Lauth lett a Fradi Eto’ója, de Gera lehet a siker kulcsa Újpesten

Vágólapra másolva!
2014.09.19. 10:40
null
Bajban lehet az Újpest, ha nem tudja semlegesíteni Gerát (Fotó: Havran Zoltán)
Kétrészes összeállításunkban az eddigi fordulók tapasztalatai alapján megvizsgáljuk, miben bízhatnak az egyik, illetve a másik oldalon a vasárnap esedékes Újpest–Ferencváros derbi előtt. Az első felvonásban arról értekeztünk, hogy miért nyerhetnek a hazaiak, most pedig a vendégek vannak soron. Gera visszatérése, a szélsőjáték megerősödése, kedvező statisztikák – mi dönthet a Fradi javára? II. rész.

GERA VISSZATÉRÉSE

Miután úgy tűnik, lassan lenyugodnak a kedélyek Thomas Doll kifakadása (nem volt megfelelő a kapcsolattartás Gera Zoltán egészségügyi állapotáról a szövetség és a Fradi között) és az MLSZ reakciója (kommunikációs zavarok vezethettek Doll nyilatkozatához) után, szögezzük le a tényt, a támadó minden bizonnyal bevethető lesz a lilák ellen. Márpedig ez örömteli, egyben megnyugtató hír a zöld-fehérek szurkolóinak, Gera ugyanis a Fradi sikerének kulcsa lehet, ha valóban pályára lép vasárnap.

Az FTC három kulcsjátékosát veszítette el az előző idény végén, Muhamed Besic és Julian Jenner mellett távozott Leonardo is. A brazil fazonszabász pótlására már az új szezon elejétől Gerát szemelte ki Doll. A pályán betöltött szerepük szinte teljesen ugyanaz: Gera is a csatár mögött helyezkedik el az alapfelállásban, de Leonardóhoz hasonlóan szeret a félpályáig is visszalépni a labdáért, és onnan igyekszik megjátszani társait.

Valódi irányítója van ezzel a Ferencvárosnak, ami évekig hiányposzt volt az Üllői úton. Ha már Leonardóval hasonlítottuk össze, azt mindenképp meg kell említenünk, hogy Gera annyiban különbözik a braziltól, hogy kevesebbszer indul meg, nem vállal olyan sok egy az egy elleni küzdelmet, de elmozgásaival, meglátásaival, valamint átlövéseivel (gondoljunk csak a Nyíregyházának lőtt bombagóljára) óriási hasznára van együttesének. Gera 484 percet játszott eddig ebben a szezonban, ezalatt 326 pontos passzt adott, ez pedig kiemelkedőnek számít az NB I-ben az irányítók között. Nem beszélve arról, hogy a „mágikus magyar” mindig is köztudottan csapatépítő ember volt, míg Leonardo esetében pont az ellenkezőjéről szóltak a hírek.

Gera pótlását eddig két variációval oldotta meg a német szakember, vagy Benjamin Lauth játszott a helyén (honfitársának azonban más posztot talált), vagy Stjepan Kukuruzovic. Utóbbi nem is mozgott rosszul a Puskás Akadémia ellen, de az kérdéses, hogy az Újpest ellen tudná-e ugyanazt a teljesítményt hozni, a horvát ezért valószínűleg egy sorral hátrébb kaphat szerepet (ha kezdő lesz).

VISSZATÉR A SZÉLSŐJÁTÉK?

A Ferencváros öt győzelemmel és két vereséggel kezdte szezonját. Amikor gyengébben teljesített, annak legfőbb oka a szélsőjáték, vagy éppen annak hiánya volt. A probléma szintén a már fentebb említett hármas hiányára vezethető vissza, hiszen az előző szezon bronzérmese a nyáron szétesett, Doll kénytelen volt új csapatot formálni. Erre már ráment az Európa-liga, de ha a cél továbbra is a bajnoki cím, nem férnek bele a további botlások, különösen azért, mert a Videoton egyelőre hibátlan.

Leonardót pótolták Gerával, de Jenner hiánya egyelőre igencsak meglátszik a Fradin. A szélsők közül Somália megmaradt, de az első forduló után kidőlt, és csak most kezd visszatérni. A holland pótlására érkezett Nagy Dániel és Tomislav Havojic, és bár a Ligakupában mindketten játszottak a Zalaegerszeg ellen (Nagy még gólt is szerzett), a bajnokságban nem nagyon kaptak szerepet.

Doll eddig inkább kényszermegoldásokhoz nyúlt. A szélen kapott szerepet Lauth (róla később), valamint Busai Attila is. Utóbbi lassan a kapusposzton kívül már mindenhol megfordult a Fradiban, és bár a szélen mindenképpen közelebb játszhat a kapuhoz, mint szűrőként, de mivel nem elég gyors, ő semmiképpen sem végleges megoldás ezen a poszton, ahogy Ugrai Roland sem, aki legtöbbször befelé húzva keresi a lövőhelyzetet.

Roland Lamahra Messiásként vártak a zöld-fehér hívek, és elképzelhető, hogy nem is ok nélkül. Kétségtelen, európai topligában rendszeresen játszó futballista ritkán érkezik a magyar élvonalba, az angol Premier League-ből érkező belga játékostól – múltja alapján – a szurkolók, a vezetőség, és az edző is azt várja, megoldja az FTC játékának jelenlegi legnagyobb problémáját. Lamah a ZTE ellen szerdán bemutatkozott, van rá esély, hogy a hétvégén kezdő legyen.

Lauth gólt fejelt a Puskás Akadémia ellen, a szurkolók bízhatnak benne, hogy magára talált a német támadó
Lauth gólt fejelt a Puskás Akadémia ellen, a szurkolók bízhatnak benne, hogy magára talált a német támadó

A FRADI ETO'ÓJA ÖNMAGÁT, DOLL A VÉDELMÉT TALÁLTA MEG

Elképzelhető, hogy Doll nem ragaszkodik a 4–2–3–1-es felálláshoz, különösen akkor, ha Lamah mégsem kezd. A Puskás Akadémia ellen a Dibusz – Dilaver, Mateos, Pavlovic, Bönig – Gyömbér, Busai (Nalepa 46.) – Lauth (Csukics 89.), Kukuruzovic, Somália (Ugrai 78.) – Böde összeállításban kezdett a Fradi – legalábbis papíron. A találkozó után a német szakember a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy két támadója túlzottan elöl játszott, így a középpályások nem tudták megjátszani őket.

Amikor támadott a Fradi, az eredetileg a jobb szélen játszó Lauth behúzódott középre Böde Dániel mellé (így 4–4–2-es lett a felállás), védekezésben azonban visszazárt a középpályára, és maradt az eredeti rendszer. Ezt a szisztémát José Mourinho Samuel Eto'óval alkalmazta a 2009–2010-es Bajnokok Ligája-győzelemmel végződő szezonban az Internél, amikor az addig csak centerként bevetett kamerunira azt a feladatot osztotta, hogy védekezésben rendszeresen visszazárjon a szélen. Érdekes ugyanakkor, hogy a PAFC elleni második gólt úgy szerezte a Fradi, hogy nem rendeződött át, és Lauth a jobb szélről szolgálta ki Bödét, aki higgadtan fejezte be az akciót. A német támadó tehát lassan magára talál, minden bizonnyal kezd is vasárnap, ebben az esetben azonban (mivel minden bizonnyal Gera és Böde sem marad ki), Somália lehet az áldozat, persze ez is függ Lamah játékától.

A harmadik eladott játékos, akit Dollnak pótolnia kellett, Besic, a bosnyák játékos távozása azonban más, mint Jenneré és Leonardóé, hiszen a hátvéd jó hangulatban távozott az Üllői útról, de a világbajnokságon nyújtott produkciója után magasabb szinten (az Evertonnál) akart játszani. Besic helyére a honfitárs (de osztrák utánpótlás-válogatott) Emir Dilaver érkezett, aki mást játszik, mint elődje, ám jó igazolásnak tűnik. A jobbhátvéd minden eddigi meccsén legalább 80–90 százalékos passzpontossággal teljesített, és szintén képes szűrőt játszani (a Rijeka elleni Európa-liga búcsún például ezen a poszton a mérkőzés legjobbja lett).

Dilaver beilleszkedett a védelembe, a már korábban összeszokott Mateo Pavlovic, David Mateos, Philipp Bönig hármas mellé, ezt a négyest pedig Dibusz Dénes irányítja, aki Megyeri Balázs óta az első kapus a Fradinál, aki folyamatosan megbízható teljesítményt képes nyújtani.

BÖDE EGYMAGA TÖBB GÓLT SZERZETT, MINT A CENTER NÉLKÜLI ÚJPEST

Fájó statisztika a lilák számára, ettől függetlenül tény: Böde Dániel egymaga több gólt szerzett hét forduló alatt, mint a teljes Újpest. Nebojsa Vignjevics csapata mindössze négy gólnál jár, a Fradi háromszor ennyinél, a 12-ből ötöt szerzett a válogatott center. Ahogy arról korábbi cikkünkben értekeztünk, a Kabát Péter és Kim Ojo sérülése miatt csatár nélkül maradó újpestiek többnyire hat középpályással játszanak, és bár a pálya ezen részén fölénybe kerülnek, gólhelyzetet ritkán alakítanak ki, így nem véletlen, hogy gólszegények.

A statisztika egyébként is a Fradi mellett szól, 2012 augusztusa óta megnyerte összes bajnoki derbijét az Újpest ellen, csak a Magyar Kupában nyertek a lilák. A felek előző kilenc összecsapásából két újpesti győzelem és két döntetlen mellett ötször nyertek a zöldek, és legutóbb is elhozták a három pontot a Megyeri útról.

Igaz, azóta Dollnak már nincs Leonardója (aki eldöntötte a három pont sorsát a találkozó végén), de ha a Fradi képes kizárni a körülményeket (idegenbeli pálya, szervezett szurkolói csoportok nélkülözése), és csak a játékra koncentrál, nagyobb esélye lehet a győzelemre riválisánál.

LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Szeptember 19., péntek
19.00

Pécsi MFC–MVM-Paks (Tv: Duna Tv)

Solymosi Péter
Szeptember 20., szombat
14.30
Nyíregyháza Spartacus˜–Győri ETO (Tv: Sport1)
Vad II István
16.30
Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd (Tv: M1)
Szabó Zsolt
18.30
MTK Budapest–Dunaújváros PASE
Kassai Viktor
18.30
Szombathelyi Haladás–Videoton FC (Tv: Sport1)
Andó-Szabó Sándor
20.30Puskás Akadémia–Lombard Pápa (Tv: Sport1)
Erdős József
Szeptember 21., vasárnap
16.30
Újpest FC–Ferencváros (Tv: Duna Tv)
Farkas Ádám
18.30
Debreceni VSC–Kecskeméti TE (Tv: Sport2)
Bognár Tamás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik