeri) váltotta, a 75. percben Sztefan Szpirovszki (macedón) helyét Julian Koch (német) vette át, a 82. percben a szintén német Janek Sternberg is beszállt.

A zöld-fehéreknél a Brazíliában született, de 16-szoros magyar válogatott Leandrót és a nigériai útlevéllel is rendelkező Otigba Kennethet természetesen nem számítottuk a külföldi labdarúgók közé, a pályára lépő 14 légiós azonban így is meglehetősen magas szám, ehhez hasonló csak a 3. fordulóban történt, a Videoton–Újpest (2–2) összecsapáson 13 külföldi kapott lehetőséget az edzőktől.

Akkor a fehérváriaknál – az FTC legutóbbi csapatához hasonlóan – szintén nyolc, nem Magyarországon született játékos kapott lehetőséget, sőt azon a meccsen volt olyan pillanat, hogy mind a nyolcan egyszerre voltak a pályán. A liláknál öt külföldi játszott, így a második félidőben volt nagy részében a pályán lévő 22 játékosból 14 légiós volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bosnyák Asmir Suljic és a szerb Branko Pauljevics rendelkezik magyar útlevéllel is, ám őket ebben a statisztikában a légiósokhoz soroltuk.

A már említett Videoton, Ferencváros, Puskás Akadémia, Újpest négyesen kívül általában a Mezőkövesdben játszik a legtöbb légiós, igaz ott annyiban speciális a helyzet, hogy a felvidéki edző, Radványi Miklós sok szlovák játékost foglalkoztat, s közülük többen „futballmagyarként” vannak nyilvántartva (azaz nincs magyar állampolgárságuk, de nyilatkozatot tettek, hogy magyar származásúak).

A legtöbb külföldi játékost szerepeltető klubok között ott van még az FTC és a Videoton mellett szintén európai kupainduló Honvéd és Vasas (így az MLSZ-től kedvezményt kapnak, öt légióst is szerepeltethetnek az ajánlásban lévő hárommal szemben) – igaz, ez a két csapat többnyire megfelel a „légiósszabálynak". A kispestieknél Djordje Kamber és Ivan Lovric rendelkezik magyar állampolgársággal (igaz, ez önmagában a „futballmagyar” státushoz nem elegendő, arra is szükség van, hogy valamelyik felmenője révén magyar származásúnak vallja magát a játékos), míg az angyalföldieknél Lubos Kamenár szeptember közepe óta „futballmagyarként” szerepel, hiszen a szezon közben kiderült róla, hogy az egyik nagyszülője magyar…

A Horváth Ferenc edzette újonc Balmazújváros is gyakran szerepeltet öt külföldit, közülük Nemanja Andrics nemrég megszerezte a magyar útlevelet is. A DVTK-nál az esetek túlnyomó többségében az ajánlásra figyelve, három vagy négy külföldi játszik, nem számítva a horvát-magyar kettős állampolgár Ivan Radost.

Természetesen van ellenpélda is, mint ismert a Paks nem is alkalmaz légiósokat, csak magyar játékosokra épít, míg a Debreceni VSC és a Haladás a légiósszabálynak megfelelve legtöbbször maximum három külföldit játszat (még a kupaindulók ellen is, amikor ötre van lehetősége).

AZOK A MECCSEK EBBŐL A SZEZONBÓL, MELYEKEN LEGALÁBB 10 LÉGIÓS PÁLYÁRA LÉPETT EBBEN A SZEZONBAN*
FORDULÓ MÉRKŐZÉS LÉGIÓSOK SZÁMA (HAZAI/VENDÉG)**
1. Videoton–Balmazújváros 11 (7/4)
1. Vasas–DVTK 10 (5/5)
2. Újpest–FTC 10 (5/5)
2. PAFC–Videoton 12 (6/6)
3. Honvéd–Balmazújváros 11 (6/5)
3. Vasas–PAFC 10 (5/5)
3. Videoton–Újpest 13 (8/5)
4. PAFC–Bp. Honvéd 10 (5/5)
4. Mezőkövesd–Videoton 11 (4/7)
4. Újpest–Vasas 10 (5/5)
5. Bp. Honvéd–Újpest 11 (6/5)
5. Vasas–Mezőkövesd 10 (4/6)
5. Videoton–DVSC 11 (7/4)
6. Mezőkövesd–Bp. Honvéd 11 (5/6)
7. Balmazújváros–Újpest 12 (5/7)
7. DVTK–Mezőkövesd 10 (4/6)
7. Bp. Honvéd–DVSC 10 (6/4)
8. FTC–Vasas 11 (6/5)
8. Mezőkövesd–Balmazújváros 10 (5/5)
8. Újpest–PAFC 12 (6/6)
8. Videoton–Haladás 10 (7/3)
9. Vasas–Videoton 12 (6/6)
9. PAFC–Mezőkövesd 10 (5/5)
9. Bp. Honvéd–FTC 12 (6/6)
10. FTC–DVTK 12 (7/5)
10. Mezőkövesd–Újpest 10 (5/5)
11. Balmazújváros–FTC 11 (5/6)
11. DVTK–Videoton 10 (4/6)
11. Bp. Honvéd–Vasas 11 (5/6)
12. DVTK–Vasas 10 (4/6)
12. Balmazújváros–Videoton 11 (5/6)
12. PAFC–FTC 14 (6/8)

* Statisztikánkban azokat a játékosokat vettük légiósnak, akik az MLSZ adatbankjában külföldiként szerepelnek, valamint azokat, akik kettős (közte magyar) állampolgárok, de a felnőtt-, vagy utánpótlás-válogatottban (még) nem szerepeltek magyar színekben.

** A határon túli magyarokat abban az esetben sem minősítettük légiósnak, ha nincs magyar állampolgárságuk (például Fülöp István és Szarka Ákos a DVTK-ból, vagy Hudák Dávid a Mezőkövesdből).

A HÉT FIATALJA – AZ ELSŐ 2000-ES SZÜLETÉSŰ GÓLSZERZŐ, KISS TAMÁS

Noha a Haladás szombaton 2–1-es vereséget szenvedett a Bp. Honvédtól, a mérkőzés örök emlék marad Kiss Tamásnak. A szombathelyi klub középpályása a hetedik NB I-es meccsét játszotta az élvonalban (2016. december 10-én, tizenhat nappal a 16. születésnapja után, a Videoton elleni 1–1-es bajnokin mutatkozott be), és pazar lövéssel szerezte meg első élvonalbeli gólját. Az előző szezonban ő lett az első olyan játékos az NB I-ben, akinek a születési dátuma kettessel kezdődik, és most ő lett az első 2000-es születésű gólszerző is a magyar élvonalban.

A tavasszal az U17-es Eb-n is szereplő Kiss Tamás mellett még ketten mondhatják el magukról, hogy 2000-es születésűként már pályára léptek a felnőtt magyar élvonalban. Kiss szombathelyi csapattársa, Winkler András az előző idényben kapott egy meccset, míg a ferencvárosi Csonka András ebben a szezonban (a Videoton FC elleni rangadón). Gólt azonban Kiss-sel ellentétben ők nem szereztek, és a Haladás középpályása a Honvéd ellen már a hetedik NB I-es meccsét játszotta (a Vasas elleni, félbeszakadt találkozót nem számolva), ebben az idényben a harmadikat, másodszor volt kezdő.

Kisshez hasonlóan egyébként olyan legendás játékosok tudtak korábban 16 esztendősen gólt szerezni az NB I-ben, mint Bene Ferenc, Orth György, Puskás Ferenc vagy Schlosser Imre – róluk itt olvashat bővebben, Kiss nyilatkozatával együtt.

A HÉT VITATOTT ESETE – A PUSKÁS AKADÉMIA 11-ESE

„Megyei meccsen rendőri kísérettel megy haza a bíró egy ilyen tizenegyes után. Itt, egy NB I-es meccsen meg van védve. Óvodás szinten sincs ilyen, hogy ezért befújnak egy tizenegyest. Ez a véleményem róla” – fogalmazott az M4 Sportnak a Ferencváros csatára, Böde Dániel az Otigba Kennethtel szemben befújt büntetővel kapcsolatban, amellyel aztán egyenlített és pontot mentett a Puskás Akadémia. A Ferencváros vezetőedzőjét, Thomas Dollt el is küldték a kispadtól, a 11-es követő reklamálása miatt.

Ezért ezt a 11-est választottuk a hét vitatott esetének.

SZAVAZÁS

Ön szerint jogosan ítélt büntetőt a PAFC-nak Bognár Tamás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bognár Tamás játékvezető szabálytalannak ítélte meg Otigbát, ahogy a hazaiak vezetőedzője, a volt szövetségi kapitány, Pintér Attila is, aki szerint nemcsak lökött, hanem még rúgott is a ferencvárosi védő, bár ez utóbbinak a visszajátszásokban nem látni nyomát.

Ellenkező véleményen van viszont egy másik korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter, aki az M4 Sport szakértőjeként foglalt állást:

„Az égvilágon semmi sem történt. A játékvezető úgy ítélte meg, hogy egy kontra szabálytalanság volt, de nem volt.”

A Nemzeti Sport helyszíni tudósítója is utóbbi véleményen volt, vagyis hogy nem történt szabálytalanság. Ellenben ha megnézzük a nem sokkal korábbi esetet, a másik kapu előtt Botka Endre és Patrick Mevongou találkozását, akkor azt láthatjuk, hogy a kameruni középpályás elérte a ferencvárosi védő lábát, annál az esetnél mégis elmaradt a büntető. Vagyis van alapja annak, hogy a következetesség hiányát kérik számon a ferencvárosiak Bognár Tamáson. Máté Csaba, az FTC másodedzője azt kifogásolta, hogy a meccsen számos olyan, test test elleni csata volt, amit továbbengedett a játékvezető, ezek után volt számukra meglepő a tizenegyes.

Olvasóink véleményére is kíváncsiak voltunk, az eredmény pedig azt mutatja, a nagy többség szerint rossz ítélet született. Több mint 10 ezren szavaztak így, a 12 000 voksolónak a 86 százaléka.

Más kérdés, hogy egy fordulóval korábban, a Balmazújváros ellen a Fradi rúghatott egy sokat vitatott tizenegyest, amivel 3–2-re győzött – most fordult a kocka.

A vitatott 11-es

A HÉT LEGJOBBJA AZ EGYÉNI REKORDOT BEÁLLÍTÓ UGRAI ROLAND

Remekül futballozott a diósgyőri támadó a Vasas ellen (5–0), két gólig jutott, s így egyedüliként érdemelte ki a 12. forduló után a Nemzeti Sporttól a kiemelkedő, nyolcas osztályzatot a fordulóban. Az angyalföldiek ellen szélsőként lehetőséget kapó játékos első gólja előtt Vít Benest, míg a második előtt Szivacski Donátot cselezte ki. A játékos remek formának örvend, erre bizonyíték, hogy a legutóbbi hat bajnokiján öt gólig jutott, s csapattársával, Diego Velával öt-öt góllal a legeredményesebb diósgyőri a szezonban. Ugrai 6/5-ös sorozatot korábban még nem produkált az NB I-ben (a DVTK előtt a Haladásban és a Ferencvárosban futballozott az élvonalban), sőt, eddig öt gólig is csak egy idényben jutott el, a legutóbbiban (18 meccs alatt), vagyis ha még egyet szerez, azzal egyéni csúcsot is dönt.

Ráadásul a csatár a 11. és a 12. forduló közti szünetet sem töltötte haszontalanul, hiszen debütált a válogatottban, Svájc ellen rögtön góllal, majd Feröer ellen is pályára lépett. A válogatott góljának is köszönhetően a teljes tétmeccs mutatója ebben az idényben 13 fellépés/hat gól – ez eddigi pályafutása legtermékenyebb időszaka, ha úgy tetszik, csúcsa. Ugrai legközelebb a bajnoki címvédő Bp. Honvéd ellen mutathatja meg a tudását, és juthat ötről hatra, a teljes NB I-es mutatója egyébként 116 meccs, 23 gól.

PINTÉR ÉS HORVÁTH IS REMEKEL VOLT CSAPATA ELLEN – BAJNOKI CÍMBE KERÜLŐ BOTLÁSOK?

A német Thomas Doll 2016-os sikerét megelőzően Pintér Attila volt az utolsó szakvezető, aki bajnokságot nyert a Ferencvárossal. A jelenleg a Puskás Akadémiát dirigáló Pintér a múlt szombatival együtt a Fradi ellen 13-szor meccselt az NB I-ben, négyszer győzött, öt döntetlen és négy vereség mellett. Az elmúlt négy évben, 2013 augusztus óta (akkor a Győrrel kapott 2–1-re) egyszer sem szenvedett vereséget csapatával az FTC-től. A Mezőkövesddel az előző idényben két meccsen négy pontot szerzett a Fradival szemben, míg ebben az idényben a PAFC-cal két meccsen kettőt (mindkétszer 1–1-re végeztek a csapatok).

Hogy a Fradinak ebben az idényben múlhat-e a bajnoki címe a PAFC ellen elhullajtott pontokon, most még nem tudjuk megmondani. Azt viszont igen, hogy a Videotonnak az előző idényben nagyon is hiányzott a végelszámolásnál az a hat pont, amit a csapat korábbi edzője, Horváth Ferenc „vitt el előle”, hiszen a DVTK Horváth vezetésével kettőből kétszer is legyőzte a Vidit.

A jelenlegi szezonban már a Balmazújvárost irányítja Horváth, és két meccsen négy pontot már most is sikerült elcsennie a bajnokaspiránstól, ugyanis a PAFC–FTC párharchoz hasonlóan a Balmazújváros–Videoton csata is mindkétszer 1–1-es döntetlennel zárult ebben az idényben.

SOROZATOK, FORDULATOK, TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A Balmazújváros pontszerzésével és a DVTK Vasas elleni, 5–0-s győzelmével immár minden szempontból a Mezőkövesdé a legrosszabb forma az NB I-ben. A DVSC ellen 2–0-s vereséget szenvedő kövesdiek a legutóbbi tíz meccsükön három pontot szereztek, úgy, hogy egyszer sem győztek. Nem csoda, hogy a Mezőkövesdnél a legfrissebb hírek szerint küszöbön az edzőváltás, Radványi Miklóst Kuttor Attila követheti. Ugyanakkor a Mezőkövesdet legyőző DVSC hét meccs óta veretlen, ebből hatot meg is nyert, így a legjobb forma a rosszul kezdő, de már 3. helyen álló Herczeg-csapaté.

Folytatta rendkívül hullámzó szereplését a Vasas. Az angyalföldiek kapott, illetve szerzett gólmutatója sorrendben a következőképp alakult augusztus 18., vagyis a 6. forduló óta: négy kapott gól (DVSC–Vasas 4–1), három szerzett (Vasas–Paks 3–1), öt kapott (FTC–Vasas 5–2), három szerzett (Vasas–Videoton 3–1), négy szerzett (Honvéd–Vasas 1–4), öt kapott (DVTK–Vasas 5–0). A jelzett hét meccs (a Haladás elleni, félbeszakadt találkozót nem számolva) mindegyikén született legalább három gól, a Vasas ez idő alatt összesen 13 gólt szerzett, 17-et kapott.

Ha már a DVTK–Vasas meccs szóba jött. Ezen a mérkőzésen történt egy olyan esemény, amelyre a magyar labdarúgás történetében korábban még soha nem volt példa. Mindkét csapatban pályára lépett ugyanis egy-egy görög légiós (az NB I-ben a korábbi szezonokban összesen négy görög fordult meg). Nagy különbség ugyanakkor a két támadó teljesítményében (ha már a keresztnevük ugyanaz), hogy míg a diósgyőri Nikolaosz Joannidisz a 11. NB I-es meccsén megszerezte a harmadik gólját, addig a Vasasban Nikolaosz Vergosz kihagyott egy nagy helyzetet, így két meccs után még nincs gólja.

A múlt héten kimutattuk, hogy a Ferencvárosban 13 éve nem kezdett olyan mutatóval légiós, mint a ghánai Joseph Paintsil, aki az első négy NB I-es mérkőzésén három gólt szerzett, most pedig már 5/4-nél tart, a PAFC elleni találatának köszönhetően.

Fentebb már említettük, hogy a hét legjobbja a Vasas ellen duplázó diósgyőri Ugrai Roland lett, míg a „hét embere 2.” címet Eppel Mártonnak ajánljuk, aki mellett a Haladásnak lőtt gólok után edzője, Erik van der Meer is kiállt. Davide Lanzafame legutóbbi rontásával ellentétben ugyanis Eppel ezúttal értékesítette a Honvéd javára megítélt tizenegyest, és duplázni is tudott – ebben a szezonban először (az előző idényben, amikor gólkirályként zárt, háromszor volt erre képes). Ezzel jelenleg hat góllal áll a szezonban, és az A-válogatottban nyújtott gyengébb játéka ellenére a Honvédban újra vezérnek bizonyult a 2–1-re megnyert találkozón.

A végére még három „leg” a fentebb még nem említett, ezúttal 0–0-val záruló Újpest–Paks meccsről. A hét védése a tolnaiak kapusáé, Verpecz Istváné, aki a 68. percben Windecker József közeli, szöglet utáni fejesénél védett óriásit. A hét mázlija az Újpesté, tekintve hogy a 91. percben a Paks ugyanannál a rögzített helyzetnél (bal oldali szabadrúgás után) kétszer is a kapufát találta el. A hét játékvezetője az Újpest–Paks meccsen közreműködő Farkas Ádám, aki les miatt teljesen jogosan nem adott meg két hazai gólt, s a Nemzeti Sporttól 9-es osztályzatot kapott.

NB I, 2017–2018, 12. FORDULÓ
OKTÓBER 14., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Haladás–Bp. Honvéd 1–2
Sopron, Városi Stadion Andó-Szabó Sándor
1740
Diósgyőri VTK–Vasas FC 5–0
Debrecen, Nagyerdei StadionPintér Csaba
1081
Balmazújváros–Videoton FC 1–1
Balmazújváros, Városi StadionErdős József
1438
Újpest FC–Paksi FC 0–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám2047
Mezőkövesd–Debreceni VSC 0–2
Mezőkövesd, Városi Stadion
Vad II István
1641
Puskás AkadémiaFerencváros 1–1Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
3127
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 12 7 4 1 25–14 +11 25
2. Ferencvárosi TC 12 6 5 1 26–13 +13 23
3. Debreceni VSC 12 6 3 3 19– 9 +10 21
4. Budapest Honvéd 12 5 4 3 20–20 0 19
5. Paksi FC 12 4 5 3 19–19 0 17
6. Vasas FC 11 5 1 5 17–21 –4 16
7. Diósgyőri VTK 12 4 3 5 22–22 0 15
8. Puskás Akadémia FC 12 4 3 5 17–19 –2 15
9. Újpest FC 12 3 6 3 16–16 0 15
10. Szombathelyi Haladás 11 3 1 7 10–22 –12 10
11. Mezőkövesd Zsóry FC 12 2 3 7 14–26 –12 9
12. Balmazújváros 12 1 4 7 14–18 –4 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik