Történelmet írt és rekordot döntött az új fradista; magyar gólhiány a Vidinél

Vágólapra másolva!
2017.03.13. 14:49
null
Amadou Moutari szerezte az FTC történetének leggyorsabb gólját (Fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 23. fordulójában a Ferencvárosban a nigeri Amadou Moutari a Haladás elleni góljával rekordot döntött és történelmet is írt – és nem csak azzal, hogy a klub történetének leggyorsabb találatát érte el. Szokásos fordulós visszapillantónkban emellett foglalkozunk a „százados” Böde Dániellel, a fehérvári Vinícius „Pál” találatával, Bartha László Zlatan Ibrahimovicot idéző sarkazásával – vagyis a gólok játsszák a főszerepet minden mennyiségben. 

♦ VILLÁMGÓLOK

KANTA UTÁN BÖDE IS „SZÁZADOS” LETT

ÚJRA KAPITULÁLT A FERENCVÁROS VÉDELME

JAGODINSKIS ÖNMAGÁVAL SZEMBEN 2–1-ES VESZTÉSRE ÁLL

MEGVAN A TAVASZI ELSŐ „MAGYAR” VIDI-GÓL

POZITÍV ÉS NEGATÍV SOROZATOK

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

MOUTARI AZ FTC LEGGYORSABB GÓLSZERZŐJE – DE KI AZ NB I CSÚCSTARTÓJA?

A Ferencváros–Haladás mérkőzésen Amadou Moutari, a hazaiak télen szerződtetett nigeri támadója villámgyorsan, 13 másodperc elteltével gólt szerzett, ezzel többszörösen történelmet írt: ő az első nigeri gólszerzője az FTC-nek és az NB I-nek is (merthogy ő az első nigeri labdarúgó a magyar élvonalbeli bajnokságban), és a Ferencváros kimutatása szerint a Fradi klubrekorderévé vált, megdöntötte ugyanis Sorin Cigan eddigi csúcsát. A fradi.hu-n olvasható cikkből megtudhatjuk, hogy a román labdarúgó 1992. október 24-én, a Ferencváros–MTK mérkőzésen az 50. másodperc után szerzett gólt.

MOUTARI GÓLJA A HALADÁS ELLEN, 0.13-AT MUTAT AZ IDŐMÉRŐ

SORIN CIGAN KORAI GÓLJA 1992-BŐL

A 13. másodpercben esett Moutari-gól után a futballstatisztikával foglalkozók lázas keresgélésbe kezdtek, hogy volt-e ennél gyorsabb találata magyar élvonalban.

Nos, nem egyszerű a kérdés, mert a magyar labdarúgó-bajnokság 1901 óta íródó, 116 éves történetében sok találatnak még a gólszerzőjét sem ismerjük, nemhogy azt, hogy az adott gól pontosan hányadik percben – a korai gólok esetén hányadik másodpercben – esett. Az első másfél-két évtizedből például annyira hiányosak az újságokban megjelent tudósítások, hogy sok esetben nem volt összeállítás, és nem mindegyik gól szerzőjét írták be a cikkbe, azt meg pláne nem, hogy mikor esett a találat.

A későbbiekben a jegyzőkönyvekben a gólok perce mindig szerepelt, ám például az 1. percekben esett találatoknál ritkán írták le, hogy az hányadik másodpercben esett. Természetesen bele lehet futni pontos adatba, az 1976. szeptember 25-én, a Népstadionban lejátszott Vasas–Újpesti Dózsa rangadón – amelyet a lila-fehérek nagyszerű hajrával, 2–4-ről megfordítva nyertek meg 5–4-re – az újpesti Fazekas László már az 1. percben betalált, és az eseményleírásban megtaláljuk, hogy „25 másodperc elteltével szerezte meg a vezetést az Ú. Dózsa”. Erről a korai gólról tehát tudjuk, hogy pontosan mikor esett – később, mint Moutari találata –, de több száz „első perces” gólról nem.A kilencvenes évektől már egyre több mérkőzésről készült video-összefoglaló, ám még ez sem minden esetben nyújt segítséget, hiszen ha az 1. percben esett gólt nem a középkezdéstől mutatják végig, vagy nincs kint a képernyőn az eltelt időt mutató óra, akkor ember legyen a talpán, aki pontosan meg tudja mondani, hányadik másodpercben is született a gól.

Az utóbbi években rendszeresen jelentkeztünk gólstatisztikai összeállítással, ehhez valamennyi NB I-es találatot végignéztünk, többek között azt is kijegyzeteltük, hogy hányadik percben esett az adott gól. Moutari találata előtt legutóbb három évvel ezelőtt, a 2013–2014-es szezonban esett gól az 1. percben, nem is egy, hanem mindjárt négy, ám Futács Márkó (DVTK), Kleinheisler László (Videoton), Pölöskei Zsolt (MTK) találata, valamint Kovács Olivér (Kaposvár) öngólja is később született, mint most Moutarié.

Az viszont biztos, hogy nem a nigeri légiós gólja a leggyorsabb a magyar élvonalban, hiszen a 2004–2005-ös idény tavaszi nyitó fordulójában, 2005. március 12-én a Vasas–Kaposvár mérkőzésen a hazaiak csatára, Gyánó Szabolcs már a 8. másodpercben betalált a kaposváriak kapujába, amelyet – a mögöttünk hagyott fordulóban is főszerepet kapó... –Balajcza Szabolcs védett. Az a forduló a korai gólokról maradt emlékezetes, ahogy a 2005-ös Futballévkönyv írja: „...az újpestiek csatára, Rajczi Péter már a 49. másodpercben a kapuba talált, de így is csak a második helyet érte el a forduló leggyorsabb gólja versenyben. A győztes Gyánó Szabolcs lett, a Vasas régi-új játékosának (a támadó a télen tért vissza Zalaegerszegről) nyolc másodperc is elég volt ahhoz, hogy bevegye a tartalékos (Oláht és Jovánczait nélkülöző) kaposváriak kapuját.”

Gyánó tehát 2005 tavaszán a 8. másodpercben szerzett gólt – hogy ez volt-e a magyar élvonal történetének leggyorsabban szerzett gólja, azt nem tudjuk. A magyarfutball.hu portál mindenesetre a rendelkezésére álló adatok – ők maguk is megjegyzik, hogy „a lista nem pontos, csak ott tudtunk pontos időt meghatározni, ahol elérhető gólösszefoglaló” – alapján összeállított egy listát (amelyen például a fentebb említett Fazekas-gól, vagy az 1994 májusában, a kb. a 36. másodpercben esett Turbék-öngól sem szerepel), amelyet ITTtekinthet meg.

TURBÉK ISTVÁN EMLÉKEZETES ÖNGÓLJA 1994-BŐL, AZ MTK–SOPRONI LC (1–2) MÉRKŐZÉSEN

KANTA JÓZSEF UTÁN BÖDE DÁNIEL IS „SZÁZADOS” LETT – CSAK Ő A FRADIBAN, ÉS DÍJMECCSEKEN

Egy héttel ezelőtt Kanta Józsefről írtuk, hogy „százados” lett, ugyanis az MTK–Paks (1–2) találkozón a 100. gólját szerezte az NB I-ben. Kanta mind a száz élvonalbeli találatát MTK-játékosként jegyzi, a 13. szezonját játssza a kék-fehéreknél, példamutató a klub iránti hűsége.

A mögöttünk hagyott fordulóban Böde Dánielt „léptethettük elő századossá”. A médiában kicsit keveredtek a statisztikák, akadt, aki arról adott hírt, hogy Böde az FTC–Haladás mérkőzésen a századik NB I-es gólját szerezte meg, de ez nem igaz, a zöld-fehérek támadója ugyanis az élvonalbeli bajnokikon már a 102. találatát érte el, ebből 36-ot paksi, 66-ot ferencvárosi színekben szerzett. Böde esetében arról van szó, hogy a Fradi játékosaként érte el a 100. gólját, méghozzá minden sorozatot (bajnokság, hazai és nemzetközi kupa), valamint a nemzetközi barátságos mérkőzéseket is figyelembe véve.

A Ferencvárosnál a Tempó Fradi!-nak köszönhetően (Nagy Béla, a legendás krónikás statisztikai munkásságára alapozva, azt tovább örökítve) világszínvonalú statisztikát vezetnek, ha kellene, alighanem azt is meg tudnák mondani, hogy Böde milyen eredményeket ért el az edzés végi lábteniszpartikon vagy az edzőtáborokban a csocsómérkőzéseken. Ezeket természetesen nem vezetik, ám arról létezik statisztika, hogy az ún. díjmérkőzéseken (tétmérkőzések + nemzetközi barátságos találkozók – a magyar csapatokkal vívott edzőmeccseket már nem számítják be, így például a januári, Tevel elleni Böde-ötös sem szerepel ebben a statisztikában) az egyes játékosok hány gólnál tartanak a Ferencvárosban. Nos, Böde a 2012 júniusi érkezése óta bajnokin 66, Magyar Kupa-találkozón 11, Ligakupa-mérkőzésen 7, nemzetközi kupamérkőzésen 2, egyéb hazai díjmérkőzésen 1, nemzetközi barátságos és díjmérkőzésen 13 gólt szerzett FTC-játékosként (így jön ki a száz találat), mindehhez 213 fellépésre volt szüksége.

A tempofradi.hu kimutatása szerint Böde a 25. olyan FTC-labdarúgó, aki díjmérkőzésen elérte a 100. gólt, s már „csak” 539-szer kell betalálnia, hogy beállítsa a legendás Sárosi György 639-es rekordját.

431 JÁTÉKPERC UTÁN KAPITULÁLT A FERENCVÁROS VÉDELME

Le a kalappal a Haladás előtt, ebben az idényben kétszer lépett pályára a Groupama Arénában a Ferencváros ellen, és mindkétszer 1–0-ra megnyerte a második félidőt! Sokra azonban nem ment vele, hiszen a júliusi és a múlt szombati mérkőzésen is az első játékrészben beszedett három gólt, így mind a két meccset 3–1-re elveszítette...

Sovány vigasz lehet a szombathelyiek számára, hogy a tavaszi szezonban bajnoki mérkőzésen ők találtak be először a Ferencváros kapujába, a 69. percben Jancsó András lőtt 22 méterről a jobb felső sarokba. NB I-es meccsen a Fradi ezt megelőzően legutóbb decemberben, az FTC–MTK találkozó 82. percében kapott gólt, akkor Torghelle Sándor vette be Dibusz Dénes kapuját. 347 játékperc után kapitulált tehát a Fradi védelme – ha csak a bajnoki mérkőzéseket vesszük figyelembe.

Ha az összes tétmérkőzést nézzük, még hosszabb volt a kapott gól nélküli széria, a kispestiek elleni kupapárharc első felvonása óta – azon az összecsapáson a 88. percben Davide Lanzafame talált be – szombaton, a Haladás elleni bajnokin került először a Fradi kapujába a labda. Tétmérkőzésen összesen 431 játékpercig volt érintetlen Dibusz Dénes kapuja.

JANCSÓ ANDRÁS TALÁLATA VETETT VÉGET DIBUSZ DÉNESÉK REMEK SZÉRIÁJÁNAK

JAGODINSKIS ÖNMAGÁVAL SZEMBEN 2–1-ES VESZTÉSRE ÁLL

Nem tartozik a legszerencsésebb labdarúgók közé Vitalijs Jagodinskis.

A DVTK lett válogatott labdarúgójáról ugyan október 22-én, az Újpest–DVTK bajnoki után inkább az ellenkezőjét írtuk volna, hiszen élete első NB I-es meccsén a 92. percben a Liptákról elé kerülő labdát az újpestiek kapujába belsőzte – ezzel mentett pontot csapatának (4–4).

Egy héttel később viszont a Ferencváros elleni meccsen az első Fradi-gólnál az ő lábáról pattant a labda a saját kapujába („ették is a kefét” az újpestiek, hogy ellenük egyenlítő gólt lő Jagodinskis, a Fradi ellen meg öngólt vét – hol itt az esélyegyenlőség?), s szombaton, a Videoton ellen is ugyanez történt, hiszen egy beadást követően ismét a lábáról vágódott a DVTK kapujába a labda. Jagodinskis eddig egy gólt szerzett és két öngólt hozott össze – ha így nézzük, önmagával szemben 2–1-es vesztésre áll...

JAGODINSKIS GÓLJA AZ ÚJPEST ELLEN

JAGODINSKIS ÖNGÓLJA A DVTK–FTC MECCSEN

JAGODINSKIS ÖNGÓLJA A VIDEOTON–DVTK MECCSEN

MEGVAN A TAVASZI ELSŐ „MAGYAR” VIDI-GÓL, VINÍCIUS „PALI” SZEREZTE

Egy héttel ezelőtt még azt fejtegettük, hogy a Videoton tavasszal szerzett összes (mind a nyolc) gólját légiós jegyezte: Marko Scsepovics háromszor, Danko Lazovics kétszer, Asmir Suljic, Anel Hadzic és Stopira egyszer-egyszer volt eredményes.

Szombaton két gólt ért el a Videoton, ebből a második találat a diósgyőri légiós, Vitalijs Jagodinskis öngólja volt, az elsőt viszont – a tavasszal először – magyar labdarúgó szerezte. Pontosabban magyar állampolgárságú játékos, a pénteken állampolgári esküt tevő Vinícius Paulo, aki a 33. percben fejelt a kapuba. Viníciusszal együtt Suljic – most már Suljic Asmir – is letette az esküt pénteken, de ő a tavaszi nyitó fordulóban, az Újpest ellen még bosnyák állampolgárként talált be Balajcza kapujába.

Hogy ki lesz tavasszal az első olyan Vidi-gólszerző, aki Magyarországon született –erre áprilisnál előbb nem kapjuk meg a választ.

Arra viszont már korábban választ kaphatunk, hogy Vinícius bemutatkozik-e a magyar válogatottban. Bernd Storcktól ugyanis meghívót kapott a portugálok ellen készülő keretbe, és ha a március 25-i vb-selejtezőn pályára lépne, épp egy olyan ország válogatottja ellen játszhatna, amelynek évszázadokig gyarmata volt a szülőhazája, Brazília... A portugál válogatott védőjével, Pepével biztosan jól el tudnának beszélgetni a brazíliai emlékekről. Amúgy Vinícius válogatottságával a Videoton is jól járna, mert onnantól a szabályok értelmében már az NB I-ben sem számítana légiósnak a védő.


POZITÍV ÉS NEGATÍV SOROZATOK

Az élre kívánkozik a Paksi FC remeklése, a tolnaiak hármas győzelmi sorozatban vannak, utóbbi hat mérkőzésükön veretlenek maradtak, ebből ötször nyertek, egyszer ikszeltek. A megszerezhető 18 pontból 16-ot begyűjtöttek, s felléptek az 5. helyre.

A Videoton egyrészt hét forduló óta veretlen – jelenleg ez a leghosszabb ilyen sorozat az NB I-ben –, másrészt megnyerte legutóbbi hat hazai bajnokiját, felcsúti albérletében sorrendben a Paksot (5–1), a Gyirmótot (4–0), az MTK-t (2–0), az Újpestet (5–1), a Honvédot (3–0) és a DVTK-t (2–0) verte meg. E hat bajnokiján 21 gólt szerzett, s csak kettőt kapott.

Továbbra is a Gyirmót FC Győr nyeretlenségi sorozata a leghosszabb, a kisalföldiek 12 forduló óta képtelenek győzni. Némi pozitívum, hogy a tavaszi négy bajnokijából csak egyet vesztett el, háromszor döntetlent játszott.

A Diósgyőr az egyetlen csapat, amely mind a négy tavaszi bajnoki mérkőzését elvesztette. Az ősszel már volt egy ilyen szörnyű sorozata a DVTK-nak, akkor is egymás után négy bajnokit veszített el (FTC, Honvéd, Haladás, Paks). A gyirmótiak pocsék szériájától viszont még messze van, a Gyirmót az ősszel sorozatban nyolc bajnokin kapott ki. A diósgyőriek egyébként szorult helyzetük ellenére két újoncot avattak, a 20 éves kapust, Bukrán Eriket (akinek nagybátyja, Bukrán Gábor egyszeres magyar válogatott labdarúgó), valamint a 18 esztendős középpályást, Szalóczy Dávidot, mind a ketten végigjátszották a mérkőzést.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A forduló legszebb gólja nálunk Bartha Lászlóé. A Paks támadója jobb oldali szöglet után Zlatan Ibrahimovicot idéző sarkazással vette be a DVSC kapuját. A svéd klasszis még 2013-ban, a PSG színeiben, a Bastia ellen szerzett hasonló gólt.

Nemcsak a remek mozdulat miatt volt különleges Bartha találata, hanem azért is, mert így a paksi támadó elmondhatja magáról, hogy ebben a bajnoki idényben a Debrecen elleni mind a három bajnokin gólt szerzett. Íme:

BARTHA LÁSZLÓ-GÓL A DVSC ELLEN 1.


BARTHA LÁSZLÓ-GÓL A DVSC ELLEN 2.


BARTHA LÁSZLÓ-GÓL A DVSC ELLEN 3. – EGYBEN A 23. FORDULÓ LEGSZEBB TALÁLATA

IBRAHIMOVIC GÓLJA

És akkor még nem említettük, a 2015 szeptemberében szerzett Bartha-gólt a Loki ellen, amikor – a mostanihoz némileg hasonlóan – sarokkal tette a labdát a debreceniek kapujába.

BARTHA-GÓL SAROKKAL 2015-BEN

Ugyanakkor tegyük hozzá, a ferencvárosi Böde Dániel és a debreceni Tőzsér Dániel is kimondottan szép gólt szerzett, ezen találatok kapcsán mindkét játékostól idéztünk korábbról hasonló találatokat.

A forduló játékvezetői tévedése Kassai Viktoré. A világ legjobb bírói között számon tartott játékvezető az Újpest–Honvéd meccsen nem adott tizenegyest, miután Balajcza Szabolcs a saját bevallása szerint is elütötte a kispesti csatárt, Davide Lanzafamét.

A Lanzafame-eset

A forduló védése és kimaradt helyzete. A Mezőkövesd–Gyirmót (1–1) meccsen, a 75. percben Stipe Bacelic-Grigic helyzeténél nagyot védett a vendégek kapusa, Sebők Zsolt, aki a földről felnyúlva a kipattanót követő második próbálkozásba is bele tudott kapni nem kis bravúrral. Ezt megelőzően, a 49. percben jegyezhettük fel a forduló legnagyobb kimaradt lehetőségét is: Tarmo Kink három méterről ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt.

A hét csengőhangja. Az FTC–Haladás (3–1) meccset követő sajtótájékoztató legviccesebb jelenete az volt, amikor az egyik újságíró telefonja megszólalt. A hazaiak mestere, Thomas Doll felfigyelt a muzsikára, amelyet nagyon megdicsért, és hozzátette, reggelente erre a zenére szeretne ébredni. Hasonló eset megtörtént alig két hónapja a Manchester United menedzserével, José Mourinhóval is, csak éppen ő mindenki meglepetésére fel is vette a diktafonként használt csöngő mobilt.

Thomas Dollnak megtetszik a csengőhang


José Mourinho felveszi a telefont

A hét csalódott szurkolója. Egy feltehetően DVTK-szimpatizáns hölgy osztotta meg azt a bejegyzést a Facebookon, hogy a Videoton szemében a vendégnő nem nő, mert a vendégszurkolók hölgytagjaira nem vonatkozott a nőnaphoz kapcsolódó ingyenesbelépőjegy-akció.

NB I, 2016–2017, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 11., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁMOK
Videoton–DVTK 2–0
Felcsút, Pancho ArénaBerke Balázs
2455
DVSC–Paks 1–3
Debrecen, Nagyerdei StadionPintér Csaba
3021
MTK Budapest–Vasas 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
2971
Mezőkövesd–Gyirmót 1–1Mezőkövesd, Városi StadionFarkas Ádám
1518
Ferencváros–Haladás 3–1
Budapest, Groupama ArénaSzőts Gergely
6983
Újpest–Bp. Honvéd 1–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Kassai Viktor
3130
A 23. forduló össznézőszáma: 20 078, átlag: 3346.
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC23135549–20+2944
2. Budapest Honvéd23125636–22+1441
3. Vasas FC22115633–20+1338
4. Ferencvárosi TC23108538–28+1038
5. Paksi FC2389628–26+233
6. Mezőkövesd Zsóry FC2387825–30–531
7. Újpest FC23710634–33+131
8. Szombathelyi Haladás2285925–29–429
9. MTK Budapest2368918–27–926
10. Debreceni VSC23661124–30–624
11. Diósgyőri VTK23631426–47–2121
12. Gyirmót FC Győr23371311–35–2416
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik