Nem a Fradié a hét védelme, észrevétlen les Kispesten

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.03.03. 15:59
null
Az észrevétlen les a Honvéd–Újpest meccsen – az akció végén gólt szereztek a kispestiek
A labdarúgó Bajnokok Ligája játéknapjaihoz hasonlóan ezúttal az NB I hétvégi érdekességeit, legjeit gyűjtjük csokorba. Ki szerezte a hétvége legszebb gólját? Ki volt a hét felfedezettje? Mit gondolnak olvasóink a bajnokság végkimeneteléről? – Rekordok, statisztikák, vélemények.      

A HÉT KÉRDÉSE – KI LESZ A BAJNOK?

Még az előző héten a tavaszi szezon felvezetése során szavazhattak olvasóink arról, hogy melyik együttest hányadik helyre várják a szezon végén.

A különböző helyezésekre érkező voksok átlaga alapján olvasóink szerint az első két helyen nem lesz változás, a jelenlegi listavezető, a DVSC-Teva lesz a bajnok (hétfő délelőtti állás szerint 992 szavazat), megelőzve a Videotont. A harmadik helyért a Ferencváros és a Győr csatázik az NSO-olvasók szerint, a DVTK pedig visszacsúszik az ötödik helyre.

Elnézve az élcsapatok hétvégi döntetlenjeit, ez az opció is bejöhet, de a magunk részéről azért a DVTK-t sem írnánk le a dobogóért folytatott harc szempontjából.

Az alsóházban a voksolók egyértelműen arra számítanak, hogy a Kaposvár kiesik az NB I-ből (1365-en szavaztak erre). Ennek esélyét növeli a Lombard elleni szombati meccsen születő hazai döntetlen.

Az előző három szezonban ugyanis legalább 28 pont kellett a bennmaradáshoz, de volt olyan idény is, a 2010–2011-es, amikor még a 30 pontos MTK is kiesett, márpedig a Rákóczinak jelenleg csak tíz pontja van, ezt nagyjából meg kellene háromszoroznia a hátralévő 12 forduló során.

EZT VÁRJÁK OLVASÓINK
1. DVSC-Teva
2. Videoton
3–4. Ferencváros, Győri ETO
5. DVTK
6–8. Haladás, Honvéd, Újpest
9–14. MTK, Mezőkövesd, MVM-Paks, Lombard Pápa, Kecskemét, Pécsi MFC,
15–16. Puskás Akadémia, Kaposvár
Az egy sorba kerülő csapatok között nem volt szignifikáns különbség a szavazás eredményében.

A másik kieső kapcsán erősen megoszlott az olvasók véleménye, a legtöbb voksot szoros versenyben a Puskás Akadémia kapta (455-öt), ám a felcsúti csapat helyezésére szavazók többsége (793-an) a 11–14. helyre várja a csapatot.

A Paks elleni 1–0-s siker után ez utóbbira nagyobb az esély, már csak azért is, mert a PAFC jelenleg a 12. helyen áll 20 ponttal.

A jelenleg 15. MTK-tól viszont a legtöbben (1532) előrelépést, biztos bennmaradást várnak.

A HÉT CSAPATA ÉS A HÉT FELFEDEZETTJE

Ezt a kategóriát nálunk egyértelműen a pécsiek nyerték, több ok miatt is. Elsősorban azért, mert a pályán nyoma sem volt a háttérben meghúzódó anyagi problémáknak. Koller Krisztiánék nagyon céltudatosan futballoztak a bajnoki címre törő Videoton ellen, volt elképzelés a játékukban, nem törte meg őket, hogy hátrányba kerültek, és az sem, hogy 0–1-nél az 59. percben kétszer is a kapufát találták el, a másodiknál a lécről egyenesen a gólvonalra vágódott a labda.

A dicséret a baranyaiak edzői stábjának is jár, amiért 1–1 után háromszor is támadót cseréltek be, meg akarták verni a Videotont, és ez valóban látszott is a csapat játékán.

A hét felfedezettjét is a pécsiek közül választottuk Kővári Róbert személyében, aki a hatodik NB I-es meccsén az első gólját szerezte. A 18 éves támadó középpályásnak duplán jár az elismerés: egyrészt a gól előtt bemutatott szép szólóért, másrészt azért, hogy ment a kipattanó labdáért, bátran csúszott be a fehérvári védőket megelőzve.

A LEGGYENGÉBBEN TÁMADÓK

A hét leggyengébb támadójátékával kirukkoló csapatok között találjuk a Mezőkövesdet, az MTK-t és a Videotont. A kövesdiek 14-szer vették célba a kecskeméti kaput, de egyszer sem találták el. Az MTK a Haladás otthonában érthetően elégedett volt a gól nélküli döntetlennel is, így a 8/0-s mutató nem annyira meglepő, ellenben a Videoton 9/2-es statisztikájával (az adatok forrása: mlsz.hu/InStat). Nem véletlenül nyilatkozta azt a pécsi meccs után a szabadrúgásból eredményes Gyurcsó Ádám, hogy kilátástalan volt a csapata támadójátéka.


A HÉT LESHELYZETE ÉS LEGNAGYOBB GÓLJA

A Sport Tv Harmadik félidő című műsorában Nyilasi Tibor a kispesti Vécsei Bálint Újpest elleni bombagólját választotta a hétvége legszebb találatának – ezzel mi sem vitatkoznánk.

Ugyanakkor a gólt megelőzően Raffaele Alcibiade lesen volt. Az olasz védő még akkor állt lesen, amikor Daud betört a tizenhatoson belülre, és elesett. Ennek azért van jelentősége, mert később Alcibiade lábáról került a labda Holender Filip elé, aki aztán a gólpasszt adta Vécseinek.


A HÉT TIZENEGYESLÖVŐJE

A hét tizenegyeslövője a Honvéd és a szomáliai Ayub Daud. A szélső már a büntető kiharcolásában is szerepet játszott, hiszen ő fejelte a labdát Job elé, akit aztán az újpesti Jonathan Heris lerántott. A Honvéd hét büntetőt lőhetett ebben a szezonban, mindegyiket értékesítette. Ebből négyet Daud, kettőt Vernes Richárd, egyet pedig a már távozó kolumbiai Edixon Perea váltott gólra.

A HÉT VÉDÉSEI

A hét kapusbravúrjai közül kettőt emelnénk ki. A mezőkövesdi Horváth Tamás büntetőt védett a Kecskemét ellen, míg a Diósgyőr szerb kapusa, Nenad Rajics a levegőben úszva tolta ki Rene Mihelic szabadrúgását a jobb felső sarok elől a Debrecen ellen.

Mindenképp említést érdemelnek a forduló rangadóján, a Ferencváros–Győr meccsen nyújtott teljesítményért a kapusok. Lubos Kamenár több bravúrral és természetesen Böde Dániel tizenegyesének hárításával vette ki a részét a sikerből, és a másik oldalon Dibusz Dénes is óriásit védett, amikor az első félidőben Dudás Ádám ziccerénél bele tudott még érni a labdába, amely így pattant fölé.


Horváth Tamás védése 1:18-tól látható

Nenad Rajics óriási védése 0:47-től látható



A HÉT LEGFURCSÁBB ESETE, LEGNAGYOBB KIMARADT HELYZETE, LEGNAGYOBB VITÁJA, ROSSZUL ELSÜLT EDZŐI DÖNTÉSE

A Ferencváros–Győr meccs több „leget” is hozott. Először is a legtöbb nézőt (11 228). Aztán a legfurcsább esetet: mindkét csapat zöld-fehér szerelésben kezdte a meccset, és így is játszotta végig az első félidőt. A szünetben megjöttek a Fradi cseremezei, sötétzöldre váltottak a hazaiak, de ez a mez a győri kapus, Lubos Kamenár szerelésével egyezett, így neki is váltania kellett.

Ezen a mérkőzésen láthattuk a – véleményünk szerint – legnagyobb kimaradt helyzetet is, méghozzá győri részről. Az ETO a kapu elé ívelt szabadrúgásokból többször is veszélyt tudott kialakítani, a legnagyobb helyzetet pedig Djordje Kamber hagyta ki, aki a 73. percben három méterről a kapu fölé térdelte a labdát. Úgy látszik ez a „műfaj”, mármint a rögzített helyzetből kapu elé ívelt labdák hárítása továbbra is gondot okoz a ferencvárosi védelemnek, hiába magasodott ugyanis a védelem Mateo Pavlovic érkezésével, ha nem reagálnak elég gyorsan a játékosok.

A győriek egyenlítő találatához – Varga Roland szerezte a 87. percben – köthető a hét egyik rosszul elsülő edzői húzása is. Az ETO támadója ugyanis Rudolf Gergely bal oldali beadásából talált be, Rudolf pedig a Thomas Dollnál jobbhátvédet játszó Muhamed Besic mellől adott középre. Hiába voltak jó elfutásai is a bosnyáknak a jobb oldalon, amikor a Győr lendületbe jött és elkezdte erőltetni a gyors szélső akciókat, akkor problémái voltak Besicnek. A hajrában egy ízben például Leonardónak kellett kisegítenie sárga lap árán a jobbhátvédet, mert ha a brazil nem akasztja meg a győrieket, újabb gólt lőhettek volna a szélről indulva.

A hét legnagyobb vitája a ferencvárosi Mateo Pavlovic és a győri Lipták Zoltán kakaskodása volt, ami úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött… Pavlovic rálépett Lipták lábára, aki ezért megütötte a horvát védőt – a ferencvárosi légióst második sárgával, a győri játékost egyből pirossal küldte az öltözőbe Solymosi Péter játékvezető. A „balhé” azonban ezzel nem ért véget, Lipták ismét lökött, Pavlovic pedig megfogta a nyakát, az affér a hírek szerint az öltözőben is folytatódott volna, ha nem állnak a viaskodó kakasok közé…

A Ferencváros–Győri ETO összefoglalója

A HÉT EMBERE ÉS EDZŐI HÚZÁSA

A hét emberének megosztva a szenegáli Bebetót választjuk, aki néhány nappal azután, hogy szerződtette őt a Kecskemét, csereként beállva győztes gólt szerzett Mezőkövesden. Az ő pályára küldése a vendégeket ekkor már a lelátóról irányító (a szünetben reklamálásért kiállított) Bekő Balázs vezetőedzőt is dicséri.

A hét embere díj másik kitüntetettje a 32 éves korábbi válogatott Tóth II Balázs, akit a Videoton kölcsönadott a Puskás Akadémiának, a felcsútiaknál pedig egy hatalmas góllal eldöntötte a Paks elleni mérkőzést.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA

A Nemzeti Sport osztályzatai alapján így fest a forduló válogatottja:

Kamenár (Győri ETO, 5-ös osztályzat) – Póti (KTE-Phoenix Mecano, 4), Kálnoki Kis (MTK, 4), Fodor F. (PMFC, 4), Völgyi (Győri ETO, 4) – Mihelic (DVSC-Teva, 5), Balázs B. (Kaposvár, 5), Vécsei (Honvéd, 4), – Leonardo (FTC, 5), Daud (Bp. Honvéd, 5), Somália (FTC, 4).

A HÉT MEGDÖNTÖTT REKORDJA

Végül, de nem utolsósorban jöjjön a hét megdöntött rekordja. Az elmúlt évek leghosszabb, 0–0-s döntetlen nélküli időszakát produkálták az NB I-es csapatok: 2013. április 20. és 2014. március 1. között 194 bajnoki találkozón mindig született gól (ebbe beleszámoltuk azokat a meccseket is, amelyeket 2013 tavaszán a korábbi havazás miatt április 20. utánra halasztottak), ennek a sornak vetett véget a szombati Haladás–MTK (0–0) mérkőzés.

Összességében jó kis forduló volt az első tavaszi, várjuk a hasonló folytatást!

LABDARÚGÓ NB I, 18. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Február 28., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–MVM-Paks 1–0 Erdős József
Március 1., szombat
14.00

Budapest Honvéd–Újpest FC 3–2

Kassai Viktor
16.00
Kaposvári Rákóczi–Lombard Pápa 1–1 Fábián Mihály
16.00
Szombathelyi Haladás–MTK Budapest 0–0
Farkas Ádám
18.00
Pécsi MFC–Videoton FC 1–1 Andó-Szabó Sándor
20.00
Mezőkövesd–KTE-Phoenix Mecano 0–1 Iványi Zoltán
Március 2., vasárnap
16.30
Ferencváros–Győri ETO FC 1–1
Solymosi Péter
18.30
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC-Teva 1–1 Vad II István
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva 18 11 5 2 42–20 +22 38
2. Videoton FC 18 10 4 4 34–16 +18 34
3. Győri ETO 18 8 7 3 28–20 +8 31
4. Diósgyőri VTK 18 7 8 3 30–22 +8 29
5. Ferencváros 18 8 4 6 28–27 +1 28
6. Haladás 18 7 7 4 27–21 +6 28
7. Budapest Honvéd 18 7 5 6 26–23 +3 26
8. Pécsi MFC 18 7 5 6 28–28 0 26
9. Lombard Pápa FC 18 7 3 8 22–25 –3 24
10. Kecskeméti TE 18 6 6 6 25–31 –6 24
11. Újpest FC 18 5 6 7 32–34 –2 21
12. Puskás Akadémia FC 18 5 5 8 22–32 –10 20
13. Mezőkövesd 18 5 3 10 21–32 –11 18
14. MVM-Paks 18 4 5 9 21–30 –9 17
15. MTK Budapest 18 3 7 8 18–21 –3 16
16. Kaposvári Rákóczi 18 2 4 12 16–38 –22 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik