nemzetisport.hu 2013.09.22 11:28 Frissítve: 2014.11.26 02:11

Kozma István: Van bennem feszültség, nem vitás

Az Újpest jelenlegi vezetőedzője, Kozma István rúgta az egyetlen gólt a legutóbbi stadionbeli derbin – az 1–0-s újpesti győzelemmel most is kiegyezne. Ricardo Moniz úgy véli, most ez a meccs jelent csapata számára mindent. A forduló záró meccsén a Győri ETO és a DVSC találkozik, és Völgyi Dániel, a címvédő védője szerint újabb hosszú veretlenségi sorozatot építhetnek.

Vasziljevics és Csukics újra összecsaphat (Fotó: Veres Viktor)

 

– Szép gól volt.
– És milyen régi – mosolyodott el Kozma István, az utolsó népstadionbeli Újpest–Fradi egyetlen góljának szerzője, aki a tizenhatoson belülről jobbal, kapásból bombázott a zöld-fehérek kapujába 1987-ben.

– Arra emlékszik, kitől kapta a labdát a bal oldalról?
– Kecskés Zolitól, ha minden igaz. Szegény Zsiborás Gabinak mindig nagy dolog volt gólt rúgni, amikor a Fradiban védett, különösen. Az viszont jó, hogy letepertek utána a társaim, mert lehet, még ma is futnék örömömben.

– Gondolta volna akkor, hogy huszonhat év múltán az Újpest edzőjeként tér vissza ugyanoda?
– Akkor még egyáltalán nem készültem edzőnek, később fogalmazódott meg bennem, hogy játékosokat is instruálhatnék.

 MONIZ: MOST EZ A MECCS JELENT SZÁMUNKRA MINDENT

„Csakúgy, mint az előző szezonban, most is nagyon készülnek a játékosok a derbire. Jól emlékszünk még a legutóbbi, felejthetetlen Fradi–Újpest mérkőzésre, amikor egy kis szerencsével ugyan, de az utolsó másodpercben kicsikartuk a győzelmet. Az volt az első derbim, és rendkívül nagy hatással volt rám. Mindenki tisztában van a találkozó fontosságával, de nem vagyunk idegesek. Természetesen nagyon motiváltak a játékosok, hiszen ha nyerni tudunk, akár feljebb is léphetünk a tabellán. Az első hely közelsége és a derbi hangulata miatt most ez a meccs jelent számunkra mindent” – mondta Ricardo Moniz a fradi.hu-nak.

„A stílusunk a támadás, azonban továbbra sem vagyunk elég eredményesek. A futball különleges játék, de a legfontosabb, hogy ha lehetőség adódik előtted, akkor azt ki kell használni. Kritikusak vagyunk magunkkal szemben, lépéseket kell tennünk azért, hogy javuljunk, a srácoknak tanulniuk kell a hibáikból, mert az nem kérdés, hogy az Újpest veszélyes csapat. Fontos lenne a győzelem, hiszen így biztosan a legjobb három között maradhatnánk, és ez a célunk. Nyernünk kell, mert többé már nem akarunk lekerülni a dobogóról. Minden játékosunk karakteres, de egy futballista, aki a Fradiért harcol, nem is lehet más. Megvan bennünk a tűz, nem kell aggódni a szurkolóinknak, mi is nagyon várjuk már a derbit” – tette hozzá Moniz.

– Izgul?
– Van bennem feszültség, nem vitás. Aki azt mondja az Újpest–Fradi vagy Fradi–Újpest ugyanolyan meccs, mint a többi, hazudik. Ez más. Sok mindenen lemérhető, hogy más, a média fokozott érdeklődéséből, hogy úton-útfélen erre figyelmeztetnek a rangadó hetében, a hagyománya miatt, és persze azért is, mert jól tudjuk, mi mindent jelent ez a mérkőzés a drukkereknek.

– Akik közül nem mindenki teszi tiszteletét a Puskás-stadionban.
– Nem szeretnék beszállni a vitába, de kedvező jelnek veszem, hogy vannak csoportok, amelyek már a Fradi ellen visszatérnek a lelátóra. Azt azért nem árt tudni, hogy elsősorban a csapat, a srácok isszák meg a levét annak, hogy jóval kevesebb biztatást kapnak.

– Melyik csapaton lehet nagyobb a nyomás?
– Ha azt vesszük, hogy a Fradinál kimondták, az aranyérem a cél, nálunk pedig ez a konszolidáció éve, rajtuk. De csak elméletben, ugyanis a céloktól, helyezéstől függetlenül ez az a mérkőzés, amelyiket mindkét csapat mindig meg akarja nyerni.

– Megvan rá a recept?
– Olyan nincs, hogy győztes recept. Az ilyen mérkőzés alakulását rengeteg apróság befolyásolja.

– De elképzelésük csak van arra nézve, hogyan nyerhetnek.
– Hogyne!

– Csak nem árulja el.
– Hát nem. Reméljük, a meccsen kiderül, mi volt az.

– A kontrajátékra apellálnak?
– A mai Ferencváros és a mai Újpest is a támadójáték híve, ez a kiindulási pont. Persze egy mérkőzésen a labdabirtokláson alapuló és a kontrafutball is eredményre vezethet, de a játékunkat nem befolyásolja, mennyire vehemens támadásokat igyekszik vezetni a Ferencváros. És mivel ez a derbi, hatalmas előnybe kerülhet az az együttes, amelyik először betalál.

– Mit gondol, a meccs előtti éjszakája nehezebb volt, mint amilyen a meccs utáni lesz?
– Remélem. Az azt jelentené, hogy jól alakultak a dolgaink.

 

ETO–DVSC: VÖLGYI SZERINT ÚJABB HOSSZÚ VERETLENSÉGI SOROZATOT ÉPÍTHETNEK

Nem vállalunk kockázatot azzal, ha azt mondjuk, a forduló nézőcsúcsát a Ferencváros–Újpest mérkőzés hozza, ugyanakkor abban is biztosak vagyunk, hogy a Győri ETO–DVSC-Teva összecsapás is megérdemelne legalább nyolc-tízezer szurkolót. Rendben van, Pintér Attila együttese a nyolcadik helyen várta a fordulót, ám nemcsak címvédőként veszi fel a listavezető Debrecen elleni párharcot, hanem javuló formában, négymeccses veretlenségi szériával a háta mögött.

Hogy ez meglehetősen messze van a tavalyi huszonkét bajnoki találkozót felölelő sorozattól? Ez így van, azonban a csapat balhátvédje, Völgyi Dániel azt mondja, egyáltalán nem zárható ki, hogy újabb hosszú sorozatot építenek.

„Biztos vagyok benne, hogy jó meccset játszunk a Lokival, és abban is bízom, hogy a nézők értékelik majd a látottakat – mondta a találkozó előestéjén Völgyi Dániel. – Ha jól emlékszem, tavaly a bajnokságnak ebben a szakaszában egyforma pontszámmal álltunk a Debrecennel, és éppen a nyolcadik fordulóban vettük át a vezetést a táblázaton. Ettől egyelőre távol vagyunk, de a rangadó megnyerésével közelebb kerülhetünk a dobogóhoz. Az ugyanis nem lehet kérdés, hogy ott van a helyünk. A vasárnapi mérkőzéssel letudjuk a nagy rangadókat, és bár egyetlen vetélytársunkat sem becsülném le, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy hosszú veretlenségi sorozatot produkálunk."

A párharc egyik érdekességét kétségtelenül az adja, hogy az ETO saját pályáján ebben a bajnokságban megközelítőleg sem teljesít olyan jól, mint az előző évadban, ugyanakkor a Loki sem képes idegenben olyan megalkuvás nélküli futballra, mint az Oláh Gábor utcai stadionban. A házigazda ősszel az ETO-parkban csak a Paks ellen szerzett három pontot (2–0), a DVTK-val a és a Videotonnal döntetlent játszott (mindkétszer 1–1), a Ferencvárostól pedig kikapott (1–2), a DVSC-Teva viszont hibátlan hazai mérleg mellett (ez öt sikert takar) a vendégként lejátszott meccseire nem lehet büszke: Szombathelyen 1–1-es döntetlent ért el, a Pécs vendégeként pedig 2–1-es vereséget szenvedett.

„Nehéz mérkőzésre számítok, de a célunk nem lehet más, mint a győzelem – beszélt a vasárnapi rangadóról a debreceni klub honlapján Vadnai Dániel. – Jó lenne, ha megszereznénk első sikerünket idegenben is. A Győr gyengélkedett a szezon elején, de kezd magára találni. Remek csapat, és a rossz kezdés ellenére is esélyes arra, hogy megvédje címét. Nekünk is vannak azonban céljaink, ezért mindenképpen szeretnénk három ponttal távozni az ETO-parkból."

Az biztos, hogy Kondás Elemér vezetőedző sérülés miatt nem számíthat Nagy Zoltán, Joël Damahou, Igor Morozov, Selim Bouadla, Slimane Bouadla és L'Imam Seydi játékára, de Bódi Ádám sincs teljesen rendben, ő a sípcsontját fájlalja, játéka erősen kérdéses.

 

NB I, 8. FORDULÓ – PROGRAM
Időpont  Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Szeptember 20., péntek
19.00 Pécsi MFC–Lombard Pápa 1–3 Vad II István
Szeptember 21., szombat
14.00 Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd 2–0 Kassai Viktor
16.00 Szombathelyi Haladás–Puskás Akadémia 2–0 Andó-Szabó Sándor
18.00 MTK Budapest–MVM Paks 2–0 Bognár Tamás
18.00
Mezőkövesd–Kaposvári Rákóczi FC 1–3 Becséri Dániel

20.00

Videoton FC–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 1–0Solymosi Péter
Szeptember 22., vasárnap
16.30 Ferencváros–Újpest FC (Duna Tv) Szabó Zsolt
18.30

Győri ETO FC–Debreceni VSC-Teva (Sport2)

Farkas Ádám
   TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
 AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 8 6 1 1 18–5 +13  19
2. DVSC-Teva 7 5 1 1 20–6 +14  16
3. Ferencváros 7 5 2 10–8 +2  15
4. Diósgyőri VTK 8 4 3 1 11–8 +3  15
5. Lombard Pápa FC 8 4 1 3 10–8 +2  13
6. MVM Paks 8 4 1 3 12–12 0 13
7. Haladás 8 3 4 1 11–10 +1  13
8. Pécsi MFC 8 3 1 4 13–16 –3  10
9. Győri ETO 7 2 4 1 10–8 +2  10
10. Mezőkövesd 8 3 5 13–18 –5  9
11. Újpest FC 7 2 3 2 13–10 +3  9
12. Budapest Honvéd 8 2 2 4 10–10 0 8
13. Kecskeméti TE 8 2 2 4 11–17 –6  8
14. MTK Budapest 8 2 1 5 8–10 –2  7
15. Puskás Akadémia FC 8 1 1 6 6–17 –11  4
16. Kaposvári Rákóczi 8 1 1 6 7–20 –13  4

 

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.

2020.03.23 22:19:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Beállt a családi patikába, hogy ezzel is enyhítse a vészt.

2020.03.22 22:36:01

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A hazai futballban 1970-ben az volt az általános vélemény, hogy „az úttörőkkel foglalkozó szakemberek a grundok eltűnése mellett a beatzenét jelölik meg egyes számú »közellenségként«”.