Kozma István: Van bennem feszültség, nem vitás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.22. 11:28
null
Vasziljevics és Csukics újra összecsaphat (Fotó: Veres Viktor)
Az Újpest jelenlegi vezetőedzője, Kozma István rúgta az egyetlen gólt a legutóbbi stadionbeli derbin – az 1–0-s újpesti győzelemmel most is kiegyezne. Ricardo Moniz úgy véli, most ez a meccs jelent csapata számára mindent. A forduló záró meccsén a Győri ETO és a DVSC találkozik, és Völgyi Dániel, a címvédő védője szerint újabb hosszú veretlenségi sorozatot építhetnek.

– Szép gól volt.
– És milyen régi – mosolyodott el Kozma István, az utolsó népstadionbeli Újpest–Fradi egyetlen góljának szerzője, aki a tizenhatoson belülről jobbal, kapásból bombázott a zöld-fehérek kapujába 1987-ben.

– Arra emlékszik, kitől kapta a labdát a bal oldalról?
– Kecskés Zolitól, ha minden igaz. Szegény Zsiborás Gabinak mindig nagy dolog volt gólt rúgni, amikor a Fradiban védett, különösen. Az viszont jó, hogy letepertek utána a társaim, mert lehet, még ma is futnék örömömben.

– Gondolta volna akkor, hogy huszonhat év múltán az Újpest edzőjeként tér vissza ugyanoda?
– Akkor még egyáltalán nem készültem edzőnek, később fogalmazódott meg bennem, hogy játékosokat is instruálhatnék.

MONIZ: MOST EZ A MECCS JELENT SZÁMUNKRA MINDENT

„Csakúgy, mint az előző szezonban, most is nagyon készülnek a játékosok a derbire. Jól emlékszünk még a legutóbbi, felejthetetlen Fradi–Újpest mérkőzésre, amikor egy kis szerencsével ugyan, de az utolsó másodpercben kicsikartuk a győzelmet. Az volt az első derbim, és rendkívül nagy hatással volt rám. Mindenki tisztában van a találkozó fontosságával, de nem vagyunk idegesek. Természetesen nagyon motiváltak a játékosok, hiszen ha nyerni tudunk, akár feljebb is léphetünk a tabellán. Az első hely közelsége és a derbi hangulata miatt most ez a meccs jelent számunkra mindent” – mondta Ricardo Moniz a fradi.hu-nak.

„A stílusunk a támadás, azonban továbbra sem vagyunk elég eredményesek. A futball különleges játék, de a legfontosabb, hogy ha lehetőség adódik előtted, akkor azt ki kell használni. Kritikusak vagyunk magunkkal szemben, lépéseket kell tennünk azért, hogy javuljunk, a srácoknak tanulniuk kell a hibáikból, mert az nem kérdés, hogy az Újpest veszélyes csapat. Fontos lenne a győzelem, hiszen így biztosan a legjobb három között maradhatnánk, és ez a célunk. Nyernünk kell, mert többé már nem akarunk lekerülni a dobogóról. Minden játékosunk karakteres, de egy futballista, aki a Fradiért harcol, nem is lehet más. Megvan bennünk a tűz, nem kell aggódni a szurkolóinknak, mi is nagyon várjuk már a derbit” – tette hozzá Moniz.

– Izgul?
– Van bennem feszültség, nem vitás. Aki azt mondja az Újpest–Fradi vagy Fradi–Újpest ugyanolyan meccs, mint a többi, hazudik. Ez más. Sok mindenen lemérhető, hogy más, a média fokozott érdeklődéséből, hogy úton-útfélen erre figyelmeztetnek a rangadó hetében, a hagyománya miatt, és persze azért is, mert jól tudjuk, mi mindent jelent ez a mérkőzés a drukkereknek.

– Akik közül nem mindenki teszi tiszteletét a Puskás-stadionban.
– Nem szeretnék beszállni a vitába, de kedvező jelnek veszem, hogy vannak csoportok, amelyek már a Fradi ellen visszatérnek a lelátóra. Azt azért nem árt tudni, hogy elsősorban a csapat, a srácok isszák meg a levét annak, hogy jóval kevesebb biztatást kapnak.

– Melyik csapaton lehet nagyobb a nyomás?
– Ha azt vesszük, hogy a Fradinál kimondták, az aranyérem a cél, nálunk pedig ez a konszolidáció éve, rajtuk. De csak elméletben, ugyanis a céloktól, helyezéstől függetlenül ez az a mérkőzés, amelyiket mindkét csapat mindig meg akarja nyerni.

– Megvan rá a recept?
– Olyan nincs, hogy győztes recept. Az ilyen mérkőzés alakulását rengeteg apróság befolyásolja.

– De elképzelésük csak van arra nézve, hogyan nyerhetnek.
– Hogyne!

– Csak nem árulja el.
– Hát nem. Reméljük, a meccsen kiderül, mi volt az.

– A kontrajátékra apellálnak?
– A mai Ferencváros és a mai Újpest is a támadójáték híve, ez a kiindulási pont. Persze egy mérkőzésen a labdabirtokláson alapuló és a kontrafutball is eredményre vezethet, de a játékunkat nem befolyásolja, mennyire vehemens támadásokat igyekszik vezetni a Ferencváros. És mivel ez a derbi, hatalmas előnybe kerülhet az az együttes, amelyik először betalál.

– Mit gondol, a meccs előtti éjszakája nehezebb volt, mint amilyen a meccs utáni lesz?
– Remélem. Az azt jelentené, hogy jól alakultak a dolgaink.

ETO–DVSC: VÖLGYI SZERINT ÚJABB HOSSZÚ VERETLENSÉGI SOROZATOT ÉPÍTHETNEK

Nem vállalunk kockázatot azzal, ha azt mondjuk, a forduló nézőcsúcsát a Ferencváros–Újpest mérkőzés hozza, ugyanakkor abban is biztosak vagyunk, hogy a Győri ETO–DVSC-Teva összecsapás is megérdemelne legalább nyolc-tízezer szurkolót. Rendben van, Pintér Attila együttese a nyolcadik helyen várta a fordulót, ám nemcsak címvédőként veszi fel a listavezető Debrecen elleni párharcot, hanem javuló formában, négymeccses veretlenségi szériával a háta mögött.

Hogy ez meglehetősen messze van a tavalyi huszonkét bajnoki találkozót felölelő sorozattól? Ez így van, azonban a csapat balhátvédje, Völgyi Dániel azt mondja, egyáltalán nem zárható ki, hogy újabb hosszú sorozatot építenek.

„Biztos vagyok benne, hogy jó meccset játszunk a Lokival, és abban is bízom, hogy a nézők értékelik majd a látottakat – mondta a találkozó előestéjén Völgyi Dániel. – Ha jól emlékszem, tavaly a bajnokságnak ebben a szakaszában egyforma pontszámmal álltunk a Debrecennel, és éppen a nyolcadik fordulóban vettük át a vezetést a táblázaton. Ettől egyelőre távol vagyunk, de a rangadó megnyerésével közelebb kerülhetünk a dobogóhoz. Az ugyanis nem lehet kérdés, hogy ott van a helyünk. A vasárnapi mérkőzéssel letudjuk a nagy rangadókat, és bár egyetlen vetélytársunkat sem becsülném le, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy hosszú veretlenségi sorozatot produkálunk."

A párharc egyik érdekességét kétségtelenül az adja, hogy az ETO saját pályáján ebben a bajnokságban megközelítőleg sem teljesít olyan jól, mint az előző évadban, ugyanakkor a Loki sem képes idegenben olyan megalkuvás nélküli futballra, mint az Oláh Gábor utcai stadionban. A házigazda ősszel az ETO-parkban csak a Paks ellen szerzett három pontot (2–0), a DVTK-val a és a Videotonnal döntetlent játszott (mindkétszer 1–1), a Ferencvárostól pedig kikapott (1–2), a DVSC-Teva viszont hibátlan hazai mérleg mellett (ez öt sikert takar) a vendégként lejátszott meccseire nem lehet büszke: Szombathelyen 1–1-es döntetlent ért el, a Pécs vendégeként pedig 2–1-es vereséget szenvedett.

„Nehéz mérkőzésre számítok, de a célunk nem lehet más, mint a győzelem – beszélt a vasárnapi rangadóról a debreceni klub honlapján Vadnai Dániel. – Jó lenne, ha megszereznénk első sikerünket idegenben is. A Győr gyengélkedett a szezon elején, de kezd magára találni. Remek csapat, és a rossz kezdés ellenére is esélyes arra, hogy megvédje címét. Nekünk is vannak azonban céljaink, ezért mindenképpen szeretnénk három ponttal távozni az ETO-parkból."

Az biztos, hogy Kondás Elemér vezetőedző sérülés miatt nem számíthat Nagy Zoltán, Joël Damahou, Igor Morozov, Selim Bouadla, Slimane Bouadla és L'Imam Seydi játékára, de Bódi Ádám sincs teljesen rendben, ő a sípcsontját fájlalja, játéka erősen kérdéses.

NB I, 8. FORDULÓ – PROGRAM
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Szeptember 20., péntek
19.00Pécsi MFC–Lombard Pápa 1–3Vad II István
Szeptember 21., szombat
14.00Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd 2–0Kassai Viktor
16.00Szombathelyi Haladás–Puskás Akadémia 2–0Andó-Szabó Sándor
18.00MTK Budapest–MVM Paks 2–0Bognár Tamás
18.00
Mezőkövesd–Kaposvári Rákóczi FC 1–3Becséri Dániel

20.00

Videoton FC–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 1–0Solymosi Péter
Szeptember 22., vasárnap
16.30Ferencváros–Újpest FC (Duna Tv)Szabó Zsolt
18.30

Győri ETO FC–Debreceni VSC-Teva (Sport2)

Farkas Ádám
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC861118–5+1319
2. DVSC-Teva751120–6+1416
3. Ferencváros75210–8+215
4. Diósgyőri VTK843111–8+315
5. Lombard Pápa FC841310–8+213
6. MVM Paks841312–120 13
7. Haladás834111–10+113
8. Pécsi MFC831413–16–310
9. Győri ETO724110–8+210
10. Mezőkövesd83513–18–59
11. Újpest FC723213–10+39
12. Budapest Honvéd822410–100 8
13. Kecskeméti TE822411–17–68
14. MTK Budapest82158–10–27
15. Puskás Akadémia FC81166–17–114
16. Kaposvári Rákóczi81167–20–134
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik